CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: chubbyza

Masalah Balik Raya

[Copy link]
Post time 17-8-2012 09:58 AM | Show all posts
memandangkan puchong shah alam dekat... raya je lah ikut suami... lgpun, mlm raya dh ada kt sana kan.... pastu, esok nye ajak le dia g beraya, sesambil tu bgtau... jom raya umah mak kt puchong nak... ada rendang sedap yg masak mlm td.... teringat2 la pulak.... cewr cakap cenggitu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2012 10:16 AM | Show all posts
alah masalah kecik je ni. bukan x balik pun puchong tu. balik jgk kan cuma raya ke-2. so raya 1st x de masalahnya pun kalo raya kat shah alam. so apa masalahnya?

org perempuan ni mmg complicated. semua sekor atas meja pun leh jd isu 3,4 ari...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-8-2012 10:43 AM | Show all posts
otai_g posted on 17-8-2012 10:16 AM
alah masalah kecik je ni. bukan x balik pun puchong tu. balik jgk kan cuma raya ke-2. so raya 1st x  ...

aIYOO..die xmo blik lgsung r...
blik mlm raye je kejap.

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 10:44 AM | Show all posts
mula2 kawin rasanya benda mcm ni selalu jadi balah...
tapi kalau dah beranak pinak, anak dah besar, rasanya isu balik kg sapa, ikut giliran ke tak rasanya dah kurang kut...

contoh mcm saya la...
mula2 kawin wahh tak kira nak raya gak rumah mak sendiri..
husband pulak anak tunggal, pun beria nak raya rumah mak dia jugak..
penah jugak la raya asing2...
tapi mujur la jugak kan dekat je 15minit jarak...hahaha

tapi bila anak dah ramai, dah besar2, tak kisah sgt la beraya mana pun...
tapi yg penting skang kena beraya kat rumah sendiri dulu...bermaaf2 ngan suami, isteri, salam dgn anak2, baru pegi solat raya.
dah pegi solat raya baru la balik rumah mil/mak

now raya hanya kegembiraan untuk budak2 je...kita yg dah dewasa ni, kunjung mengunjung, maaf2 sudah...
soal balik rumah sapa time 1st raya ni kalau boleh jgn la jadi isu gaduh...
sama aje mcm hari2 lain...sama mcm kekdah balik kg tiap2 minggu tu, cuma ada lain skit, ada juadah raya, maaf2 raya...that's all
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 10:57 AM | Show all posts
boleh aja raya rumah sendiri then pi beraya sejam dua rumah mak hang bukan jauh pun, kalau x dapat suh mak datang beraya rumah hang 2/3 jam
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 11:24 AM | Show all posts
sama la...sy pun ada isu gado2 gak sempena nak raya..mana tak nya..sy nak balik ganu..hubby nak balik kedah..jauh tu..tp apa pon kami cuba bincang n ikut sistem giliran
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 12:49 PM | Show all posts
saya lg la la haru... dah 4 kali raye asik2 kat uma mak dia je... lau best x pe la... ni x best... sy psiko dia sikit mgu lps... sy cakap nak raye kt uma bapak saye dl, ye la kan, mak saye baru je meninggal bln 4 ari tu, rase nyesal plak x penah sambut raye ngan mak selama dh bergelar isteri ni...... dia pun cakap ok je.... tp lau mlm raye kang dia buat hal, dia raye la sendiri...
lg pun thn ni kat uma mak dia ade org luar yg bermalam raye kat situ... bukan ipar duai, sedare dekat pun bukan... so utk tutup mulut saye ni dr trus membebel, dia setuju je raye kat uma bapak saye... bkn jauh pun... sy banting, dia selayang....tp tgk la...sy akan stay kat banting selama mungkin...hahaha....
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 12:50 PM | Show all posts
tak paham lah aku. balik kg pun masalah. mengerikan bg orang2 yg belum kawen
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2012 01:23 PM | Show all posts
bila dah kawen masalah balik raya plak yang timbul yek..macam2 la..n aku perasan kalo pempuan ni mesti berat hati sket nak balik umah mak mentua untuk TT take it easy..kalo si suami dah tak nak tu jangan dipaksa..kang gaduh sebab benda kecik buang masa je..walaupun umah mak ko kat puchong tu dekat je ngan shah alam tapi bagi suami ko camni kot

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 02:49 PM | Show all posts
UnaHusna posted on 17-8-2012 01:23 PM
bila dah kawen masalah balik raya plak yang timbul yek..macam2 la..n aku perasan kalo pempuan ni mes ...


hahahaha..sgt kelakar..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 02:50 PM | Show all posts
duri_durians posted on 17-8-2012 12:50 PM
tak paham lah aku. balik kg pun masalah. mengerikan bg orang2 yg belum kawen


seblum kawen, pikir betul2 & masak2 sebab dah kawen, tak boleh berpatah balik..
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 02:59 PM | Show all posts
laki ko tak suka family ko ke TT? ewah3 banyak cantik, anaknya dia nak, familynya tak nak pulak

kalo mak bapak ko tak beranakkan ko, laki ko pun tak merasa nak berbinikan ko - pernah dia terpikir camtu?

mesti tak pernah.

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 05:09 PM | Show all posts
ikut jer lah, memang turn dia lagipun..
suka dia la nak beraya kat mana sekalipun..

petang raya or raya ke 2, bole jer balik ke rumah mak bapak TT..
takde hal pun..

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2012 11:01 PM | Show all posts
Ala raya aje la rumah sendiri apa susah
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2012 03:48 AM | Show all posts
ala..lelaki selalu mcm tu ego tak bertempat..takleh la nak tolak ansur sikit
Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2012 08:48 PM | Show all posts
apa jadi ngan raya ko, TT??
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2012 09:01 AM | Show all posts
aku fhm perasaan TT.. kalau ikut ilmu kekeluargaan.. dah family hubby TT ni beraya di perak.. hubby TT balik ja la beraya umah mak ayah TT plak. xfaham betul aku. perangai lelaki yg konon2nya tegas tp tak kena gaya. dah ada mertua dekat2 tu ja. bkn jauh sgt pun. balik ja la umah mertua eventhough thn ni giliran umah mak dia.

actually hubby aku pun keras kepala mcm ni gak... tp last2 dia balik jugak beraya umah mak ayah aku.. hihi.. tp kampung kami dekat ja. baru 2 thn kawen.. dah 2 thn la beraya aidilfitri dan raya aji kat umah mak dia dulu sbb family dia ni jenis beraya b4 smayang raya. family aku lak jenis beraya lepas sembahyang raya... thn dpn tatau la mcm mana pulakk..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2012 05:38 PM | Show all posts
Aku sebagai lelaki merasa jijik-sejijiknya terhadap dua jenis orang:-

1 - tau mencelup faraj tapi tak tau nak jaga/ besarkan anak - paling tongong dan paling bacul
2 - tau nak hidup bersama anak dara orang / anak bujang orang tapi tak nak plak hidup bersama mak bapaknya sekali. - malu aku nak ngaku jantan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2012 10:11 PM | Show all posts
kalau sebut pasal raya ni, aku rasa laki aku ni asyik belah dia jer.   
TAPI, kebetulannya, sebab aku,
1. parents senegeri gak. so, boleh pergi pada raya pertama. yang beza tu samada bermlm pada mlm raya atau tak je.
2. keluarga kecik. takda sedara mara ramai sgt. takat ada 2 org pakcik je. tu pun, pakcik pun balik kg makcik.  
3. grandparents dah passed away.

rasanya, tiap tiap tahun ( sejak kawen dan laki ada, tak outstation), balik perak pada raya kedua.
pastu start round umah datuk sedara,nenek sedara, pakcik2, makcik2.. etc etc

aku rasa, yang sokmo ngikut parents in laws balik kampung adalah adik2 ipar yang masih bujang dan aku lakibini.
adik2 ipar yang dah kawen - ada tahun ada, ada tahun tak ikut sebab ikut sistem bergilir - balik kampung partner ( berlainan negeri)
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 11:47 AM | Show all posts
UnaHusna posted on 17-8-2012 01:23 PM
bila dah kawen masalah balik raya plak yang timbul yek..macam2 la..n aku perasan kalo pempuan ni mes ...

hahahahaha siyessss lawakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 01:09 PM GMT+8 , Processed in 0.100224 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list