CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 4319|Reply: 25

[KERJA] kerja lepas pantang

[Copy link]
Post time 16-3-2012 02:53 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by juju_amin84 at 22-3-2012 16:29

salam, sy skarang dlm dilema,. Sy skrg dlm pantang, 24hb nanti sy dah hbes pntg. Masalah nya skrg awal bln april nanti sy dah nak stat keje bru, sy dpt 3 offer keje, as juruukur bhn dkt klang gaji 1700 dkt klang, sales c0ordinator gaji 160o dkt dgn tpt keje hubby n cikgu tadika gaji 1o00 dkt puchong..btw i duduk puchong..
Dilema i skrg sama ada nk tnggu anak besar dlu br keje? Or kalau keje nk pilih yg mana satu? Major i qs, tp kalo i keje qs dkt situ i kne spent duit tol n minyak.
Kalo keje sales i x byk spend duit tp keje 2 totally new, byk kene belajar.
If keje cikgu tadika i ad masa lebih dgn anak sbb blik pkul 1 tp gaji rm1000.
So i need advices..
Thx


(posted by mobile)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-3-2012 03:01 PM | Show all posts
gaji laki u banyak tak nk tampung atau u yg kene menampung keluarga? kalau hubby gaji bersih lepas tolak itu ini ader balance more than 1k... so ok la kot ko keje dekat, tp gaji kecik... keje pon balik kul 1 je.. setengah hari je...

keje sales aku tak galakkan sbb susah ko nk capai KPI so nnt for sure anak yg kecik tu akan terabai....

selebihnye pikir sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:03 PM | Show all posts
salam, sy skarang dlm dilema,. Sy skrg dlm pantang, 24hb nanti sy dah hbes pntg. Masalah nya skrg aw ...
chubbyza Post at 16-3-2012 14:53



   tadika kot kalo ak...anak masih kecik ...so better tumpu kt dier dulu..after few years bile dh besar skit n ko dh caya kt org tuk jg baru ko antr nursery..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2012 03:04 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

hui xckup gaji laki, even mase xad anak pon xckup. Hurm kalo keje sales 2 i based dkt office je, prepare quotation, D0...so cne? Tp kalo keje qs 2 mmg minat lh tp jauh.


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2012 03:11 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

Reply 3# juju_amin84


    2lh sian kt bby br sbln lbeh dh kne tinggal, lgpn skrg i tinggal dgn my mum.


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:14 PM | Show all posts
Reply 4# chubbyza


    sebagai somi aku tetap sarankan ko amik cikgu tadika... dekat.. pepehal anak ko leh jenguk... tak nyusu badan ke? keje jauh ni leceh timing... kalau emergency cam no nk balik... keje jauh2 pon kalau gaji 2500 ke atas berbaloi... kalau setakat gaji bawah 2k pastu tolak epf socso.... tolak tol... tolak petrol... tolak masa perjalanan pegi balik... tak yah la... sama je keje dekat gaji kecik.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:21 PM | Show all posts
aah la kak.. saye pon ase baek akak kije cikgu tadika... sebab dekat ngan anak... lagipon akak bukan tinggal ngan fam kan? kalu akak tinggal ngan parents ke.. ade orang tengokkan anak tape gak... hoho...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2012 03:33 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

Reply 6# Samsung1.3mega


    tu lh risau anak kecik lg, bby pon breastfeed xberapa suka nk bg f0rmula..


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-3-2012 03:38 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

Reply 7# biozipstar


    akak duduk dgn parents tp xad org nk jga anak..mak akak bkak kdai jahit nak jaga ayah lg. Btw ayah akak xsihat die k0ma so ktorg jga dkt rumah, dah ibarat bby besar lah.. :p
jenuh nk memikir nk keje mane.


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:46 PM | Show all posts
Reply  juju_amin84


    2lh sian kt bby br sbln lbeh dh kne tinggal, lgpn skrg i tinggal dgn my ...
chubbyza Post at 16-3-2012 15:11



   for me, mmg tadika yg terbaik..kalo dkt ngn umh lg bgus ....mkn minum sumer provided eh ? blh save kt cni.....half day je pun ...kualiti time ngn anak lg berharga..duit blh dicari ......katakan 1K gaji, or myb kalo ko rjin, leh je buat kuih muih antr kedai ke ....etc..tmbh pndptn ..
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:49 PM | Show all posts
kalau keja QS awak boleh apply jadi Sr kan..lagik gaji banyak. anak pertama eh, so mesti syang nak tinggal kan..tapi gaji laki awak tak cukup kan.. m, sementara ni keja kat sekolah tu la dulu. nak jaga ayah, anak lagik.
da besar sok, boleh keja QS balik. sayang, ada kepakaran tapi takleh guna
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 03:55 PM | Show all posts
TT kena list keperluan, baik buruk ketiga2 kerja tu...pilih mana yg terbaik dan mana yg hati berat nk pilih...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2012 04:21 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

Reply 11# nuryakmal


    hurm tu lh rase rugi plak, tp nk buat cne. Nak tlg mak lg kan. Rase syg dgn keje qs. Tp xpe lh nanti ad lh rezeki laen kan


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 16-3-2012 04:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by Ayoyo575 at 16-3-2012 17:01

dear tt,

aku paham cmne nk memulakan perjalanan hidup baru..mmg susah kot nk mulakan tugas luar bidang keje kita..some more gaji ciput xdpt nk cover expenses...

ni pendapat aku la, permulaan nk hidup bersama baby ni, tt keje kat puchong as cikgu tadika..gaji 1000, keje separuh hari,tt leh hntar anak ke nursery dgn byran bwh 100 kot, or kalau tadika tu ada nursery lg senang...kalau tt ada kemahiran leh bt kerja sambilan then buat online selling ke...

kalau tt keje kat klang,gaji takat 1600-1700 dengan minyak+tol+masa keje pun sama gak..cuba tt calculate gaji 1600 dengan kos nursery anak..sama je kot aku rasa...tu xtermasuk maintenance fee lagi puchong-klang kn?

kalau anak dh besar sikit boleh la nk tukar bidang keje yg suit dgn tt...tt pn xde la dok risau anak pe jadi kat nursery..skg ni  mcm2 kes jadi kat nursery tu..yg ok-ok la,yg xok Wallahualam...lebih2 lagi anak tt ni br 2bulan..haih

only my 2cent.peace
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-3-2012 06:36 PM | Show all posts

kerja lepas pantang

Reply 14# Ayoyo575


    hmm btol jgk 2.,10o0 gaji half day...sbb risau jgk nk hntr anak kecik2 ni pg nursery


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2012 12:37 PM | Show all posts
Reply 15# chubbyza


    sb yoyo penah alami..travelling dr klg-subang every day, gaji 2300 tapi expenses minyak+tol+parking+pengasuh anak dah 1200..belum lagi byrn2 lain. masa tu pun anak kecik lagi. yg penting masa yg  berkualiti utk baby tt membesar...

xpe tt, bersusah2 dulu demi baby, dari susah kendian hari ye..biar gaji ciput tapi hati tenang tinggalkan anak dgn org lain dari gaji besar tapi hati gundah gulana pulak..hehe

duit leh cari..quality time xmungkin kembali...peace~
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2012 04:18 PM | Show all posts
tadika je la..jimat pon jimat sb dekat..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2012 04:39 PM | Show all posts
Salam.

Inilah salah satu kegusaran bagi ibu yg bekerja.

Pada pendapat peribadi anda, pd permulaannya mmg hati terasa berat utk meninggalkan anak utk pergi bekerja, terutama bagi kelahiran pertama. Alah bisa, tegal biasa... Lama-kelamaan TT akan dpt menyesuaikan diri dgn tanggungjwb baru sbg seorg ibu.

Hidup perlu diteruskan... Di zaman skrg, auntie rasa terlalu rumit kehidupan tanpa kewangan yg stabil. TT dah ada kelulusan akademik yg diperlukan utk QS, kenapa nak mempersia-siakan... Knowledge will be obsolete after a while - cuba TT surf internet utk QS, berapa lama sebelum knowledge yg dipelajari menjadi obsolete... Unless if TT keeps on updating more current info by working in the same field...

Tetapi auntie tetap menghargai pengorbanan TT jika ingin memberi tumpuan lebih kpd anak yg baru lahir dan cuma akan kembali aktif selepas anak membesar... So set a target - lepas berapa thn -  3th, 5 thn atau 7 thn... What if TT mengandung sekali lagi? Adakah TT akan mengulangi trend ini and akan cuma fokus kpd kerjaya selepas anak kedua membesar pula? What about your knowledge and expertise, is it still relevant at that point of time?

Auntie dah mengalami semua dilemma ini... Dan tahu betapa peritnya utk membuat keputusan... Dan di satu aspect yg lain, anak2 juga memerlukan perbelanjaan kewangan tambahan, nak pegi klinik, pampers, susu bayi yg asyik naik harga dan tak pernah turun, classes for child mental & motor development, pakaian anak2, permainan anak2, membawa anak2 bersiar2 - itu semua memerlukan money, money and money again + gd time mgt....

All the best TT....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2012 05:29 PM | Show all posts
salam, sy skarang dlm dilema,. Sy skrg dlm pantang, 24hb nanti sy dah hbes pntg. Masalah nya skrg aw ...
chubbyza Post at 16-3-2012 14:53


Sepupu saya lepasan spm pun kerja sbg guru tadika
Aku setuju ngan saranan auntieagony.. Kalu TT keep on postpone sb kerana anak sampai bila?
Klau kerja sbg guru tadika 1-2 th  pastu pengalaman TT sbg QS hilang begitu saja
Dan u end up being paid ngan gaji fresh grad plak bila TT dah ready nak apply kerja sbg QS
Itu pun klau dpt sebab tiap2 tahun fresh grad kluar uni


Try lah apply kerja ngan gomen ke atau mana2 company yg bayar setimpal ngan degree TT.. Jgn give up easily
Takpun apply sbg guru ipts yg dgr kabar dibayar lumayan jugak

Satu perkara lagi klau TT kerja gaji tinggi sket nanti bleh bagi wang saku kat mak ayah TT jugak
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2012 05:30 PM | Show all posts
Better ambik qs tu...bila ada pengalaman, senang nak cari kerja lain dan demand  gaji lebih tinggi..kalau awal2 dah ambik kerja yg takde kaitan, nnt susah nak cari kerja qs lagi....

Anak tu hantar nursery ke apa...kena berkorban sikit untuk masa depan yang lebih baik...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 03:48 AM GMT+8 , Processed in 0.103354 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list