CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: theskems

Guna manusia sebagai pasak bangunan

[Copy link]
Post time 11-6-2015 03:18 PM | Show all posts
saya pon kerja construction jugak... sepanjang pengalaman ni, kalau tak pasak macam ni pon, akan ada tumpah darah kat site tu...

contoh macam 2nd bridge yang collapsed masa casting tu... tapi wallahualam kebetulan ja... pernah jugak dengar my manager cerita, ada 1 bridge dibina rentas highway PLUS kat area johor ( tak pasti kawasan ) kalau korang perasan bridge tu nampak sempit dan tinggi dari bridge biasa, katanya bridge tu dibina untuk laluan makhluk lain, tu perjanjian yang diorang buat, selagi tak buat bridge tu selagi tu la banyak kemalangan jadi.. wallahualam

lagipon kalau foreign worker jatuh mati jarang akan hantar balik, tambah yang illegal, memang bos takkan tanggung, habis kuat pon JKKP arah stop work 2 minggu + denda lepas tu sambung la keja semula,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 04:56 PM | Show all posts
Owhhhh...dulu2 pernah dengar kalau nak buat jambatan ade orang akan masuk kampung-kapung carik kepala budak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2015 08:03 PM | Show all posts
dulu kecik2
selalu dimomokan dgn citer
keling sabit

keling sabit ni yg akan tangkap and kerat kepala budak
utk pasak dalam jambatan
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 09:31 AM | Show all posts
cheida_mymee18 replied at 10-6-2015 06:39 PM
aku ada dengar cerita macam ni berlaku masa depa nak buat jambatan pulau pinang yg 1st tu..
kena ta ...

oh ini tak betul sebabnya yg bina jambatan PP yg first tu adalah banduan2 yg mana kalau depa sakit or 'ter'mati/terjatuh makanya dibiarkan aje sebabnya hukuman derang mmg MATI. i ada cerita pasal pembinaan jambatan PP yg 1st ni kat benang i dulu...my FIL antara yang menjaga projek nih.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 09:59 AM | Show all posts
aku pn keja construction.

slalu nya kalo bukak tanah..area yg br nk explore, or site baru, mmg kna korban.
ada la aktiviti puja memuja, offer kambeng ke apa kt site.

klo cara islam plak..wt la doa slamat ke apa.

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 11:08 AM | Show all posts
syahoney replied at 12-6-2015 09:31 AM
oh ini tak betul sebabnya yg bina jambatan PP yg first tu adalah banduan2 yg mana kalau depa sakit ...

nak link hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 11:20 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2015 02:37 PM | Show all posts
syahoney replied at 12-6-2015 11:20 AM
nin dia post #283

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=531356&extra=&page=12
...

mana dia gambaq..
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2015 06:25 PM | Show all posts
versi tanam hidup2 first time dengar
apa lah yang volunteer tu fikir saat simen mencurah2 atas kepala
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2015 02:09 PM | Show all posts
ini namanya human pillar, biasa kat asia timur zaman dulu. tapi x sangka pulak zaman sekarang still buat benda camtu. kalau zaman dulu lagi hardcore. diorang bukan pilih sebarangan. yang jadi korban tu mesti seorang awek, dara dan tiada parut atau kecacatan. mungkin zaman dah berubah, ekonomi meningkat maka jin malaun penjaga tanah pun terima je sape2 jadi korban hatta apek buruh china sekalipun
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2015 08:03 PM | Show all posts
syahoney replied at 12-6-2015 11:20 AM
nin dia post #283

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=531356&extra=&page=12
...

alamak sya  pic dah takde ya.. barutau banduan tunggu hukuman mati berkerja buruh, at least kalau termati pon tak sia sia.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2015 12:08 PM | Show all posts
stania83 replied at 14-6-2015 08:03 PM
alamak sya  pic dah takde ya.. barutau banduan tunggu hukuman mati berkerja buruh, at least kalau  ...

nnt iolls upload semula..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2015 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
MISZZZ replied at 11-6-2015 03:18 PM
saya pon kerja construction jugak... sepanjang pengalaman ni, kalau tak pasak macam ni pon, akan ada ...

Yg bridge sempit tu mcm pernah nmpk.mmg obvious.dulu family duk johor so slalu la lalu highway plus g johor masa kecik2 dulu la.n mmg setiap kali lalu situ aku mmg terfikir knape bridge tu mcm tu.tp xingat area mana
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2015 03:48 PM | Show all posts
Dulu kecik2 ni la modal yg org2 tua kampong pakai kalau nak perambat bebudak yg merayau sampai senja....
'Siap..Nampak kt keling sabit..habis kepala'.....mmg takut la budak2. Kendian biasa ada musim tertentu la.
Ada gak dengar yg Jambatan Gantung Pasir Gudang -Desaru tu yg lambat siap sebab 'penjaga' situ nak korban.
Lama jugak jambatan tu tertangguh..tp tak tau la ada kaitan ke tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2015 10:58 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2015 10:59 AM | Show all posts
stania83 replied at 14-6-2015 08:03 PM
alamak sya  pic dah takde ya.. barutau banduan tunggu hukuman mati berkerja buruh, at least kalau  ...

dah reupload untuk tatapan anda

http://mforum.cari.com.my/forum. ... ;extra=#pid59993293
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2015 09:48 AM | Show all posts
sadisnye cerita TT.. adeyhlaa.. tak dapat nak membayangkan perasaan orang itu semasa simen dituang ke dalam.. mesti sayu je terkenangkan family.

cerita guna manusia hidup sebagai pasak bangunan ni tak pernah nenek dengar tapi cerita gunakan kepala manusia sebagai pasak jambatan tu adelah.. grandma nenek pernah bercerita, zaman masa beliau muda remaja dan belia, maka akan bertebaranlah seseorang yang tidak dikenali dan masuk ke kampung kampung untuk mencari mangsa.

orang ni akan mencari kepala kanak kanak lelaki dan perempuan (sepasang) untuk dijadikan korban dan dipasakkan di jambatan. cerita ni dikisahkan benar kerana ada kanak kanak yang hilang.. huhuhu.. jadi, setiap kali terdengar je jambatan baru akan dibina, maka orang kampung akan memberi amarankepada anak anak masing masing.

menurut cerita, kepala tersebut akan dipasakkan pada tiang jambatan untuk kukuhkan jambatan baru tu. selepas itu barulah disimen kepercayaan orang dulu dulu kan masih menebal tentang kepercayaan karut dan tahyul ni jadi mungkin ada betulnya dan mungkin ade salahnye.. wallahualam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2015 03:30 PM | Show all posts
syahoney replied at 23-6-2015 10:59 AM
dah reupload untuk tatapan anda

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=531356&p ...

yg mana 1 banduan dalam gambar tu..
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2015 03:42 PM | Show all posts
ell768 replied at 24-6-2015 03:30 PM
yg mana 1 banduan dalam gambar tu..

baju kelabu kaki bergari
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2015 03:56 PM | Show all posts

yg hujung sekali pakai cap tu ekk??sebab gambar x clear sgt kan..so x perasan..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 12:21 AM GMT+8 , Processed in 0.085650 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list