CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 9537|Reply: 18

Lazy eye di kalangan kanak-kanak or bayi

[Copy link]
Post time 24-1-2014 08:47 AM | Show all posts |Read mode
Salam..Nak tanya..ada tak sesapa kat sini yg ada anak yg mempunyai masalah lazy eye..boleh share pengalaman dan rawatan di sini...tq

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2014 09:58 PM | Show all posts
ank umr brp ?
kena refer oftamology.
nanti peg optometri akn jln kan ujian RA & Cyclo RA .
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2014 08:29 AM | Show all posts
ank saya pernah kena waktu umur 7thn...
masa lahir okay..tapi masa dia sekolah darjah 1..dia terkena rabun dan saya tak notice hingga hampir 1 tahun..
masa tu doktor kata lazy eye dia disebabkan masaalah rabun yg lambat mendpt rawatan...

buat check up kat KPJ Damansara..guna spek je lah..dan rawatan eye patch..
biasanya power mata tak akan turun atau turun tapi lambat..

jadi guna spek dan bagi mkn vit A dan C je lahhhh...

tapi pakar mata kat KPJ tu ckp..boleh laser setelah umur 18thn above..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2014 11:23 AM | Show all posts
sy pun kena gak...lazy eye sy belah kiri...so my right eye yg kene pressure...pakai spek since skolah rendah...nak pakai lense x sesuai coz sy ade eczema...smpi sekarang still berspek...and still mata kanan yg pressure lbih...dulu2 my parents lmbat tau sy ade lazy eyes smpi rabun muda2
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2014 12:19 PM | Show all posts
anak saya detact time umur 4 bulan..sebelah kiri..so bawak pakar serdang buat test etc..now buat eye patching n pakai spek..current condition doc bg masa sampai hujung bulan ni utk pk go for operation utk alignment mata skali sbb bia pandang kiri kanan mata x selari..bulan dua ni inysaAllah nak g ISEC kat midvalley tu..jumpa denga pakar sana utk mintak 2nc opinion..then baru buat keputusan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2014 01:28 PM | Show all posts
knape lazy eye ni selalu kena sebelah mata kiri??
ank saya pon kna mata kiri..
mula2 bfore pakai spek..mata kiri dan kanan memng pandang arah yg berlainan..tapi bila dah pakai spek baru mata dia pandangtegak ke hadapan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2014 02:08 PM | Show all posts
erni pun tatau jugakkk..tapi anak erni ni alternate..dulu 2 3 bulan eye patching nampak balance dah..now nampak kanan tinggi..doc serdang refer kiteorg g kat kc chu..dier mmg pakar utk lazy eye n squint..boleh dikatakan sumer spital satu mesia ni refer kat die utk kes gini..masa 1st time g sana dulu..ade sorg anti cine tanye..cemana kiteorg buleh detect awal..anak die..3 pakar sume kata ok..last2 kwn die suggest suruh g kat kc chu..jumpa je kc chu..terus die kate mata anak die problem..
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2014 03:25 PM | Show all posts
Cuba tanya Dr Luqman (pengamal perubatan ayurveda @ LUQMAN HERBS CENTRE) di 014 6332307 sama ada beliau boleh rawat atau tidak penyakit ini. Ini page dia: https://www.facebook.com/LuqmanHerbsCentre. Beliau pernah keluar dalam racangan REMEDI TV9 (2012) dan paper Utusan Malaysia 8 Januari 2014 yang lepas.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 29-1-2014 03:49 PM | Show all posts
oo..ye ke?tq..nanti saya try tgk page fb dia..sekurang2 nya usaha semua kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2014 12:33 PM | Show all posts
tapi dia sendiri pon guna spek..
boleh cuba..mungkin keadaan jadi lebeh baik
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2014 04:38 PM | Show all posts
Pengalaman saya membesarkan anak lazy eye:

Umur 1 tahun ++ : Nampak kelainan pada mata (juling sedikit) dan bertanya pada GP, tapi GP kata tak ada apa-apa masalah.

Umur 3 tahun ++: Bawa anak berjumpa GP yang sama sekali lagi (panel). Kali ini, GP refer pada pakar mata KPJ.
-Seterusnya, ke KPJ, buat ujian dan disahkan lazy eye pada mata kiri. Pakar refer pula pergi ke pusat ortoptik di Jln Ipoh.

Umur 4 tahun: Bawa anak berjumpa ortoptik, Ms. KC Chu. Buat beberapa ujian sambil saya menahan telinga mendengar bebelan Ms. Chu kerana katanya lewat membawa anak mendapatkan rawatan. Kata Ms. Chu, rawatan awal penting kerana kanak-kanak mendapat vision permanent pada usia 9-10 tahun. Jika lazy eye tidak dirawat, kemungkinan dia akan mengalami kelainan itu seumur hidup.

- Rawatan yang disarankan untuk anak saya adalah eye-patching sahaja.

Dari umur 4-6 tahun ++ , berdisiplin juga lah patch mata dia sebab dia kecil dan mendengar cakap. Bila dia mula masuk sekolah rendah, dah susah nak patch sebab waktu sekolah dan anak saya juga malu nak pakai patch depan public.

Semasa patch extensively, vision improved banyak berbanding dari mula-mula bawa dia jumpa Ms. Chu. Sekarang dah teruk balik vision dia sebab jarang patch.

Bagi kes anak saya, pakai spek pun tidak membantu. Solusinya eye-patching saja. Ini recommendation dari kedua-dua pakar di KPJ dan Ms. Chu.

Sekarang anak saya masih berjumpa kedua-dua pakar di KPJ dan Ms. Chu 6 bulan sekali.



Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2014 07:17 PM | Show all posts
CincinKristal posted on 29-1-2014 11:23 AM
sy pun kena gak...lazy eye sy belah kiri...so my right eye yg kene pressure...pakai spek since skola ...

Same here saya pun Ada lazy eye...sedih je...mungkin kut sbb awal rabun tp dot detect lewat...u got eczema tp x leh pakai lense ya. I plak vice versa..kalo pakai spec abis gatal especially kat tepi hidung
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2014 01:58 PM | Show all posts
hurmmm...erni pun jumpa ms chu jugak..mata ashrof anak erni tu tinggi sket..so die suggest utk operate..skrg spital serdang tgh tunggu kata putus dr kiteorg..erni nak try g kat isec dulu..lepas tu baru buat keputusan..huuuu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-2-2014 02:01 PM | Show all posts
aleya06 posted on 30-1-2014 04:38 PM
Pengalaman saya membesarkan anak lazy eye:

Umur 1 tahun ++ : Nampak kelainan pada mata (juling se ...

erni bawak anak erni 1st time g kat ms chu masa umur dier 10 bulan..so ms chu suruh buat spek n eye patching..skrg ashrof dah 2 thn..ms chu kate..x byk improvement..so dia suggest operate..lazy eye ni kalau x dirawat mata yg x aktif tu boleh jd buta sbb tidak digunakan..masa 1st time dtg...ada sorg bdk perempuan..mata dia yg lazy tu mmg dah x function..budak tu umur 6 thn..ms chu suggest operate jugak..just utk kosmetik..sbb kesian kat budak tu..

Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2014 08:25 AM | Show all posts
awinpj posted on 31-1-2014 07:17 PM
Same here saya pun Ada lazy eye...sedih je...mungkin kut sbb awal rabun tp dot detect lewat...u go ...

ha'ah...i got aczema but doctor advice not to wear lense...sbb mata i terlalu cepat kering pstu jdik infection...solution dia is not to wear lense...bagus laa x payah pakai spek...buleh melawa ngan lense kaler2...
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2014 11:00 AM | Show all posts
CincinKristal posted on 4-2-2014 08:25 AM
ha'ah...i got aczema but doctor advice not to wear lense...sbb mata i terlalu cepat kering pstu jd ...

heheheh i x penah lense kaler2....takut org confuse i ni asian ke amerika pakai yg clear je....yg penting i can see properly pun dah alhamdullilah..my tahap kerabunan agak teruk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2014 10:13 PM | Show all posts
awejeha posted on 29-1-2014 08:29 AM
ank saya pernah kena waktu umur 7thn...
masa lahir okay..tapi masa dia sekolah darjah 1..dia terken ...

tq for your info..
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 03:04 PM | Show all posts
amirsuraya replied at 3-2-2014 02:01 PM
erni bawak anak erni 1st time g kat ms chu masa umur dier 10 bulan..so ms chu suruh buat spek n ey ...

ms chu tu kat mana yer?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2018 11:57 AM | Show all posts

Pusat Orthoptik K C Chu
4th Floor, 51200,, 142, Jalan Sultan Azlan Shah, Tijani 2 North, 51200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
03-4042 4220
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-9-2022 05:39 AM GMT+8 , Processed in 0.088169 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list