CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 27649|Reply: 263

[Dunia] Bangkok dibom, berpuluh disahkan mati

[Copy link]
Post time 17-8-2015 09:25 PM | Show all posts |Read mode
Edited by cmf_almondpecan at 18-8-2015 07:30 AM

Bangkok dibom dekat kawasan Erawan Shrine sebelah Marriott Hotel. Khabarnya jumpa beberapa lagi bom yang tak meletup.

Bangkok bomb: Deadly blast rocks Thailand capitalA bomb has exploded close to a shrine in the centre of the Thai capital, Bangkok, police say.Local reports suggest at least 12 people have died and at least 20 more have been injured.
The BBC's Jonathan Head, who is at the scene, says there is a huge amount of chaos, with body parts scattered everywhere.
The attack took place close to the Erawan Shrine in the capital's central Chidlom district.
The explosion occurred at about 19:00 local time (12:00 GMT), with police saying it may have been caused by a motorcycle bomb.
No-one has yet said they carried out the attack.
Some reports said foreign tourists may have been among the casualties.
The Bangkok Post quotes policeas saying at least one more bomb has been made safe by officers in the Ratchaprasong area.

Our correspondent says this is a very well-known shrine in the centre of Bangkok, next to a five-star hotel.
He says people around the shrine were hit by the full force of the blast.
There are burnt motorbikes on the main road, with paramedics and police trying to take the injured away, he says.
The shrine is to the Hindu god Brahma, but is also visited by thousands of Buddhists each day. There are also three major shopping centres nearby.
National police spokesman Lt Gen Prawut Thavornsiri told Agence France-Presse news agency: "I can confirm it was a bomb, we can't tell which kind yet, we are checking."
The explosion was on the Ratchaprasong intersection, which has been the centre of political demonstrations in recent years.
Our correspondent says bomb attacks in Bangkok are extremely rare.
There has been a Muslim insurgency, but this has been largely confined to the south of the country and attacks rarely take place elsewhere.
But Bangkok has seen a decade of sometimes violent rivalry between political factions.
The military took over ruling the country in May last year, removing an elected government following months of unrest.

Sumber: http://www.bbc.com/news/world-asia-33963280





Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2015 09:28 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Adakah ini cash kerana siam menindas ummah islam selatan thai?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:35 PM | Show all posts
cash ke sis??
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:36 PM | Show all posts
Modngengade replied at 17-8-2015 09:31 PM
Adakah ini cash kerana siam menindas ummah islam selatan thai?

...dan PMnya tidak menerima derma 2.6b dari negara arab untuk menyekat IS

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:39 PM | Show all posts
apa lagi amerika tak puas hati dengan gomen junta yang pro China PRC ni, dah pelobi2 dan agent2 korang dah kalah teruk sampai badut2 politik yang korang install dua2 jatuh(Abishit hokkien & Thakshin hakka adik beradik)....

dah kalah, mula la tu nak main game terrorist semula, typical yanks.... ,

silap haribulan grand plan uncle sam nak pecah dua Thailand ni, trademark classic penjajah anglo!!....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:40 PM | Show all posts
Edited by Changa at 17-8-2015 09:41 PM



https://video.xx.fbcdn.net/hvide ... d7dd94f&oe=55D1FEA6
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:44 PM | Show all posts
Omai .. terrorist Isle dari selatan thai ker ..???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2015 09:49 PM | Show all posts
bila Thailand dah pecah dua, baru Uncle Sam boleh dengan confident nya tanya China PRC dan junta Thai yang dinaikkan mereka, "Kra Canal what??".....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:50 PM | Show all posts
Edited by Changa at 17-8-2015 09:57 PM
dcruins replied at 17-8-2015 09:39 PM
apa lagi amerika tak puas hati dengan gomen junta yang pro China PRC ni, dah pelobi2 dan agent2 kora ...

akak syak ini senjata HAARP US kan sis?
esok lusa pasti akan jadi WW3 untuk sekian kali nya??
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:55 PM | Show all posts
10 maut letupan bom di Bangkok

WARTAWAN SINAR HARIAN
17 OGOS 2015



BANGKOK - THAILAND. Satu letupan dipercayai berpunca dari sebutir bom meletup di sebuah kuil di tengah-tengah bandara raya Bangkok malam ini.

Memetik laporan AFP, dalam kejadian itu, sekurang-kurangnya 10 maut manakala beberapa yang lain cedera.

Beberapa cebisan tubuh mangsa turut dilihat bertaburan di lokasi kejadian yang berlaku di hadapan sebatang jalan di luar Kuil Erawan, dalam daerah Chidlom di tengah-tengah ibu kota Thailand itu.

“Saya boleh sahkan ia adalah sebutir bom, namun tidak dapat dipastikan jenis bomnya, kami (polis) sedang menjalankan siasatan,” kata jurucakap polis Leftenan General Prawut Thavornsiri.

Sementara itu, memetik laporan Astro Awani, Pegawai Perhubungan Keselamatan Kedutaan Malaysia di Bangkok, Asisten Komisioner Fauzi Khan Ismail berkata, jumlah kematian berkemungkinan meningkat berikutan kawasan tersebut adalah pusat tumpuan pelancong.

Pihaknya belum dapat mengesahkan sama ada rakyat Malaysia antara mangsa dalam kejadian itu.

Usaha menyelamat kini sedang giat dijalankan oleh pihak berkuasa di kawasan letupan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 09:59 PM | Show all posts
Edited by akusukaq at 17-8-2015 02:34 PM

Tak sangka temple tengah tengah  shopping area ni kena bom pulak. Aku suka window shoping kat Central Chidlom. Bukan kak Mah je
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:02 PM | Show all posts
Bangkok berdarah, letupan bom dekat kuil

9:38PM - 17 Aug 2015
http://www.malaysiakini.com/news/308921

ebuah bom meletup di luar sebuah kuil Hindu kecil di tengah-tengah Bangkok, mengorbankan sekurang-kurangnya 12 orang, menurut polis dan pekerja penyelamat.

Menurut polis, letupan itu berlaku di kuil Erawan di ibu kota Thailand hari ini, lapor Reuters.

“Apa yang boleh saya katakan berlaku letupan di Bangkok tengah melibatkan bom motosikal,” timbalan ketua polis Thailand Aek Angsananond dilapor memberitahu agensi itu.

“Mereka kata ada kematian tetapi butiran lanjut belum dapat disahkan.”

Anggota polis dan pekerja penyelamat berkata 12 orang meninggal dunia manakala media pula melaporkan 20 tercedera.

Thailand terkenal sebagai sebuah negara bergolak.

Tentera memerintah Thailand sejak Mei 2014 selepas berbulan-bulan protes ganas antikerajaan sebelum ini.

Erawan yang terletak berdekatan sebuah hotel terkenal, pusat membeli belah dan pejabat antara tempat utama tumpuan pelancong, terutamanya daripada sekitar Asia Tenggara.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:04 PM | Show all posts
Menakutkan kat kawasan tengah bandar lak tu
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:07 PM | Show all posts
Changa replied at 17-8-2015 09:50 PM
akak syak ini senjata HAARP kan sis?
esok lusa pasti akan jadi WW3 untuk sekian kali nya??

bukan dah nak masuk WW4 ke.... , tak payah jauh2 pun sampai ke level conspiracy nuts sampai keluar HAARP segala....

straightforward jer problem2 di Thailand ni, junta pro China PRC dinaikkan, yang jatuh pemimpin cina Hokkien dan Hakka Thai pro amerika, cuma cina jer yang faham kelemahan cina, kacang jer bagi China PRC untuk tahu kelemahan bangsa mereka. Amerika kalah dalam permainan ni, so kena guna cara typical terrorism la pulak, ambil kesempatan jer dengan separatist2 selatan thai, selesai.

Kelakar giler permainan Amerika dan China di Thailand ni, cina Thai yang sombong tu tak sangka boleh jatuh macam tu jerrr sampai masih meroyan lagi sampai hari ni, nak minta tolong dengan pengaruh orang kaya Hong Kong macam Li Ka Shing pun dah tak guna(connection keluarga Thakshin di China lah kata kannn), China PRC dah tak peduli dengan huaren oversea pengkhianat sombong ni semua kot....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:10 PM | Show all posts
Ya Allah moga anak murid me n family dia selamat..
gi holiday kata budak2 tadi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2015 10:15 PM | Show all posts
Bodo, yg terrorist ni mungkin bunuh org Islam kat sana juga! jgn main isu agama dgn isu terrorist! banggeng btl
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap2 kawan i kat sana selamat. Baru jumpa last week. Smlm dh balik bangkok. Risau pulak
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:18 PM | Show all posts
Edited by dcruins at 17-8-2015 10:20 PM

jangankan elit2 business dan politician cina Thai, cina2 elit dan dinasti LEE temasek pun PRC sanggup langgar pakai projek Kra Canal dengan junta Thailand, hancur 1-2 juta huaren oversea, ada 1 billion lagi stock di Chungkuok PRC ada....

nasib baik lah kita masih ada negeri2 utara yang boleh jadi plan B kalau2 Kra Canal ni jadi gak, tu pun bergantung kalau2 Amerika berjaya pula memecahkan Thailand jadi dua....

nampak tak permainan China PRC ni?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2015 10:20 PM | Show all posts
dcruins replied at 17-8-2015 10:07 PM
bukan dah nak masuk WW4 ke.... , tak payah jauh2 pun sampai ke level conspiracy nuts sampai kelu ...

Hahahaha ..... teori konspirasi anda yang tidak berdasar .....

Berdasarkan sejarah masa lalu .... pemberontak melayu islam (yang dibantu negara jirannya yang berbatasan atas dasar solidaritas melayu) yang diduga melakukan pemboman itu ....



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 03:56 PM GMT+8 , Processed in 0.237265 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list