CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: chubbyza

Masalah Balik Raya

[Copy link]
Post time 13-7-2013 05:48 AM | Show all posts
BlueRose99 posted on 12-7-2013 01:24 PM
1st Raya... weolsss akan konvoi ke umah Tuk Sedara, Nenek Sedara, Mak Sedara, Pak Sedaran  sepupu se ...

Bawa berbincang, maksudnya husband btl2 ikut giliran, tunggu jelah thn dpn, beraya sakan, jgn bersalin plak thn dpn......hee..heee...
Mmg yg penting pagi raya je, nsb baik kg saya dan hsband dkt, dan saya pn suka beraya di kg husband sb masih ada baraan juga.
Kt rmh kitaorang pn ada baraan juga tapi raya dah jauh dan style org bandar berbeza dengan kg.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-7-2013 09:43 AM | Show all posts
nak share cerita banyak sikit family aku tak penah bergaduh bab giliran raya..
masa abah aku keja uniform cutii ade giliran Team A B giliran cuti beza n berubah tiap thn (so agak rumit sebab masalah masa jarak dan bajet)

ada beberapa situasi:

1:bila cuti abah start beberapa hari hujung posa smpai ry pertama saja.. (yg ni memang kitorang naik bas  balik ry kg mak aku je sbb masa tu dok n9 kg mak kat alor setar..balik setahun sekali time raya tu je lah..duit pon tak berapa ada time ni).. pastu ayah aku balik dulu sorang2 sbb nak masuk keja.. dia pi la singgah kat kmpung dia

2: bila cuti mula raya kedua sampai ry ke berapa tah.. time ni bergilir balik 2-2 kampung.. xkisah la ry pertama mana2 pon

3. bila abah aku dah pencen mak aku sentiasa chop balik kampung dia raya ke2..sebab blh duk lama dlm mood raya.. so setiap thn ry pertama kat kampung abah.. dlm pukul 2 raya ke-2 bertolak ke kampung mak pulak sampai la raya ke 4/5 camtu.

4. bila atuk aku meninggal (ayah kpd mak aku).. sentiasa raya pertama kat kg mak aku (start balik dr hujung posa).. sebab mak aku kena masak juadah raya untuk family dia.. so ptg raya ke-2 dlm pukull 2 bertolak balik ke kmpung abah aku pulak.. kmpung abah aku ni agak fleksibel sbb jarak sejam je dri rmh kami so nk balik anytime boleh.. dan xkira raya keberapa pon adik beradik abah aku sentiasa ada kat kampung..kampung mak aku ry puasa je balik.. sampai sekrang giliran macam ni. tamabah pulak belah ayh aku xde sape dah..tapi wajib berkumpul dgn adik bradik ry ke2.

tapi penah satu tahun tu masa ayh aku keje unifom.. dorang amek kata sepakat raya asing2..balik kampung masing2.. tapi anak2 balik kg ayah aku.. sebab thn sebelumnya kami raya kampung mak..so nk bagi belah abah plk berjumpa kami.. tapi still abah aku izinkan mak aku balik kampung dia sebab setahun sekali je mak aku boleh balik pon..yang jadi lawaknya bnde ni mmg timbulkn isu ..

aku kecik lagi time tu..kejap adik ah aku tnya kenapa mak tak balik sekali kejap mak cik aku yg lain pulak tnya..dorang syak mak dgn abah aku bergaduh yang aku ni jenuh nak yakinkan "xde gaduh, mama rindu mak dia dh setahun xbalik tu dia raya sana). pastu ry ke 2 mak aku balik kampung abh aku.. aku dok cite la org tanya gaduh ke gaduh ke.. mak aku tergelak..pastu mak aku kata xnak dh buat style macam ni sbb kekok dia raya sorang2

so aman damai la.. giliran berubah mengikut situasi dan keperluan beserta bajet
      

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 10:21 AM | Show all posts
1st year raya- rumah asben. Ok.  Tu betul da tu
2nd year raya- rumah uols di puchong. Dan n9. Sebab uols beranak. Technically: tahun ni uols raya rumah uols la.
3rd year raya- rumah asben la balik. Apelak uols semule?

Mana nak sama family sendiri dengan orang lain ye dok?

Tahun depan rumah uols la pulak. Raya la dari malam raya sampai raya kedua. Aiyooooo

Iols musykil: apelak setahkn sekali jumpe sedara mara.. Time kenduri ka time cuti ka takkan la tak balik singgah? Raya jek jumpe??
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 11:08 AM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 01:10 PM
haih! knape aku slalu rase suami suke mggunakan kuasa veto utk dptkan ape yg die nak?
kalo tak suke ...

Ko dah kawen ada laki..Memang wajib dgr kata laki kecuali dia pukul ko
Walopun tak meriah mcm kuarga ko tapi itu kan makbapak dia
Mesti dlm hati laki ko rasa meriah  tiap kali blk kg dia sendiri

Ko ni mcm tamak dan manja lah

Dlm islam pun ada digariskan panduan utk isteri yg mana patut didahulukan  
1. Suami
2. Kuarga suami
3. Kuarga isteri ----> Kuarga ko jatuh no. 3


Last edited by camrey on 13-7-2013 11:09 AM

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 11:13 AM | Show all posts
nuryakmal posted on 13-7-2013 10:21 AM
1st year raya- rumah asben. Ok.  Tu betul da tu
2nd year raya- rumah uols di puchong. Dan n9. Sebab ...

Iols pun musykil gak mcm uols
@divakah


Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 11:17 AM | Show all posts
nuryakmal posted on 13-7-2013 10:21 AM
1st year raya- rumah asben. Ok.  Tu betul da tu
2nd year raya- rumah uols di puchong. Dan n9. Sebab ...

sedara mara dekat ade gak la jumpe time kenduri kendara, tapi time raya ni kitorg slalu konvoi pegi sedara mara jauh, cth, mak sedara parents sumer, atuk sedara tu sumer.
ha yang tu mmg setahun skali.

skrg dah 2 tahun tak jumpe. kalau raya tahun ni belah asben lagi, mmg aku tak dpt la join konvoi tuh.

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 11:21 AM | Show all posts
camrey posted on 13-7-2013 11:08 AM
Ko dah kawen ada laki..Memang wajib dgr kata laki kecuali dia pukul ko
Walopun tak meriah ...

i agree  bab kena dgr ckp laki tu..tapi bukan ke laki ade tjwb jugak kat mertua die??

and aku tak rasa aku ni tamak or manja. aku cume nak die ambik kira perasaan aku jugak. aku pun ade mak bapak lagi. mcm yg aku dah mention, somi aku tak suke family aku. so ko rase kalo bukan raya pun die ade balik ke umah mak bapak aku? takde hokey! sbb tu aku kalau boleh nak jaga hati parents aku, sekurang2 nye aku boleh bersama diorg time raya.

pada aku, suami yg baik takkan lupa tjwb kat mertua..wlupun syurga die bwh tapak kaki mak die, tak bermaksud mertua tu boleh disampahkan.

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 11:22 AM | Show all posts
divakah posted on 13-7-2013 11:17 AM
sedara mara dekat ade gak la jumpe time kenduri kendara, tapi time raya ni kitorg slalu konvoi peg ...

Mak aku pnh ckp kat siblings aku klau dorang nak kawen..Klau dah kawen buat la cara org dah kawen
So ko paham je la sendiri apa maksudnya



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-7-2013 11:24 AM | Show all posts
divakah posted on 13-7-2013 11:21 AM
i agree  bab kena dgr ckp laki tu..tapi bukan ke laki ade tjwb jugak kat mertua die??

and aku t ...

Ko dah tau suami ko tak suka famili ko ..Apsal ko nakkkkkkk jgk kawen ngan dia dulu
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 12:05 PM | Show all posts
camrey posted on 13-7-2013 11:13 AM
Iols pun musykil gak mcm uols
@divakah

Itu le pasal. Kesian lak dengar jumpa sedara mara setahun sekali. Tak pernah pg rumah di perak.. Iols hujubg bulan balik jek johor. Jumpe gak sedara mara.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 12:24 PM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 01:10 PM
haih! knape aku slalu rase suami suke mggunakan kuasa veto utk dptkan ape yg die nak?
kalo tak suke ...

tahun ini, hari raya jatuh hari Khamis & jumaat.
so, raya ke-3 = sabtu
raya ke-4 = ahad.

ada orang dah kena masuk keje hari isnin. raya ke-5

takyah tungguh raya ke-18 pun.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 01:01 PM | Show all posts
edit..sbb kes puchong ke tahun lepas...hahaa


utk kes tahun nih..sila ikut kata laki.. Last edited by baby_pingu on 13-7-2013 02:06 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2013 01:03 PM | Show all posts
bila aku baca menda gini aku terpikir betapa bersyukurnya aku umah mil ngan mak aku tak jauh..kira satu hari tu boleh pi rumah dua2..kadang niat nak ngelat tu ada gakk..nak pi umah mak dulu..tapi nanti mak aku compom halau aku soh pi umah mil...kang bikin gamat pulak mak aku...
Reply

Use magic Report