CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5398|Reply: 31

OCD

[Copy link]
Post time 21-4-2015 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode

Pernahkah anda merasa ragu-ragu atau was-was? Apakah yang anda lakukan jika anda was-was? .
Di bawah diperjelaskan bagaimana OCD merupakan penyakit was-was.


Contoh 1: Anda merasa was-was semasa mengambil air sembahyang . Di dalam hati anda berulangkali berkata-kata" sudah basuh tangan ke belum, rasanya sudah, rasanya belum (obsession)" Lantaran perasaan was-was ini anda akan mengulang prosedur mengambil sembahyang ini sekali lagi (compulsion). Jika anda mengulang prosedur itu banyak kali sehingga mengambil masa yang lama dan melambatkan aktiviti anda. Ini dianggap OCD.


Contoh 2: Anda seorang yang terlalu pembersih. Di kotak kepala anda hanya terfikir kuman berada di merata tempat. Kuman ada di tangan kerana anda telah memegang kerusi di dalam bas yang telah dipegang orang lain. Mungkin orang itu memgang najis dan tidak cuci tangan. Fikiran ini menghantui anda, berulang-ulang sehingga anda menjadi resah dan risau ( obsession) . Kerisauan anda berkurang jika anda mula mencuci tangan ( compulsion). Jika anda kerisauan ini berterusan dan anda mencuci tangan anda berulang kali sehingga mengambil masa yang lama ini dipanggil OCD. Terdapat pesakit yang mencuci tangan 5-6x sehingga tangan ekzema. Ada yang mandi sehingga 2-3 jam sehingga lewat ke kuliah.

yes.. aku sedang mengalaminya skang ni. tapi lebih kepada yang no2 tu.

macam mana nak cakap eh. aku ni kan korang percaya tak yang aku akan mandi paling kurang 6 kali sehari. maksudnya setiap kali nak solat aku akan mandi. itu adalah wajib dan apabila lepas masak. itu pun wajib. itu tak termasuk kalau aku dah pegang penyapu, kemas umah dan lebih teruk lagi kalau baru beberapa saat pegang kain buruk lap air kat sinki itu pun nak kena mandi jugak lepas tu. padahal bukanla kotor apa pun. tapi ntahla aku tak tau kenapa teruk sangat perangai aku ni

dan di sebabkan aku terlalu obses dengan kebersihan, suami dengan anak2 aku selalu merajuk dengan aku sebab aku terlalu memaksa dorang ikut cakap aku. contoh kalau kat umah aku mandi 6 kali sehari dorang pun sama wajib mandi 6 kali sehari. aku tak tau kenapa sampai cam tu skali aku memaksa dorang. kalau dorang tak nak mandi mulala akan jadi satu isu yg besar kat umah ni macam dorang dah buat satu kesalahan yang tak boleh dimaafkan.

penah satu hari aku mandi sampai 12 kali. kenapa dengan aku ni weh.baru kejap ni aku bertekak ngan suami sebab aku terlalu memaksa dorang mandi lepas makan. padahal dorang baru je mandi lepas isyak tadi. perkara ni aku dah alami sejak anak sulong aku umur 3 tahun cam tu. lebih kurang 7 tahun dah.

cam ne nak rawat penyakit aku ni eh..?


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2015 12:35 AM | Show all posts
perghhh mandi 12 kali sehari.. pernah gak was2 tapi tak da la sampai 5-6 kali..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 12:42 AM | Show all posts
Tak jumpa doktor ke TT? Kalau dah sampai tahap resah tu, u patut jumpa doktor la. Maybe ada ubat anti-depressant.

Perghhh....12 kali mandi?? Baik tido terus kat bilik air je....





Gurau je TT.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 01:40 AM | Show all posts
pegi jumpa psikologi atau kaunselor..lama2 nanti boleh jadi teruk gile..tension la asyik kena mandi jer..bil air umah kau mesti tinggi kan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 02:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah alami nya. tpi .. Malas nk citer. Haha. Yg ptg kena jumpa doktor. Itu jer.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2015 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ice_sky92 replied at 21-4-2015 12:42 AM
Tak jumpa doktor ke TT? Kalau dah sampai tahap resah tu, u patut jumpa doktor la. Maybe ada ubat ant ...

memula aku ingat macam perkara biasa je. tapi smalam laki aku macam pendam sangat kot. dia cakap aku ni sakit. so trus aku tersentap kejap n trus google. aku ingat nak tunggu bebetul parah baru g jumpa doc kot. boleh tak cam tu. hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2015 05:53 AM From the mobile phone | Show all posts
missDollie replied at 21-4-2015 01:40 AM
pegi jumpa psikologi atau kaunselor..lama2 nanti boleh jadi teruk gile..tension la asyik kena mandi  ...

umah aku sebulan bil air standard rm 70-80. katagori tinggi ke tu..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2015 05:55 AM From the mobile phone | Show all posts
melinda_kerr replied at 21-4-2015 02:30 AM
Pernah alami nya. tpi .. Malas nk citer. Haha. Yg ptg kena jumpa doktor. Itu jer.

ko penah alami macam aku ke..?? please citer. so skang ko kategori OCD lagi tak.? aku google smalam sejam jumpa doktor yang pakar dalam bidang ni min rm 300. nanti dulula kot aku pikir. sebab aku tak rasa apa yg aku alami ni macam sakit teruk sampai kena jumpa doc. ke betul..?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2015 09:03 AM | Show all posts
TT, kau keja x??? impress betol kalau mandi sampai 12 kali sehari.macam mana la agaknya kalau kau kat luar n x leh mandi.. aku pun ada penyakit lebih kurang kau...bukan OCD tapi more to penggeli... aku mmg mudah geli... aku hari2 masak kat luar sebab geli nak makan kat luar. kalau basuh benda2 kotor atau x kotor aku memang kena mandi. kalau bersalam dgn org lain ke, nak tekan lift button ke, apa ke memang aku prepare wet tissue or antiseptic spray... kalau beli air dlm tin ke air mineral, aku akan basuh tin2 botol2 dulu baru minum..huhuhuuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 09:09 AM | Show all posts
kena jumpa psikatri/clinical psychologist, was2 tu normal, tapi terlebih was2 hingga menjejaskan kehidupan seharian itu luar dari kebiasaannya. dapatkan rawatan. biasanya akan diberi intervensi jenis terapi, maybe guna pendekatan CBT (cognitive behavioral therapy), kaunselor pun familiar dgn kaedah ini. saya pernah jugak handle kes yg lebih kurang sama, tapi dia bab berwudhuk, pernah satu waktu, dia masuk toilet utk berwudhuk dari jam 6 hingga jam 9 tak kuar2 lagi sampai bilik air kena ketuk bertalu2 dgn kawan2. punyer lama guna toilet. tapi still rasa tak puas.

dapatkan bantuan profesional.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 11:07 AM | Show all posts
nak mengatasi nya kena bersangka baik..berpikiran positif..mcm was2 wudhuk tu, aku pernah dgr ustaz cakap if smpi lebih tiga kali, jangan layan..stop pada yg ketiga sbb selepas tu sbnrnya dah ikut setan..

aku rasa jumpa doktor tu bukannya lebih kepada ubat, tapi mcm mana kita nk tukar mindset kita utk tanam bhw this behaviour is wrong..i want to change it

ada artikel dlm metro cerita bekas OCD tu berjaya atasi OCD dengan bersangka baik(husnuzon)..dia pnya OCD tahap mandi 3 jam sehari guna kertas pasir sbb takut tak bersih..dlm tred kat gosip, cite psl nenek dia pnya pembersih tahap lap grill pagar hari2

btw, org yg ada OCD memang in denial selalunya sebab dia x rasa behaviour dia salah, biasanya org rapat yg akan perasaan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-4-2015 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
krieysa replied at 21-4-2015 09:03 AM
TT, kau keja x??? impress betol kalau mandi sampai 12 kali sehari.macam mana la agaknya kalau kau ka ...

aku tak keje sebab tu mindset aku kata wajib mandi paling kurang 6 kali sehari. katala aku kat luar kan bila aku tak dapat mandi aku akan trus jadi resah gelisah. start jadi penggeli,wet tissue aku akan guna sampai habis sebab nak lap satu badan. walhal bukanya kotor pun. dan aotomaticly aku akan berubah mood jadi moody sebab tak dapat mandi punya pasal.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 12:06 PM | Show all posts
Edited by addamnor at 21-4-2015 12:09 PM
daiman replied at 21-4-2015 05:50 AM
memula aku ingat macam perkara biasa je. tapi smalam laki aku macam pendam sangat kot. dia cakap a ...

bodoh lah kamu sis. kamu nak biar masalah ini berlarutan smpai menjejaskan rumah tangga bercerai berai baru nak ambil tindakan? kamu pun sedar kamu banyak menyusahkan keluarga kamu, kenapa masih bodoh menunggu hari lain?
yes you are  deep affected by the disease until ppl around you suffer with your attitude. please consult a psychiatrist and psychologist. you dont need rm 300, only rm 1 in local government facility. make effort.

Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 12:06 PM | Show all posts
daiman replied at 21-4-2015 12:04 PM
aku tak keje sebab tu mindset aku kata wajib mandi paling kurang 6 kali sehari. katala aku kat lua ...


kalu bab solat camner? pnh ker solat zohor 3-4 kali?
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 12:33 PM | Show all posts
daiman replied at 21-4-2015 05:50 AM
memula aku ingat macam perkara biasa je. tapi smalam laki aku macam pendam sangat kot. dia cakap a ...

Better cepat la pergi jumpa psikatri. Terlebih was-was sampai resah itu memang tidak normal la TT. Kesian husband & anak-anak u.

I pray for u. Semoga cepat sembuh drpd abnormal ni....
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 01:11 PM | Show all posts
daiman replied at 20-4-2015 09:53 PM
umah aku sebulan bil air standard rm 70-80. katagori tinggi ke tu..?

oo..takde la sangat..aku rasa kesian lak kat family kau..sebab kau sorang je yang 'sakit' they all plak kena tanggung..kau jangan gini..ini selfish namanya..dapatkan khidmat pakar segera..selamatkan rumahtangga anda..cewah..cam iklan plak..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-4-2015 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni dah kategori parah la ni.. Ni bukan pembersih ni sakit mental..pi kaunseling cepat sebelum family u ikut sama sakit mcm u..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt. Dont live in denial. Admit lah ini mmg masalah. Kesian pada anak2 dan suami. Tak susah nk ubah since u mentioned u start jd cm ni few years ago.

Pls make an effort. Effort tu pon dah dapat pahala. And rm300 per session tu is only a myth.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 02:59 PM | Show all posts
sebenarnya mind set u je,
if u can change that, no problem anymore..
u sendiri mengaku if u xdapat mandi, u jadi gelisah, moody
then, try to avoid thinking pasal mandi

if u tiba2 fikir pasal mandi je, try buat diri u bz dgn menda lain..
buat diri u ralit with apa2 je, and keep on give excuses pada diri u
talk to yourself, ok lepas buat ni u akan mandi tp u jgn mandi teruskan buat keje lain pulak..

keep on mcm tu, bila dah selalu, and berulang2 macam tu
then u xkan sedar pun masa dah berlalu, and u dah buat diri u lupa pasal mandi..
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2015 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya kau ni jarang berpeluh (exercise). Cuba le bersenam, jogging sampai berpeluh berat setiap hari. Tgklah lepas tu samada OCD lagi atau tak.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 02:55 PM GMT+8 , Processed in 0.639638 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list