CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 12454|Reply: 37

Surau Nusa Idaman, Nusajaya [Johor, Malaysia]

[Copy link]
Post time 13-10-2012 10:20 AM | Show all posts |Read mode
This public muslim prayer hall estimated to be used by nearly 200 people located in Taman Nusa Idaman, is a pro bono project, built entirely with public donations.

Along the construction process, budget was the biggest constraint. The design was based on a simple yet effective fundamental solution as a tropical shelter - one big umbrella roof with perforated perimeter walls to promote cross ventilation. The common brick walls were left unplastered and all piping and wirings were left exposed.  Tress planted inside the perimeter of the praying area becomes a decoration that softens the hard-edged fort like walls.

This property is probably the first in the country to have LED light fittings in the entire building, powered completely by the solar photovoltaic panels, made possible by funds from earth living donors. The place is planned to be a symbol of progression which shall be the pride of the congregation.








Sources:
http://and-studio.blogspot.com/2 ... azin-architect.html
http://www.razinarchitect.com/project_sni_07.html

p/s: This could be a great precedent case study of a Surau which to be built later
      Wish there'll be more Surau like this in Malaysia in the future


Last edited by AverageJoe on 13-10-2012 10:58 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-10-2012 10:21 AM | Show all posts
sorry..tak berapa pandai nak upload image
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 10:31 AM | Show all posts
ala cenonetnya gambar.......meh aku tolong besarkan tapi bukan

semua gambar....











konsep surau ni dah macam sekolah kat US, UK & Australia lak....



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2012 10:44 AM | Show all posts
cmf_Kimmy posted on 13-10-2012 10:31 AM
ala cenonetnya gambar.......meh aku tolong besarkan tapi bukan

semua gambar....

thanx so much for helping
such a unique concept for a Surau
that's why I thought it need to be highlighted so bole jadi contoh lepas ni
construct pun guna donation daripada public
very simple + minimalist yet aesthetic
+ yg paling penting functional lah kn



Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 10:48 AM | Show all posts
konsep yg menarik dan kreatif.. tp nmpk simple ssgt..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 11:04 AM | Show all posts
cantik dan tenang jer kat dlm dia.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 11:43 AM | Show all posts
design buruk
landskap buruk
hujan tempias di tepi dan tengah, tutup pakai blind pula seolah sudah fail dindingnya
tile akan kotor kerana ada tanah ditengah2 bangunan

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 12:06 PM | Show all posts
mcm kt r&r highway plus...camni ler tp aku lupa kt ne..area belah utara kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 13-10-2012 01:12 PM | Show all posts
ninja boy posted on 13-10-2012 11:43 AM
design buruk
landskap buruk
hujan tempias di tepi dan tengah, tutup pakai blind pula seolah sudah  ...

ada baca the statement pasal surau ni tak? why dia buat all of this and that?
and your thinking for a good Surau is what actually?
please do brief me..i'm all ears..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2012 01:14 PM | Show all posts
yakboktam posted on 13-10-2012 12:06 PM
mcm kt r&r highway plus...camni ler tp aku lupa kt ne..area belah utara kot

R&R Bukit Gantang?
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 01:24 PM | Show all posts
coolnya suaru ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 02:02 PM | Show all posts
yakboktam posted on 13-10-2012 12:06 PM
mcm kt r&r highway plus...camni ler tp aku lupa kt ne..area belah utara kot

aku pun pnh singgah r&r yg design surau camni jgk
area utara rasanya

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 02:04 PM | Show all posts
Cool concept and full utilization.
Buat mahal2 tapi takde orang pun nak wat apa
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 03:11 PM | Show all posts
harap dpt peruntukn tuk wat dinding tu.
kat malaysia, klu ujan , kdg2 ada kalkatu.. penat woo nk layan,
sdang surau kt taman ni dh tutup tingkp pun, pndai je dia masuk

ni open camni....
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 03:20 PM | Show all posts
sbb i pernah terlibat merpair surau yg tengah2nya lecak bertanah org ramai bawa masuk slipar sampai berlecak bertanah sampai pintu masuk carpet sembahyang kotor, dan repair taruk cermin dan buat dinding supaya tak tempias air hujan masuk carpet berbau, daun2 luar berterbangan ini menyukarkan kerja2 pembersihan kesian yg sapu mop vakum itu saja, elok surau2 bedinding atau bumbung panjang dan tak tempias
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 03:25 PM | Show all posts
Takde dinding, ruang sembahyang pakai karpet. Kalau hujan lebat, mengundang bau hapak.
Konsep surau2 baru kat R&R Plus lagi baik, terbuka macam ni tapi lantai x pakai karpet..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-10-2012 04:40 PM | Show all posts
lg cantik surau kt space u8..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 05:25 PM | Show all posts
macam surau rnr dengkil. open space sket la..sukaaaaaaaaaa nyamannnnn
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 06:30 PM | Show all posts
Subhanallah, cantiknya. ^^
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 06:49 PM | Show all posts
aku rasa aku prnah singgah surau cmni kt r&r area n9
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 11:47 AM GMT+8 , Processed in 0.211847 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list