CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: faiz33

Aircond - Ada sapa tau yg paling bagus tak?

[Copy link]
Post time 6-7-2017 02:08 PM | Show all posts
Shawnny replied at 4-7-2017 09:07 AM
Daikin ponya inverter function mmg bgus tpi harga dia lgi cantek..
Semua aircond mmg akn sejuk tu ...

alaa  aircon inverter mhl sbb ada kelebihan .Inverter ni bkn mcm aircon biasa ..aricon inverter ni bole jimatkan letrik tiap2 bln ,lagi pon sekali je ko akan byr mhl beli aircon lepas tu tiap2 bln ko blh jimatkan duit kt bil letrik kot ...
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2017 02:39 PM | Show all posts
okay so konclusinya ialah aircond inverter lbh jmt dri yg xda inverter tpi harga agk mahal drpd yg xda inverter. kalau nk beli daikin tgklh kriteria dia sesuai x dgn aircond yg korg nk cri. utk aku inverter sesuai dgn ap yg family ak nk soooo
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2017 02:42 PM | Show all posts
mshaiful replied at 6-7-2017 12:35 PM
Rumah studio kawan tu 700 sqft. Tolak master bedroom kurang 700 sqft la untuk ruang tamu, ruang di ...

terima kashi shaiful krn sudi brkngsi
rsanya daikin yg premium tu sesuai dgn rmh sy sbb yg pntg dia x bsng mlm2 tngh tidor
Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2017 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam,nak cerita sikit atas pengelaman aku sndri pakai ekon mitsubishi inverter 1HP.ni semua tanye kwn2...klau ikut harga masa nak beli 2 mmg pikir smpai 10 kali.nak pkai yg biase pnye or inverter,tpi dua2 jimat elektrik....klau nak bandingkan dgn inverter lagi jimat elektrik 1jam bersamaan 3sen or 4sen mcm 2 la die pnye kiraan bil api x silap aku la.....
Sebelom aku pkai ekon bil apj aku bulan2 paling tggi rm35.xx mcm 2 la...x de la tggi sngat bil api aku sbab aku ni jenis berjimat....
Lepas je aku pasang ekon mitsubishi inverter,bil api aku jdi sebulan rm45.xx .terkejut gak aku lepas pkai ekon inverter ni.mmg jimat elektrik.lgi pon aku pkai ekon waktu mlm je siang la x...so....aku pkai ekon mitsubishi ni dah 1 tahun lebih so bil api aku masih same gak paling tggi pon rm50.00...jdi terpulang lah pade korang nak pkai yg jename ape pon...aku cme bgi pendapat je....ok bye2....
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Hazlan1727 replied at 23-8-2017 05:50 PM
Salam,nak cerita sikit atas pengelaman aku sndri pakai ekon mitsubishi inverter 1HP.ni semua tanye k ...

Brapa price mitsu inverter 1hp.. sbb skrg rumh aku pun bil pling tggi pun 40.. rumh teres..sbb skrg nk install dlm blix tdur jer..tu pun nk set timer dlm 2 jam jer.. sbb xtahan tdo dlm aircond lma2..
Tgh survey  aircond  yg buln2 x mahal bil n murah maintanance.. sian anak too  pnas2
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2017 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada apa2 cadangan tak.. nk cari aircond utk bilik tdur saiz 14x10 ft (anggaran).. cdang nya nnti..nk set temp dlm 2jam jer..lpas tu guna kipas. Hsbnd xtahn tdo dlm bili ac lma2..nti doa bersin..
Klau kes sy ni..x bli yg inverter pun xpa kan..
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada org nak jual aircond jenama hisense 1.0hp m350 nego. So nk tnya cni ok tak jenama hisense tu? Srvice, topup gas dan pasang sume sndri lah. Berbaloi atau tak dgn harga
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2018 05:12 PM | Show all posts
Edited by yeong85 at 13-7-2018 03:58 PM

Hihi, ade sesiapa pernah guna air conditioner acson avo plus?

ade x review boleh share?

terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2018 07:26 PM | Show all posts
Hari tu I beli dari iPrice jenama York. Ok la. Kurang dari RM1000. 1.5hp lagi tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
aku 3 tahun pakai mitsubishi 1.5 inverter. cepat betul sejuk. mengigil aku. kalo tido mlm aku pakai temperature 28 je. bil letrik xpenah cecah rm40. sebelom pakai aircond bil dalam rm20lebih. lepas pakai aircond bil dlm lingkungan rm36 37 mcm tu je. weekdays aku start pasang kul 6petang setiap hari sampai pagi esoknya nak pegi keje baru off. sabtu start pasang kul 12tghari sampai pagi ahad baru off. nnt kul 12 tghari aku on balik.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply jugak la. Aku pakai panasonic sbb senang aku nak servis sendiri utk basic servis. Takyah perabih 150 tiap2 kali panggil org nak servis ekon. Dan spare part banyak.  Aku prefer non inverter unit sbb lagi cepat dan lebih sejuk relatif  dari inverter unit yang agak terhegeh2 nak sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 07:14 PM | Show all posts
aku guna beberapa jenama econ ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2019 01:02 PM | Show all posts
Brand Daikin semestinya...aku mnyesal beli hitachi sbb kerap gak problem.. aku suggest korang beli brand Daikin sbb Daikin use York technology n Daikin dah beli York technology n renamed as Daikin(start 2019).
Klu nak on aircond lebih dari 6-7 jam, beli inverter
Klu nak on aircond kejap2/kurang dari 6-7 jam, beli non-inverter
Dari segi kuasa hp samada 1.0hp/1.5hp/2.0hp, bergantung pd saiz bilik...jgn pulok bilik besor bonar tapi bli 1.0hp, bli la 1.5hp/2.0hp
Klu bilik kecil, bli ja 1.0hp, jgn over bli 2.0hp pulokkk...kikikiki
Bijak2 membeli k.......aku pakai hitachi inverter 1.0hp(bilik kecil), 2.0hp bilik besar/master bedroom n old York non-inverter 1.0hp(yg ni dpt free dari akak aku utk bilik kecik/stor)...yg inverter senyap sunyi bunyinya but non-inverter york tu berbunyi btuii kipasnya(mcm nak luruh compressor)
Aku suka inverter sbb aku n anak2 aku nie mcm org mat salleh london yg kerap on aircond sbb tak tahan panasssss....
Tiap2 malam on 2.0hp(8pm-7am=RM150-RM170 sebulan)
Klu on dua2 aircond 2.0hp(8pm-7am) , 1.0hp(8pm-7am) hasilnya bil sebulan dalam RM250-RM270 cmtu...inverter dua2...klu non-inverter rasanya mnangis aku sbb dalam RM300-RM400 sebulan(before inverter hitachi aku guna non-inverter sharp=tinggi wooo bil TNB=kayo2 pokcik2 TNB dpt bonos ujung taun! Itu rezki diorang kannnn)
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2019 01:06 PM | Show all posts
mrseller replied at 24-1-2019 12:40 AM
Reply jugak la. Aku pakai panasonic sbb senang aku nak servis sendiri utk basic servis. Takyah perab ...

terhegeh-hegeh nak sejuk ka? rasanya tak pun..cpt je sojuknyaaa...sunyi sepi bunyinya berbanding non-inverter yg ganas heavy metal bunyinya(jiran aku..kikikiki..sampai aritu dia tanya apsal aircond aku senyap tp dia punya berheavy metal iramanya...aku senyum ja...saya punya inverter bang...instrumental soundnya kikikikiki)
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2019 01:13 PM | Show all posts
Bapa mertua aku bli panasonic inverter tp tak tahan lama...2-3 tahun ja dah rosak..tukar ke hitachi (skrg dh 3 tahun lebih)
Itu pasal aku pun bli hitachi(sbb japan punya ORANG kata quality)
Tapi lepas ni klu aku nak bli aircond lg aku akan bli Daikin sbb dah banyak masjid/surau bli Daikin n hasilnya ajk masjid/surau kata sejuk, tak rosak, the best aircond depa kata
Mnyesal aku bli hitachi sbb Daikin lg power n bagus n tahan sparepartnya..lps ni konpom bli Daikin (patutla seller cadang kt aku Daikin, tp aku dogil bonar nk hitachi gak ermphh) sabo je la...pengajaran-lain kali dongar la jugok pendapat/cadangan org lain yerrr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2020 12:29 PM | Show all posts
Tula, dengar kata Daikin bagus.Rumah kat kampung pun guna.
Tapi nnt nk try guna Midea untuk aircon bilik. Orang yang dtg repair kata itu option paling murah dan berkualiti.
Sebelum ni adala guna vacuum midea and nmpk okay. Hopefully, aircon pun okayla.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2020 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru je install daikin 1.0 hp Dan Daewoo 1.0 hp..so far oklah..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 07:59 AM | Show all posts
Aku dah guna york almost 7 tahun. Mmg sejuk dan bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 09:34 AM | Show all posts
panasonic inverter yg baru tu!! memang best, jimat sgt bil lektrik..
Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2020 09:59 AM | Show all posts
tumpang lalu. sy pon ingat nak beli aircond, dah janji dgn org rumah huhu. ada kt mana2 boleh beli online ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-5-2022 11:21 AM GMT+8 , Processed in 0.078952 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list