CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 9169|Reply: 87

Masalah Balik Raya

[Copy link]
Post time 16-8-2012 05:04 PM | Show all posts |Read mode
Saye ade masalah dgn balik beraya skrg ni,

Kampung belah asben dkt KL (tp family asben balik Perak)
Kampung saye dkt Puchong,

Kalo ikutkan turn raya taun ni belah asben, tp sbb family asben balik ke Perak ktorg xdpt nk follow sbb masalah kewangan.

So sy ajak asben raya rumah mak dkt Puchong, tp die xmau, die ckp perjanjian asal nk mlm raye je pg rumah belah saye.

So asben nak raye dkt rumah sendiri je, xnk pg rumah mak saye. Sy xtau nk buat ape. Xkn lh xnk beraya dkt rumah mak sendiri ye lh dkt Puchong je, sy duduk dkt Shah Alam. Sy xtau mcmana nk pujuk asben ajak beraya.

Degil lh asben saye tu,

Mmg ade masalah sikit antara asben saye dgn family saye, tp dorg ok jek, jus asben sy neh yg terasa hati sgt2..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2012 05:31 PM | Show all posts
adooii...ada plak camni.
sbb nk mempertahankan turn belah dia kot..
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 05:34 PM | Show all posts
Ikut aje lah kata suami tu. Dah dia DEGIL/KERAS HATI/EGO sangat walaupun TT dah pujuk....sabar aje lah, Jng sebab benda kecik nnt jadik berbalah2 pulak hari baik bulan baik ni...Selamat Hari Raya ye TT...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 06:53 PM | Show all posts
beraya bagi dia kena stay bermalam situ kot sebab tu xmau.

kalau setakat beraya dtg rumah sejam pastu balik mungkin dia ok.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 06:54 PM | Show all posts
dah try meratap nangis hiba kat sang suami untuk pujuk die balik puchong? maybe sang suami akan lembut hati...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:39 PM | Show all posts
SInce tahun ini turn umah en asben u...n kebetulan plak family dia balik perak...so TT ikot jerlah dia nak beraya kat mana pun...asalkan tepata pada saat n ketika nya TT dapat beraya kat umah family TT plak. TT jgn keras kepala sgt nak balik beraya kat umah family TT....kang en asben TT tension ....lain palk jadinya....slamat berhari raya...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 08:46 PM | Show all posts
buatkan juadah peberet laki kau. mudah mudahan lembut hati die. pastikan kau sendiri yang masak. bukan beli kat kedai. masak sedap2 tau.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 09:21 PM | Show all posts
kalau u ada anak anak, sian pulak kalau tak balik kampung...

me tak taulah sebab me ada makcik yang tetiap tahun beraya
dekat rumah parent me, kira kampung tuk anak anak makcik...
kalau pakcik me malas nak balik, tapi anak anak dorang
nangis nangis kata nak balik kampung, surrender jugak pakcik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-8-2012 09:54 PM | Show all posts
xpe la TT,biarlah dia pertahankan giliran dia tu....TT bertolak ansur la dgn dia..nnt thn dpn tiba2 dia ajak TT blk kg dia,msti TT x nak kn sbb thn dpn giliran kg TT
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2012 10:10 PM | Show all posts
Ok le tu dia dah nak gi sana walaupun malam raya je dari tak pegi langsung.  Mana tahu bila dah kat sana nanti dia berubah fikiran (doakan banyak2).  Kalau dia masih bertegas nak raya kat rumah sendiri ikutkan je lah.  Takut nanti bila tahun depan dia tak nak ikut turn yang ditetapkan lagi le haru.  Masing2 dah dewasa raya ni pun lebih untuk bebudak je sebenarnya.  Tak pun ajak dia gi beraya kat rumah kawan2 yang beraya kat sini atau saudara mara yang ngam dengan dia.  Kegembiraan boleh dicipta sendiri tak semestinya nak kena berlonggok kat rumah family baru rasa happy.  Harap family TT faham keadaan yang TT hadapi dan pastinya dia orang pun tak nak ada isu on hubungan TT dan suami.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 06:03 AM | Show all posts
x pe la...ikutkan je lah .......................
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 07:34 AM | Show all posts
raya je lah kat rumah kau kat shah alam tu..laki kau kan nak beraya kat situh.. pastu esoknya balik lah ke puchong!
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 07:40 AM | Show all posts
Puchong ke Shah Alam berapa minit drive?

Lelaki Melayu mmg sukar difahami, ego tak bertempat
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 08:29 AM | Show all posts
Aku tak boleh nak bg nasihat lebih2 sbb aku pun lebih kurang situasi ko... cuma dalam hal ni aku malas nak gaduh2 aku ikut jer... punca nye mcm ko jugak.. dia byk terasa hati dgn adik-beradik aku... sbb bila time dia org susah somi ku tolong, bila time kita org... tolong tu tolong cuma byk bunyi... so suami aku nak balik lepas raya... seminggu lps raya... tapi semua persiapan aku dah bagi le kat mak... huhuhu nak buat mcm mana... aku ni tgh2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2012 08:51 AM | Show all posts
same lah~
ikutkan je kan..kalo pakse2 kang asben pn xde hati nk raye,
buat gado jeh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2012 08:54 AM | Show all posts
faraway1 posted on 16-8-2012 09:21 PM
kalau u ada anak anak, sian pulak kalau tak balik kampung...

me tak taulah sebab me ada makcik ya ...

tu lah..taun ni 1st raya dgn bby baru..
kesian lh sbb ramai mak cik2 xsmpt tgok cucu saudara..
insyallah mintak2 terbuka lah hati asben,
sbb skrg pun mak selalu terasa hati dgn sy.
time buka puasa kt rumah mak aritu pun mak tnye knp xtido sne,
serba salah jadinye..lagi pun taun ni 1st raya abah sakit, koma.
x blik raye nnt kang mak kate ape, kesian kat abah kite =(

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 17-8-2012 08:56 AM | Show all posts
edee_91 posted on 16-8-2012 06:54 PM
dah try meratap nangis hiba kat sang suami untuk pujuk die balik puchong? maybe sang suami akan lemb ...

incik asben saye xmkn nangis2 ni..
kalo lagi bincang, lagi panas line. So silent mode je lh

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 09:05 AM | Show all posts
ikut jelah..dah mmg turn dia.
kang time turn u pun dia cantas.. tak pasal2 kena bukak thread lagi tahun depan.

part anak tu..kalau baru satu baby takpe la... lain la kalau dah kanak2 yg dah faham apa itu raya. mmg kesian la diorang tercongok dirumah blur2 dipagi raya..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 09:10 AM | Show all posts
petang rya pn ko boleh balik gak ke rumah mak...x gitu...
layan je la husband ko tu...
mungkin dia teringin gak nk rya di rumah sendiri...
nnt bila dh rsa bosan pg2 rya...mesti dia dengar gak pendapat ko nnt
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 09:21 AM | Show all posts
kan..mcm poyo je kalau isu balik raya ni pun nak gado..
mcm aku mmg ikut sistem giliran walaupn kuarge somi dkt sini je..tiap2 minggu pun pegi..
cume korge somi ni suka balik kg diorg kt Johor bila ry..bkn ada tok nenek dah ..yg ada mak pak sedara je which is aku amat2 tak selesa nk menumpang tido umah diorg..kalau umah tok nenek ke aku ok lg..dh le aku tgh breast feed..kang tido kt hall ngn BF lg..eeieii...

so thn ni aku dh sound awal2 aku taknak balik kg ikut diorg..kalau nk pun balik hr je..
mmg la aku taknak isu balik kg ni jadi isu besor kami somi isteri tp bila kdg2 somi aku asyik berat ke sebelah dia je, aku senang je..aku ckp kita balik asing2 la mcm tu..ry kg masing2 abis cite kalau ko taknak bertolah ansur sgt kan..tp somi sure tanak la kang apa kata belah dia , mana bini..dia jgk malu..aku no hal punyer...nasibla kan..sape suruh pentingkan diri sendiri..org lain pun ada mak bapak jgk..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 07:41 PM GMT+8 , Processed in 0.121446 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list