CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12
Return to list New
Author: darkness

Perihal Tanah Pusaka

[Copy link]
Post time 4-8-2013 06:47 PM | Show all posts
Faraid adalah penyelesaian terakhir... Tambahan plak, TT adalah non-Muslim..

Ini langkah kamu:-

1 - bincang dgn ibu kamu kerana suara ibu lebih kuat dari anak-anak...
2 - abang kamu takde hak ke atas tanah kerana tanah itu atas nama mendiang bapak kamu.
3 - suara dan kuasa veto ibu diperlukan utk mempengaruhi keputusan anak-anak.
4 - Sekiranya perlu, kumpul sesame duit adik beradik utk bayar balik pagar yg telah abg kamu buatkan..
5 - Sesudah semuanya bersetuju, maka barulah pegi ke Pej. Tanah utk menukar nama...


Keutamaan di sini, adalah perbincangan sesama adik beradik.. nak tak nak, kerja di kota atau dbandar besar harus ditinggal terlebih dahulu. Ambik cuti dan balik kampung..
pembahagian sama rata adalah yg terbaik..

p/s: Ramai yg tahu teori daripada pengalaman....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-8-2013 07:52 PM | Show all posts
benda ni dah selesai sbnrnya. Pada mulanya saya suda ckp aritu, sy beri saja bahagian sy. tp mama ckp xelok mcmtu. Ada tanah peninggalan tak nak amik dia kata. Kesian pulak...jadi sy bayar saja la. Ansur2 setakat mana yang sy mampu beri. Samaada sy ada bahagian atau tiada, sy serahkkan pada mrk
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2013 11:45 AM | Show all posts
setiap bangsa/agama ada cara pembahagian harta pusaka. kalu tuk islam ikut faraid. kalu chinese or indian yg takde wasiat isi aja borang harta pusaka kecil (sila cari kat internet) isi then submit kat pejabat pusaka or pejabat tanah daerah. pas dorang open case dorang akan kasi date tuk perbincangan. sekiranya ada yg menolak bahagian ada borang penolakkan tuk diisi
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 12:26 PM GMT+8 , Processed in 0.070863 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list