CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: theskems

Guna manusia sebagai pasak bangunan

[Copy link]
Post time 9-6-2016 08:13 AM | Show all posts
yg kes kt sabah sarawak ke aku tak ingat, yg betul2 ada org jumpe rangka dalam batang pokok. yg ni mmg btul2 ada
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 10:49 AM | Show all posts
epis replied at 10-6-2015 05:10 PM
aah, citernya macam tu la kan, kene korbankan awal2 supaya bile siap nanti jambatan tu ok xde yang ...

Bila tgk comment kau ni. Teringat pulak aku pasal citer bebudak dulu. mase zaman kekecik dulu suke main panas kat luor rumah. So arwah embah aku ni nk marah da tak koser gamaknye, dia bole cakap, "haa kau pegilaa main kat luar tu, jap lagi ade org keling potong kepala datang bawak parang".

Yg aku ngn kazen2 da dengor mcm tu, mau nye tak takut. Mengelibas smua lari masuk rumah dengan selipor2 sekali kitorang pakai tak sempat nak tanggalkan. Nampak tak punya la takut dengan "Keling Potong Kepala Budak" mase tu. Tp betul beb, lepas je kitorg da msuk rumah tu. Dtg abg sedara aku dgn naik motor bawak mcm nmpak hantu, menjerit la soh tutup pintu ngn tingkap smue. Sebab dia kata, org "keling ptong kepala budak" da datang!!!

Dlm setengah jam mcm tu, nampak laa org "pototng kepala" tu lalu. Memang betul org tu org India yg pakai baju mcm org gila pegang parang panjang bawak beg selempang tak pakai selipar. fuhhhh. sampai sekarang aku ingat org tu mcm mne. Bila da lepas je org tu lalu, terus arwah embah aku cakap, "haaa..pegi la main lagi kat luar tu. Biar dia tangkap smua pastu potong kepala."

Aku yg mcm cuak2 sbb baru tengok LIVE org tu mcm mne & sekali kena bebel tu, terus tanya sebab ape dia nk potong kepala budak?
Arwah embah aku ckp, dia potong sebab nak tanam kat jambatan. supaya jambatan tu tak roboh! nanti jambatan tu jadi kukuh. hahaha

Aku pun tak sure citer ni betul ke tak. Ntah betul ke org India tu mmg betul nk potong kepala or dia mmg gila!
Sampai skrg jadi misteri citer ni. bila tye kt mak aku, dia tknak citer la plak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 11:09 AM | Show all posts
3bidadara replied at 9-6-2016 10:49 AM
Bila tgk comment kau ni. Teringat pulak aku pasal citer bebudak dulu. mase zaman kekecik dulu suke ...

citer tu juga digunakan oleh mak, opah, nenek, dari zaman berzaman tuk takutkan kanak2~~~
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 11:16 AM | Show all posts
epis replied at 9-6-2016 11:09 AM
citer tu juga digunakan oleh mak, opah, nenek, dari zaman berzaman tuk takutkan kanak2~~~

tu laa kan. Ntah mmg betul la org India tu gila. Tapi motif beb bawak parang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 01:51 PM | Show all posts
Yang kes C*****Po**t , KK tu pun aku ada dengar. Dengar dari bestfren aku . Mak dia menjual dekat pasar Kk tu. Nak dijadikan cerita, mak kawan aku ni dia kenal seorang kenalan yang tahu kisah tu.
Suami dia kerja situ.

Ada satu tiang dekat mall tu kena pasak dengan sorang wanita mengandung.  Siap nangis2 lagi waktu  tu merayu tak mau, tapi tak diendahkan. Diorang terus simpan ja simen terus timbus perempuan tu.

Sejak kejadian,ada ja orang dengar bunyi tangisan dekat area tu. Kejadian berlaku waktu zaman mall tu dibina.

Lagi kisah yang femes pasal gurip ni (pemenggal kepala orang guna tuk kukuhkan construction).  Dorang ni memang wujud, tapi sekarang aku pun tak tahu samaada mereka ni masih aktif ka tidak.  Dikatakan mereka takkan ambik mangsa dari daerah yang sama, mereka akan ambik dari daerah yang jauh2 .  Seram, dulu waktu kecik memang takut keluar rumah, sebab mak selalu takut2kan kitaorang adik beradik pasal gurip.  


Saya nak share satu kisah pasal gurip ni ( maaflah kalau lari dari tajuk),  ini kisah ustazah aku kat sekolah menengah dulu. Dia cerita kisah datuk, mak dia, dan macik2 dia hampir kena tangkap gurip.

Waktu tu mak dia masih budak2. Datuk dia pula seorang yang buta.  Mak ustazah aku time tu tengah duduk duduk dekat ruang tamu, then tetiba bapa dia *si datuk* tergesa-gesa panggil anak bini dia suruh kumpul dekat tuang tamu dalam bulatan garam, sambil dia bacakan beberapa potongan surah Yaasin. Yaa, Surah Yasin, dia buta tapi Allah bagi kelebihan mata hati senang menghafal alquran dsb.

Tiba-tiba pintu rumah dibuka kasar, masuk beberapa orang gurip dalam ruang rumah masing masing dengan senjata sendiri. Sabit, parang and so on, you name it. Mak ustazah aku dan siblings dia dah terketar2 ketakutan.

Yang menghairankan mak ustazah aku ni, gurip2 tu seolah olah tak nampak diorang. Diorang masuk setiap bilik, dapur tapi orang rumah tetap tidak diĵumpa. Orang tu siap cakap "tadi dari bawah macam dengar ada orang dalam rumah ni, tapi tiada pulak''. Lalu mereka (gurip) pun keluar dari rumah tu. Setelah pasti yang gurip tu betul2 telah pergi, barulah datuk nenek n siblings mak ustazah aku tu keluar dari bulatan tu. Alhamdulillah mereka selamat, gurip,pulak pulang dengan tangan kosong

Kisah diceritakan oleh mak ustazah kami waktu topik kelebihan ayat Alquran, waktu tu ustazah tu cerita dekat kami. Kalau dia tipu maka tipulah cerita ni. Wallahualam.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-6-2016 02:15 PM | Show all posts
kirakekuri replied at 9-6-2016 01:51 PM
Yang kes C*****Po**t , KK tu pun aku ada dengar. Dengar dari bestfren aku . Mak dia menjual dekat pa ...

Mak aih kejamnya.. Ambik dua nyawa terus...
Yang kisah Ustazah tu orang Sabah jugak ke? First time dengar perkataan 'Gurip' ni..


Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 02:28 PM | Show all posts
theskems replied at 9-6-2016 02:15 PM
Mak aih kejamnya.. Ambik dua nyawa terus...
Yang kisah Ustazah tu orang Sabah jugak ke? First tim ...

Ha ahhh orang Sabah, Tuaran kalau tidak silap ustazah aku tu, dekat area aku  ni mostly panggil Gurip. Tapi sekarang jarang dah dengar kisah gurip up,maybe dorang dah takda kot. Paling femes pasal construction ni jambatan papar guna kepala orang unyuk kasi kukuh. Aku pun x tahu sejauh mana kesahihan cerita tu. Maybe mana mana orang Papar lagi tahu kot.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 03:44 PM | Show all posts
kirakekuri replied at 9-6-2016 01:51 PM
Yang kes C*****Po**t , KK tu pun aku ada dengar. Dengar dari bestfren aku . Mak dia menjual dekat pa ...

waaa CP
agaknya sbb tu la byk kes bunuh diri kat situ kot
CP ni dkt je dgn opis aku
baru2 ni ada lg org terjun, berapa bln lps pun ada
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2016 03:56 PM | Show all posts
fish replied at 9-6-2016 03:44 PM
waaa CP
agaknya sbb tu la byk kes bunuh diri kat situ kot
CP ni dkt je dgn opis aku

Opisd area mana? hihii
yahhh ramaii sangat bunuh diri sana. Sudah jadi port femes bunuh diri plak kan
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 07:27 AM | Show all posts
theskems replied at 8-6-2016 03:28 PM
I think ini lah asal usul budaya animisme satu dunia.. Dari Maya, Mesir, Dayak, Greek, etc.. Semua ...

agak2 dewa zeus tu manusia, jin atau syaitan? bagi diorang dewa ni half-human, half-god yg ada kuasa luar biasa. kuil kt athens tu pun tah bape banyak setan berumahtangga sebab diorang duk sembah puja mcm2.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2016 08:26 AM | Show all posts
kirakekuri replied at 9-6-2016 03:56 PM
Opisd area mana? hihii
yahhh ramaii sangat bunuh diri sana. Sudah jadi port femes bunuh diri plak ...

opis kat api-api, kira jln kaki je pg CP tu
yg tbaru bunuh diri tu officemate ada nampak, tertiarap dkt bank katanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 03:59 PM | Show all posts
fish replied at 9-6-2016 03:44 PM
waaa CP
agaknya sbb tu la byk kes bunuh diri kat situ kot
CP ni dkt je dgn opis aku

Hai, salam 2022. Hahahha lamanya x jenguk Cari ni. Teringat sikit cerita pasal CP ni. Tahun 2018 tak silap..or 2019..alamak lupa lah. Ada orang bunuh diri lagi kat CP! Riuh 1 kk. Sebab CP ni balik2 kejadian bunuh diri di port yang sama. Then sekarang bahagian parking tu dah kena jaring and latest one aku nampak dah kena besi dah. Jadi riuh lah 1 KK kan. Di katakan CP ni makan orang tiap tahun. Ada yang cerita, yang ada salah satu tingkat parking ni orang selalu sesat. Tengok2 lagi sikit lagi langgar tembok. Mungkin memang berpenunggu.

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 11:27 AM | Show all posts
time siang je berani masok MPS baca kesah korang
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 02:35 PM | Show all posts
bellaa replied at 17-1-2022 11:27 AM
time siang je berani masok MPS baca kesah korang

Hehehe....


Tapi tetap teringin nk baca gak kan...
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
selalu dgr zaman2 ancient kuno dulu selalu buat human sacrifice utk elak tanah jadi gersang dan tanaman subur.. x sangka zaman skrg pun ada.. kazen iols penah nampak 3 ekor kambing hitam dekat construction site berdekatan dgn times square.. x kan dorg nk jamu kambing golek dekat buruh kot mesti la ada some ritual or sacrifice dekat site tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2022 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat kampung ayah aku pun ada jugak kisah macam ni, tapi kontraktor guna mayat pompuan indon katanya. Memang selalu la orang cerita nampak pompuan duduk bertenggek kat jambatan tu malam2 masa mula2 dibuka dulu. Sekarang dah takde, hantunya dah penat agaknya
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2022 11:29 AM | Show all posts
Baca cerita2 ni teringat tragedi penebat kilat menara umno tumbang di Penang. Jatuh kena kereta, terbenam kereta tu dalam tanah sedalam 40 meter / 13 tingkat bangunan. Mayat memang tak jumpa terus la. Keluarga si mati pon redha je la. Details boleh check video kat bawah.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2022 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Hizert replied at 20-1-2022 11:29 AM
Baca cerita2 ni teringat tragedi penebat kilat menara umno tumbang di Penang. Jatuh kena kereta, ter ...

Sblm kejadian mayat hilang kene hempap tu,sblm tu pun tiap2 thn penang buat race dragon boat. Yg join tu budak2 sekolah. Ada satu tahun tu bot terbalik,ada budak hilang. Silapnya diorg ni buat race tu masing-masing tak pakai safety vest tu. Lama jugakla mayat budak tu tak jumpa-jumpa,sampai parents dia buat upacara skit. Tok sami tu suruh tabur makanan kegemaran anak diorang kat area situ barulah timbul mayat tu. Sejak tu dh takde dah pertandingan dragon boat ni buat kat tepi laut penang tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2022 01:09 AM | Show all posts
Edited by Jungleman at 24-1-2022 01:53 AM

Say pernah baca buku True Singapore Ghost Stories yang ada kisah tentang lelaki berkepala anjing yang culik budak untuk ditanam di tempat bina jambatan(atau bangunan ke?). Tapi itu Sinagpore

Berbalik pula kepada cerita theskems ini yang berlaku di China....Tak ganjil ada cerita begini di China. Anda pernah dengar tak cerita Romance of the Three Kingdom ke?Tentulah ada kerana permainan PC dan Playstation iaitu Dynasty Warriors yang mempopularkannya. Ada satu cerita bahawa Zhuge Liang yang bijaksana nak mengetuai tenteranya menyeberangi sungai tetapi tenteranya jatuh sakit kerana ada "dewa" tempatan yang kena diberikan kepala manusia sebagai korban. Zhuge Liang pula tidak mahu dan menggunakan daging haiwan lalu membentuknya macam kepala manusia dibalut tepung dan dibuang ke dalam sungai. Tenteranya pula akhirnya sembuh dan berjaya menyeberangi sungai.

Menurut cerita lama-lama itulah cara roti Mantao terhasil. https://en.wikipedia.org/wiki/Mantou

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2022 09:48 AM | Show all posts
annehuda replied at 23-1-2022 09:33 AM
Sblm kejadian mayat hilang kene hempap tu,sblm tu pun tiap2 thn penang buat race dragon boat. Yg j ...

a'a eh, perasan jugak dulu kerap dibuat dragon boat race ni.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:44 PM GMT+8 , Processed in 0.097133 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list