CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 5535|Reply: 29

UMMAH PPRT:KENAPA SUSAH NAK BAYAR DUIT MAINTENANCE?????

[Copy link]
Post time 18-8-2013 11:21 PM | Show all posts |Read mode
hi semua
dah lama aku pikir kan hal ney..
aku menyewa kat kawasan pj di flat @PPRT
yang menjadi tanda tanye sekarang ney
kenapa penghuni kat sini susah sangat nak bayar duit maintenance
bukan mahal pon
RM50 je sebulan..
kete aku tengok dah mahal-mahal dah
sampai 2-3 biji pakai
kadang2 yang tak bergerak pon ade..
yang membuat aku membara sangat adalah
diorang memilih untuk tidak membayar maintenance sehinggakan lift rosak
tak boleh dipakai
adakah dorang ney jenis nak semua free je???
sanggup naik tangga sehingga ke tingkat 15 daripada bayar maintenance??
bagi lah pendapat korang tentang hal ney
supaya aku boleh paham pemikiran dorang
sekian~



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2013 11:55 PM | Show all posts
selayaknya di humban ke kandang harimau atau kolam buaya sajork..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2013 09:19 AM | Show all posts
Presiden_Lanun posted on 18-8-2013 11:55 PM
selayaknya di humban ke kandang harimau atau kolam buaya sajork..

kalau lah dibolehkan ..
nak jugak aku buat..
sebenarnye kalau dok pprt pon kawasan boleh jadi ok
jgn la pelokek sangat..
nak cantik tapi kedek..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 10:21 AM | Show all posts
Benda macam ni normal pada mana-mana kawasan perumahan pun. Memang tak boleh elak. Even, kawasan perumahan yang ku duduk pun tak ramai yang berfikir panjang tentang manfaat pembayaran maintenance ni.

Kemungkinan satunya sebabnya, masa syarat dan perjanjian dapat rumah longgar, mungkin takde clause yang mewajibkan penduduk untuk buat pembayaran maintenance, dan bila sampai masa, diorang anggap pembayaran tu tak wajib. Dan perlaksanaan peraturan juga tidak dilakukan dengan tegas.

Kemungkinan duanya, tiada perubahan pada kawasan. Benda ni berlaku bilamana pembayar setia melihatkan duit yang mereka laburkan tidak menampakkan apa-apa. Tangga masih kotor, persekitaran tidak diindahkan, dan lampu dan rumah sampah tidak diselenggara. Ini juga jadi sebab, penduduk memilih untuk tidak buat pembayaran.

Kemungkinan seterusnya, sebab mungkin ramai yang duduk kat rumah PPRT tu adalah penyewa. Moto "Bukan rumah aku, lantak aahh!! Patut benda ni tuan rumah yang tanggung" barangkali mereka pegang dan tanggungjawab dilepaskan dengan sewenang-wenangnya.

Ada banyak lagi, tapi cukup aa perkongsian dari pengalaman.
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 10:30 AM | Show all posts
umah aku pun ada gak yg tak bayar esp yg duk tingkat 1 dekat dengan tangga.....kata depa wat aper aku nak bayo...aku tak guna lift pung....Hmmmmmmmmm......pemikiran singkat kekdahnya depa ni....sumer nak pree....maintenance fee tu kekdahnya sekali dnegan duit nak menten guard , access kad parking dan sebagainya......sesaper yg tak bayor sampai certain date...mmg access kad parking management akan blok...tp depa2 yg takmo bayar ni sanggup parking kete depa kat luar....sampai camtu sekali weeehhh....takmo bayar RM93 sebulan....

yg haramnyer....depa balas balik dengan letak sampah kat tangga....kat memana yg depa pikir senang dan mudah,,,,kengkadang snegaja je kasik bukak plastik tu ...abih berterabur...nak balas dendam kekdahnya....ni jenis penghuni cam Khinzir al bab.i camtu la....

riki2 gak kete apa depa pakai....ada yg pakai Camry...sonata....tawww....
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 10:37 AM | Show all posts
oneders posted on 19-8-2013 10:21 AM
Benda macam ni normal pada mana-mana kawasan perumahan pun. Memang tak boleh elak. Even, kawasan per ...

Hmmm......biasanyakalau pnyewa yg duduk....tuan rumah yg biasa kene bayar....dan duit mentenen tu dah disekalikan dengan duit sewa...tp udah pangai tuan rumah sendiri yg pikir depa takn duduk situ peduli haper kan aku kene bayar kekdahnya....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2013 02:58 PM | Show all posts
oneders posted on 19-8-2013 10:21 AM
Benda macam ni normal pada mana-mana kawasan perumahan pun. Memang tak boleh elak. Even, kawasan per ...

pada aku jumlah rm 50 sebulan tuh
tidaklah membebankan pon..
beli handphone harga ribu2 boleh je..
kalau setiap bulan maintain bayar tak jadi masalah pon..
tapi disebabkan dorang tak pikir kepentingan bayaran maintenance ney
dorang sanggup tuh menapak mendakisampai tingkat 15-16
tak tawu la apa aku nak cakap
kalau penyewa pon dorang kene la inform owner
tak pon tolak duit sewa rm 50 cakap kat owner
bayar duit maintenance
owner akan faham..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 03:08 PM | Show all posts
sapeka posted on 19-8-2013 02:58 PM
pada aku jumlah rm 50 sebulan tuh
tidaklah membebankan pon..
beli handphone harga ribu2 boleh j ...

masa sihat takper la manapak sampai ke 30 sekalipun...cuba ada sedara mara nak dtg,,.,mak pak nak dtg...masa tu mmg konpom la naik lift...itupun kalau lif ok...kalau lif kong....nak marah management atau developer pun tak boleh....tak kene mmg la tak sedar....dah kene nanti time2 emergency br padan muka...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-8-2013 03:42 PM | Show all posts
medangmru posted on 19-8-2013 10:30 AM
umah aku pun ada gak yg tak bayar esp yg duk tingkat 1 dekat dengan tangga.....kata depa wat aper ak ...

tuh la..nak senang je hidup dorang ney..
kalau sume nak free jgn tinggal/beli rumah bertingkat2
atau nak lagi senang pacak je khemah kat mana2
tak payah nak kenen bayar maintenance bagai
bagi aku
kalau rumah flat/pprt sekali pon
boleh je kalau nak cantik kan kawasan
kene ubah mentaliti je..
nak kata semua yang xde pelajaran tinggal kat pprt/flat tak jugak..
banyak je golongan sederhana
tapi ........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-8-2013 05:02 PM | Show all posts
medangmru posted on 19-8-2013 03:08 PM
masa sihat takper la manapak sampai ke 30 sekalipun...cuba ada sedara mara nak dtg,,.,mak pak nak  ...

tawu takpe..
dorang ney semua pentingkan diri je la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2013 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam.
Menghadapi masalah yg sama dimana tiap2 bulan bayar duit mantenance tp lampu di koridor kena potong sbb hanya 20% je yg bayar utk satu blok. Masih bersabar dan terus membayar sbb kebersihan sekitar blok dan koridor masih dijaga dgn baik.
Cadangan:masukkan kos maintenance siap2 dlm harga rumah.let say, RM100 x 12 bulan x 30 tahun.bulan2 kena bayar maintenance mcm biasa pd bank tp rebate kat monthly repayment.no money no rebate. Lepas je 30 tahun kena byr tanpa rebate. Dan sekiranya ada yg tak byr maintenance..biar pakar yg lain bg idea plak :lol
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2013 01:05 AM | Show all posts
manusia ni mcm2 peel..sabau je la...................

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2013 01:40 PM | Show all posts
ada org x byr mantainence fee sbb pikir kalo x bayar pun, still dpt kemudahan mcm org yg bayar gak.. dan ada yg pikir, dorang x gunakan pun kemudahan such as gym ke, tennis court ke, swimming pool ke.. sbb tu xnak bayar... tapi aku bayar la sebab kat umah aku kalo x bayar, management akan potong air utk umah2 yg x bayar.. let say x bayar selama 3 bulan, lepas tu potong air..

air kan keperluan asas.. so nak xnak mmg kena bayar la..
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2013 04:59 PM | Show all posts
management kena buat sesuatu utk enforcekan ummah ummah pprt bayo maintenance

mcm rumah aku mungkin sebab minda profesional lebih ramai, apartment yg aku duduk ni kelas A jadi tak berdepan sangat dgn ummah keras kepala tak mau bayar ni

tapi ada jugak tergelincir sekor dua yang muka harap subsidi bagai yg liat nak bayor

one of that ialah VVIP yg pernah jadi share holder n co partner kat Air Asia

rumah bini no berapa tak tau lah kat situ

so mgmt decide utk block access card, tutup air ke apa2 la enforcement yg buat semua orang patuh kena bayar.

so mgmt pprt mmg kena buat sesuatu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2013 09:10 PM | Show all posts
little_sis posted on 20-8-2013 01:40 PM
ada org x byr mantainence fee sbb pikir kalo x bayar pun, still dpt kemudahan mcm org yg bayar gak.. ...

pada yang bayar tuh bagus la..
memang patot pon kite kene bayar..
maintenance yang macam kat apartment little_sis lah yang bagus
ade tindakan yang diambil bagi yang culas buat bayaran maintenance

kat rumah saya asyik cakap je akan ambil tindakan
tapi....hampeh je

penat la kalau mende ney tak di selesaikan..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-8-2013 09:14 PM | Show all posts
alepmama posted on 21-8-2013 04:59 PM
management kena buat sesuatu utk enforcekan ummah ummah pprt bayo maintenance

mcm rumah aku mungk ...

sokong sangat
management memang kene buat sesuatu
dorang ney memang jenis kurang displin la....
macam mana dorang hidup dengan takde displin pon aku tak paham..
main harung ja ikot suke hati mak pak dorang..
dorang tak suke dipandang rendah
dihina di keji di kecam
tapi perbuatan dan sikap sendiri yang mengundang perkara2
yang macam tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2013 10:01 PM | Show all posts
sapeka posted on 21-8-2013 09:10 PM
pada yang bayar tuh bagus la..
memang patot pon kite kene bayar..
maintenance yang macam kat apa ...

u bg la cadangan kat management utk amik tindakan sewajarnya.. ni kan utk kebaikan bersama.. fee tu guna utk maintenance juga.. especially utk umah u, kalo lif rosak.. sementara sihat ni boleh la nk mendaki tangga ke tingkat 13.. kalo time sakit ke, mengandung ke etc etc.. camne lak..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2013 09:46 AM | Show all posts
medangmru posted on 19-8-2013 10:30 AM
umah aku pun ada gak yg tak bayar esp yg duk tingkat 1 dekat dengan tangga.....kata depa wat aper ak ...


benci ngan org yg tak byr maintenance....unfair to us yg bayar nie.....kalu takmo byr maintenance, sila pindah dok umah teres.......
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2013 02:03 PM | Show all posts
Boleh tak nak menyampuk sekali walaupun aku bukan duduk kat flat tapi masalah lebih kurang sama. Tempat aku ni ramai yg tak nak bayar duit security alasannya depa ada sentiasa di rumah jadi apa guna nak bayar guard tu.

Macam kes TT ni la jugak, kalau tak mampu tu boleh faham gak.. agaknya makin kaya orang ni makin kedekut kot..kete memasing semua yg jenis ratus2 ribu..nak bayar guard yg bulan2 rm 40 hengget pun susah..!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2013 10:59 AM | Show all posts
midori888 posted on 22-8-2013 09:46 AM
benci ngan org yg tak byr maintenance....unfair to us yg bayar nie.....kalu takmo byr maintenanc ...

duk umah teres pun ade yg xnk byr duit guard tau.rase nak hempok je,padahal guard lalu lalang,ter'jaga' rumah dia sekali.so unfair.

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 07:59 AM GMT+8 , Processed in 0.109173 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list