CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: chubbyza

Masalah Balik Raya

[Copy link]
Post time 24-8-2012 12:06 PM | Show all posts
siputsedut posted on 24-8-2012 11:47 AM
hahahahaha siyessss lawakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

uols plak camne sipuk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-8-2012 12:16 PM | Show all posts
UnaHusna posted on 24-8-2012 12:06 PM
uols plak camne sipuk

motepp tanya soklan menjerat iols

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 12:16 PM | Show all posts
so far pernah beraya raya haji tahun lepas n raya haji taun ni je..raya haji taun lepas rumah iols tak beraya..so haruslah iols beraya rumah mak mertua tlg2 menyebok habiskan makanan kat dapor..raya puasa taun ni sbb raya first akak iols ada n raya second sheols beraya umah mertua...so iols pilih utk beraya second day...sebab nye salah sorang dr kitorang perlu berada kat rumah utk memasak n layan tetamu..nk harapkan adik2 iols? harapan tinggal harapan la so raya first taun ni pon iols dengan rela hati raya kat rumah mertua..sebbaik la iols nampak rumah iols or rumah mertua hanyalah 6km bukan 666km so takde pendam2 rasa bagai...lgpon bes raya umah mertua sbb iols takyah buat kerja hanya rilek2 perabih makanan je rumah sendiri kene tukar uniform bibik n masuk dapor pagi raya umah mertua..kol 3 weols dah pack2 beg pegi rumah mak iols...sok petang kol 3 pack2 beg balik rumah mertua..lusenye pon ulang jugak..oh yea..rumah weols mmg dekat..less than 6km so teda masalah
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 12:22 PM | Show all posts
siputsedut posted on 24-8-2012 12:16 PM
so far pernah beraya raya haji tahun lepas n raya haji taun ni je..raya haji taun lepas rumah iols t ...

alhamdulillah uols takde masalah nak balik raya
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2012 09:02 PM | Show all posts
UnaHusna posted on 24-8-2012 12:22 PM
alhamdulillah uols takde masalah nak balik raya

kekeke alhamdulillah buat masa skang teda masalah sbbbelah suami ramai anak dara..so tau la mak mertua ramai nk menolong....kalau raya tu tak dok dapor sgt pon stil takpe lg..mc, kt rumah siput..mmg jene gilir gilir ngn kakak psl takde org dh blh diharap utk masak..tp nnt semua anak dara kawin mungkin la byk kene berkorban jiwa raga sbb nk kene gilir gilir teman mak mertua n at the same time kene teman mak sendiri...sobbsobb

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2012 09:25 PM | Show all posts
siputsedut posted on 26-8-2012 09:02 PM
kekeke alhamdulillah buat masa skang teda masalah sbbbelah suami ramai anak dara..so tau la mak me ...

pengorbanan namenye kan sipukkk..bila kawen hidup mmg berubah coz ada 2 family
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2012 10:38 PM | Show all posts
UnaHusna posted on 26-8-2012 09:25 PM
pengorbanan namenye kan sipukkk..bila kawen hidup mmg berubah coz ada 2 family

tu la..mmg gitu..kalu dpt suami n mertua memahami alhamdulillah..kene byk byk doa lah jumpe family yg baik...

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2012 10:42 PM | Show all posts
kaum somi toksah la pentingkan family sendiri je..tau..ada sesetenagh korang tak selesa dok rumah mertua..abih tu..ada fikir tak bini pon mungkin rasa tak selesa gk dok rumah mertua? ye la..kalo uols ade adik beradik laki..bini manjang kene pakai tudung kt rumah uols...lg nk kene sabar dgn kerenah adik beradik uols...bini kt rumah mak sendiri leh mrh adik sendirik suka suka ati...so tolak ansur la ye...raya pon setaun dua kli je..bini pon ada mak bapak gk..bkn apa..dkang ni anak pompuan sebenarnye lg bleh diharap dr anak laki...so mungkin la di bekah family isteri..isteri uols tu lg harapan mak bapak utk tlg tlg..utk teman depa...sian la sket kt dorang..tak macho aa kalo tak mengalah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-8-2012 11:41 AM | Show all posts
dah lepas pun raya

ape kesudahannya tt?
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2012 03:58 PM | Show all posts
tt kat perak kot??

citer bab ni kadang aku pon tensen.tinggai nk bukak tread ja...
Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2012 10:21 PM | Show all posts
TT tgh sambung raya .....
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 10:39 AM | Show all posts
korang..aku tgh sedih sgt2 ni..psl kes gado balik raya. sbb dah ade cite lebih kurang, so aku up kan la balik thread ni..

mcm ni, ini tahun ke-3 aku beraya sbg isteri. utk pengetahuan semua, uma parents aku dan laki aku dekat je..tapi kalau raya, family aku akn balik kg parents aku, kat perak. laki aku pulak, parents die akan balik ke weekend house diorg, kat n9.

kitorg ade giliran, tahun pertama tu umah laki aku. ok fine, aku turutkan. tapi tahun lepas iaitu tahun ke2 raya, kitorg sumer tak balik kg sbb masa tu aku dah due utk bersalin. so kitorg tido umah parents aku kat sini (hbis family aku sumer tak balik perak sbb nk tgu anak aku kuar).
so beraya la kitorg kat umah parents aku, tapi petang raya pertama tu kitorg tetap balik ke n9 umah fam laki aku. pada aku fair lah kan, dpt beraya dgn both families on 1st day raya.

kalau ikut calculation aku, kirenye tahun lepas tu takleh la nak dikira ikut turn aku. sbb aku tak balik perak pun. tak jmpe sedara mara pun. so thn ni umah aku la kan?

so aku pun tanye la laki aku pagi tadi, raya tahun ni balik mana. dgn selambe die ckp tahun ni turn die so balik umah parents die kat n9.

utk bagi clearer picture kat korang, raya belah aku dan laki aku sgt2 berbeza. belah die takde sedara mara yg rapat, so raya mmg family die semata2. and tak pegi beraya ke mana pun. waima belah aku pulak, fuiyoo meriah gile dgn sedara mara, pegi konvoi umah sedara jauh sumer. tu yg aku suke balik perak tuh. dan lagi 1, parents aku pun ade buat umah diorg (ala2 getaway house la) kat perak, tapi sekali pun aku tak penah jejak. sebab time umah tu siap aku dah kawin..jdi aku sgt2 rase guilty kat situ. jadi niat aku tahun ni aku mmg nak sakan la, nak jmpe sedara mara sumer, nak pegi umah parents aku kat sana skali.

pagi tdi sebelum aku tnye laki aku psl nak beraya katne, sbnrnye aku dah buat perhitungan aku sndiri. aku pikir camni, sbb laki aku ni mmg terang2an tak suke family aku, confirm2 die tak akan enjoy beraya dgn kitorg (yelah, tujuan aku sbb nak elak kitorg gado dpn sedara mara sumer, kang die ajk balik cepat2 time beraya ke ape ke, tak best la kan sbb dah berkonvoi tu, kang spoil mood sumer org). so, aku plan raya pertama tu kitorg beraya kat umah sndiri je. tgh hari tu bwk la haluan masing2.

pagi tadi lepas die bagi jwpan camtu kat aku, aku terus lah mengusulkan perhitungan aku ni.. haihhh aku dah agak dah, mmg gado pnye.
mulut die dah kluar mcm2. die ckp aku ni tak pikir ke parents die dah tua ape sumer, aku ckp la mmg la parents die lagi tua tapi ajal maut tak kira usia, and aku pun ade mak bapak jugak! pastu die ckp die takkan jmpe family aku time raya nih dan raya2 seterusnye.

aku pun ckp la, kite bincang la elok2. lgipun aku ckp kat die, aku ni dah 2 tahun tak beraya jmpe sedara mara, raya tu setaun skali je. die tu lain la, mmg tak rapat sedara  mara sumer, tapi takkan die expect aku jadi mcm tu pulak. eee benganng betul aku!

pastu last2 die ckp die tak izin aku nak beraya balik perak ke ape ke dgn family aku! boleh??

ok ape patut aku buat? tlg la..aku betul2 nak rase fefeeling raya yg penah aku rse sebelum aku kawin..

p/s: selamat menyambut ramadhan kepada semua =)






Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 11:01 AM | Show all posts
siyan nye titi..mengalah je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 12:00 PM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 10:39 AM
korang..aku tgh sedih sgt2 ni..psl kes gado balik raya. sbb dah ade cite lebih kurang, so aku up kan ...

raya kan sebulan?



Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 12:27 PM | Show all posts
wekwek1 posted on 12-7-2013 12:00 PM
raya kan sebulan?

semua orang cuti raya sebulan ke?
unless tak keje, mmg le. bukan raya sebulan. tiap2 hari raya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 12:49 PM | Show all posts
Semua tu depends on masing2! Klu nk ikutkan hukum isteri mmg la kena ikut suami...

Anyway, sorg adik Hakak pompuan mmg tiap2 tahun akan beraya umah family HB dia. Dr taun pertama kawen n skrg ni dh ada anak 3. Kitaorg pn tk kata apa sbb HB dia anak lelaki yg soleh kekdahnya...
Sorg plk lg adik pompuan Hakak mmg tiap2 tahun akan beraya kt umah family Hakak dlu. Then Raya kedua br dia blk kg HB dia kt Tganu. Dia kata kt Tganu dorg tk menziarah umah sedara mara sangat n HB dia mmg tk kisah! Weolsss mmg meriah... siap konvoi umah sedara mara 7 keta sbb 7 adik bradik!
  
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-7-2013 12:50 PM | Show all posts
wekwek1 posted on 12-7-2013 12:00 PM
raya kan sebulan?

Raya mmg sebulan Syawal... tp tkkn nk cuti smpi sebulan?! Dapat cuti 5 ari pn dg syukur sangat! ... n selalu yg theyolsss gaduhkn pn sbb nk balik Raya pertama je pn!

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 12:54 PM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 10:39 AM
korang..aku tgh sedih sgt2 ni..psl kes gado balik raya. sbb dah ade cite lebih kurang, so aku up kan ...

Klu suami dh kata tk izin... baik jangan buat! Infact klu Mak Bapak mninggal n HB tk izin Uolsss pegi, then Uolsss mmg tk bole pegi!

Anyway Uolsss newbie ye?! Wellcome to the club!  

Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 01:10 PM | Show all posts
haih! knape aku slalu rase suami suke mggunakan kuasa veto utk dptkan ape yg die nak?
kalo tak suke, ha aku tak izin. senang je. ade tak pikir perasaan isteri tu.. perasaan mertua mmg dah kelaut dah.

aah aku setuju, yg slalu gado utk 1st day raya, sbb feeling die lain mcm. lgi pun time tu la sedara mara dari seluruh pelusuk dtg berkumpul kat umah pah aku. kalo raya ke-18 mmg sekor pun takde dah.

aah aku newbie. hehe thanks bluerose
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 01:24 PM | Show all posts
divakah posted on 12-7-2013 01:10 PM
haih! knape aku slalu rase suami suke mggunakan kuasa veto utk dptkan ape yg die nak?
kalo tak suke ...
1st Raya... weolsss akan konvoi ke umah Tuk Sedara, Nenek Sedara, Mak Sedara, Pak Sedaran  sepupu sepapat bagai!  
2nd Raya theyolsss plk dtg umah family Hakak... n yg paling dinanti2kan pada 2nd Raya ni adalah kedatangan 'baraan'... itu yg best! Alhamdulillah, kt kg Hakak masih ada lagi baraan ni...  

Anyway, rajin2 la ber'porem' ye...  

Last edited by BlueRose99 on 12-7-2013 01:30 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:01 AM GMT+8 , Processed in 0.099927 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list