CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 7070|Reply: 33

Pelaburan emas.. betulke menguntungkan?

[Copy link]
Post time 24-7-2015 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam semua kawan2.. saya baru terbuka hati nak cuba pelaburan emas ni. Tapi masih ragu2 sebab kurg pendedahan, memandangkan kalangan keluarga dan kawan2 takde yg buat pelaburan emas ni. Rata2 diorg lebih suka simpan kt asb dan tabung haji. Tadi ada baca artikel, betul ke keuntungan boleh mencecah purata 20% setahun? Mcm best je.. Ada tak sesiapa yg dah buat pelaburan emas ni.. mohon share pengalaman korang..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-7-2015 11:49 PM | Show all posts
bagi aku cuma ok kalau ada emas fizikal
tak yah nak percaya 20% or apa
remember, nothing certain in investment
emas fizikal ni bagusnya bila shit hit the fan, ko ada emas d tangan
gi africa pon laku harga sama
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 12:27 AM | Show all posts
ooooo...... baharu aku tahu.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangka panjang yer..jangka pendek tidak...
Pastikan pelaburan ada emas fizikal baru halal disisi syariah.kalu sekadar nombor tak boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 01:58 AM | Show all posts
mommymonster82 replied at 25-7-2015 01:04 AM
Jangka panjang yer..jangka pendek tidak...
Pastikan pelaburan ada emas fizikal baru halal disisi sy ...

thnx for the info
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 02:21 AM | Show all posts












Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 06:20 AM | Show all posts
ko beli emas skrg 150...bulan semilan nti rege 130 je
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 07:21 AM | Show all posts
Kwn aku mcm tiap2 bulan beli gelang mas...mungkin ang leh tiru cam dia...tiap2 bulan ok...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-7-2015 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 25-7-2015 01:04 AM
Jangka panjang yer..jangka pendek tidak...
Pastikan pelaburan ada emas fizikal baru halal disisi sy ...

Terima kasih atas info.. mmg niatnya utk pelaburan jangka panjang. Utk persaraan dan pendidikan anak2. Mungkin lagi 10-20 tahun baru nak jual balik.
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 08:46 AM | Show all posts
for ur reference

[Tempatan] Harga emas jatuh ke paras terendah sejak 2010
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=886226
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2015 11:58 PM | Show all posts
Edited by ninja boy at 26-7-2015 12:38 AM

hang dah beli rumah ke belum
patut simpan 40% dalam bentuk hartanah, 25% fizikal emas dan perak, 10% dalam tunai. jika belaku masalah ekonomi @ wang kertas menurun, emas dan hartanah masih ada.
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 11:21 AM | Show all posts
jap panggil parot skemer utk sexplen...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-7-2015 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
semua mcm negatif je.. ni yang down semangat ni.. huhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 11:21 AM | Show all posts
untuk pelaburan simpan je la di tabung haji or asb..emas ni harga x menentu, skrg ni pulak harga emas dlm trending menurun..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 01:32 PM | Show all posts
Orang mana invest dalam emas dah. Merugikan. Emas dah macam minyak, so volatile. Baik invest dalam hartanah. Harga tanah takkan jatuh. Kecuali ada orang buat kubur sebelah tanah kau beli tu.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 01:40 PM | Show all posts
wow..ade topik emeh...
ok..incek parok akan mengomen secara ilmiah...
sebelum tu..ASL Pliss..

Kalau kata keuntungan pelaburan emeh tu 20% meningkat setiap tahun..itu adalah taik seladang..
Since smua komiditi mcm emeh, oil , perak,platinum ada dalam forex, so keuntungan pelaburan yg dpt pun banyak dari FOREX.yg mana target "buy low sell high".tapi hukumnya tak patuh syariah pasal syaratnyer,,,, Beli Emeh dapat Emeh.
.
So tukarkan niat dari nak wat pelaburan, tukar jadi niat nak buat simpanan. xyah fikir turun naik harga emeh.
Since bila simpan emeh, sayang sket nak tukar emeh tu jadi duit..lagipun, RM bukan selalunya naik..turun menjunam ada.
.
Nak untung lagi,try bisnes emeh..hihihi..
.

Sekian
Pakar Emeh yakni incek parok yg sochi dan jujur.
tak macam @philipinoe2  si scammer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 27-7-2015 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 25-7-2015 11:58 PM
hang dah beli rumah ke belum
patut simpan 40% dalam bentuk hartanah, 25% fizikal emas dan perak, 10 ...

rumah dah beli.. yang tgh duduk sekarang. skrg ni tgh buat bisnes kecil2an, ada la lebihan duit tiap2 bulan dalam rm4-5k mcm tu. tu yg terfikir nak buat pelaburan, samaada emas atau hartanah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 02:32 PM | Show all posts
virgo19 replied at 27-7-2015 02:09 PM
rumah dah beli.. yang tgh duduk sekarang. skrg ni tgh buat bisnes kecil2an, ada la lebihan duit ti ...

so sila beli lg umah...hihihih...beli yg lelong ke..yg 100k, janji org senang nak sewa.
emeh tu just utk insuran je..incase anything happen to RM or nak kluar negara, bawak emeh..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2015 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
nak tumpang tanya..
klau join powergold ok ke??.xnk buat networking pun..just nak beli je
beli pun x byk..dlm 1 gm 1 bulan..
Teringin nak try smpanan yg lain skit..
slalu tbg hj,asb n main kutu..
mohon sgt bg pndpt
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2015 09:04 AM | Show all posts
ce try baca blog mohdzulkifli.com
banyak artikel dia ajar pasal emas ni
dia ni bagus sangat. walaupun dia jual emas tapi dia akan nasihat betul2 kalau nak mula beli emas ni.
bukan nak kejar untung semata.
antaranya sebelum beli emas kalau boleh pastikan kita dah ada simpanan 3 bulan gaji dalam bentuk wang ringgit sebab emas ni pelaburan jangka panjang, bukan jangka pendek.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 02:31 PM GMT+8 , Processed in 0.089436 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list