CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: GuaAnakMelaka

MASIH DARA ATAU TERUNA KETIKA BERNIKAH

  [Copy link]
Post time 7-10-2015 05:13 PM | Show all posts
nolya replied at 6-10-2015 01:24 AM
Orang Melayu yg masih berpegang kpd adat dan agama memang mementingkan dara bagi bakal menantunya.   ...

Sekiranya A dah menyesal dan bertaubat, masih boleh diterima.
Manusia sentiasa melakukan dosa. Yang terbaik adalah mereka yang insaf dan bertaubat.

Peringatan untuk diri sendiri dan semua.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 07:50 PM | Show all posts
dabai replied at 7-10-2015 05:13 PM
Sekiranya A dah menyesal dan bertaubat, masih boleh diterima.
Manusia sentiasa melakukan dosa. Y ...

Memang itulah yg seeaik2nya  dilakukan bagi mereka yg sudah melakukan dosa esp zina.  Jika suami sudah dpt menerima dan memaafkan kekurangan isteri, maka jgnlah lagi disebut2 atau diungkit2 dosa ketelanjurannya. Jagalah mulut ketika marah dan jgn ada sesalan di hati suami di belakang hari. Isteri harus membuktikan bahawa taubatnya adalah taubat nasuha.  InsyaAllah, Allah akan menerima taubat manusia yg sudah menyesal dan berikrar tak akan mengulanginya lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 07:55 PM | Show all posts
nolya replied at 7-10-2015 07:50 PM
Memang itulah yg seeaik2nya  dilakukan bagi mereka yg sudah melakukan dosa esp zina.  Jika suami s ...

that why la ustaz azhar idrus cakap... sesetengah perkara lampau kite tak payah cite kt hubby atau bakal hubby sbb takut akan datng keburukan akan datang...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 07:57 PM | Show all posts
Targus replied at 12-6-2014 03:52 PM
tapi kalo aweks tu dah x berdara....tapi masih lagi rase sempit dan ketat....cam ner?...
masih lagi ...

skang dara x bape nk heran  sgt..kbyakan skang ramai org kawen ngn janda .. janda bepengalaman n ade yg sempit giler ketatttttt ..sbb dorg jaga n xnk nmpk mcm brg recond or second.. untuk dia n utk bakal hubby hehehehehe...aummmm
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 08:01 PM | Show all posts
sebenarnye kepentingan untuk memilih dara atau tak itu melambang kan kesucian seseorang gadis untuk bakal husband n juga tuntut agama... satu lagi.. klu dh xdek dara then kawen n main ngn hubby takot kepuasan nye bbeza masa mula2 pecah dara main ngn ex bf n ngn  hubby , idah kalau dia teringat main ngn ex bf lg best.. konfem2 nnti dia teringat je kt bf dulu.. sbb hubby skang x power..tu pon boleh jadi punca keretakan ... sebab kene pilih yg dara adalah kite org petama n yg terakhir yg rase n puas xpuas kite n sidia je leh kongsi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 08:40 PM | Show all posts
kamil8891 replied at 7-10-2015 07:55 PM
that why la ustaz azhar idrus cakap... sesetengah perkara lampau kite tak payah cite kt hubby atau ...

Dilema sebenarnya bagi wanita dlm keadaan begini, samada untuk berterus terang atau jgn cerita apa2.  Bagi lelaki yg tak faham apa itu pecah dara atau tak kisah kpd kesah silam isterinya,  soal dara tak akan timbul.  Mungkin suami juga fikir, apalah sangat nak fikir soal dara sedangkan diri sendiri pun bukan anak teruna.  Tapi bagi lelaki yg ada ego dirinya sendiri, pasti hati kecilnya akan berkata2 dan tertanya2, adakah aku sudah mendapat yg tersisa. Tipah tertipukah aku?

UAI, kalau dia menikahi anak dara tetapi kemudian didapati ada orag lain yg sudah terlebih dahulu mendahuluinya, cuba tanya dia apa dia akan buat.  Mintalah jawapan yg sejujurnya.
That's why Islam melarang ummatnya menghampiri zina kerana akibatnya membawa bahana.


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2015 08:50 PM | Show all posts

bezanya, pecah dara ketika bersukan tidak melibatkan hukum tetapi pecah dara disebabkan zina, maka berdosa zinalah hukumnya. Zina juga termasuk dlm salah satu dosa yg besar, wajib bertaubat nasuha.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2015 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
far_sya replied at 25-9-2014 10:12 AM
tak semestinya sempit dan ketat tu masih dara kan....jangan tertipu...

sbb member pnh citer.... ...

Tu sebab bf baru lagi besar dari bf lama
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2015 04:40 PM | Show all posts
Saya rasa tak kisah dengan bakal isteri. Kerana bagi saya, yang penting adalah dia yang sekarang dan bukan dia yang lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2015 12:21 AM | Show all posts
seeloknya msh dara mse nikah. sbb terjamin kurang liar mse remaja. kita guys kne la ikhtiar cari yg terbaik.

okeh. nnt gurls smua tnya, u tu teruna ke?
konsepnya mdh je.. pencuri kena la curi keta yg elok. baru blh jual ke nak pakai sendiri ke. kurang mslh. drive pon pnh konfiden.
itu konsep nye.

fact. kena tau sbb apa x dara sbm nikah. klu jd mangsa guys blh consider. tp klu memangsakan diri, tu yg nk kena test drive. kot la dah accident ke... total loss ke... recond ke...

sorg mmber yg buaya ada pasang 2 awek. siap tunang. pastu putus tunang sbb dh kekah gf yg lg satu. nk ditakdirkan si guy ni bukak le chat fb awek tu dgn ex dia -part awek tu ngadu dia dh xde dara nk carik lelaki lain jd suami.
si ex tu pun blh nasihat "Suami kita akn trima kita seadanya dara pmpuan akan ilang bila kita kja brt atau kuat brskan"... ayt cliche nie.
jd terkedu bila mmber tu cite camtu. gurls skg dh advance. cara nk corner bkl suami pon dh dlm poket msg2.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2015 01:42 PM | Show all posts
islam mementingkan keturunan yg suci...kalau boleh, cari lah dara...kalau di takdirkan dgn yg dah tak dara atau janda...nak buat camner?
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2015 05:22 PM | Show all posts

x pernah tengok dara... camne bentuk?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2016 08:24 PM | Show all posts
black-widow replied at 28-12-2015 05:22 PM
x pernah tengok dara... camne bentuk?

TANYA GOOGLE IMAGE BRO....
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2016 10:35 PM | Show all posts

Eh ada lagi pokcik kat sini...lama menyepi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2016 12:17 AM | Show all posts
turboturtle replied at 6-1-2016 10:35 PM
Eh ada lagi pokcik kat sini...lama menyepi

ni kembar Acong ke apa ?atau kembar Adambilion....?


Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2016 08:35 AM | Show all posts
GuaAnakMelaka replied at 7-1-2016 12:17 AM
ni kembar Acong ke apa ?atau kembar Adambilion....?

Mana ada kembar pokcik, Acong & adam jota2 tu org lain...
Reply

Use magic Report

Post time 29-2-2016 12:52 PM | Show all posts
Aku percaya Suami aku punya keterunaan Dan lelaki lain hilang ditangan sendiri

Sebagai perempuan,Dara penting Ke x?. Untuk aku xda sape suka barang terpakai.
Aku ni dulu nakal,social,Seksi,selalu kerap lepak dgn kwn  lelaki kot
Tahu org dok gossip xda Dara,
Tp tu lah Bahagian penting aku jaga,
Biar diri Seksi nampak murah,hakikatnya tidak mudah.
Jangan nampak mahal,tp hakikatnya murah sangat ngangkang Sana Sini.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2016 10:16 PM | Show all posts
fire_place replied at 29-2-2016 12:52 PM
Aku percaya Suami aku punya keterunaan Dan lelaki lain hilang ditangan sendiri

Sebagai perem ...

ada dara atau tak de.. pada i tak penting sume tu.. hehe i wonder apa perasaan & reaksi hubby2 luar sana ble mlm pertama taw yg wife dia dh pecah dara lepas didayung.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2016 02:23 PM | Show all posts
oooooooo gitu…mcm2 pendapat da..
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2016 12:23 PM | Show all posts
meerahawa replied at 6-3-2016 10:16 PM
ada dara atau tak de.. pada i tak penting sume tu.. hehe i wonder apa perasaan & reaksi hubby2 lua ...

zaman skrg ni masih boleh ke cari yg bukan dara? lol
mungkin suami lagi suka kalau mlm pertama wife dia bukan dara lagi...terus bleh on tanpa kesakitan...hheheheheheh...kidding

tapi kan...zaman skrg ni...rasa2 banyak yg tak peduli kot sama ade wife/hubby bukan dara lagi

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

21-5-2022 11:00 PM GMT+8 , Processed in 0.254208 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list