CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 142476|Reply: 2302

[Tempatan] KELATE SEMAKIN PARAH : Penduduk Manek urai terpaksa panjat bukit untuk selamat.

   Close [Copy link]
Post time 23-12-2014 07:52 PM | Show all posts |Read mode
MUTAKHIR( 8.00 pm 24/12/2014)

[size=14.4444446563721px]- Pasir mas[size=14.4444446563721px],Kota Bharu dan Tanah Merah[size=14.4444446563721px] mula dinaiki air drpd kawasan hulu sungai.
[size=14.4444446563721px]- Keadaan semakin kritikal di Tanah Merah dan Pasir Mas
- Bandar Gua musang beransur-ansur pulih.
- Bandar Kuala krai masihtenggelam dan lumpuh   (tiada elektrik tiada air)
- Kg Laloh, Manek Urai [size=14.4444446563721px]masih[size=14.4444446563721px]tenggelam tenggelam ( air setinggi 3 tingkat.)
- Hujan sudah mula reda di kesemua daerah di Kelantan.
- Kadar kenaikan air di hulu sungai mula perlahan.

Penduduk Manek Urai terperangkap di tingkat empat sekolah..Air dah sampai tingkat 3


Penduduk Manek Urai terpaksa panjat bukit untuk selamat.


Tan Sri Anuar Musa

Minta Sukarelawan(lelaki sahaja) yg boleh ikut saya ke MANEK URAI N LALOH..bertolak 9 pagi esok..STOK MAKANAN DAN UBAT MINTA KHADAM HIMPUN HARI NI..minta 2BOT DAN TRAILER KLU SESIAPA ADA..sesiapa yg ada BAJU KESELAMATAN/PELAMPONG MINTA HANTAR/PINJAM KE KHADAM...walkie talkie...rain coat dll..U:ASWADI HASSAN /FATIHAH di KHADAM(SESIAPA YG TAU ROUTE KB-KRAI-LALOH yg mengelak jln yg putus SILA ADVISE..jika tidak kita atur cara lain...dalam

sumber : https://www.facebook.com/tansri.annuarmusa?fref=nf


PARAS AIR SUNGAI UTAMA (8.00 pm 24/12/2014)

Sungai Galas 46.39 m ( normal 28.0) -  turun sedikit
Sungai Lebir  27.88 m (normal 20.0) [size=14.4444446563721px]- turun dengan cepat
Tangga Bradley   33.38 m [size=14.4444446563721px](normal 17.0) [size=14.4444446563721px]-  turun sedikit
Jambatan Guillemard  21.28 m (normal 10.0) [size=14.4444446563721px]-  naik
Tambatan diraja 6.37 (normal 1.0 ) [size=14.4444446563721px]-  naik

JUMLAH MANGSA : 27 541++ (pada 8.00 pm 24/12/2014)- NAIK

[size=14.4444446563721px]http://ebanjir.kelantan.gov.my

TALIAN KECEMASAN


BU PEJABAT KONTIJEN 15990 KOTA BHARU, KELANTAN
IPK KELANTAN 097455622
GERAKAN IPK 097455555
IPD KOTA BHARU 097752200
IPD PASIR MAS 097932222
IPD TUMPAT 097257222
IPD KUALA KRAI 099666222
IPD GUA MUSANG 099121222
IPD PASIR PUTEH 097867222
IPD MACHANG 099751222
IPD TANAH MERAH 099556222
IPD JELI 099440222
IPD BACHOK 097788222
TALIAN KECEMASAN DCC (DISTRICT CONTROL CENTRE) POLIS KELANTAN
DCC KOTA BHARU 097741022
DCC PASIR MAS 097904299
DCC TUMPAT 097252482
DCC GUA MUSANG 099121722
DCC KUALA KRAI 099605507
DCC PASIR PUTEH 097862005
DCC BACHOK 097780218
DCC MACHANG 099758141
DCC TANAH MERAH 099558429
DCC JELI 099440173
forward kpd saudara mara di kelantan tuk tujuan kecemasan



Last edited by famri7 on 24-12-2014 12:06 PM

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-12-2014 09:51 AM | Show all posts
butang support ... not support tu ... apa fungsinya uols...????
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 09:52 AM | Show all posts
try nak support own komen tak leh...

kalo kat FB leh jer loike own posting kekekekeke
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 10:45 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 02:58 PM | Show all posts
Edited by abangbeca at 27-12-2014 03:00 PM

keluhan wartawan bernama

I am effing seriously irritated on how people opts to build their perspective regarding this flood situation. Why do we have to spread hatred instead of love? Why do we have to use sentiments to justify our own needs? We are being tested. Bukankah Tuhan menjanjikan ujian kepada hambaNya yang mampu?

1. Bantuan Tidak Sampai

Ada orang yang irritatingly keep saying, the nation doesnt care, the victims have been politically bullied, the authorities sengaja taknak hantar bantuan. Seriously, what kind of world we are living in, if that's the case?
Bayangkan 100k+ mangsa di kelantan sahaja, n beberapa buah negeri lagi turut dilanda banjir. This is an unexpected situation, banjir berskala besar, bukan sahaja jabatan berkaitan seperti meteorologi malaysia pun tak menduga, rakyat yang face tengkujuh setiap tahun tu pun tak sangka, this is the biggest in 30 yrs. Kebanyakan jalan darat tidak boleh dilalui ( sebab tu kebanyakan mangsa sendiri pun tidak boleh keluar) jadi yang boleh redah air tu ialah kenderaan2 khas seperti trak dsb. Selain tentera, agensi lain2 yang ada kenderaan jenis mcm ni berapa banyak je di setiap negeri? N bayangkan kalau diorang tgh nak redah air nak masuk ke kampung pedalaman, n on the way tu ada orang lain mintak tolong pindahkan juga, ibu dlm pantang, orang tua, baby baru lahir, adakah separutnya trak2 ni buat tak tahu sahaja n ckp "oh kita tak boleh ambik, kita nak gi lain tempat ni"? Of course mereka akan try to attend to everything, everybody, everytime. I heard polis, bomba, atm, jpam, hospital tak boleh cuti, kerja tak ikut shift dah, asal selagi tak pengsan then kena kerja bantu mangsa. Dont they also have families to worry about?
Jangan rasa kesusahan kita yg paling besar, lebih besar daripada org lain, pemikiran ini yg menjadikan kita selfish. Agamamu menyuruh engkau redha bila diuji. Menyumpah seranah di social media dan menuduh orang memfitnah orang bukan ciri2 Islam.


2. Political accusation

I truly cant understand this. Adakah anda benar2 pikir bahawa orang lain TIDAK MAHU AMBIL TAHU, TIDAK MAHU MENOLONG, TIDAK MAHU MENYELAMATKAN ANDA hanya kerana anda mengundi parti lain semasa pilihanraya?? Kalau accident kat jalanraya, orang lain berenti tepi jalan n lari2 menggadai nyawa gi tolong tu pernah tak jumpa orang yg tanya dulu "abang, abang yang tersepit kepala kat stereng n dah nyawa2 ikan tu!!Abang dulu undi parti mana?? Cepat cakap saya nak pikir dulu nak tolong ke tak ni"???
Kalau itu yg anda ada dalam pemikiran anda terhadap rakyat negara ini, maka kita harus bersetuju untuk tidak lagi hidup bersama2. How can u live in a country dengan rakan senegara anda ada pemikiran tidak mahu menolong kerana fahaman politik berbeza mcm tu? Baik lah pergi cari suaka duduk negara lain, this place semua orang perangai buruk giler laa kalau mcm tu.
Ok, orang2 BN pikir - oh Kelantan negeri PAS, jom kita semua pejam mata tutup telinga jangan pegi tolong diorang, kerajaan negeri kan ada.
Or orang2 PAS/PKR/DAP pulak pikir - oh Gua Musang BN menang, Pengkalan Kubor BN menang, buat tak napok weh buat tak napok semua jange tulong jange tulong.
Logik tak?? Logik ke sejahat itu semua orang2 ni?? MasyaAllah, ampunilah aku dan mereka.


3. Media tidak mahu melaporkan.

Im lucky to have been working in media industry to ask u why, WHY DONT WE WANT TO REPORT EVERYTHING TRUE?? Dari hari pertama banjir, kerahan tenaga telah dibuat, whatsapp group tak berenti share info n discussion yg mana source reliable n boleh dipakai buat berita, bosses kelam kabut mencari contact untuk dihubungi dan mendapatkan berita sahih, staff kelam kabut juga mencari sumber2 lisan yg terlibat yg boleh dapatkan maklumat. My Boss in R24 dah announce cuti dibekukan, call back semua staff and SOP bencana/tragedi spt MH17 being activated. RTM rombak program yang diplan berbulan, semua pengisian banjir dengan producers tak tidur mencarikan content.
So mcmana tergamaknya anda yg konon berhati mulia, berketrampilan mulia memfitnah kami mengatakan media sengaja menyorokkan berita? Tidak ada satu arahan pun supaya tidak melaporkan apa2 berita banjir melibatkan apa2 negeri sekalipun. TIDAK ADA. So better stop wasting time accusing us so that we also can stop wasting time being irritated.
Tempat di mana reporter boleh dihantar, semuanya dihantar. Tempat yg tentera pun tak boleh masuk n mangsa pun tak boleh keluar, siapalah reporter nak mampu pergi melayang ke sana untuk merakam foto dan menemubual sumber. Kenapa netizen lebih cepat? Sebab kebanyakan orang termasuk mangsa banjir yg terperangkap boleh mengambil gambar dan hantar kepada kwn2 atau terus ke social media. Senang kan, thanks to multimedia super corridor. Tapi cerita dia lepas tu, "oh tengok kat FB dah keluar tapi kat media arus perdana tak keluar pun, kat tv takde pun, paper tkde pun. Sengaja sorokkan ni, sengaja taknak bagi liputan"
Tentang jumpa mayat bergelimpangan dlm rumah n etc yg kononnya disebar di whatsapp dan tidak dilapor di media arus perdana. Adakah anda tahu apakah peraturan yang mengikat kami sekian lama sebagai penggiat media arus perdana? Ia dipanggil ETIKA KEWARTAWANAN. Sesuatu yang tidak perlu dipraktik oleh netizen kecuali dengan kesedaran sendiri malangnya tidak ramai org yg bertanggungjawab dan cukup cerdik utk memastikannya. Mainstream media harus melaporkan berita yang:
Disahkan sumbernya (bermaksud kita boleh petik siapa yang kata. Bukannya "Seorang pengguna Whats App bernama Pak Din yang menerima mesej daripada kawannya Amin dan kawan Amin bernama Normah dan sebelum Normah tidak tahu siapa lagi yang menghantarnya,  mengatakan bahawa air sudah naik di Wakaf Bharu."
Ada bukti. Contohnya reporter pergi sendiri. Atau reporter ambik gambar. Yang org forward gambar pun still kena dptkan source yang betul2 reliable dan trusted. Sebab apa? Sebab kalau tetiba rupanya gambar photoshop atau gambar lama, siapa yang kena titik? Ya, kami juga, media.
Sambil2 tu, mintak tolong kwn2 yg ada gambar mayat bergelimpangan kadalam rumah or yang satu kampung tu ke tolong forwardkan n bagi contact no sumber berita sekali ya. Kami mmg nak cepat siarkan berita ni, jgn lupa contact number sumber yang masuk n jumpa mayat n ambil gambar.

4. Prejudice

Saya akan katakan, janganlah memulakan sebarang spark, percikan atau bara prejudis kerana apa yg anda perlu tau tentang api ialah, ia tidak berkesudahan. Ia merebak. Ia boleh jadi semakin besar. Dan setiap orang sentiasa ada "kayu api" yang boleh menambahkan kemarakannya.
Contoh:
a. Kerajaan persekutuan tidak membantu kelantan. Dianaktirikan.
b. Habis kerajaan negeri yang korang undi pun menganaktirikan korang ke?
c. Najib n menteri kabinet pergi bercuti.
d. Hashtag anwarkatmana azizahkatmana
e. Oh diorang pembangkang, bukan kerja diorang. Ini kerja kerajaan.
f. Oh time nak demo hapuskan ISA, kerja diorg ke berarak kat KL? Apa kata skrg gi berarak ke kelantan tengganu pahang johor sama.
g. Emma Maembong dah2 la ambik gambar selfie tu tak kesian kat mangsa banjir ke?
h. Abis yg ko dok main instagram tgk gambar org ni apesal. Knp tak gi tolong mangsa banjir?
N ia akan berterusan sampai bila2. Cant u see? Orang cerdik pandai? Orang penuh ilmu di dada? Cant u see how easy sekarang ni utk menyebabkan kita berpecah belah? Dont start kerana jangan ingat kita saja yang betul semuanya. Kadang2 kita lupa untuk melihat dari jendela orang lain, tak nampak perspektif orang lain.


Dalam situation skrg, tak kisahlah sumbangan bagaimana, dalam bentuk doa pun diterima Tuhan sebagai pahala mendoakan yang baik ke atas orang lain. Tk payahlah persoalkan orang, kerana end up anda mungkin akan terjebak dgn fitnah pula. Kita tidak berada dalam kasut org lain, kita mungkin tidak faham jadi janganlah buat2 faham segalanya.
And this is my longest post ever.


https://www.facebook.com/msryna/posts/10203900391923401



Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 09:36 AM | Show all posts
support tu macam like ke
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 10:42 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 08:52 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-12-2014 04:49 PM | Show all posts
Bar tu utk tunjuk brp jauh lg nak naik ke pangkat seterusnya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 09:55 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2014 09:53 PM | Show all posts
Manek Urai







Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 07:58 PM | Show all posts

KUALA KRAI
-Taman Tasik Krai


-Kg.Manjor

Sekolah teknik Kuala Krai
-
GUA MUSANG

LATA REK

JAMBATAN SULTAN YAHYA PETRA


Last edited by famri7 on 23-12-2014 01:10 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau serambi mekah tenggelam  ko dpt apa dik? Peluang bisnes?atau gembira dengan kesengsaraan mangsa2 banjir tersebut?
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya....mudah2 an semua selamat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 08:00 PM | Show all posts
KOTA BHARU - TAMBATAN DIRAJA


PASAR BESAR KUALA KRAI





Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:05 PM | Show all posts
aku ada di Paka ni.. katanya jalan di mengahal ke dungun sudah ditutup.. dan kemaman pula katanya akan naik air malam ni... jadi kami di paka/kerteh tidak boleh bergerak kemana2..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2014 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
dpt sms kata kangar.pun nk tenggelam
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Gilos. Gitumolalu latarek tenggelam?!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 08:08 PM | Show all posts
TANGGA BRADLEY KUALA KRAI
-sebelum

-selepas

PUSAT BANDAR KUALA KRAI

KESEDAR INN GUA MUSANG

GUA MUSANG



Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:08 PM | Show all posts
bape banyak thread pasal banjir dibuka
CI hampir tengelam ngan thread banjir
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:09 PM | Show all posts
dahsyatnyoo bohh tahun nihh.. harap2 semuo jago diri molek2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 08:09 PM | Show all posts

Laporan Lalu Lintas Yang Ditutup
Kemaskini Pada : 23-12-2014 15:49

Jajahan
Jalan
Kilometer
Tempat
Tutup Pada
Nota
Laluan Altenatif
Buka Pada
Gua Musang
Jalan Masuk Aring 8 & 9
Km 5 dan Km 12
Aring 8 dan 9
22-12-2014 09:00
Jalan dibuka kepada semua kenderaan
Gua Musang
Jalan Gua Musang-Jelawang-Dabong
15.8
Sg. Terah
22-12-2014 15:45
Jalan ditutup kepada semua lalu lintas
Gua Musang
Jalan Gua Musang-Lojing-Simpang Pulai
0.6
Bandar Baru Gua Musang (Depan IPD Gua Musang)
23-12-2014 11:00
Jalan ditutup kepada semua lalu lintas
Jeli
Jalan Jeli-Dabong
Km 37
Kg. Reka
22-12-2014 10:10
jalan ditutup kepada kenderaan ringan
Kota Bharu
Jalan Kota Bharu-PCB
KM 4.0
Kg. Tikat
23-12-2014 08:00
Jalan ditutup kepada kenderaan ringan
Jalan Pengkalan Chepa/Tok Sadang
Kuala Krai
Jalan Sultan Yahya Petra
Jalan Dalam Bandar
Bandar Kuala Krai
22-12-2014 23:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
Kuala Krai
Jalan Jirat
Jalan Dalam Bandar
Bandar Kuala Krai
22-12-2014 23:35
Jalan ditutup kepada semua lalu lintas
Kuala Krai
Jalan Guchil ke Batu Balai
km 0.7
Bukit Che Si
23-12-2014 07:00
Tutup semua kenderaan
Kuala Krai
Jalan Kota Bharu-Kuala Krai-Gua Musang
KM66
Guchil/Sg.Durian/Tok Bok
23-12-2014 07:00
Semua kenderaan
Tiada
Kuala Krai
Jalan Kota Bharu-Kuala Krai-Gua Musang
Km 100
Kg Lebur, Sg Rek
23-12-2014 11:00
jalan ditutup kepada semua kenderaan
Machang
Jalan Kubor China-Temangan
6.0 - 6.2
Jirat cina
23-12-2014 08:00
Ditutup kepada kenderaan ringan sahaja (0.7 m)
Machang
Jalan Machang-Pkl Meleret-Wakaf Bata
8.0
Padang Kelupang
23-12-2014 08:00
Ditutup kepada semua kenderaan (1.1 m)
tiada
Machang
Kg. Paloh Rawa-Temangan
D219
Jalan Belukar Panjang (Jambatan Sg. Kerak)
23-12-2014 10:20
Ditutup kepada semua kenderaan(Jambatan Sg. kerak Retak)
Machang
Jalan Kuala Sat - Kelaweh
Kg. Sungai Sat
23-12-2014 10:40
Ditutup kepada semua kenderaan ( 1.0 m )
Machang
Kg. Kemuning / Sg. Merkam
Kg. Kemuning
23-12-2014 10:50
Jalan terputus (untuk ke Stesen VHF Bukit Bakar)
Pasir Mas
Jalan Rantau Panjang - Panglima Bayu
Km 12
Kg Kubang Rambutan
17-12-2014 14:00
Ditutup kepada semua kenderaan
Tiada
Pasir Mas
JALAN PENGKALAN RAKIT
3.0
Pengkalan Rakit
18-12-2014 07:00
Ditutup kepada kenderaan ringan sahaja
Tiada
Pasir Mas
POHON TANJUNG-RANTAU PANJANG(JALAN LAMA) KG. SIRAM.
11
Kg. Siram
18-12-2014 07:00
Ditutup kepada semua kenderaan. JALAN PUTUS.
Tiada
Pasir Mas
JALAN BANGGOL KULIM LOKASI 2
23
Banggol Kulim
18-12-2014 13:00
Ditutup kepada semua kenderaan.
Tiada
Tanah Merah
Jalan Tanah Merah-Kusial-Kg. Ipoh
km 1.5
Kg. Ipoh
17-12-2014 20:00
jalan ditutup kepada semua lalu lintas
Tumpat
Jalan Cabang 4/Kg. Jambu/Meranti
8
Kg. Ana
18-12-2014 10:00
Jalan ditutup kepada semua kenderaan
Tumpat
Jalan Keselamatan (KESBAN) Pengkalan Kubor - Kg Jambu
2
Kg. Sungai Ular
20-12-2014 09:00
Jalan ditutup kepada kenderaan ringan
Tumpat
Jalan Pohon Tanjung - Pasir Pekan
3
Pasir Pekan Hilir
23-12-2014 09:00
Jalan ditutup kepada kenderaan ringan

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:10 PM | Show all posts
jumlah mangsa dah naik 21000 orang ya di Kelantan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 08:10 PM | Show all posts
sepiITUindah posted on 23-12-2014 12:08 PM
bape banyak thread pasal banjir dibuka
CI hampir tengelam ngan thread banjir

ikut negeri sis....ada ummah kata yang thread satu lagi untuk kuantan jah..dihalau persis anjeng saja
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:11 PM | Show all posts
kampung sis tenggelam tak?



Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:11 PM | Show all posts
sayang_mulut posted on 23-12-2014 08:05 PM
aku ada di Paka ni.. katanya jalan di mengahal ke dungun sudah ditutup.. dan kemaman pula katanya ak ...

oh...weken ni akak ipar hakak nak blik dungun dr kl...harap2 masa tu dh blh lalu...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:11 PM | Show all posts
lurve82 posted on 23-12-2014 12:11 PM
oh...weken ni akak ipar hakak nak blik dungun dr kl...harap2 masa tu dh blh lalu...

lalu Jerangau Jabur ok kot... tapi area kampung2 dalam tu semua dah naik air katanya...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2014 08:12 PM | Show all posts
sayang_mulut posted on 23-12-2014 12:10 PM
jumlah mangsa dah naik 21000 orang ya di Kelantan?

setakad pukul 8.00 malam dah 21550 dah sis.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:13 PM | Show all posts
famri7 posted on 23-12-2014 12:12 PM
setakad pukul 8.00 malam dah 21550 dah sis.

sis @Changa orang Pengkalan Cepa kan? tak balik ke menolong orang banjkir
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2014 08:19 PM | Show all posts
Ada jugak wakil ore klate.. terima kasih bang @famri7
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 01:34 AM GMT+8 , Processed in 0.133101 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list