CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 21783|Reply: 137

Abang A penagih dadah.sambungan kisah Fendy..

 Close [Copy link]
Post time 15-5-2013 04:39 PM | Show all posts |Read mode
aku ada sorang abang dari family angkat.kitorang memang rapat dari kecik dan family dia dengan family aku sangat baik.umur abang angkat aku ni dalam 46 tahun masih bujang.dia ada 8 beradek yg sumenye keje bagus2.mak ayah dorang dah meninggal.

ok,aku pendekkan cerita.abg angkat aku ni nama dia abg A la senang citer.dia ni sejak zaman muda2 dulu terkenal dengan kerja2 menjual dan menagih dadah.dia ni memang wanted.tak termasuk lagi part cerita gangster sana gangster sini.dia penah masuk penjara kajang tahun 80an dulu selama 10 tahun dan 12 kali sebat.masa tu mak ayah dia yg bersusah payah bebaskan dia,kumpul duit bertahun2 untuk bebaskan dia.sebab termakan janji2 manis dia yg kata nak berubah dorang spent rm 15k untuk amek lawyer.nasib menyebelahi dia,mungkin Tuhan bagi dia peluang.dia selamat keluar dari penjara bilik akhir dan dibebaskan..

ok,aku pendekkan lagi.lepas dia keluar dari penjara tu memang nampak sangat2 baik.semayang tak tinggal,tolong sana tolong sini.jemaah kat masjid sume cukup.tup..tup..3 bulan je, dia buat perangai balik.dia pegi carik balik geng2 sampah dia.bermula la perangai lama balik.trus berubah tak jadi orang.mak ayah dia siang malam menangis nyesal tak sudah.satu hari tu dapat kol dari balai.kena tangkap lagi.kes sama sebab isap dadah.masa tu meraung merayu2 mintak jamin.mak mana yang tak kesian kan anak.tong tongla sorang sikit jamin dia.berjaya la sekali lagi nampak langit abg A tu....keluar jugak akhirnya..

selepas dari kes tu sampai ke ari ni dah 5 kali dia kena tangkap.masuk pusat sana,pusat sini.dari mana n macam mana dia dapat keluar lokap n pusat pun kitorang pun tak tau.katanya kawan2 dia yang tong tong sorang sikit.nak di jadikan cerita,mak ayah dia meninggal pun dia tak sempat tengok sebab sibuk asek kuar masuk lokap.lepas kali ke 5 dia kuar tu adala nampak perubahanya sikit.ada beli motor n buat kerja2 kampung sikit.jadila orang sikit gayanya

ok aku pendekkan lagi.hari ni kitorang dapat kol dari family dia cakap abg A kena tangkap lagi.abg A menangis2 mintak tolong jamin.call sume orang mintak simpati.adek beradek dia memang tak mo tolong dah.skang ni dia call family kitorang pulak mintak tolong jamin.kakak2 n abang2 aku ada yang kesian dan bersungguh2 nak bagi dia peluang supaya dia berubah.tapi tula,dalam ada yang setuju nak jamin tapi ada jugak yang tak setuju..so,sebab aku ni anak bongsu aku terpaksa ikut kata abg n kakak aku.mana yang tebaik.

so,apa pendapat korang.umurnya dah lanjut.nak jamin kang takut rasa abehkan boreh.tak jamin kesian.


ni sambungan ye...

jam 7.15 pm.senja2 buta abg A kol aku..

" mintak tolong la dek,abg janji tak kan buat lagi.abg dah berubah sebenarnya.tapi tah mcm mana kawan abg yang lama tak jumpa datang cari abg ari tu..abang ada kolam ikan,ada motor,barang2 umah tu sape nak jaga kalau abg kat dalam ni."

jawapan aku kat dalam hati...

" hader aku kisah..??? "

so,selepas berpikir panjang,aku rasa kensel je la nak tolong dia.aku lebih kesian tgk life dia kat luar dari life dia kat dalam penjara tu.kat dalam tu memang betul2 jadi orang.muka pun nampak berisi sikit.


meh aku citer sikit untuk tatapan korang sume supaya jadi pengajaran kepada kita.ni kisah yang sempat abg A citer kat aku selama 10 tahun lebih dia kat dalam jail.kalau ada sesapa yang nak kongsi pengalaman memasing di alu alukan.sebelum tu aku citer siket asal usul abg A ni mcm mana dia boleh jadi mcm ni..

abg A ni sebenarnya dia seorang budak yang pandai,bijak.tapi sebab dia terlalu manja masa zaman kanak2 dia,dia jadi macam ni.tah mana silapnya.masa umur belasan tahun dia bercampur dengan geng motor.masa tu awal 80an.membesar kat selayang.kalau sape yg membesar kat selayang zaman tu mesti tau,zaman tu selayang memang top dengan geng2 budak motor.katanyala...
pas tu tah macam mana tup2,family dia antar dia g belajar kat sekolah henry gurney.kononya supaya dia berubah jadi orang.kes apa aku tak ingat,tapi yg aku tau dia tak mo g sekolah.4 tahun kat sekolah tu bukan makin elok tapi makin teruk.ayah dia selalu pesan kat kitorang or sesapa yang kenal dia,kalau jahat macam mana anak tu,jangan hantar anak masuk sekolah jahat.sebab mesti jadi jahat.aku noted sampai ari ni..kesian..ayahnya dah usaha nak buat terbaik tapi Allah menguji dia.lepas je dia keluar dari sekolah tu,perangai jadi lagi teruk.entah apa dia belajar kat dalam sekolah tu,dia keluar je dia jadi gangster pulak.

dan bermula la zaman kegemilangan abg A.kalau sape kat sini yang masa tahun 80 an dulu,mesti penah baca kat paper front page polis berjaya tumpaskan pengedar dadah terbesar kat kl...masa tu la abg A masuk jail gantung sampai mati.tapi nasib menyebelahi dia,amek lawyer dan dia diberi peluang olehNya untuk berubah.tapi hampeh...
kalau ada respon nanti aku sambung.korang masih ingat siapakah Fendy.???? itula suami Mona Fendy yg pernah menggegarkan malaysia atas kes pembunuhan kejam.kalau ada respond nanti aku citer macam mana dia belajar ilmu hitam dengan suami Mona Fendy masa kat dalam jail..

tapi,kena lebih 10 respond baru aku citer tau..kalau tak malas nak type..
tq guys..
Last edited by daiman on 17-5-2013 01:45 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2013 05:00 PM | Show all posts
xyah jamin
its happen to my fren..my schoolmate..
eceh..berspiking london plak

masa lawat kat penjara time raya..mmg dia alim giler kat penjara tu
then masa kuar penjara...dgr cerita, dalam 1st 2 month tu hokeh je

then masa jumpa hari tu..dah jadi gengster balek..tegok arak mmg normal..
kalau p bandar contohnya..sapa2 yg dia tak suke..sllnya dia balun
sib baek aku mmg rapat ngan dia..kalo tak..sesuka hati je dia balun

moral story..org yg lepas dari penjara neh mmg susah nak berubah in long term..sbb faktor persekitaran tu mmg payah nak ubah..terutama bila kawan2 yg kat luar mmg kaki minum..kaki dadah dan kaki ayam
kalo nak lepaskan pun...try bawa ke pusat rawatan islam..kan banyak tu..sbb kaki dadah ni..segala bapak jin dan setan piraun kat ada kat dalam badan..try la bawak kat sana..perubatan islam tu kan jauh lagi baek dari rawatan konvensional

hokeh



Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2013 05:24 PM | Show all posts
nak tolong apa dah,bior je dia.
takyah tolong.
nanti benda yang sama je jadi.
kumpul duit beli tv baru lagi elok,takpun beli baju dan langsir raya.

tapi saya leh tolong bagi awak semangat.
eh,daiman ni lelaki ke pompuan?
yang perlukan semangat dan dorongan ialah perempuan.

jika pompuan,meh pesbuk
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2013 07:17 PM | Show all posts
Terbaik tajul...

Agar x keluar tajuk, x yah jamin TT.... Biar gomen je bela dia....
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2013 10:36 PM | Show all posts
kadang-kadang penagih ni, bila dia dah clean, kengkawan lama yang carik dia balik. tu yang susah. kalau aku jadi kau, aku buat dek je. pasni kalau lah dia keluar, suruh dia jual banyak sikit dadah, kumpul duit and tanam. nyusah kan orang je.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2013 10:58 PM | Show all posts

takyah jamin......buang masa jer, dah byk kali pun dia kembali ke tabiat lama....biarkan jer dia....org mcm tu memang pandai mintak simpati org, jgn cepat terpedaya....
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 12:25 AM | Show all posts
tak usah jamin,....sedangkan family dia sendri dah rasa nak give up apatah lagi tt hanya family angkat jer,...belom tentu dia berubah kalo korg tolong dia,....melainkan dia sendri mengubah dirinya,....kali ni cuba tegas sikit mana la tahu lepas nih dia akan berubah bila dia tahu semua family dia dah tak memperdulikan dia lagik,..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 03:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Xyah jamin..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-5-2013 07:45 AM | Show all posts
farouk21 posted on 15-5-2013 05:00 PM
xyah jamin
its happen to my fren..my schoolmate..
eceh..berspiking london plak

pusat rawatan islam tu good idea.penah gak terpikir.tapi sape yg nak uruskan semua tu ..tq

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2013 07:46 AM | Show all posts
tajul186 posted on 15-5-2013 05:24 PM
nak tolong apa dah,bior je dia.
takyah tolong.
nanti benda yang sama je jadi.

aku pompuan ler..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2013 07:50 AM | Show all posts
PinangMasak posted on 15-5-2013 07:17 PM
Terbaik tajul...

Agar x keluar tajuk, x yah jamin TT.... Biar gomen je bela dia....

tula bagus gak kalau bior dia membiak lelama kat dalam jail tu.gomen tanggung berak cangkung.tapi,lagi bertahun dia kat dalam tu mcm2 surat cinta dia hantar kat kitorang.merayu2..letih weh sebulan sampai 3 4 surat cinta datang umah.pape pun tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2013 07:53 AM | Show all posts
blythes posted on 15-5-2013 10:36 PM
kadang-kadang penagih ni, bila dia dah clean, kengkawan lama yang carik dia balik. tu yang susah. ka ...

memang...sebab kawan2 tak beguna tu la dia jadi balik jadi sampah..tapi,ko jgn tak tau dia dah penah tanam dah ganja kat belakang umah.pas tu bapak dia g cabut buang.sbb nya ingat kan rumput.orang tua manala nak tau.apa lagi dia punya mengamuk mcm nak membunuh..pape pun tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2013 07:55 AM | Show all posts
midori888 posted on 15-5-2013 10:58 PM
takyah jamin......buang masa jer, dah byk kali pun dia kembali ke tabiat lama....biarkan jer dia.. ...

memula dulu memang rasa mcm tak mo kisah lagi hal dia.tapi sejak kali terakhir dia kena tangkap ari tu dia dah nampak perubahan.ada buat kolam mancing,buat keje2 kampung.tapi rupanya dia ngisap balik.tengok gayanya nampak la mcm rupa orang sikit tapi aduhai..tak sangka tak sangka...! pape pun tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2013 07:58 AM | Show all posts
tweenfly posted on 16-5-2013 12:25 AM
tak usah jamin,....sedangkan family dia sendri dah rasa nak give up apatah lagi tt hanya family angk ...

family dia semua memang tak pedulikan dia lagi.tapi,dia dengan muka tak malunya tup2 sok lusa muncul umah kitorang.tapi yg ok nya dia,dia tak mintak duit kat family.tu yg memasing tak percaya dia isap balik.sbb dia ada kolam mancing ikan,ada beli motor..pape pun tq..

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 09:55 AM | Show all posts
cdangan ak..

1) jangan jamin. biar dia hidup dalam tu

2) jamin. pastu suruh dia pindah negeri lain. suh dia hidup sorang2 sana

pointnya kat sini...dia jadi baik kalu dia jauh dari kawan2 lama dia dan family dia. dia jadi baik kalu dia sorang. dia punye kolam ikan ke pe sume tu jual la...suh dia hidup kat tempat lain. macam nabi S.A.W. buat dulu..demi memajukan islam baginda hijrah ke madinah. tu abg ko ni untuk memajukan diri sendiri..bhijrah la kat tempat lain. kalu dia pindah atas niat nak berubah diri..insyaAllah berubah la dia

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 09:57 AM | Show all posts
maknanya kat sini...buat perjanjian dengan dia. korang boleh jamin dia dengan syarat dia kene pindah negeri lain survive sorang2 kat sana. jangan balik kmpung dah melainkan raye ke pe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-5-2013 11:06 AM | Show all posts
tak payah jamin. kalu dia risau pasal harta dia kat luar tu, minta tolong family atau upah orang untuk jaga kolam sampai beliau keluar..

dan, sila sambung cerita..
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 11:06 AM | Show all posts
bila nak cite kisah abg A menuntut dgn suami mona fendy dlm penjara???
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 01:23 PM | Show all posts
aku nk tau citer die mnuntut ngan affendy tu....citer la yg tu

pasal abg A tu, aku rase aku paham bgaimana perasaan bile seorg ahli kluarga kite jadik camtu
kesian simpati sedih dlm mase yg same geram & marah sbb die tetap x berubah
aku stuju je ngan pndapat porumer yg soh die berhijrah tu
sbb yg menyebabkan perangai die datang balik tu sbb kengkawan lame dtg pujuk rayu
memule boleh la bolayan, lama2 cair gak

Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2013 01:30 PM | Show all posts
biar la dia hidup  kat dalam penjara tu, lebih terjamin kot. Sebab sentiasa dalam kawalan polis. Kat sana pun diajar sembahyang, dan buat kerja2 yang berfaedah. Kalaupun ditakdirkan dia berkawan dengan geng2 jahat/tak guna masa kat sana, nak buat camno kan. Kau tak payah la susah2 nak jamin bagai.

Kalau kau nak jamin dia, kau kena buat pemerhatian kat dia setiap masa la lepas dia keluar penjara. Supaya dia tak buat benda2 tu lagi. Cakap macam senang je kan Tapi tu la..menyusahkan pon ada. Kang tak tolong sedara sendirik, walaupun keluarga angkat je.

Cepatla update citer pasal dia belajar ilmu hitam woi!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 01:09 PM GMT+8 , Processed in 0.115909 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list