CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 15098|Reply: 92

Resign or not?

[Copy link]
Post time 25-11-2014 04:17 PM | Show all posts |Read mode
I ada masalah nak buat keputusan ni wpun dah 2 tahun ni asyik pikir nak resign jer. I dah keja 13 tahun since graduate terus keja sini (japan company). I joined the company as engineer and promoted to senior engineer few years later... but terus stuck kat situ sampai skang.. maklumla pompuan susah sikit nak bersaing dgn golongan lelaki kalau tak betul2 outstanding.

then last year i amik keputusan utk resign. hb pun setuju sebab ada orang boleh uruskan rumahtangga n anak2(anak 3org 5,8,10yrs old). Lagi pun ekonomi dah agak stabil hb boleh support semua... saving asb dah achieve target, epf pun kira ok jugak... so last dec 2013 i pun tender resign. tp sebab i dah lama keja situ top management pujuk i stay then pindahkan ke secton lain yg lebih rilek (admin). Disebabkan i tak penah keja admin then i pun teringin nak try wpun hb agak kurang setuju. Akhir nya i tak jadi resign and transfer ke section admin.

now dah setahun berlalu boleh kata i dah biasa la dgn keja admin ni. tp lama2 jadi bosan jugak sebab environment keja masih sama(company yg sama). then i plan nak resign lagi hjg tahun ni after dapat bonus(5/12 ni). i crta kat staff yg i nak resign pastu staff tu pun nak resign gak... waaa.. takkan la 2 org sekali resign. menyesal pulak bagitau dia pasal resign.

lagi satu i takut gak nak resign ni sebab dah biasa keja takut boring la apa la macam2 kawan2 cakap yg negatif kalau tak keja... huhu... tak konfiden nya nak resign. tp kalau resign i takda masalah nak pg gym, spa, shopping sbb mmg dah ada bajet utk tu semua. korang rasa still boring jugak ker?
Single Polls, Total 42 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2014 04:39 PM | Show all posts

resign jerlah.....bole focus kat family, esp anak2....anak2 pun tgh membesar....now is your chance to spend time with them.....bole try resepi2 masakan, masak for d whole family ker....attend to the kids yourself instead of harapkan maid 100 percent....takyah semakkan otak fikir hal kerja lagi....

ada my fren yg wife diorg resigned, then wifey diorg wat part time business kecil2an.....bukan laki diorg tak mampu support, just nak something to do....tu kalu jenis mmg minat business lah....





Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 04:40 PM | Show all posts
lek dulu kak... penah dengar pepatah 'grass always greener on the other side' ?
kot2 nnti lepas resign , dapat company yang lagi worst plak , kalau buat business sendri lain ceritanya...huhu just my 2 cents
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 04:53 PM | Show all posts
kalau kerja pun boring, tak kerja pun boring.

kalau kerja dapat gaji.

tak kerja ada simpanan dan suami boleh tanggung.

simpanan akak lama2 akan berkurang jugak kalau akak tak kerja lain katakan kalau akak resign.

nasihat saya, tak perlu resign, melainkan akak memang taknak kerja dah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 05:09 PM | Show all posts
resign dan tumpukan pada kerjaya baru - ibu dan suri rumah

tak silap aku dalam solusi ada tulis pasal kerjaya sebagai ibu dan suri rumah ni, satu penulisan yang mengesankan, menangkis stereotype yg dok sebagai suri rumah bukan satu kerjaya.

mungkin bukan kerjaya sebab takda gaji, tp gaji kat akhirat sure ada.

goodluck, selamat memulakan hidu baru.

(n tak semestinya jadi suri rumah takda ikut aktiviti luar. Mungkin boleh mencuba libatdiri dengan kerja kebajikan bersama NGO)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2014 05:10 PM | Show all posts
midori888 posted on 25-11-2014 04:39 PM
resign jerlah.....bole focus kat family, esp anak2....anak2 pun tgh membesar....now is your chance ...

tu la.. hb pun cakap pikir la nak bisnes apa2 ker... cuma masalah i ni tak minat biz...
tak tau nak biz apa... at least something yg i minat la kan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-11-2014 05:12 PM | Show all posts
crazecousa posted on 25-11-2014 04:40 PM
lek dulu kak... penah dengar pepatah 'grass always greener on the other side' ?
kot2 nnti lepas res ...

i tak plan nak keja lagi dah... kira nak retired la ni... tu yg diorang cakap awal sgt nak retire la apa la.. bla3x...
sampai i pun ilang konfiden...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 05:24 PM | Show all posts
resign and spend time dgn anak anak. syiokkk!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-11-2014 06:06 PM | Show all posts
Resign... n sibukkan diri dgn aktiviti NGo ke, buat group ibu2 ke...
Mesti ada nya projek yg can make u still alive
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu husb blh support, nak buat pe kerja tt....

Tak de istilah boring jadi housewife ni..
Tambah pulak ur children tengah membesar...u jadi driver, jadi chef....best ooo....

Hanya org mental je suka perlekehkan housewife, kita blh didikk anak-anak dgn cara kita...


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 06:33 PM | Show all posts
U ada 3 org anak age 10,8 and 5
At that age, dorang perlukan ibu yang fulltime kat umah who can cater to their needs
Ur hubby boleh support u, dan u tak payah buat partime bizness pun

U can afford to spend time with ur kids helping them with their homework/studies
Teach them to solat bila masuk waktu
So many things u can do for ur kids if u r a fulltime mother


If I were in ur shoes, I would resign


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh tak saya nak ganti akak kerja situ. Huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
heidi04 posted on 25-11-2014 05:10 PM
tu la.. hb pun cakap pikir la nak bisnes apa2 ker... cuma masalah i ni tak minat biz...
tak tau  ...

Kalu tak minat bisnes, takyah lah bisnes, focus jaga family jer dah cukup...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 09:41 PM | Show all posts
jgn resign...mintak promosi jd coo kompani...


jap koling coo @MeeSai  bg komen...sheolss coo kompani keling katenyer...
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
philipinoe2 posted on 25-11-2014 09:41 PM
jgn resign...mintak promosi jd coo kompani...



Meesai tu pOmpuan ka?
Igt kan laki
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2014 02:08 AM | Show all posts
apa masalahnya?

ko dah kaya, x de money problem resign jerk la.

lain la kalo hidup x semengah mana, hutang keliling pinggang, kais pagi makan ptg pastu pg resign mmg cari nahas la namanya.

mmg aku x phm habit certain org2 yg da kaya ni...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-11-2014 02:41 AM | Show all posts
me tenguk laki me ok aje, busy aje dia..
dia buat part time edar pamplet..
keja dari garage aje..

dan its winter so dia snowboarding, bersihkan snow..
but we got 2 block apartments yang kekadang penyewa buat my husband busy...

dan kami tak da anak pun, u got 3. harus lagi busy..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2014 08:17 AM | Show all posts
mai-shi posted on 25-11-2014 07:24 PM
Boleh tak saya nak ganti akak kerja situ. Huhuu

nak ganti tpt saya boleh takut u boring jer nanti... hehe...
syarat japanese speaker... hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2014 08:39 AM | Show all posts
faraway1 posted on 26-11-2014 02:41 AM
me tenguk laki me ok aje, busy aje dia..
dia buat part time edar pamplet..
keja dari garage aje..
...

oic... lucky your hb got u as a companion. hb i sgt sibuk keja sampai lewat malam...apa2 urusan i kena buat sendiri la kot nanti...
dulu2 urusan anak2/family/rumah sama2 buat tp nanti lepas resign 100% i kena buat sorang2 agaknya...
hopefully i cepat menyesuaikan diri dgn status baru...
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2014 08:54 AM | Show all posts
Salam.

Pendapat auntie - resign jer. Dah suami bagi green light - ok ler tu.

Sebelum auntie resigned dulu,  berfikiran sama mcm Heidi gak. Takut bosan kat rumah sbb dah terbiasa bekerja dan ada duit sendiri. Bila dah resigned dan terasa keseronokan duduk di rumah, semua perasaan2 negatif tu lesap... Wabusshhh....

Petua auntie:-

- Masih kekalkan pembantu rumah. Semasa pembantu rumah berhenti, masih menggunakan perkhidmatan cleaner atau part-time helper.
- Suami menyumbangkan elaun utk auntie supaya tak terasa kehilangan sumber pendapatan.
- Suami membayar pelaburan di ASB utk menggantikan "kehilangan" KWSP auntie sbb berhenti bekerja.

Auntie tak menyesal berhenti kerja dan juga tak menyesal pernah bekerja.

Alldebest...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 08:16 AM GMT+8 , Processed in 0.167801 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list