CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 6683|Reply: 10

Keris Di Dasar Laut Jepun

[Copy link]
Post time 17-2-2015 05:02 PM | Show all posts |Read mode
Edited by uniq61 at 17-2-2015 05:03 PM

Keris Di Dasar Laut Jepun


Jika dilihat kepada kukuh dan utuhnya besi keris purba yang dijumpai setelah terendam ratusan atau mungkin ribuan tahun di dasar lautan itu seperti dalam gambar di atas,dapatlah kita simpulkan bahawa keris itu bukanlah sembarangan keris. Kalau tidak masakan ia masih dalam keadaan baik,tidak berkarat atau sudah hancur lebur dalam air laut masin itu!
Teliti baik-baik keris di atas, ia ber-luk sembilan, sudah tentu ia adalah sebilah keris kebesaran! Kalau keris untuk bertikam sudah tentu keris itu ber-luk tujuh. Biasanya orang besar dulu-dulu seperti sultan atau pembesar negeri selalu membawa dua bilah keris- satu untuk bertikam atau melindungi diri dan satu lagi untuk menunjukkan pangkat kebesaran mereka.Keris ber-luk tujuh diselit di pinggang, manakala yang ber-luk sembilan dibawa di tangan atau diusung dengan penuh kehormatan mengiringi perjalanan mereka!lihat majlis pertabalan raja-raja di Negara kita!
Saya tidak pasti keris Taming Sari itu ber-luk tujuh atau ber-luk sembilan.Mungkin para pembaca semua boleh menolong saya dengan memberi komen disini.
Manusia dan besi tidak boleh dipisahkan.Allah telah menurunkan satu surah di dalam Al-Qur an khas berkaitan dengan besi iaitu Surah al- Hadid (besi).Besi adalah kurniaan Allah yang merupakan pokok kekuatan untuk membela agama Allah dan memenuhi keperluan hidup manusia.
“..Dan Kami ciptakan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia,(supaya mereka mempergunakan besi itu) dan supaya Allah mengetahui siapa yang menolong(agama)Nya dan rasul-rasulNya padahal Allah tidak dilihatnya.Sesungguhnya Allah maha kuat lagi maha Perkasa”
Surah Al-hadid, ayat 25.
Sejarah meriwayatkan Nabi Daud a.s telah diberi mukjizat oleh Allah swt berupa kemahiran pertukangan besi ,membuat baju besi dan senjata .Besi juga boleh menjadi cair di tangan baginda!Mungkin baginda juga mahir dalam teknik yang dikenali dewasa ini sebagai teknik Orichalcum iaitu mencampurkan alloy kedalam campuran besi untuk membentuk besi teguh .
'Orichalcum' merupakan istilah latin untuk peleburan logam(pencampuran pelbagai logam untuk menghasilkan logam yg sgt keras & utuh (contohnya alloy,krom dan sebagainya).Mengikut teknik terkini, campuran logam tersebut harus dibuat oleh ahli yang pakar dalam bidang kimia di mana juzuk-juzuk atau jenis-juzuk besi yang hendak dicampur mestilah sesuai. Jika tidak, besi yang dicampur itu akan rapuh , hancur dan tidak tahan lama.
Contoh besi yang terhasil dari teknik ini ialah keris picit atau lebih dikenali dengan “Jawa Picit” menghasilkan besi campuran alloy keris yang biasanya berwarna hitam, keras dan mampu bertahan hingga ribuan tahun.Jika di teliti betul-betul jawa picit yang asli,kita boleh melihat bekas-bekas urat jari tangan si empu keris melekat di keris yang ditempa oleh mereka.Ada juga pendapat yang mengatakan jawa picit dihasilkan ketika seseorang melakukan upacara bertapa .
Gambar dibawah ini ialah sebilah “Jawa Picit” milik peribadi saya(sebagai contoh sahaja) yang saya warisi dari keturunan sebelah ibu saya.Saya tidak pasti adakah ia “Jawa Picit” tulen berumur ratusan tahun atau sebaliknya.Mungkin saudara pembaca semua yang mahir dalam bab besi boleh membantu saya dengan memberi komen di sini.
[Mengenai keris ini, banyak yang menyangsikan apakah sejak awalnya memang telah diletakkan di tengah lubang stupa induk Candi Borobudur. Barnet Kempres sendiri menduga keris itu diletakkan oleh seseorang pada masa-masa kemudian, jauh hari setelah Candi Borobudur selesai dibangun. Jadi bukan pada waktu pembangunannya.
Ada pula yang menduga, budaya keris sudah berkembang sejak menjelang tahun 1.000 Masehi. Pendapat ini didasarkan atas laporan seeorang musafir Cina pada tahun 922 Masehi. Jadi laporan itu dibuat kira-kira zaman Kahuripan berkembang di tepian Kali Brantas, Jawa Timur. Menurut laporan itu, ada seseorang Maharaja Jawa menghadiahkan kepada Kaisar Tiongkok "a short swords with hilts of rhinoceros horn or gold (pedang pendek dengan hulu terbuat dari dari cula badak atau emas). Bisa jadi pedang pendek yang dimaksuddalam laporan itu adalah protoptipe keris seperti yang tergambar pada relief Candi Borobudur dan Prambanan.
Sebilah keris yang ditandai dengan angka tahun pada bilahnya, dimiliki oleh seorang Belanda bernama Knaud di Batavia (pada zaman Belanda dulu). Pada bilah keris itu selain terdapat gamabar timbul wayang, juga berangka tahun Saka 1264, atau 1324 Masehi. Jadi kira-kira sezaman dengan saat pembangunan Candi Penataran di dekat kota Blitar, Jawa Timur. Pada candi ini memang terdapat patung raksasa Kala yang menyandang keris pendek lurus.
Gambar yang jelas mengenai keris dijumpai pada sebuah patung siwa yang berasal dari zaman Kerajaan Singasari, pada abad ke-14. Digambarkan dengan Dewa Siwa sedang memegang keris panjang di tangan kanannya. Jelas ini bukan tiruan patung Dewa Siwa dari India, karena di India tak pernah ditemui adanya patung Siwa memegang keris. Patung itu kini tersimpan di Museum Leiden, Belanda.
Pada zaman-zaman berikutnya, makin banyak candi yang dibangun di Jawa Timur, yang memiliki gambaran keris pada dinding reliefnya. Misalnya pada Candi Jago atau Candi Jajagu, yang dibangun tahun 1268 Masehi. Di candi itu terdapat relief yang menggambarkan Pandawa (tokoh wayang) sedang bermain dadu. Punakawan yang terlukis di belakangnya digambarkan sedang membawa keris.
Begitu pula pada candi yang terdapat di Tegalwangi, Pare, dekat Kediri, dan Candi Panataran. Pada kedua candi itu tergambar relief tokoh-tokoh yang memegang keris. Cerita mengenai keris yang lebih jelas dapat dibaca dari laporan seorang musafir Cina bernama Ma Huan. Dalam laporannya Yingyai Sheng-lan di tahun 1416 Masehi ia menuliskan pengalamannya sewaktu mengunjungi Kerajaan Majapahit. Ketika itu ia datang bersama rombongan Laksamana Cheng-ho atas perintah Kaisar Yen Tsung dari dinasti Ming.
Di Majapahit, Ma Huan menyaksikan bahwa hampir semua lelaki di negeri itu memakai pulak, sejak masih kanak-kanak, bahkan sejak berumur tiga tahun. Yang disebut pulak oleh Ma Huan adalah semacam belati lurus atau berkelok-kelok. Jelas ayang dimaksud adalah keris.
Kata Ma Huan dalam laoparan itu: These daggers have very thin stripes and within flowers and made of very best steel; the handle is of gold, rhinoceros, or ivory, cut into the shapeof human or devil faces and finished carefully.
Laporan ini membuktikan bahwa pada zaman itu telah dikenal teknik pembuatan senjata tikam dengan hiasan pamor dengan gambaran garis-garis amat tipis serta bunga-bunga keputihan. Senjata ini dibuat dengan baja berkualitas prima. Pegangannya, atau hulunya, terbuat dari emas, cula badak, atau gading.
Tak pelak lagi, tentunya yang dimaksudkan Ma Huan dalam laporannya adalah keris yang kita kenal sekarang ini. Gambar timbul mengenai cara pembuatan keris, dapat disaksikan di Candi Sukuh, di lereng Gunung Lawu, di perbatasan Jawa Tengah dan Jawa Timur. Pada candra sengkala memet di candi itu, terbaca angka tahun 1316 Saka atau 1439 Masehi.
Keris Di Dasar Laut Jepun

Jika dilihat kepada kukuh dan utuhnya besi keris purba yang dijumpai setelah terendam ratusan atau mungkin ribuan tahun di dasar lautan itu seperti dalam gambar di atas,dapatlah kita simpulkan bahawa keris itu bukanlah sembarangan keris. Kalau tidak masakan ia masih dalam keadaan baik,tidak berkarat atau sudah hancur lebur dalam air laut masin itu!

Teliti baik-baik keris di atas, ia ber-luk sembilan, sudah tentu ia adalah sebilah keris kebesaran! Kalau keris untuk bertikam sudah tentu keris itu ber-luk tujuh. Biasanya orang besar dulu-dulu seperti sultan atau pembesar negeri selalu membawa dua bilah keris- satu untuk bertikam atau melindungi diri dan satu lagi untuk menunjukkan pangkat kebesaran mereka.Keris ber-luk tujuh diselit di pinggang, manakala yang ber-luk sembilan dibawa di tangan atau diusung dengan penuh kehormatan mengiringi perjalanan mereka!lihat majlis pertabalan raja-raja di Negara kita!

Saya tidak pasti keris Taming Sari itu ber-luk tujuh atau ber-luk sembilan.Mungkin para pembaca semua boleh menolong saya dengan memberi komen disini.

Manusia dan besi tidak boleh dipisahkan.Allah telah menurunkan satu surah di dalam Al-Qur an khas berkaitan dengan besi iaitu Surah al- Hadid (besi).Besi adalah kurniaan Allah yang merupakan pokok kekuatan untuk membela agama Allah dan memenuhi keperluan hidup manusia.

“..Dan Kami ciptakan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia,(supaya mereka mempergunakan besi itu) dan supaya Allah mengetahui siapa yang menolong(agama)Nya dan rasul-rasulNya padahal Allah tidak dilihatnya.Sesungguhnya Allah maha kuat lagi maha Perkasa”

Surah Al-hadid, ayat 25.

Sejarah meriwayatkan Nabi Daud a.s telah diberi mukjizat oleh Allah swt berupa kemahiran pertukangan besi ,membuat baju besi dan senjata .Besi juga boleh menjadi cair di tangan baginda!Mungkin baginda juga mahir dalam teknik yang dikenali dewasa ini sebagai teknik Orichalcum iaitu mencampurkan alloy kedalam campuran besi untuk membentuk besi teguh .

'Orichalcum' merupakan istilah latin untuk peleburan logam(pencampuran pelbagai logam untuk menghasilkan logam yg sgt keras & utuh (contohnya alloy,krom dan sebagainya).Mengikut teknik terkini, campuran logam tersebut harus dibuat oleh ahli yang pakar dalam bidang kimia di mana juzuk-juzuk atau jenis-juzuk besi yang hendak dicampur mestilah sesuai. Jika tidak, besi yang dicampur itu akan rapuh , hancur dan tidak tahan lama.

Contoh besi yang terhasil dari teknik ini ialah keris picit atau lebih dikenali dengan “Jawa Picit” menghasilkan besi campuran alloy keris yang biasanya berwarna hitam, keras dan mampu bertahan hingga ribuan tahun.Jika di teliti betul-betul jawa picit yang asli,kita boleh melihat bekas-bekas urat jari tangan si empu keris melekat di keris yang ditempa oleh mereka.Ada juga pendapat yang mengatakan jawa picit dihasilkan ketika seseorang melakukan upacara bertapa .

Gambar dibawah ini ialah sebilah “Jawa Picit” milik peribadi saya(sebagai contoh sahaja) yang saya warisi dari keturunan sebelah ibu saya.Saya tidak pasti adakah ia “Jawa Picit” tulen berumur ratusan tahun atau sebaliknya.Mungkin saudara pembaca semua yang mahir dalam bab besi boleh membantu saya dengan memberi komen di sini.
[Mengenai keris ini, banyak yang menyangsikan apakah sejak awalnya memang telah diletakkan di tengah lubang stupa induk Candi Borobudur. Barnet Kempres sendiri menduga keris itu diletakkan oleh seseorang pada masa-masa kemudian, jauh hari setelah Candi Borobudur selesai dibangun. Jadi bukan pada waktu pembangunannya.

Ada pula yang menduga, budaya keris sudah berkembang sejak menjelang tahun 1.000 Masehi. Pendapat ini didasarkan atas laporan seeorang musafir Cina pada tahun 922 Masehi. Jadi laporan itu dibuat kira-kira zaman Kahuripan berkembang di tepian Kali Brantas, Jawa Timur. Menurut laporan itu, ada seseorang Maharaja Jawa menghadiahkan kepada Kaisar Tiongkok "a short swords with hilts of rhinoceros horn or gold (pedang pendek dengan hulu terbuat dari dari cula badak atau emas). Bisa jadi pedang pendek yang dimaksuddalam laporan itu adalah protoptipe keris seperti yang tergambar pada relief Candi Borobudur dan Prambanan.

Sebilah keris yang ditandai dengan angka tahun pada bilahnya, dimiliki oleh seorang Belanda bernama Knaud di Batavia (pada zaman Belanda dulu). Pada bilah keris itu selain terdapat gamabar timbul wayang, juga berangka tahun Saka 1264, atau 1324 Masehi. Jadi kira-kira sezaman dengan saat pembangunan Candi Penataran di dekat kota Blitar, Jawa Timur. Pada candi ini memang terdapat patung raksasa Kala yang menyandang keris pendek lurus.

Gambar yang jelas mengenai keris dijumpai pada sebuah patung siwa yang berasal dari zaman Kerajaan Singasari, pada abad ke-14. Digambarkan dengan Dewa Siwa sedang memegang keris panjang di tangan kanannya. Jelas ini bukan tiruan patung Dewa Siwa dari India, karena di India tak pernah ditemui adanya patung Siwa memegang keris. Patung itu kini tersimpan di Museum Leiden, Belanda.

Pada zaman-zaman berikutnya, makin banyak candi yang dibangun di Jawa Timur, yang memiliki gambaran keris pada dinding reliefnya. Misalnya pada Candi Jago atau Candi Jajagu, yang dibangun tahun 1268 Masehi. Di candi itu terdapat relief yang menggambarkan Pandawa (tokoh wayang) sedang bermain dadu. Punakawan yang terlukis di belakangnya digambarkan sedang membawa keris.

Begitu pula pada candi yang terdapat di Tegalwangi, Pare, dekat Kediri, dan Candi Panataran. Pada kedua candi itu tergambar relief tokoh-tokoh yang memegang keris. Cerita mengenai keris yang lebih jelas dapat dibaca dari laporan seorang musafir Cina bernama Ma Huan. Dalam laporannya Yingyai Sheng-lan di tahun 1416 Masehi ia menuliskan pengalamannya sewaktu mengunjungi Kerajaan Majapahit. Ketika itu ia datang bersama rombongan Laksamana Cheng-ho atas perintah Kaisar Yen Tsung dari dinasti Ming.

Di Majapahit, Ma Huan menyaksikan bahwa hampir semua lelaki di negeri itu memakai pulak, sejak masih kanak-kanak, bahkan sejak berumur tiga tahun. Yang disebut pulak oleh Ma Huan adalah semacam belati lurus atau berkelok-kelok. Jelas ayang dimaksud adalah keris.

Kata Ma Huan dalam laoparan itu: These daggers have very thin stripes and within flowers and made of very best steel; the handle is of gold, rhinoceros, or ivory, cut into the shapeof human or devil faces and finished carefully.

Laporan ini membuktikan bahwa pada zaman itu telah dikenal teknik pembuatan senjata tikam dengan hiasan pamor dengan gambaran garis-garis amat tipis serta bunga-bunga keputihan. Senjata ini dibuat dengan baja berkualitas prima. Pegangannya, atau hulunya, terbuat dari emas, cula badak, atau gading.

Tak pelak lagi, tentunya yang dimaksudkan Ma Huan dalam laporannya adalah keris yang kita kenal sekarang ini. Gambar timbul mengenai cara pembuatan keris, dapat disaksikan di Candi Sukuh, di lereng Gunung Lawu, di perbatasan Jawa Tengah dan Jawa Timur. Pada candra sengkala memet di candi itu, terbaca angka tahun 1316 Saka atau 1439 Masehi.

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2015 05:10 PM | Show all posts
menariknya... seronok, bnyk info..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2015 05:16 PM | Show all posts
org dulu2 smua mmg ada simpan keris ke?
dulu sebelum rumah renovate mmg ada keris..arwah ayah simpan dkt tpt tido..
motip tak sure..

now tak sure dh mne pegi keris2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2015 08:37 AM | Show all posts
Mukjizat Nabi Daud AS ialah suara baginda. Suara baginda sbegitu rupa hingga besi menjadi lembut dan boleh dibentuk, hanya dengan membaca ayat2 dari kitab Zabur.
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2015 11:44 PM | Show all posts
eh..kat laut jepun mana pulak dia jumpa keris ni?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2015 01:02 AM | Show all posts
tk silap ada thread ni jugak kat bod sejarah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2015 09:15 AM | Show all posts
orang cakap taming sari buat dr meteor

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2021 07:11 PM | Show all posts
yeezy
stephen curry shoes
chrome hearts store
yeezy
kyrie 5 spongebob
off white outlet
supreme outlet
steph curry shoes
supreme clothing
kyrie 4
kyrie 7
yeezy boost
yeezy sneakers
goyard
kawhi leonard shoes
curry 6
golden goose
stone island t shirt
pandora jewelry
yeezy boost 350 v2
calvin klein outlet
canada goose
yeezys
lebron shoes
kobe shoes
kyrie irving shoes
kobe basketball shoes
off-white
jordan 4
supreme hoodie
bape clothing
jordan shoes
off white nike
jordan shoes
kenzo hoodie
supreme outlet
birkin bag
golden goose shoes
golden goose outlet
lebron shoes
supreme clothing
nike react
lebron james shoes
off white shoes
kyrie 7
yeezy 350
jordan 1 high
off white
kyrie 6
steph curry shoes
hermes
yeezy boost
lebron james shoes
yeezy boost 350 v2
kd12
nike epic react flyknit
yeezy shoes
supreme hoodie
authentic jordans
kd shoes
birkin bag
pandora bracelet
lebron 18
kenzo clothing
moncler outlet
kenzo
kd 12
supreme hoodie
canada goose outlet
bape
canada goose jacket
lebron 17
yeezy 500
moncler
curry shoes
stone island clothing
pandora
supreme clothing
moncler
yeezy
irving shoes
longchamp handbags
kyrie 7
golden goose sneakers
paul george shoes
supreme clothing
yeezy 500 blush
cheap jordans
curry 7 shoes
lebron 16 shoes
yeezy shoes
yeezy supply
golden goose outlet
pandora jewelry
pandora bracelet
curry
golden goose outlet
yeezy boost 350
jordan shoes
nike lebron shoes
adidas yeezy
supreme
golden goose
lebron 16
yeezy
cheap jordans
kobe shoes
pandora
adidas yeezy
pandora
jordan 13
golden goose outlet
curry 6 shoes
pandora charms
golden goose sneakers
yeezy shoes
kevin durant shoes
moncler outlet
nike sb dunk low
hermes birkin
supreme new york
longchamp
pg 1
off white nike
golden goose sneakers
ggdb
supreme new york
supreme shirt
yeezy wave runner 700
yeezy shoes
kobe byrant shoes
yeezys
kobe sneakers
supreme clothing
jordan retro
off white x nike
curry shoes
golden goose francy
yeezy
longchamp outlet
off-white
chrome hearts online store
kd 10
yeezy boost 350
golden goose mid star
off white
bape
kyrie 7 shoes
yeezy boost 350 v2
lebron james shoes
kobe shoes
supreme clothing
longchamp
nike shox
yeezy
off white clothing
bape clothing
off white
supreme
kobe 11
cheap jordans
curry 7 shoes
pandora
kyrie irving shoes
yeezy
supreme clothing
moncler outlet
off white jordan 1
golden goose shoes
moncler outlet
stone island jacket
balenciaga sneakers
supreme clothing
birkin bag
yeezys
adidas yeezy
golden goose outlet
yeezy boost 350
curry shoes
curry 5
longchamp
canada goose outlet
bape
yeezy boost 380
golden goose sale
air jordan
kyrie irving
yeezy
kevin durant shoes
pandora
balenciaga sneakers
balenciaga
jordan 1 off white
supreme outlet
jordan 11
balenciaga speed trainer
pandora
kenzo
golden goose sneakers
kevin durant shoes
golden goose outlet
curry 8
golden goose
kd 13
kobe
bathing ape
goyard handbags
golden goose
jordan shoes
moncler
supreme sweatshirt
supreme hoodie
moncler
golden goose
supreme
bape
yeezy 500
adidsas yeezy
nike sb dunk high
off white shoes
stone island hoodie
golden goose
canada goose
lebron 18
moncler jackets
air jordans
golden goose
canada goose jacket
jordan shoes
moncler coat
off white jordan 1
nike kyrie 5
air jordan shoes
jordans shoes
curry shoes
nike sb
golden goose superstar
hermes birkin bag
pandora charms
yeezy boost 350
longchamp handbags
golden goose outlet
bape hoodie
calvin klein
retro jordans
supreme t shirt
kyrie irving shoes
nike shox for women
hermes belts
air jordan
kevin durant shoes
paul george shoes
curry 7
yeezy 700
kyrie irving shoes
yeezy supply
balenciaga shoes
kyrie 6 shoes
yeezy shoes
nike kyrie 7
supreme hoodie
birkin bag
hermes
golden goose starter
jordans
kobe 9
supreme clothing
yeezy 350
longchamp handbags
golden goose
yeezy boost 350
curry shoes
curry 8
jordan 12
paul george
yeezy boost 350 v2
golden goose
off white jordan 1
yeezy
kyrie 5 spongebob
kd shoes
curry 6
golden goose
jordan retro
air jordan
golden goose
pg shoes
pandora outlet
yeezy
lebron james shoes
bape outlet
kd13
curry 7
curry shoes
supreme shirts
pandora bracelet
adidas yeezy
supreme hoodie
russell westbrook shoes
lebron shoes
hermes birkin
curry 8
off white jordan 1
bape clothing
moncler
stephen curry shoes
supreme
curry shoes
golden goose
adidas yeezy
outlet golden goose
adidas yeezy
air jordan
nike lebron 15
off white
stone island
steph curry shoes
yeezy shoes
golden goose
a bathing ape
yeezy 380
adidas yeezy boost 350 v2
pandora jewelry
golden goose slide
supreme outlet
hermes belt
kd shoes
supreme shirt
giannis shoes
pandora jewelry official site
yeezy 700
spongebob kyrie 5
jordan 6
jordan 1 low
lebron 15
kyrie 6
hermes online
supreme clothing
jordan shoes
hermes handbags
jordan 1 mid
curry shoes
jordan 1
off white hoodie
yeezy boost 350
giannis antetokounmpo shoes
stone island
lebron 18
longchamp
lebron shoes
supreme clothing
curry shoes
off-white
nike off white
yeezy supply
jordan shoes
kd 12


Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2021 08:56 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 10:18 PM | Show all posts
thank you so much

Naruto Mode Ermite
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2022 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak nampak gambar pun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 07:41 PM GMT+8 , Processed in 0.096151 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list