CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 34009|Reply: 87

[MISTERI HIGHWAY]RnR Ladang Bikam ke Bukit Gantang

[Copy link]
Post time 29-11-2013 05:02 PM | Show all posts |Read mode
Kisah ni terjadi pada we All sefamily. Weall bertolak ke utara hendak menuju ke Langkawi. Terjadi lebih kurang 2 taun dulu hari raya ke3. We All convoi 3 kereta biasalah bile Jln jauh2 mesti asyik nk ke toilet. Lebih kurang pukul 2 pagi Rabu mlm Khamis lalu kt situ berhenti di RnR ladang Bikam sekejap , bile dh teruskan perjalanan alih2 centre lock keta aku boleh bukak tutup 2x berkali kali. Berhenti jp tepi highway puas le bukak bonet depan blkng pintu semua( keta aku livina). X kan sensor rosak ,keta aku bru beli.
So we All pon teruskan perjalanan dlm keadaan x selesa bunyi lock ketak ketik ketak ketik sungguh tension ok. Aku contact abg n kakak aku yg ada kt depan suruh Jln dulu pasal keta aku x boleh Jln lelaju pasal lock tu makin kita laju makin laju le bunyi nye. Haishh. Dlm keta aku ada hb, mak n abah ,anak aku dua org n anak kakak aku sorang. Yg drive hb aku . Alih 2 tgh Jln aku dgr org bkak pintu rupanya mak aku yg bkak, tp keadaan dia mcm x sedar sgt. Aku tegur kenapa bukak pintu x ckp sebab bahaya kan lepas tu dia diam je..lastly alih2 bapak aku ckp senyap lh kuat plk tu...lain mcm suara bapak aku...so aku diam kan le sampai le RnR bukit gantang. Bunyi tu berterusan sampai kesana. Bayangkan ?
  Bila sampai RnR kitorng berhenti n check apa yg patut pasti anak kakak aku yg bwk keta di hadapan ckp ko ada nampak tak kon kt tepi Jln time kita lalu td.aku ckp nampak le. Dia ckp kt situ dia nampak benda putih tu yg berikat  lima huhuhu dia ckp dua kali dia nampak  semua kt tempat bertanda kon tepi highway...
Hb aku plk dia ckp time drive keta td yg bising2 pasal centre lock dia dok baca ayat kursi tp dia ckp ayat tu tunggang langgang jd nye n dia teringat petua org dulu 2 klau ada benda nk kacau bulu roma kaki naikkan ke atas bru lh dia berjaya membaca dgn jayanya hahahaha .
Bila berhenti kt perhentian RnR tu we All teruskan perjalanan mcm biasa x ada pon benda tu buat hal lg..agaknya time tu ada benda tersepit kot huhuhu. Nasib aku x ternampak benda yg x sepatutnya huhuhu..
Sesiapa ada pengalaman melalui highway Perak ke Kedah share le cerita korang Last edited by medangmru on 1-12-2013 09:17 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2013 05:49 PM | Show all posts
ada banyak part tak faham sebab bahasa sms, tak jumpa titik tak tahu hujung ayat ke tak..
so tak faham.. huhu..

aritu aku ada berenti kat ladang bikam... yang ada toilet dengan pondok tu ja ka?
masa tu sepupu aku brenti tido dekat 2 jam dalam kereta..
masa tu aku nak call tunang aku sooo aku duk tempat jauh sikit... dekat pondok tepi toilet lelaki tu..
kan jauh sikit dari semua orang..
masa tengah cakap tu dengar la bunyi2 dari arah ladang sawit tu.. masa tu pukul 2 pagi..
2,3 kali aku dengar bunyi tu, terus blah.. huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2013 09:59 PM | Show all posts
Ye kt situ lh tempat yg kitorng berhenti then terjadinye misteri semasa perjalanan hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 01:02 AM | Show all posts
aku lately selalu gak out station ke utara. mmg selalu la lalu ladang bikam ni, tp x pernah tergerak hati nak stop situ. entah knp area ladang bikam tu aku rs mcm x best jerk.... maybe kurang top kot berbanding sungai perak
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo ke utara.. mmg akn lalu ladang bikam ni... rnr nye kebykkn lori je yg henti rehat.mana2 highway utara-selatan..saya akn henti area yg famous n ramai org je..walau terdesak nk ke toilet..rawang, tapah,sg perak..... bkn sbb pikir bkn2 yg kita xnmpk tu tp fikirkan keselamatan jgak.. takut henti tmpt2 sunyi
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Mnf penag kne kat c2..ada mber kene raauk ..blk smp ymh je trus jerit2 nk blk...rupanya msa kat dlm toilet tu dia nmpk cam ada org dok peratikn dia..
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 10:37 AM | Show all posts
dah 7 tahun aku lalu higway tuh...dalam 1 tahun lebih kurang 3-4 kali aku balik..satu lembaga pon aku x nmpak...bangla banyak lah..wkwkwkw
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 12:47 PM | Show all posts
ayat tu jgn la sampai  mcm takder setop bagai...tak paham den

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 04:27 PM | Show all posts
Klu x silap,dlm 7 atau 8 tahun yang lalu,ketika tu ilham masih berulang-alik dr KL ke Perak...ada kejadian pembunuhan di rnr nh..klu x silaplh..pegawai jpj atau kastam penah di tembak di sni...di tembak di hdpan isteri dan ank ketika keluar dr toilet...ada masuk akhbar ketika itu..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2013 04:40 PM | Show all posts
Ooo situ ke? Haish aku jarang jalan highway Perak ke Penang ,so itu yg mungkin penunggu Jln x berapa familiar sgt ngan family aku .

Tp aku pernah lalu Jln ulu betul2 felda di antara jalan Terengganu tembus ke Cameron highland & Bentong ke Cameron  , lagilah Jln tu org lalu pon x ramai tp x hunted sgt rasanya.

So bila dh terkena mcm ni baru aku tau mcm ne rasanya seolah mcm terpukau n tumpuan tu boleh jd lost. Nampak kan permainan syaitan

Lupa nk ckp time perjalanan tu hb aku boleh nampak mcm org tgh Jln bawak beg..gile tgh2 hutan n malam 2 buta.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2013 04:55 PM | Show all posts
Tp banyak juga org bercerita pasal tempat ni. Diorang cerita biasanya kalau lalu sini bile tgh mlm diorang akan stay ,subuh bru teruskan perjalanan .

Ada juga yg cerita tempat ni bila kita lalu ada benda melintang besar kt tengah jalan nk x nak rempuh je lh. Tu yg jadinya kalau org mengelak masuk gaung huhu..

Jalan Perak lama & highway ni mmg keras ke? Bg kita yg jarang lalu ?

Masa perjalanan balik pula alih2 abang aku yg bwk kereta di depan tetiba keluar dari highway, so follow je lh. Aku pon x ingat dia keluar exit mana ,tp klau x silap aku Ipoh / teluk intan. Waktu tu pukul 12 mlm. Alasan dia mengantuk..so nk ikut Jln dalam. Tgh jalan kakak aku yg naik kereta lain call ckp kenapa jalan kt Perak ni semua condong je...balai polis condong, kedai pon condong jalan pon condong jugalah..haishh aku diam jje lh...

Jalan punya jalan dpd pkl 12 mlm sampai pkl 4 pg x keluar lg dari negeri Perak..aku alih mcm tension aku ckp kt hb aku dah lah g cari highway blik keluar dari sini...aku dh jemu lalu sini bila nk sampai jb...

Jumpa plk highway tapah perghh punya lh lega aku...bayangkan dpd pkl 12 mlm sampai pkl 4 pg...masih di Perak lg...
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2013 06:56 PM | Show all posts
ss8384 posted on 30-11-2013 04:55 PM
Tp banyak juga org bercerita pasal tempat ni. Diorang cerita biasanya kalau lalu sini bile tgh mlm d ...

Tgh jalan kakak aku yg naik kereta lain call ckp kenapa jalan kt Perak ni semua condong je...balai polis condong, kedai pon condong jalan pon condong jugalah..haishh aku diam jje lh...

kalau dekat perak tengah, ada lambor kanan/lambor kiri, layang2 kanan/layang2 kiri, bota kanan/ bota kiri, dan di kuala kangsor ada kota lama kiri/kota lama kanan...


senang bagi nama camni, agaknyer pegawai daerah perak zzaman dulu nak memudahkan para pengguna in the future kot..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 12:58 AM | Show all posts
RNR yg dari utara ke selatan
ada satu tandas atas bukit
aku pernah nak lelap
masuk situ je...mak aih gelap...terus segar bugar mata sampai kl
hahahahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 11:48 AM | Show all posts
selalu guna jalan ni nak balik kedah. Alhamdulillah la x pernah jd ape2. tp mmg xkan berhenti kat rnr y sunyi.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 12:07 PM | Show all posts
Jauhnya kena kacau dari Ladang Bikam sampai Bkt Gantang....
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 08:13 PM | Show all posts
oni313 posted on 30-11-2013 06:56 PM
Tgh jalan kakak aku yg naik kereta lain call ckp kenapa jalan kt Perak ni semua condong je...balai ...

sebabnye dipisahkan dengan sungai perak...tue pasal ada kanan, kiri..
atau dlm bahasa perak.... darat(kanan/timur), baruh (kiri/barat),..
cumanye sesuatu tempat tue takdela org2 lama panggil contoh bota darat/baruh, tetap panggil bota kanan/kiri...

Last edited by mnSK on 1-12-2013 08:17 PM

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 09:27 PM | Show all posts
leenaz posted on 1-12-2013 12:58 AM
RNR yg dari utara ke selatan
ada satu tandas atas bukit
aku pernah nak lelap

hentian rehat gua tempurung kot, rasanya rnr tu je yg ada tandas kat atas bukit...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 09:29 PM | Show all posts
mnSK posted on 1-12-2013 08:13 PM
sebabnye dipisahkan dengan sungai perak...tue pasal ada kanan, kiri..
atau dlm bahasa perak.... d ...

owh, mcam tu rupanya..thanks coz sudi share ..

boleh dkatakan daerah perak tengah dan kuala kangsar mmg berkait rapat dngan sejarah awal kesultanan perak dan dpengaruhi kuat oleh sg perak itu sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2013 10:30 PM | Show all posts
oni313 posted on 1-12-2013 09:29 PM
owh, mcam tu rupanya..thanks coz sudi share ..

boleh dkatakan daerah perak tengah dan kuala  ...

agaknye la kot...pasai, ikotkan sejarah kesultanan perak dari dulu2 dorg dirikan kerajaan/istana berdekatan sungai perak, banyak makam2 sultan di sepanjang sungai perak..

eh..nie threads RnR Ladang Bikam ke bukit gantang bukan threads cite sultan2 perak...ke laut lak jd nye...hahahaahhaaa sorry TT..

ok kalau ikutkan pengalaman aku di RnR Ladang Bikam nie takde la sgt.... yg selalu aku dengar dok ngacau2 nie area tapah, gua tempurung, sebelum dan selepas terowong menora, dan laluan PLUS sebelum sampai bukit merah...atas2 lg aku tak tau sangat..pasal jarang2 lalu ke utara(penang, kedah, perlis)

dulu2 aku nie seorang rider(masked rider...kihkihkihkihhh..) solo/single rider da...takde join2 mane2 group..sebatang kara je kalau ke mana2...
aku pernah balik kl-ipoh dan kl-bota pukul 12am/3am sesorang..
biase la bikes KENTAL....heeheheeee...
sampai dekat area gua tempurung dlm kul 5am/6am aku nampak cahaya lampu putih macam lampu kalimantang dekat hutan2 bukit bukau yg dekat dengan highway tue.. cahaya tue banyak lebih dari 7-9 dan kedudukannye berjarak antara satu sama lain(mungkin dalam 300m-500m)
aku sampai berhenti tepi jalan siap tgk cahaya2 tue..

aku ckp sorang2
"nie lampu ape pulak nie..?? takkan ada kampung kat sini..."
"setahu aku ada perkampungan orang asli kat area nie tp dh lepas..lg pun kampung tue betul2 bersebelahan dengan highway..."
"agaknye nie yg org kata UFO......!!"..."bertuah aku..."(tah ye ke idak aku pun tak tahu...)

ada la dlm 10 minit aku tgk cahaya2 tue...pas tue aku gerak ke ipoh blk...
ada teringat nk ambik gambar tp apakan daya henpon cokia, kamera pun 1.3mp..nmpak lampu kelam2 je la dalam gelap...

sejak hari tue kalau aku ada lalu2 kat situ aku akn tgk ke bukit bukau tue biar pun siang2 hari...kot2 ade penjelasan..

Allahua'lam....

kalau hantu2 nie nk tumpang moto aku tak dapat la kot...pasal kat tank(aku pakai moto suzuki TXR gamma 150) aku letak beg TOOL(kalau tayar pancit aku tukar sendiri je..), kat tempat duduk belakang aku letak beg pakaian.. so, alasan aku hantu tak dapat le nk tumpang pasa dh penuh depan belakang...heheheheeeeeeeeeee.. selambeeeee





Last edited by mnSK on 1-12-2013 10:35 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2013 12:50 AM | Show all posts
oni313 posted on 1-12-2013 09:27 PM
hentian rehat gua tempurung kot, rasanya rnr tu je yg ada tandas kat atas bukit...

ye kot
mmg meremang segala bulu malam tu
dah le sengsorang....
hahahaha

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-5-2022 08:37 AM GMT+8 , Processed in 3.080605 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list