CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 23879|Reply: 10

provera tablets (medroxyprogesterone acetate)

[Copy link]
Post time 9-2-2012 12:55 PM | Show all posts |Read mode
salam..
ada sesiapa pernah mengambil provera tablets (medroxyprogesterone acetate) ni tak?? boleh share pengalaman anda kat sini..
terima kasih .
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 9-2-2012 04:48 PM | Show all posts
xde siapa ke yg pernah mkn ubat ni??
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 12:35 PM | Show all posts
murni penah makan..
makan sehari 2 biji untuk turunkan period..
seminggu lepas tu period dtg..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 03:27 PM | Show all posts
murni penah makan..
makan sehari 2 biji untuk turunkan period..
seminggu lepas tu period dtg..
murninurani Post at 10-2-2012 12:35



hai murni.. jumpa kat sini.. rindu ...iyer ke murni.. tedd baru je mkn ubat ni baru 2 hr, sehari 4 biji.. hr tu doc suruh mkn time 2nd day peyed tp peyed tedd xkunjung tiba.. baru2 ni, gi hsptl tya.. alih2 doc kata skrg pun boleh mkn.. mcm tu lak.. so tedd buat upt dulu b4 tp -ve so tedd pun start mkn.. tp rasa mcm tak best la.. igtkan nak gi gynea check betul2 sama ada preggy ke tidak.. takut jgk klu terpreggy yg still xdpt detect ke.. hehehehe.. mengharap lg tu.. hehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 03:43 PM | Show all posts
hai murni.. jumpa kat sini.. rindu ...iyer ke murni.. tedd baru je mkn ubat ni baru 2 h ...
tedd Post at 10-2-2012 15:27



oo..ye ke..tapi setahu murni ubat yang doc bg untuk tu ada 2 fungsi..
kalau kita preggy,ubat tu akan kuatkan rahim..
kalau kita tak preggy, baru darah haid akan turun..

takpe..pape pun tunggu dulu..p scan tak?
mana tau UPT tak boleh kesan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 04:09 PM | Show all posts
Post Last Edit by tedd at 10-2-2012 16:13
oo..ye ke..tapi setahu murni ubat yang doc bg untuk tu ada 2 fungsi..
kalau kita preggy,ubat  ...
murninurani Post at 10-2-2012 15:43



oooo iyer ke?? tedd ada baca side effect ubat ni... makin bertambah la berat yg sedia dah berat nih..
ni tedd paste kan..

Ubat-ubatan dan kesan-kesan sampingan yang mungkin boleh memberi kesan kepada orang individu dalam cara yang berbeza.
Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini. Hanya kerana satu kesan sampingan dinyatakan disini, ia tidak bermakna bahawa semua orang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan :
Payu dara.
Pengeluaran
susu ibu.
Kembung perut.
Retensi cecair.
Pertambahan berat badan.
Loya.
Senak.
Sakit kepala.
Pening kepala.
Gementar.
Kemurungan.
Susah untuk tidur (insomnia).
Keletihan.
Reaksi kulit seperti ruam dan gatal.
Jerawat.
Pertumbuhan rambut yang meningkat (hirsutisme).
Keguguran rambut (alopecia).


Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2012 04:19 PM | Show all posts
pernah makan ubat ini .... lama jugak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 10-2-2012 04:49 PM | Show all posts
pernah makan ubat ini .... lama jugak
joyah33 Post at 10-2-2012 16:19



hai joyah...leh share tak pengalaman time mkn ubat ni..
tedd baru je mkn 2hr..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-2-2012 06:16 PM | Show all posts
Reply 8# tedd


    pernah makan ubat ni seminggu..tapi period trun skit jerk..tu pun sebelum period,sakit2 perut,pinggang,kaki..
Tp tk jumpe doktor balik untuk wat check up..huhu..dia kata kalo period tak ok lepas tu,dia suh cek hormon..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2012 01:29 AM | Show all posts
saya pernah makan.. sbb menorraghia.......
ubat nie sme je function mcm OCP.. tp more to treat hormon imbalance....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2012 04:11 PM | Show all posts
Salam! Ada sape2 tahu kat mana boleh dptkan tablet provera ni? ada dijual kat farmasi mcm guardian tu x? kalo ada brape harganya?
My period lambat plak bulan ni, dh dkt seminggu... maybe masalah gangguan hormon sbb stress buat keja, and at the same time ai tgh berdiet (mkn nasi seminggu sekali je). FYI ai masih bujang lg tp umur dh nk masuk 35..

X kan la ai dh nk menopause plak, awal sgt sehhh... tp risau gak sbb slalu time period pain ai telan panadol 2 biji. Kalo x telan panadol, ai mmg tlantar x bleh bangun punya. Pernah dgr org kata kalo slalu amik panadol bleh cptkan menopause.. uhuuu... biar betoll... ai risau gile ni... b4 this my period regular & on time... x pernah mungkir janji..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 05:32 AM GMT+8 , Processed in 0.086511 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list