CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5812|Reply: 25

DARI DALAM KERETA: silap sebarkan email address pesakit HIV

[Copy link]
Post time 2-9-2015 08:26 PM | Show all posts |Read mode
Satu NHS service di London hari ini telah mengeluarkan kenyataan meminta maaf kerana tersilap mendedahkan email address 800 pesakit HIV. Berita ini baru je keluar sekejap tadi sebagai breaking news. Clinic HIV tersebut sepatutnya mengemail setiap pesakit secara perseorangan. Sebaliknya, ia telah menghantar email secara group (eg BCC) kepada semua pesakit HIV yang datang ke Clinic HIV tersebut. Jadi, setiap penerima email tadi akan dapat melihat email address 799 pesakit yang lain dan dapat mengetahui siapa lagi yang datang ke Clinic itu selain mereka.

Tentu lah akan ada beratus ribu saman menyaman selelpas ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-9-2015 08:41 PM | Show all posts
BCC mana ada keluar list name...nama pun blind carbon copy
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2015 11:51 PM | Show all posts
x sengaja kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2015 06:19 AM | Show all posts
kentel replied at 2-9-2015 08:41 PM
BCC mana ada keluar list name...nama pun blind carbon copy

Oh ya.. silap kat atas tu.. CC sebenarnya.
thanks for pointing that out.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-9-2015 06:21 AM | Show all posts

Lepas u kata ''Tak sengaja, kan?'' tu, you kenyit mata macam arwah Heath Ledger tu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2015 09:55 AM | Show all posts
mesti tertekan dia hadapi keadaan ni... kesian.. dia cuma tersilap.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2015 11:16 AM | Show all posts
Pening le dia nak menjawap lepas tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2015 03:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 3-9-2015 06:21 AM
Lepas u kata ''Tak sengaja, kan?'' tu, you kenyit mata macam arwah Heath Ledger tu..

sape suruh tgk my avatar
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-9-2015 11:32 PM | Show all posts
bayangkan...jika suami isteri pergi check untuk HIV ni
dan mereka check secara senyap2, sembunyi without pengetahuan pasangan masing-masing (suami/isteri)
apa akan jadi..if dari 799 tu ada nama pasangan mereka?

apa agaknya tindakan mereka??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 03:42 AM | Show all posts
samperit replied at 3-9-2015 03:22 PM
sape suruh tgk my avatar

eh, betul la heath ledger kan? i tak sure sgt tadi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 03:43 AM | Show all posts
Artemesiaa replied at 3-9-2015 11:16 AM
Pening le dia nak menjawap lepas tu

Eh sure kena saman nnti rasa nyer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 03:44 AM | Show all posts
chinta89 replied at 3-9-2015 09:55 AM
mesti tertekan dia hadapi keadaan ni... kesian.. dia cuma tersilap.

eh kena saman la wei.. tunggu aje la clerk yg malas menaik and just copy paste address tu.. sure pitam dia
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 03:47 AM | Show all posts
Ipo replied at 3-9-2015 11:32 PM
bayangkan...jika suami isteri pergi check untuk HIV ni
dan mereka check secara senyap2, sembunyi wi ...

ha ha.. mcm citer junior kena gi jumpa psychiatrist... kat situ dia terjumpa psychiatrist yg dia kenal.. jugak jumap psychiatrist ha ha.
wah.. soalan ethical Ipo.
OK, question for debate, jawab bila ada masa aje: u rasa, dalam masyarakat kita, boleh kah sembunyikan diagnosis begini?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 10:33 AM | Show all posts
ipes2 replied at 4-9-2015 02:47 AM
ha ha.. mcm citer junior kena gi jumpa psychiatrist... kat situ dia terjumpa psychiatrist yg dia k ...

kalau kat Mesia ni..nak nikah, kena buat ujian HIV ni
from there, tahu apa jawapannya
if positive...pandai2lah bincang nak teruskan nikah atau tak
selalunya...rakyat Mesia ni takleh terima those yang ada benda ni
that's why rata2 yg pergi buat ujian HIV ni, akan seboleh mungkin rahsiakan results mereka (if positive)
.tambah lagi kalau pesakit tu 'somebody'
menjawab soalan u, boleh disembunyikan dan boleh juga didedahkan..atas sebab tertentu

sometimes terfikir jugak, kesian pada orang yang ada HIV ni atas sebab blood yang ditransfer..blood yg tercemar dari penderma or something yang bukan dari hubungan kelamin ni, masyarakat still pandang serong gak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 10:43 AM | Show all posts
kiranya emel tu semua nama sebenar pesakit la. contoh macam orlandbloom[at]snail.com ... ingatkan pesakit bagi emel personal...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 05:21 PM | Show all posts
bianglala replied at 4-9-2015 10:43 AM
kiranya emel tu semua nama sebenar pesakit la.  contoh macam orlandbloom[at]snail.com ... ...

Eh yg tu saya tak tau. Tapi kebanyakan orang, email address dia ialh nama dia jugak. HIv kan sensitip sket keadaannya, jadi, NHS kena thanggung la kesalahan ni. Nnt ada public inquiry ni.

Tu email orlando bloom ek? nnt sy bagi kat wife sy.. dia peminat.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-9-2015 05:29 PM | Show all posts
Ipo replied at 4-9-2015 10:33 AM
kalau kat Mesia ni..nak nikah, kena buat ujian HIV ni
from there, tahu apa jawapannya
if positiv ...

Oh di mesia nak kawin depa buat ni ek? kat sini nak buat hiv test siap kena counselling dulu.. counsel patient.. bagitau apa yg boleh terjadi if positive etc etc. byk hal. dulu in NHS kean amik consent, sign form; sekarang dah berubah dah kot regulation dia. betul tentang yg contaminated blood tu. sedih sgt dan ramai sebenarnya.

berkenaan cakap tentang hiv status, sy sendiri berpendapat kena bagi tau kat pasangan. sebab pasangan akan erexpose, malah baby sekali. oleh kerana dilindungi oleh confidentiality, maka pt senang aje ngaku depa ada hiv tetapi mintak kat kita tak bagi tau og lain.. jadi apa hal nye dgn nurses yg tolong balutkan luka bila depa luka? adik beradik yg amik tugas tu bila depa dirumah? atau org awam lain.. eg dia keje maid dan jaga small children.

entah lah. doctors ada codes tertentu, namun, still dilemma. kekadangkan, pt yg contohnye ada car crash bila kita amik history kata oh doc sy ada hiv, hati hati ye masa jahit tu kot kot doc terkene, tapi tolong jgn cakap kat org ek? padahal kawan kawan dia tadi dok tolong tekap luka dia. tak ke dilema?
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 07:29 PM | Show all posts
Tak apa, HIV sekarang mudah dirawati. Ya, cure memang tak ada, tapi doktor sekarang dah ada treatment yang sesuai dan efektif untuk pesakit. 30 tahun lalu, menghidap HIV adalah umpama hukuman mati sebab kita memang akan progress ke AIDS dalam masa beberapa tahun atau selepas 10 tahun (bergantung kepada sistem ketahanan individu) tapi dengan sistem perubatan yang canggih dan maju hari ini, kita cuma perlu ambil sebiji dua pil setiap hari dan kita tidak akan progress ke AIDS.
Ya, HIV memang ada lagi dalam tubuh kita namum viral load tersangat rendah sehingga ada kes pesakit yang membuat hubungan kelamin tanpa protection pun tidak akan berjangkit kepada pasangannya.
Lagipun dengan rawatan HIV sekarang, pesakit tidak ada sebarang kesan sampingan yang teruk (bergantung kepada individu juga) dan lifespan pesakit yang ada mengambil treatment adalah sama seperti seorang manusia normal dan boleh menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

So stop the stigma. Virus HIV dalam pesakit yang dalam treatment tidak membunuh, tapi tanggapan masyarakat serong saja yang akan membunuh mereka. Show them love.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-9-2015 07:39 PM | Show all posts
spiderman80 replied at 4-9-2015 07:29 PM
Tak apa, HIV sekarang mudah dirawati. Ya, cure memang tak ada, tapi doktor sekarang dah ada treatmen ...

yes that is true. in fact, ada patient yang hiv nye no longer detectable and scientists are trying to find out how.

sadly, the stigma of hiv is still rife even here in europe; i imagine, di mesia lebih teruk. the same goes with several other illnesses too. at a more administrative and formal levels, insurance companies, banks and financiers are discriminating these group pretty badly and not much headway is being made. simply saying you have diabetes, your health insurance, life insurance etc will go up really quick, loan managers dont look at you the same, getting a home loan could be challenging and even getting a driving license renewed will necessitate a doctors clearance. Yes, spidey, sadly we still discriminate our sick and lowly.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2015 07:46 PM | Show all posts
ipes2 replied at 4-9-2015 07:39 PM
yes that is true. in fact, ada patient yang hiv nye no longer detectable and scientists are trying ...

Agree with you, doctor.From what I read recently, the HIV/AIDS experts were confident they can wipe out this deadly disease by the year 2030 by using the what they called the '90-90-90' strategy. Am I wrong about this, doctor?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 03:18 AM GMT+8 , Processed in 0.114757 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list