CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6732|Reply: 12

Mcm mana nak buat anak tak pandai bergaul...

[Copy link]
Post time 4-6-2013 03:23 PM | Show all posts |Read mode

salam warga forum yang gojes belaka nih... nak tanye pendapat / idea korang mcm mana nak facing my problem ni... anak tak mau bergaul langsung dengan org lain kecuali mak ayah n org yang dia bisa jumpa jer.

Situasi :-

saya ada anak lelaki this year turn 4 yrs.. me n my hubby decide nk antar dia pi pre school dan dah register pun.. insyallah next week start tapi kan dia ni kat umah bukan main hero nya mulut tak berenti popetrpot pet tapi kat luar menikus... org tanye nama pun tak mo jawap..before ni mmg mak aka nenek dia  jaga dia start lahir sampai la skang. Memang fulltime duduk ngan nenek sebab me and bapak dia PJJ until la skang bapak dia dah dapat tukar balik sini..jumpa mmg every week without fail..dgn kita org tak der masalah la tapi tu la me riso sesangat sebab dah nak antar dia pi skool. Kalu dia jenis budak yang  ramah tamah ok la kan tapi klu ngan org lain mmg dia tak mau nyer dia... contoh baru2 ni kitaorg pi bercuti ngan family side abah dia tapi kan dia langsung tak mo bercampur or memain ngan kazen2 dia yang lain.. nak kata x pernah jumpa every month jumpe nya.. sampai kan  me nak mandi or nak berak pun susah dia nak ikut gak pi toilet... di akan memain gak ngan kazen dia kalau me or abah dia main2 skali...so can u imagine mcm mana dia nak pi school ni.. me mmg riso sgt le... kindly advised or bebagi idea mcm mana nak buat supaya dia ni bole bergaul ngan kengkawan n sonok nak pi school .. nak kata tak bawak kuar jumpe org ramai tak juge sebab me n abah dia setiap wekend balik bawak dia kuar pi playground la pi jenjalan sana sini,..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2013 03:34 PM | Show all posts
dia segan kot TT..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2013 03:37 PM | Show all posts
tak tau le segan ke apa tapi memana yang kita org bawak dia pi wedding ke event ke mmg di akan terperosok kat kat me or abah dia...suh dia pi bergaul or memain ngan bebudak lain mmg tak kan peginya...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 03:47 PM | Show all posts
hantar je pegi kindy.. nanti kat sana pandai la dia nak bergaul dgn org. masa mula2 aku nak hantar anak aku pegi kindy dulu pun risau gak sebab anak aku ni jenis yg x pandai cakap. tapi bila dah mula kindy, ada je cerita yg dia bawak balik. sekarang ni semua budak yg dia jumpa..semua dia kata 'friend' dia.. Last edited by brown_pupil on 5-6-2013 09:44 AM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2013 04:59 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 4-6-2013 03:47 PM
hantar je pegi kindy.. nanti kat sana pandai la dia nak bergaul dgn org. masa mula2 aku nak hantar a ...


Harap2 dia pun jadi mcm anak awak juge banyak citer pas gi school nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2013 10:37 AM | Show all posts
anak abang saya, 4tahun. dijaga nenek & atuk (sebelah ibunya) since lahir. tak berapa pandai bergaul sangat. mungkin dah biasa membesar seorang, jadi manja terlebih2.

sekarang, weekdays duduk rumah mak saya. baru je start ke taska (nak dedahkan dia dengan pergaulan, berdikari) tapi tiap pagi buat perangai, asik cakap tak nak school. bila kat taska, kami tengok ok je dia bawa diri. mungkin cikgu pandai pujuk
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2013 01:03 PM | Show all posts
Anak sulung saya, lelaki, pernah didiagnose "extreme shyness". Awal2 memang nampak dia ada problem nak bergaul cara "gentle" dengan bebudak lain. Selalunya his friendship-call started off with something brutal, contoh gaduh2 physical dengan budak2 lain.

Masuk kindy, umur 5-6 tahun, cikgu payah nak dengar dia cakap sebutir pun sampai habis kindy. Tapi kat sekolah dia tak ganas dengan budak2 lain. Only with his neighbors and siblings. Kami in constant fear that anak2 sapa yang berinteraksi dengan dia akan menangis lepas jumpa dia. Memang kalau berjumpa orang, saya akan duduk melingkar dekat dia, nak tangkap tangan dia yang laju nak pukul orang tu.

Masuk darjah satu, cikgu dia started to notice this. Coincidentally, ada some test dari child psychologist untuk cikgu2 kelas dia. Ni lah peluang kami nak terangkan kat cikgu dan mintak kerjasama. Alhamdulillah, w/pun dia tak bercakap, except berbisik dengan cikgu, academic results dia cemerlang. Dia hanya bercakap dengan orang tertentu dan totally bisu dengan orang tertentu jugak.

Start darjah 2, mungkin dah biasa dengan orang ramai dan anak2 jiran yang tak jemu nak ajak dia berkawan, sekarang dia dah normal dari segi pergaulan dan kebisuan kat sekolah. Ambik masa dan berguna jugak tips2 yang child psychologist tu bagi. Kena sabar, jangan paksa tapi guide him the positive ways.

Sekarang ni, darjah 5, perangai dia yang tak boleh tinggal sejak dari darjah satu ialah dia selalu tak siap homework. Dulu2, cikgu bagi alasan dia selalu merawang dalam kelas, sekarang ni kita orang dah tak tau macam mana nak cure penyakit ni. Mujurlah academic wise, dia tetap cemerlang dalam tak buat homework dan tak pernah nak pegang buku di rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2013 05:31 PM | Show all posts
gaya anak ko ni.mcm anak lelaki aku.mcm ni lah perangai dia. tp sejak masuk tadika ok lah.not bad..dulu kami risau gak.mcm mana lah dia nnt masuk tadika, dia mmg takde kwn..kwn dia adalah anak pengasuh..yg sbaya..pegi mana mana pun duk terselit celah abah mama dia.. kdg kami yg paksa dia k sana.pegi main sana sinun..haha...tu nsb baik dia adik pompuan..umur 4 thn.adik dia lgi ganas dr dia..selalu adik dia lah yg akan bwk.dia akan mengikut


..tp alhamdulillah.mmg tk de problem langsung..hantar dia..terus msk..xde pujuk rayu pun..setakat bye bye...lps tu skrg dh 6 thn..lg lah terus lepas pandang tak nampak muka dia bye2 dh.. sbb dh jumpa geng
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-6-2013 01:17 PM | Show all posts
tunas.manja posted on 19-6-2013 10:37 AM
anak abang saya, 4tahun. dijaga nenek & atuk (sebelah ibunya) since lahir. tak berapa pandai bergaul ...


Kisah anak abg awak sebijik sama mcm my son.. dia pun since lahir my mum jaga kat kg skang pun almost 4yrs old.. Betui ckp awak cikgu mmg memainkan peranan juge.. mcm anak saya teacher dia pandai amik hati kot ..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2013 01:19 PM | Show all posts
baulu posted on 20-6-2013 01:03 PM
Anak sulung saya, lelaki, pernah didiagnose "extreme shyness". Awal2 memang nampak dia ada problem n ...


Thanks coz sudi share pengalaman pasal anak kat sini..  citer awak ni sikit sebanyak boleh saya jadikan panduan utk anak saya...TQ banyak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2013 01:38 PM | Show all posts
LiliSam posted on 25-6-2013 05:31 PM
gaya anak ko ni.mcm anak lelaki aku.mcm ni lah perangai dia. tp sejak masuk tadika ok lah.not bad..d ...


Tu la pasal Timmy  ingat anak Timmy je cmni upenya ada gak parent yang face problems yg sama.. anyway thanks for sharing... so alang2 me updated la sikit pasal my son kat sini.. Alhamdulillah sume berjalan lancar..

1st day me antar lewat sikit dalm kul 9.00am cmtu.. opkos ada drama2 tapi me tunggu dia smpai abis school dalam kul 12 cmtu.. pastu esoknya me and apaknya antar tapi dia mmg tak mau pegi  pengang je baju me then teacher tu suh me duduk sekali sebelah sekejap supaya dia leka tp haram tak leka pun at last teacher tu suh je me pegi then opkos mmg nangess x ingat dunia.. dalam hati me aduh mmg riso n sedihhhh la.. afta 1 hour me call and teacher dia ckp dia ok je tapi nak berdamping ngan teacher je but its ok la kan... 3rd day antar getting better teacher dia terus amik dia and bawak masuk me babai pun dia x mo mata bergenanggggggg tp x nagesss... 4th day same gak mcm 3rd day tp balik tu dia dah start citer pasal teacher n buat apa kat school.. so surprise bila dia sendiri ckp nak pi school tp this week me x antar due tu masalah jerubu n dia plak fever... insyaallah dah sihat dia pi school alik... feedback dr teacher dia ckp my son mmg susah sket nak bergaul ngan rakan sebaya... mmg nak berdamping je ngan teacher dia tp at the same time dia dah mula nak bercakap2 ngan teacher dia n bg feebdack dengan apa yang teacher dia ckp...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 09:50 AM | Show all posts
TimmyTime posted on 26-6-2013 01:38 PM
Tu la pasal Timmy  ingat anak Timmy je cmni upenya ada gak parent yang face problems yg sama.. a ...

ok lah tu..one day bila dia ada kwn nnt ok lah tu...mcm my boy tu g skolah ni problem..adik dia plak problem sbb memula takde kawan..cikgula pujuk..tiap kali nk msk skolah cikgu kena pnggil dia personallly..hehe..mcm ngada je lebih.skrg dh ok sbb dia ada kwn2...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 04:12 PM | Show all posts
hntr je g pre-school nnti anak akan dgn sdiri nya akan pandai n bljar bgaul...
maybe at early days tu akan menyendiri sikit, tp lama2 dia akan pandai bgaul...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 03:38 PM GMT+8 , Processed in 0.117440 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list