CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2918|Reply: 13

Kerja Sendiri Atau Bekerja Dengan Orang Lain

[Copy link]
Post time 11-7-2015 12:35 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Noraslinda at 11-7-2015 12:40 PM

Assalamualaikum semua..sudah lama tak join cari ni..hari ni terdetik untuk muncul balik semata-mata ingin meluahkan atau menceritakan masalah sendiri.
sebenarnya sy ni dalam delima sama ada mahu teruskan bekerja dgn org juga di kenali sebagai makan gaji atau pun kerja sendiri.
ceritanya mcm ni,ada seorang kawan sy masa kecik dulu sekolah rendah sama-sama dan bila masa sekolah menengah dia berpindah dan kami pun terpisahlah.Setelah beberapa tahun lamanya kami berjumpa kembali dalam berjumpa tu bercerita lah pasal kehidupan masing-masing dan dia cerita pasal kerjanya yang mengguna treatment untuk kesihatan.Dan dia pun menawarkan perkhidmatannya kepada sy..sy pun mencuba lah,tak di nafikan treatment tu bagus,ada mcm2 dia buat untuk strock,migrain dan pelbagai lagi.kawan sy ni seorang yang biasa je dan sgt hebat orangnya..lama-lama dia pun selalu ajak buat treatment tu..tapi oleh kerana tiada masa dan banyak kekangan sy pun tak dapat nak buat..dia pun ada ajak keje mcm tu katanya peluang yang amat cerah untuk berjaya..sy mulanay tak percaya..dan malas nak layan dia dah pastu..dan jarang berjumpa sehingga sekarang.tetapi ingat bila malas nak layan dia muncul lak seorang kawan yang dulu kerja tempat lama gak dan jarang berjumpa dan sekarang berjumpa kembali.kawan yang ini adalah seorang lelaki kerap gak berhubung dan adakalanya berjumpa..dalam berjumpa juga ada gak menawarkan kerja sama mcm kawan sy yang dulu tu.rupanya dia juga berkawan sy yang dulu tu..bekerja di bawah kawan sy yang dulu tu..skrg kawan yang sy malas nak layan tu dah berjaya dengan bisnesnya sendiri..sy tertanya-tanya adakah tuhan dah tunjukkan jalan untuk sy bekerja sendiri,tapi risiko bekerja sendiri sgt tinggi..ada jatuh bangunnya..sama ada sanggup ke sy laluinya..sy cuma nak dptkan pandangan anda semua..yang ada kerja sendiri pun bgi lah tips..heheh..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-7-2015 12:57 PM | Show all posts
apa bende treatment tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-7-2015 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
rawatan tuk kesihatan..mcm migrain..strock..dia menggunakan mesin
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2015 02:33 PM | Show all posts
spesies al jabbar tu ka?
benda tu scam. tak tahan lama punya

anyway aku kerja sendiri, ini apa yang aku boleh katakan kepada orang nak kerja sendiri -

1. fail itu tentu.  masalah pon tentu ada. akan ada masa duit takda langsung, habis burn or tied up. kena ready untuk hidup susah. takdanya start meniaga hari ni, esok dah ada financial freedom.

2. masa kosong tunggang langgang. kadang kadang free memanjang. selalu orang cuti ko kerja. orang x paham akan kata "eh kerja sendiri xkan lah xleh cuti"

3. kalau ko buat semata mata demi duit, lupakan jalah. selalu orang yang buat untuk duit bukan untuk customer tu tak kemana pergi nya

4. kalau ko amik orang kerja, be ready untuk kerja demi pekerja ko. your team, your company come before you. staff ko pkul 5 punch kad kluar ko duk serabut kepala lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2015 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Org malaysia percaya sungguh yea machine sembuhkan penyakit semua tu. Apa guna doctor & ubat yg dibuat research bertahun lama tu:zz
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2015 05:59 PM | Show all posts
ai setuju dgn bigpather itu, ko kerja macam biasa makan gaji disamping ada income lain yang tak perlu komitmen banyak
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2015 08:02 PM | Show all posts
Noraslinda replied at 11-7-2015 01:07 PM
rawatan tuk kesihatan..mcm migrain..strock..dia menggunakan mesin

mesin tu dr mane dtg?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-7-2015 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
dorg ada mesin sendiri..tak sure mesin mcm mana..tp keje ni mcm free lense
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-7-2015 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
ninja boy replied at 11-7-2015 05:59 PM
ai setuju dgn bigpather itu, ko kerja macam biasa makan gaji disamping ada income lain yang tak perl ...

tu lah kan..tapi tak pandai nak berbisnes ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2015 02:24 AM | Show all posts
mkn gajila..safe.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2015 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kerja sendiri. Seronok. Bole bukak forum bila2
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2015 02:26 PM | Show all posts
Makan gaji sambil kerja sendiri....aku dulu pas pukul 5 aku ada kerja/bisnes aku sendiri, orait la buat tambah2 sikit duit gaji, sekarang tak makan gaji dah, Alhamdulillah yang dulu sikit2 buat tambah gaji tu dah macam full time la sekarang, tak banyak tapi cukup, tapi nanti dah setel fasa hidup aku sekarang ni aku nak keje makan gaji balik insyaAllah, after office hour & weekend, masa aku punya aku nak keje/bisnes lain pulak.....seronok woooo, tengah bulan ade duit, hujung bulan dapat gaji......drive gi opis pagi2 pun muke sentiase cerie je
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2015 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja sendiri,takde org ngendeng nak mintak jd penjamin or mintak buat loan untuk diorang setelkan hutang
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2015 12:59 AM | Show all posts
free lance laa tt...

utk kes tt i cadangkan u do both...
bisnes tu part time je dulu...
sbb cm agak meragukan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 03:58 AM GMT+8 , Processed in 0.091814 second(s), 36 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list