CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Sebaknya Anak Murid Gigih Bagi Hadiah Hari Guru 3 Biji Kismis, Nasi Goreng Telur

20-5-2022 11:37 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 1244| Komen: 26

Description: Sambutan Hari Guru yang jatuh pada 16 Mei 2022 ternyata masih diraikan dalam kalangan pendidik dan anak anak murid.
Sambutan Hari Guru yang jatuh pada 16 Mei 2022 ternyata masih diraikan dalam kalangan pendidik dan anak anak murid.

Seperti menjadi satu tradisi, setiap kali tibanya tarikh yang cukup bermakna buat para guru kerana mencurah bakti tanpa jemu mendidik anak bangsa, kebanyakan pelajar tidak mahu terlepas memberikan cenderahati sebagai tanda penghargaan buat pengorbanan barisan tenaga pengajar.


Kredit foto: TikTok

Tenaga pengajar atau guru akan menerima pelbagai hadiah termasuk yang paling popular adalah mug, pen, bunga atau tudung,

Namun perkongsian dua orang guru dalam laman sosial baru baru ini cukup membuat netizen terharu.


Menerusi perkongsian seorang guru yang mengaku baru sempat melihat hadiah hadiah yang diterima daripada barisan pelajar kesayangannya selepas pulang ke rumah, tertarik dengan sebuah beg plastik berwarna merah.


Kredit foto: TikTok

Sebaik melihat nasi goreng telur yang diisi dalam bekas bulat, guru tersebut mengaku sebak.


Kredit foto: TikTok

Satu lagi perkongsian dari guru yang menarik perhatian dan membuat banyak bergenang air mata adalah apabila menerima hadiah tiga butir kismis yang dimasukkan dalam sebuah ‘beg kertas’ yang dibuat sendiri oleh si pelajar.


Sumber: GEMPAK

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 20-5-2022 01:37 PM
Bagi guru ingatan yang penting bukan mahal murahnya pemberian tu
Quote whimsicalmusic 20-5-2022 01:59 PM
Da jd standard kena bg hadiah..kang kalo xbg cikgu meroyan plak up status..xpn anak cikgu kuikuikui..ng iolls bagi kad je pn da cukup la
Quote Buritan 20-5-2022 02:06 PM
Artemesiaa replied at 20-5-2022 01:37 PM
Bagi guru ingatan yang penting bukan mahal murahnya pemberian tu

Aku masa cikgu tak batak nak hadiah bdk.. aku cume harao depa pandai dgn baik.. itu aje.. aku tak lalu ajo budak jahak.. tp yg selalu gigih bg hadiah bdk yg baik lembam dr kelas ujung.. aku mmg sayu dgn depa.. aku tak mampu pandaikan depa.. maafkan cikgu sbb gagal pandaikan korang
Quote kotakominami 20-5-2022 03:18 PM
Pada aku cikgu tu sendiri kena bgtau siap2 kat anak murid jgn bg hadiah...kad je cukup....bgtau la elok elok awak kan cikgu pandaila susun ayat...kalau ade yg bg jugak usaha lah jgn up kat ig ke atau wasap grup. ..sebab kesian kat parent yg ade anak ramai mcm peer pressure plak nak kena bg hadiah......
Quote matseh 20-5-2022 04:06 PM
bagi vape pun boleh
Quote Suchi 20-5-2022 05:10 PM
whimsicalmusic replied at 20-5-2022 01:59 PM
Da jd standard kena bg hadiah..kang kalo xbg cikgu meroyan plak up status..xpn anak cikgu kuikuikui. ...

Kan.. seingat iols masa iols sekolah dulu kitaorang cuma share je beli hadiah guna duit tabung kelas biasanya beli kain pasang n tudung je bg cikgu.
Takde pun acara bg kat semua cikgu satu sorang.
Bayangkan yg anak ramai tu  mana mak pak nk sediakn semua utk cikgu2 anak dia.. Sedangkan nak wat jamuan raya kelas pun dah bebankan mak pak gak sediakan menu potluck ujung2 tak bersentuh sbb menu biasa2 org tak minat.
Aritu ada org buka post kat fb nak tau cikgu suka hadiah apa.
Rata2 cikgu mmg tak suka hadiah mug or cenderahati ala2 gudis kenduri kawen tu.
Ramai cikgu suka makanan, alat tulis, tupperware walau kecik,coklat,buku nota, brooch dan lain2 lg.
Ada gak yg suka kad yg budak2 diy n lukis sendiri.
Quote annehuda 20-5-2022 05:19 PM
aku rasa zaman skrang ni takyahla galakkan kasi hadiah utk cikgu-cikgu ni. sbb gaji cikgu pun kekdg lagi banyak dari gaji makbapak. aku nampak banyak kons dari pros nye. antaranya mcm thread sebelah tu kecik ati sbb mak die cikgu tak dpt hadiah ape pun dari anak murid tetiba anak die plak yg sentap.  
Quote MsJules 20-5-2022 05:28 PM
Aku dulu semangat buat hadiah sendiri nak kasi Cikgu.

Ada one time tu lukis gambar Cikgu. Walaupon buruk, cikgu tu punya la suka, siap peluk cium.

Eh rindu kat Cikgu Rosnah... Semoga cikgu diberikan rezeki kesihatan yang baik...
Quote wirazam 20-5-2022 06:39 PM
annehuda replied at 20-5-2022 05:19 PM
aku rasa zaman skrang ni takyahla galakkan kasi hadiah utk cikgu-cikgu ni. sbb gaji cikgu pun kekdg  ...

Setuju...kesian kat student yg kurang berada...
Jgn dibiasakan murid murid beri hadiah pada guru..
Boleh tak kalu nak suggest kat kpm utk hapuskan sambutan Hari guru nih..Dan hapuskan amalan beri hadiah kepada guru...nak mcm rasuah pun Ada...ke ini laennnnn
Btw, kpm nak ke hapuskan budaya nih...
Quote whimsicalmusic 20-5-2022 06:43 PM
Suchi replied at 20-5-2022 05:10 PM
Kan.. seingat iols masa iols sekolah dulu kitaorang cuma share je beli hadiah guna duit tabung kel ...

Kan..iolls rasa kalo bg hadiah mak pak yg kena pikir byk..pastu nk tao cikgu tu ok x ngn hadiah tu..kang bg mknn ke takut alergik plak..sbb tu iolls rasa plg senang tulis je kad..tp xprasan plak thn ni ade celebration ke x kt skolah anak..yg tao jamuan hr raya je hr tu..maybe blom lg kot? Atau double celebration
Quote Suchi 20-5-2022 07:00 PM
whimsicalmusic replied at 20-5-2022 06:43 PM
Kan..iolls rasa kalo bg hadiah mak pak yg kena pikir byk..pastu nk tao cikgu tu ok x ngn hadiah tu ...

Double celebration tahun ni, anak iols yg sek men tak bg apa2 kat cikgu dia cuma bawak juadah raya je pastu ada tapau bawak balik sate la, mi goreng, n kuih muih juga kek bagai.Mujur cikgu2 nya bagus pandai nak tapau siap2 bg murid2.
Iols la yg makannya
Sbb ada sekolah lain tak ditapau juadah yg tak dimakan. cikgu pulang balik bekas yg masih penuh tu kt budak yg bawak tu  mestila sedih kan mak pak tgk.
Hello tiap tahun wat jamuan raaya takkan tak reti2 lagi nak stenbai plastik bungkus lauk ke bekas plastik ke apa.
Pelik sgt sbb ada cikgu yg salahkn parents plak sbb tak bg juadah yg dah siap bungkus.
Quote Suchi 20-5-2022 07:02 PM
wirazam replied at 20-5-2022 06:39 PM
Setuju...kesian kat student yg kurang berada...
Jgn dibiasakan murid murid beri hadiah pada guru.. ...

Takkan nak hapuskan plak hari untuk depa kot hahah tp yela sedangkan hari ibu or hari jd ibu pun anak2 bg kad je pun.
Kalau anak dah besar keje tu adalah bg hadiah bagai.
Quote jazaa100 20-5-2022 07:04 PM
Aku dulu sek cina.....aku tak tau pun wujudnya hari guru ni.....

Bila aku masuk sek yg ramai malay.....siap ada acara mkn² yg aku rasa pelik sgt waktu tu....
Quote CardiGans85 20-5-2022 07:26 PM
Last aku bagi hadiah masa tu bagi sejambak bunga ros kat ustazah. Masa sekolah rendah pun bagi hadiah kat ustazah sekolah agama.

Hahaha..at least setiap raya p umah ustazah sampai arwah meninggal. Al Fatihah..
Quote helicornia 20-5-2022 07:44 PM
Mohon kpm haramkan budaya bg hadiah time hari guru ni. Membebankan.Better la buat persembahan ke acara sukaneka dgn guru ke
Quote helicornia 20-5-2022 07:45 PM
wirazam replied at 20-5-2022 06:39 PM
Setuju...kesian kat student yg kurang berada...
Jgn dibiasakan murid murid beri hadiah pada guru.. ...

Sambutan tu ok bg hadiah tu yg tk ok.buat la apa2 aktiviti sempena sambutan hari guru
Quote MissyMolly 20-5-2022 10:16 PM
Owh ye ke membebankan? Meols seronok je beli koh2 hadiah murah je pun kt eco nuh. Tapi kalau mmg ada murid yg tak mampu & terasa kerdil sbb tak dpt beri hadiah guru.... sokong jugaklah hapuskan budaya beri hadiah nih
Quote Belibis 21-5-2022 09:44 PM
Pernah pergi umah member..cikgu.berlonggok hadiah dari murid2.. tak buka pun sebab dah tau benda dari kedai eco..kadang2 dia bagi2 kat anak2 jiran jee.
Quote ezacbee 22-5-2022 11:27 AM
Sekolah rendah skali je aku bagi hadiah cikgu kelas jam dinding custom. Kira cikgu tu aku paling sayang kot walaupun garang namati.

Sekolah menengah memang aku xde bagi cikgu hadiah, tapi ada cabutan bertuah utk pengundi pertandingan cikgu popular sekolah.  Nama aku terpilih dan dapat hadiah jam loceng utk pengundi cikgu popular. Cikgu popular lak bukan cikgu kelas aku tapi cikgu mengajar subjek sains kelas aku je. Cikgu kelas aku muka masam mencuka time tu dan aku dapat rasa memang dia anti aku sejak tu. Dalam kelas asyik berkias2 seolah2 perli aku. Ingat aku kesah ke? Dah ko mengajar xbest, mendapat laa

Lihat semua komen(26)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-6-2022 05:23 AM GMT+8 , Processed in 0.074861 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top