CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: chubbyza

Masalah Balik Raya

[Copy link]
Post time 23-7-2013 09:25 AM | Show all posts
Ya bnasib baik sbb  :
1st - umah mak ngan in law dekat dlm 15-20 minit jer.. So Raya pagi umah sapa pun tengari or petang dah pg belah satu lg..
2nd - Hubby keje shift n ada turn kene keje raya.. So klo dia kene keje ari raya of course la Ya raya umah mak selama mungkin..

Dah msk 7 thn kawin.. baru 2x 1st day raya umah mertua (thn 2007 & 2010) 5x umah my mum sbb hubby keje n ada sethn bsalin bln pose..    
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-7-2013 03:58 PM | Show all posts
auntieagony posted on 13-7-2013 02:05 PM
Salam.

Auntie vote utk TT mengikut saranan suami sbb:

thanks aunty..

kata2 aunty tu sangat sejuk n sedap dibaca..inAllah tt akan try pikir balik..harap2 dpt pujuk la en somi tu..Amin
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2013 04:13 PM | Show all posts
haji_one posted on 23-7-2013 08:10 AM
hmm..pada saya, turn sekarang ni mmg turn suami TT.

1. Kalau ikut saya, definisi berhari raya ni  ...

ok la, setuju patutnye mmg turn suami..( kalau betul2 ikut giliran tahun)

as much as i hate to admit, redha tt ttp dgn somi.. tapi dlm hati ttp ade rase tak puas hati. mcm rase, ehh die tak pikir ke tahun lepas tu kite kat mana time raya.
even though tido rumah parents tt, tapi die kena igt, kami tetap balik beraya kat kg die time hari raya 1st tu.

so technically, kitorg dpt beraya both families last year.

to me, raya means balik kg parents tt kat perak..jumpe sedara mara sepupu sepapat sumer. so to me last year punye raya doesnt count.

mmg betul, redha somi pulak adelah pada mak nya...sy taknak challenge pun yg ni..tapi ntah..perasaan tak puas hati tu sgt menebal.


Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 10:45 AM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 10:39 AM
korang..aku tgh sedih sgt2 ni..psl kes gado balik raya. sbb dah ade cite lebih kurang, so aku up kan ...

baca tread terbaru TT teringat masa first time aku sambut raya dulu. kebetulan masa tu aku dalam pantang, so kiranya terberaya kat belah aku la, even plan asal beraya kat belah suami utk tahun pertama kawin. tapi tahun kedua, aku dah tau mmg kat belah dia, tapi aku ada la buat prposal utk datang melawat rumah parents aku pagi raya pasal rumah parents aku tak jauh daripada rumah fil. tapi hubby aku taknak, pasal dia kata, bagi dia kalau raya belah mana2, so totally sepenuhnya jiwa dan raga kat belah situ beraya. aku nangis2 dah. proposal pertama aku, berbuka puasa terakhir dgn famili aku, tapi suami aku kata takleh pasal malam raya kena adalah waktu perdana, jadi kena spend dgn belah gilirannya.

bila fikir, ok fine. takpe raya tahun ni raya dia. raya tahun depan, raya aku. lagipun, yg paling penting, cam mak aku pesan kat aku, biar korang (aku-suami-anak) berkumpul, yg lain2 tak kisah. yg penting, famili kecik kitorang tak terpisah. maksud mak aku, jgn la wife raya belah dia, suami raya belah dia. kata suami isteri, nnt apa plak pandangan sedara mara. Walaupun aku eringat aku penah gak la gaduh psl blk kg ni smp aku cakap ' ok la, gi la carikan baju saya, pakaikan tudung saya, dan drag saya keluar rumah kalau bleh" . tapi masa tu baru2 kawin, jiwa panas lagi haha.

maka tahun ni, dengan penuh kesyukuran aku suka pasal belah aku nye turn. tapi demi untuk menjaga dan menutupi ke'eksiden'an aku beraya kat belah aku, so aku ajak laki aku berbuka puasa belah dia puasa pertama, demi masa depan yg cerah berbuka puasa terakhir di rumah parents aku dan seterusnya beraya pagi raya tanpa perlu ke rumah pil pasal suami aku dah buat akujanji, kalau raya belah aku, dia takkan ke belah dia, same goes bila turn dia.

berdebar tunggu drama pagi raya tahun ni hihi. pasal hari tu adik ipar ada tanya, 'nanti pagi raya, akak singgah sini tak", aku jawab "singgah.. raya ketiga nanti. raya tahun ni, akak punya giliran".

masa ni la nak tengok tahap keadilan dan kepimpinan suami handle masalah

tapi bagi aku, mana2 belah tak kira suami atau isteri, bab2 raya ni org melayu kita kena ada akujanji la. dan yg penting, masing2 kena ikut janji dan perubahan hanya atas persetujuan bersama diatas faktor diluar kawalan seperti kematian, berpantang, banjir, etc. pasal awal2 kawin dulu aku tak sangka blk kg jadi isu besar memandangkan rumah parents dua2 belah dekat2, satu daerah aje. so tak bersedia utk konflik2 ni. so skrang, akujanji kitorang; kalau tahun ni giliran A, maka puasa pertama berbuka di rumah B. kalau raya puasa kat belah A, maka raya haji kat belah B.

dan paling penting, jgn ada campur tgn org lain




Last edited by tipuware on 25-7-2013 10:59 AM

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 11:10 AM | Show all posts
pehbedah posted on 13-7-2013 01:03 PM
bila aku baca menda gini aku terpikir betapa bersyukurnya aku umah mil ngan mak aku tak jauh..kira s ...

Mcm adik Hakak la plk! HB sheols kampung sblh je! Klu pagi Raya sheols kt umah MIL tengahari sheols blk umah Mak la plk... n begitu la seterusnya! Cuma yg kelam kabutnya... time weols beramai2 menziarahi sedara mara... MIL sheols call, soh blk... ada sedara jauh datang nk jumpa katanya! Kesian la plk weols nengok... kejap ke hulu... kejap ke hilir! Anak da la 3 org kecik2! Sabar je la...

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2013 11:15 AM | Show all posts
Hana posted on 13-7-2013 12:24 PM
tahun ini, hari raya jatuh hari Khamis & jumaat.
so, raya ke-3 = sabtu
raya ke-4 = ahad.

Hakak cuti Raya dari 3 - 14 Ogos! Sebelum Raya kt umah Tok HB [HB anak yatim piatu]... n petang sblm Raya blk kg Hakak kt Kuala Sgor smpi 14 Ogos. Horray! Bestnya Raya!  
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2013 04:07 PM | Show all posts
aku dulu2 wat mcm nih..
adil dan saksama..
hari raye aidilfitri blk kg aku.. sebab kg aku ramai islam..
hari raye depavali porengge.. blk kg isteri sebab kg die ramai hindu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2013 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku msa era ada org rumah xada mslh blik rya..sbb aku blik raya mlm raya, dia caw dua hari sblm raya, aku blik rumah mak aku jelah..sbb pada fikiran aku org lelaki kerjanya xsama mcm org perempuan, mak mertua aku xberapa sihat sgt, jdi adik bradik perempuan ni yg bertunglus lumus sediakn itu ini..yg lelaki standby duit je, lps tu rehat2, tgok tivi..jdi kalau aku kt rumah mertua xda function, nanti raya ke 3 aku balik kg org rumah aku sampai raya ke 5, raya ke 5 ptg sampai mlm rya ke 7 umah aku..deal..sbb aku tau..menantu pmpuan sukar sesuaikn diri, dia pun nk mkn yg mak dia msk, aku plk jnis xkisah pun asal knyang..jdi rya buat ape stress..bab slm..xda mslh..kat telefon bole minta maaf..kan mudah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 11:44 PM GMT+8 , Processed in 0.083581 second(s), 26 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list