CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 8934|Reply: 55

Suami Belajar DiLuar Negara Selama 3 Tahun

[Copy link]
Post time 9-9-2013 03:54 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum, saya ada kemyuskilan..apa status mereka pada suami yang belajar diluar negara selama tiga tahun?
tidak pernah beri nafkah batin dan nafkah zahir? adakah istilah cerai automatik boleh berlaku? sekian.

Saya ada post di bod agama. mungkin kurang orang kot. Tolong sesiapa yang arif atau pernah dengar, pernah tahu beri nasihat yer.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2013 04:13 PM | Show all posts
tanpa nafkah zahir dan batin?
bukan masa kita nak kaad nikah tu suami ada buat lafaz kalau lebih sekian2 hari dia x beri apa apa jenis nafkah
maka jatuh talak ke apa ke
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 04:14 PM | Show all posts
pandangan saya...

rasanya perceraian hanya boleh berlaku jika si suami menjatuhkan talak dengan lisan secara jelas atau bayangan dgn niat menceraikan...

kalau suami tak beri nafkah zahir batin dan tidak mempedulikan isteri, talak tidak jatuh tetapi suami telah mengabaikan tanggungjawabnya...berdosa... maka isteri boleh minta cerai jika sudah tidak boleh bersama

jikalau suami pegi oversea 3 tahun, isteri ikutlah sekali atau redha saja...tunggu setiap kali suami pulang berjumpa...dalam pada tu suami masih wajib memberikan nafkah yg mampu

jikalau suami pergi dan hilang begitu saja...boleh minta cerai kalau peuang nk berjumpa mmg takde

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 04:23 PM | Show all posts
Talak tidak akan jatuh selagi mana Si suami tidak melafazkan talaq secara jelas.

Anyway, pegi belajar je kot..ikut ler skali. Apa masalahnyer....
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 04:26 PM | Show all posts
kalau kes pjj ni biasanya takde niat nk bercerai so talak tak jatuh

unless sengaja gi oversea dengan niat nk putuskan hubungan suami isteri, isteri boleh laporkan jika dah tau suami nk tinggalkan dia

wallhualam

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2013 05:20 PM | Show all posts
oohh ok get it. jadi talak tidak jatuh lah kan? huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 05:32 PM | Show all posts
masa nikah ada taklik apa2 tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 07:11 PM | Show all posts
ikut jer la laki pegi blaja.....bleh ler dok obersea
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-9-2013 10:07 PM | Show all posts
MeeSai posted on 9-9-2013 05:32 PM
masa nikah ada taklik apa2 tak ?

bukan setiap nikah ada taklik "jikalau saya tidak memberi nafkah batin dan zahir selama 4 bulan berturut-turut"?
atau ada yag tiada? aku tak pasti.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2013 10:12 PM | Show all posts
sebenarnya ada salah faham sikit. Jadi sebelum dia terbang p blajar tu, dia cakap...
"u and I, tiga tahun ni, mind ur own bsnes. u Cek mana kurang u, i cek mana kurang i. Sy balik nanti, we see how. Klak..u masih dapat bersama, ok lah. kalau tak..."

macam mana  tu? jatuh talak tak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2013 10:12 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 9-9-2013 07:11 PM
ikut jer la laki pegi blaja.....bleh ler dok obersea

tak dapat ikut. Aku ada kerjaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2013 10:21 PM | Show all posts
darkness posted on 9-9-2013 10:12 PM
sebenarnya ada salah faham sikit. Jadi sebelum dia terbang p blajar tu, dia cakap...
"u and I, tiga ...

Skeri nya situasi cmni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2013 10:27 PM | Show all posts
camrey posted on 9-9-2013 10:21 PM
Skeri nya situasi cmni

iskk
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2013 10:33 PM | Show all posts
"Bagi lafaz takliq yang diucap selepas akad nikah, disyaratkan si isteri mengadu kepada pihak berkuasa dan jika disabitkan, barulah jatuh talak berdasarkan takliq tersebut. Jika si isteri tak mengadu, biarpun suami keluar atau tinggalkan isteri bertahun-tahun lamanya (syarat biasa takliq di semua negeri), takliq tersebut tetap tidak berlaku dan si isteri masih isteri yang sah kepada suaminya."


Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:07 AM | Show all posts
kalau mcm cite adam & hawa, ok je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-9-2013 09:16 AM | Show all posts
awan_kelabu posted on 10-9-2013 09:07 AM
kalau mcm cite adam & hawa, ok je

erk?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-9-2013 09:23 AM | Show all posts
darkness posted on 10-9-2013 09:16 AM
erk?

haha maksudnya kalau xde niat nak jatuhkan talak, kalau xde lafaz berkemungkinan besar x jatuh pun talak

lagipun hubby tu kata bila dia balik, let's see how it goes kan, maknanya akan ada la usaha nak baikpulih masa tu

err pendapat peribadi saja
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:31 AM | Show all posts
die tak bg nafkah zahir jugak ke?
x bank in duit ape2?
abestu ape motif kowang kawen ni..ishh..x phm..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:39 AM | Show all posts
darkness posted on 10-9-2013 09:16 AM
erk?

Dier gi obersea bawak bini muda ker? Ker bini muda pun kena tinggal kat msia?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2013 09:45 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 9-9-2013 07:11 PM
ikut jer la laki pegi blaja.....bleh ler dok obersea


aah ikut jer lah laki....dok oversea...bestnyerr
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 05:33 AM GMT+8 , Processed in 0.090037 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list