CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 17988|Reply: 40

RANCANGAN MEMBINA RUMAH SEWA

[Copy link]
Post time 3-6-2013 09:44 PM | Show all posts |Read mode
Salam. Saya ada sebidang tanah berdekatan UMT. Sekarang ada perancangan untuk membina rumah teres memandangkan kawasan tu menjadi tumpuan pelajar untuk  menyewa.sy bercadang nk jadikan rumah tu sbg rumah sewa kekal memandangkan sy dh ada rumah sendiri. jadi sy bercadang mahu mengoptimumkan bilangan bilik. yelah, pelajar ni bukan selalu memasak. lepak depan tv pun takde masa. tapi sy masih akan wujudkan dapur dan ruang tamu cuma tidak seperti rumah biasa. mohon tunjuk ajar dan pandangan forumer yang berpengalaman dalam menguruskan rumah sewa. contohnya kelengkapan dalam rumah, sewa (dicaj sekepala or satu rumah), etc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2013 11:18 PM | Show all posts
hahahahahahah...taulah konsultant buat rumah ni mahal...selamat berjayeeeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 08:36 AM | Show all posts
me ada 5 apartments orang sewa. er nanti rajin
tulis, guna tablet malas nak tulis pepanjang
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 08:42 AM | Show all posts
nak buat rumah teres
besar gila tanah TT
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 09:46 AM | Show all posts
sy property manager, apa yg kamu mau tanya??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-6-2013 11:46 AM | Show all posts
faraway1 posted on 4-6-2013 08:36 AM
me ada 5 apartments orang sewa. er nanti rajin
tulis, guna tablet malas nak tulis pepanjang

ok, im waiting for your details. tqvm

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 12:39 PM | Show all posts
buat jer berek panjang mcm asrama...senang!
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 12:42 PM | Show all posts
buat style apartment/flat 2 tingkat. satu rumah 2 atau 3 bilik. kalu tanah luas, boleh la dapat 6 8 pintu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2013 02:15 PM | Show all posts
gila kentang kaya betul ko nie. loan bayar tanah tu dah abis ke? pastu nak buat loan baru utk bina umah ke?
ke, dapat tanah pusaka?
banyak soalan pulak aku nie.
jalan dah bertar atau masih tanah merah?
saliran peparitan ada?
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
leylapple posted on 4-6-2013 12:39 PM
buat jer berek panjang mcm asrama...senang!

setujuk dengan apple.....tak byk pakai ruang.  bilik muat 2orang utk tido & study..siapkan tv room & toilet mcm kat asrama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 02:49 PM | Show all posts
leylapple posted on 4-6-2013 12:39 PM
buat jer berek panjang mcm asrama...senang!

tula, memang berniat nk buat ala-ala hostel room. bukan nk bagi family pn sewa. utk student rasanya lbh sesuai buat mcm asrama tu. cuma skrg ni tgh pikir budget and apa keperluan yang perlu ada dlm tu. anyway thanks atas pendapat u itu.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:02 PM | Show all posts
prettyuglybabe posted on 4-6-2013 12:42 PM
buat style apartment/flat 2 tingkat. satu rumah 2 atau 3 bilik. kalu tanah luas, boleh la dapat 6 8  ...

dah usha harga bina rmh area sana. dalam rm100k dh blh lps utk bina rmh 2 pintu (ala-ala rmh pprt). sbb upah tukang bina rmh adik beradik sendiri. so sy x risau sgt psl tu. blh kawtim hrga..hehe. lagipun kos bina rmh di k.trg tidakla semahal di KL atau bdr2 besar.cuma nak tahu peralatan yg perlu ada dlm rmh tu. sy bercadang nk pasang plywood utk pecahkan bhgn bilik. biasanya kl dlm bangunan yg perlukan bilik sementara akan dipasang plywood utk pecahkan setiap bilik.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:06 PM | Show all posts
jazaa posted on 4-6-2013 07:33 PM
setujuk dengan apple.....tak byk pakai ruang.  bilik muat 2orang utk tido & study..siapkan tv room ...

kl sebilik 2 org kadar sewaan dikira mcmana ek? sekepala or sebilik?

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:09 PM | Show all posts
Hana posted on 4-6-2013 02:15 PM
gila kentang kaya betul ko nie. loan bayar tanah tu dah abis ke? pastu nak buat loan baru utk bina u ...

tanah pusaka. residential area. so xde mslh berkaitan jalan tar dan sistem perparitan.

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2013 03:09 PM | Show all posts
ciknahla posted on 5-6-2013 02:49 PM
tula, memang berniat nk buat ala-ala hostel room. bukan nk bagi family pn sewa. utk student rasany ...

ala..tak mahal mana pun..

tak perlu nak sediakan byk sangat kelengkapan...u buat guna bata blok, then toilet tu u buat biik mandi separate dgn jamban..sinki jugak and tempat basuh kain...

dalam bilik tu u letak almari kayu buatan sendiri dgn katil kayu..kalo u baik ati u provide jer tilam and bantal mcm kat hospital tu....

setaip kali diorang 'cek out', u cek sekali dgn tilam..takut ada yang rosak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:16 PM | Show all posts
leylapple posted on 5-6-2013 03:09 PM
ala..tak mahal mana pun..

tak perlu nak sediakan byk sangat kelengkapan...u buat guna bata blok ...

itu lah perancangan sy. bilik mandi n toilet berasingan. then ada sinki. exactly mcm duk hostel kt u dulu.cuma skrg tgh estimate budget. takut trlebih budget mana nk cekau duit...huhu. sbb tu nk tnya pendapat forumer kot2 blh bgi idea mcamana nk meminimumkan kos. thanks a lot ats suggestion u tu.

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-6-2013 03:23 PM | Show all posts
ciknahla posted on 5-6-2013 03:02 PM
dah usha harga bina rmh area sana. dalam rm100k dh blh lps utk bina rmh 2 pintu (ala-ala rmh pprt) ...

tak paham.. peralatan apa? maksud tt perabot dan kelengkapan macam stove, fridge, kipas semua tu ke? dan kenapa nak kena guna plywood untuk pecahkan bilik? kenapa tak buat bilik dengan dinding je terus?

macam kenalan sy, beliau buat rumah style apartment dalam 8 pintu tak salah. kat area UIA sana. so satu rumah ada 2 bilik + 1 bilik air. yang sewa ada student, pekerja, lecturer dan family. sewa rumah kosong basic sahaja. lampu, kipas of course la kena pasang. kelengkapan hidup lain, pandai-pandai la mereka cari sendiri. sebab kali dah ada furniture, harga dah kira lain.

lagipun kalu sewa kat student ni, masa masuk rumah cantik.. nanti nak keluar, silap-silap pintu bilik pun kopak. terutama kalu student lelaki



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2013 03:29 PM | Show all posts
ciknahla posted on 5-6-2013 03:16 PM
itu lah perancangan sy. bilik mandi n toilet berasingan. then ada sinki. exactly mcm duk hostel kt ...

u buat lay out dulu....buat floor plan dgn elevation plan....then u hantar kat ai..ai buat estimate utk u
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:29 PM | Show all posts
prettyuglybabe posted on 5-6-2013 03:23 PM
tak paham.. peralatan apa? maksud tt perabot dan kelengkapan macam stove, fridge, kipas semua tu k ...

i mean peralatan mcm kipas, dapur, tv, fridge, etc. then bahan binaan utk bina rmh tu.kl nk bina apartment mmg sy x mampu la. byk kos la plk. setakat rmh teres 2 pintu je yg termampu.berapa agaknya kwn u berhabis duit utk rmh sewa dia ek...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-6-2013 03:33 PM | Show all posts
leylapple posted on 5-6-2013 03:29 PM
u buat lay out dulu....buat floor plan dgn elevation plan....then u hantar kat ai..ai buat estimat ...

ooo yeke? sy tunggu kwn yg tlg buat pelan. skrg dia agak bz so dlm next week insyaallah sy blh bg u tgk. nanti i will let u know k.thanks a lot.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-12-2022 03:56 PM GMT+8 , Processed in 0.120756 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list