CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 1853|Reply: 8

Teka Berat III [Selesai]

[Copy link]
Post time 24-4-2014 12:27 PM | Show all posts |Read mode
Saya ada 12 kotak dan hanya 11 kotak mempunya berat yang sama. Menggunakan penimbang hanya 3 kali,
bolehkah saya mengetahui mana kotak lebih berat atau lebih ringan daripada kotak yang lain?
Bagaimana?



Last edited by Eva_yy_Ellin on 25-4-2014 11:40 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-4-2014 01:02 PM | Show all posts
timbang kali pertama:
ambil 4 kotak letak sebelah kiri dan 4 kotak letak sebelah kanan.
kalau sama, maknanya yang 1 kotak ringan tu ada kat baki 4 kotak.

timbang kali kedua:
ambil mana-mana 2 dari 8 kotak yang ditimbang tadi letak sebelah kiri.
kemudian ambil 2 kotak dari baki 4 yang belum ditimbang letak sebelah kanan.

part 1:
kalau sama, maknanya kotak yang ringan ada pada baki 2 dari 12 kotak yang belum ditimbang.

part 2:
kalau tak sama maknanya kotak ringan ada di antara 2 kotak di sebelah kanan.

timbang kali ketiga:
ambil mana-mana 1 kotak dari 8 kotak yang dah ditimbang dari kali pertama, letak sebelah kiri.

part 1:
kemudian ambil salah 1 kotak dari 2 kotak yang belum ditimbang langsung.
kalau penimbang sama, maknanya kotak yang terakhir (tak ditimbang lagi) tu la yang ringan.
kalau penimbang tak sama, maknanya kotak sebelah kanan tu yang ringan.

part 2:
kemudian ambil salah 1 kotak dari 2 kotak yang telah ditimbang.
sama macam part 1 di atas,
kalau penimbang sama, maknanya kotak yang terakhir (tak ditimbang lagi) tu la yang ringan.
kalau penimbang tak sama, maknanya kotak sebelah kanan tu yang ringan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2014 09:15 AM | Show all posts
javvapan boleh diterima biarpun jalan penyelesaian lain dgn ai punya
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 09:15 AM | Show all posts
vespa_oren posted on 25-4-2014 09:15 AM
javvapan boleh diterima biarpun jalan penyelesaian lain dgn ai punya

bagitau la u punya solution.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2014 09:30 AM | Show all posts
Bahagikan 12 kotak pada 12 huruf A-L, dan bahagikan kepda 3 kumpulan
ABCD    EFGH    IJKL

Timbang Pertama     Timbang Kedua      Timbang Ketiga
ABCD > EFGH              ABE > CDF             A > B    A heavier
                                                                A < B    B heavier
                                                                A = B    F lighter
                                    
                                   ABE < CDF           C > D    C heavier
                                                               C < D    D heavier  
                                                               C = D    E lighter
                  

                                  ABE = CDF             G > H    H lighter
                                                                G < H    G lighter

ABCD < EFGH              ABE > CDF            C > D    D lighter
                                                                C < D    C lighter
                                                                C = D     E heavier

                                    ABE < CDF            A > B    B lighter
                                                                 A < B    A lighter
                                                                 A = B    F heavier

                                     ABE = CDF            G > H    G heavier
                                                                  G < H    H heavier
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 10:22 AM | Show all posts
Jadi jawapan mod aqua tu betul la ye?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-4-2014 11:25 AM | Show all posts
Eva_yy_Ellin posted on 25-4-2014 10:22 AM
Jadi jawapan mod aqua tu betul la ye?

Betul ...
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2014 11:59 AM | Show all posts
sorry ada tak faham sikit..jawapan di post 5 tu tak libatkan pun timbangan bagi group IJKL?

tq
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-4-2014 12:20 PM | Show all posts
abas8888 posted on 25-4-2014 11:59 AM
sorry ada tak faham sikit..jawapan di post 5 tu tak libatkan pun timbangan bagi group IJKL?

tq

post tu tidak melibatkan kes ketiga ABCD=EFGH. Dalam kes ini, kotak yang mempunyai berat

yang berbeza adalah yang ketiga IJKL. Oleh itu, kita tambah ABC dalam itu. Jadi kita 4kotak

belah kanan di mana sama berat, dan belah kiri kita ada 3kotak yang kita tahu sama berat dari 4kotak.

Dalam mencari mana lebih berat boleh tengok javvapan dkt thread Teka Berat I,

Last edited by vespa_oren on 25-4-2014 12:22 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 05:06 PM GMT+8 , Processed in 0.092009 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list