CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 13960|Reply: 41

Jeep kat Cameron Highlands

[Copy link]
Post time 8-9-2011 08:23 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by selipar_hijau at 8-9-2011 08:28

hello mod & forumers,

nak tanya skit pasal jeep-jeep yg selalu kita nampak bila pi cameron. aku gerenti sapa yg penah naik pi sana mesti tau punya jeep ni cemana rupanya. masalahnya aku berkenan sangat ngn jeep camtu & soalannya ialah :

1) kita boleh beli jeep tu dak, pastu guna di kawasan lain (bukan kat CH)
2) kalau la kata depa juai jeep tu bleh habaq sat dak brapa harga
3) aku mmg minat sungguh la jeep tu taktau la nak kata cemana lagi


harap2 ada la yg tau pasal ni buleh crita sikit kat sini. terima kasih.


ni gambar jeep yg aku maksudkan (ambik dari intenet)


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2011 08:40 AM | Show all posts
fuiyooo landrover classics
http://www.mudah.my/Land+Rover-9856436.htm
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 09:05 AM | Show all posts
landrover defender
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 09:26 AM | Show all posts
boleh beli, dan guna mcm kenderaan lain
harga ikut pasaran... survey kat mudah la bro.. rasanya banyak
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 09:37 AM | Show all posts
Salam TT,

Itu bukan JEEP.   'JEEP' berasal drp singkatan kata GP, ataupun General Purpose vehicle.   JEEP adalah keluaran asal AMC, USA; sekarang ini JEEP adalah dibawah jenama CHRYSLER buatan USA.

Yg anda lihat itu ialah Land Rover.    Kalau tak silap saya, itu model pick-up, LR series II.   'ICON' ~ Buatan UK.  

Masih boleh beli kalau anda berminat, tapi kebanyakannya adalah 2nd. hand unit (Drp bekas pasukan Tentera, Polis, Bomba, etc.    Anda boleh cuba survey kat 4WD ~ 2nd. hand dealer di Tg. Malim, berhampiran exit Tg. Malim/PLUS Highway.   Ada banyak model.   Rasanya dealer ini ada specialist bengkel utk memperbaikinya sekali.

Harganya dipasaran terpakai saya tak berapa pasti, tapi kalau nak digunakan on-road (tarmac) mungkin kurang sesuai sbb bising & tak selesa.   Tapi nampak sgt MACHO.

Sekarang ini kebanyakannya digunakan utk buat kerja2 kasar di kawasan pendalaman, diladang, & beroperasi tanpa road tax.    Kalau anda pemancing tegar & peminat 4x4 hardcore, tentu sekali OK.   Kalau nak bawa keluar di jalanraya biasa, anda tentu perlukan perlindungan insuran & roadtax.

Saya juga pemilik 4x4.   Walaupun saya sgt berminat dgn LR, esp. model LR Defender 110, tapi saya rasa saya tak mampu nak buat proper maintenance sbb harga alat-gantinya tentu mahal sbb ianya dtg drp UK.    Lagipun, menurut article yg saya baca di Monthly LandRover Magazine:  " If it's not leak, it's not a Land Rover".
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 09:50 AM | Show all posts
Reply 2# dualchicks

tengah dok ushar2 ni. tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 09:53 AM | Show all posts
Reply 4# zulka

terima kasih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 09:56 AM | Show all posts
Reply 5# Z28

tq bagi info yg banyak pasal ni. yg saya minat tu jenis2 kenderaan mcm ni la. sy pun tak brapa nk tau kenderaan tu nk diklasifikasikan jeep ke, land rover ke, pickup ke. tp minat mmg ke arah tu la.

oo, kalau spare part mmg kt tg malim je ka yg paling ok?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2011 10:06 AM | Show all posts
Kawan opis aku peminat hardcore LR nih...dia ada 2 bijik defender, sebijik LR one dan 2 bijik LR disco....dia cakap kat haku kalo nak pakai LR nih...kena set kat otak...kalo nak duk selesa cam duk dlm kete, jgn beli LR...ini kerna LR bukanlah seselesa yg disangkakan...ekon tak sejuk..kerusi tak best..body boleh masuk air...pekara biasa bagi LR...kesemua LR yg dia beli tuh adalah sekenhen drpd jabatan2 kerajaan..

Dia kata masalah utk org beli LR nih..kena ada aliran tunai yg kukuh..ini kerna kebykkan LR sekenhen yg ada dipasaran adalah lebih drpd 5 taun umurnye dan byk bank takmo kasik loan..jadik nak kena ada duit cash yg agak byk ler...itu dia cakap kat haku ler....kwn haku tuh...stok kaya raya...selain drpd LR..dia ada kete audi A4 dgn volkswagen golf GTi yg baharu....pastuh dia ada geng bengkel dia sendiri utk keje2 baikpulih LR kepunyaan dia..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 10:15 AM | Show all posts
Reply 9# tossee

haha, best btui jd org kaya apa nak beli senang ja dpt. tp nak tanya skit yg membe beli kt jabatan2 kerajaan tu cemana dia bleh tau jab. kerajaaan tu nk juai depa punya kenderaan? dengar crita kalau beli dr jabatan2 ni harga kira murah skit, btul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 10:20 AM | Show all posts
Selalunye jabatan tuh buat open tender...derang ada kelab duk selalu arrange pasal nih...4-5 taun lepas...byk LR lelong lepas projek empangan pergau siap, masa tuh murah2 jek derang jual...tapi kebykkan LR yg lelong tuh pakai petrol...jadik sangap ler kalo sape beli...haha..

aku mmg berangan nak pakai LR defender TDi sebijik cam kwn haku tuh...tapi nak kena ada duit cash berpuluh ribu tuh yg sakit tuh...cam kwn haku tuh takpela..stok keje tgh laut...skali balik duit berkepuk....kalo aku pakai LR utk sebis dgn spare parts takde masalah kut..aku boleh tompang bengkel LR tempat kwn haku duk selalu pegi tuh...cuma skrg nak kena carik duit ler utk beli LR impian haku tuh.....kwn haku nasihat kalo nak beli LR yg jabatan kerajaan tender...kena pilih betul2...kang silap beli...terbeli LR defender polis...kan LR polis tuh selalu digunakan utk angkut mayat yg mati eksiden dgn kena bunuh...silap hari bulan berhantu LR nko....eiiii..seram mak!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 10:31 AM | Show all posts
Reply 11# tossee

seram wei kalau kena yg bawak mayat. tp tu la nak cek tender2 ni kat mana pulak, maaf la aku ni bukannya reti sgt bab2 ni.

aku ada jugak tanya membe aku yg mana pakcik dia ada beli jeep cherokee. tgh dok bawak tba2 enjin berasap. sib baik pakcik dia sempat turun dr jeep tu. dok tunggu tepi jalan la sambil tgok jeep baru beli terbakar depan mata. elok kawan pakcik dia smpai cherokee tu dh tinggal rangka & spot rim je.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 10:35 AM | Show all posts
BELI LA LAND ROVER HEHEHEHE
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 10:36 AM | Show all posts
Post Last Edit by tossee at 8-9-2011 10:37

Aku pun tak tahu camne derang carik tender nih....kawan aku cakap kalo ada open tender pembeli individu kalo yg nak beli sebijik utk kegunaan sendiri kompem takkan dpt punye..sbb kebykkan yg masuk tender nih..stok beli pukal....cam geng derang pakai broker...skali beli dlm 10 ke 15 bijik...pastuh baru jual sesama member...jual cash..cam LR defender TDi yg dia pakai tuh...jabatan kesihatan punye...jabatan pergigian...condition dia cantik lagi...rega dia dpt hari tuh RM35K...pastuh dia pegi buat restoration pasang winch dgn bar...abis dlm RM15K...

Jeep cherokee susah nak dpt spareparts laa...pastuh menkedarah minyak kuat..baka amerika la katakan.....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 12:24 PM | Show all posts
Reply  Z28

sy pun tak brapa nk tau kenderaan tu nk diklasifikasikan jeep ke, land rover ke, pickup ke. tp minat mmg ke arah tu la.
selipar_hijau Post at 8-9-2011 09:56


jeep, land rover bagai tu bukan klasifikasi bro.. tu brand.. kalau nak ikut class, depa nak masuk katergori SUV.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-9-2011 12:46 PM | Show all posts
Reply 15# Fast-N-Furious

hari ni baru tau. haha. kalau tak semua bentuk camtu aku panggil jeep je
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2011 12:49 PM | Show all posts
Maapkan dia fast...dia tak tahu....
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 01:53 PM | Show all posts
Reply  Fast-N-Furious

hari ni baru tau. haha. kalau tak semua bentuk camtu aku panggil jeep je
selipar_hijau Post at 8-9-2011 12:46



    takper haku paham.. sebab Jeep antara yg terawal manufacture kete rupa tu..  orang lama-lama asik dok panggey jeep gak..

sama gak macam kes "Pampers", brand terawal dan glemer yg manufacture disposeable diapers. Sampai sekarang, orang beli jenama mummy pokko ker, pet pet ker, drypers ker, huggies ker, TESCO ker, masih dok ramai lagi yg panggey "Pampers".. huhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 02:06 PM | Show all posts
Reply 8# selipar_hijau


    Pasal harga spare parts tu saya tak pasti, sbb 4x4 saya bukan drp jenis LR.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2011 02:41 PM | Show all posts
TT,

4x4 ini sebaiknya pakai injin Diesel.    High tork, good pick-up, sgt tahan lasak.

Tapi, kalau budget tak berapa banyak & masih lagi b'minat dgn 4x4, beli aje Suzuki Jimmy, Suzuki Vitara, & Mitsubishi Pajero/Storm.

Yg penting 4x4 kena ada low-range gear baru la best.   Hari minggu boleh pergi camping, masuk hutan utk off-roading, m'mancing, etc.   

Tak payah susah hati nak basuh, lagi kotor dgn lumpur lagi la best.   

Terus je bawa pergi kerja hari Isnin kat tengah bandaraya KL.    TT tak perlu risau kena cucuk waktu driving kat highway, kena himpit dgn lain2 kenderaan waktu jln sesak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 07:41 AM GMT+8 , Processed in 0.194129 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list