CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 1538|Reply: 43

[Tempatan] PMX kata Anak orang kayangan jangan guna tandas kalau tidak mahu cuci tandas sekolah.Anda setuju?

  [Copy link]
Post time 3-6-2023 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 3-6-2023 09:29 PM

KUALA LUMPUR – Pelajar sekolah perlu dilatih mencuci tandas sebagai salah satu aspek mendidik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, mereka perlu dididik tentang aspek kebersihan tanpa mengira kedudukan ibubapa masing-masing.


“Kalau anak kita dilatih untuk cuci tandas dia tahu bagaimana ibubapa dia buat kerja di rumah. Dia akan hargai tukang cuci di jalanan di tandas awam bahawa ada nilai kerja.

“Kalau tidak mahu (cuci tandas) maka anak yang tidak mahu cuci tandas, mereka (golongan kayangan) tidak boleh guna tandas.

“Mereka boleh guna (tandas) di sekolah kayangan. Ini untuk latihan,” katanya ketika berucap dalam ketika merasmikan D’Anjung Selera Madani Jalan Jujur, Bandar Tun Razak, di sini, hari ini.

Hadir sama isteri Anwar yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Sr Kamarulzaman Mat Salleh.

Anwar berkata demikian merujuk kepada laporan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek yang mana kebanyakan tandas di sekolah rosak teruk sejak berpuluh tahun lamanya.

Jelas Anwar, ketika aktiviti ini dilaksanakan ketika menjawat jawatan Menteri Pendidikan pada 1986 sehingga 1991, ada ibubapa daripada kelas atasan yang memberikan mesej negatif kepada beliau mempersoalkan tindakan mengarahkan anak mereka untuk mencuci tandas sekolah.

“Dulu masa saya jadi Menteri Pendidikan saya arahkan sekolah buat giliran bersihkan tandas. Ada Ibubapa kelas atasan hantar kepada saya berkata saya hantar anak saya belajar bukan untuk cuci tandas.

“Belajar ini adalah belajar tentang kebersihan, hormat orang termasuk yang cuci tandas. Muliakan nilai manusia yang bagi sumbangan.

“Jadi saya bagitahu kalau anak kita dilatih untuk cuci tandas dia tahu bagaimana ibu dia buat kerja di rumah. Dia akan hargai tukang cuci di jalanan di tandas awam bahawa ada nilai kerja,” katanya. – MalaysiaGazette

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2023 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Takpe.. anak family kayangan sekolah internesyenel
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangnon cuci jamban tak masa dlm jel dulu?

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg pembersih dan pandai guna tanda dgn berhemah selalu yg kayangan kan?

Yg marheien below par yg tak berapa pembersih. Contoh cam penduduk rumah flat yg buang sampah merata2 tu. Kotor.. busuk.
Ke tak?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu sudent mrsm mmg kene cuci tandas asrama sendiri setiap sabtu. Or sapu koridor, bersihkan longkang & kawasan asrama. Gilir2 ikut bilik
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa skolah dulu, memang hari2 kena cuci tandas.  Sekolah harian ye. Memang ada roster, cuci time rehat. Setiap kelas ada cubicle sendiri,  and berkunci.  So takde la student kelas lain curi pakai. Kebersihan tandas menyumbang markah terbanyak utk anugerah kelas terbersih tiap minggu.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 3-6-2023 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
zaman aku sekolah rendah..budak darjah 5 & 6 kena cuci tandas...
sekolah mngh sb aku duk asrama...ada jadual tuk semua bdk bersihkan asrama dan bilik air memasing....
pedapat peribadi aku...OK jer benda camni..taktau pulok zaman budok sunat laser ni....
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman iol school xpernah lak kena cuci tandas. Tp memang tandas amat kotor n xg toilet
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-6-2023 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
First of all lapuran menteri tu merujuk kepada tandas sekolah yang dah rosak teruk berpuluh2 tahun lamanye. Apahal PMX ni tiba2 nak suruh students cuci toilet.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2023 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dulu takde kena cuci tandas tapi kena siram pokok bunga keliling sekolah, best sbb boleh lambat2 masuk kelas pagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 12:25 AM | Show all posts
byk tandas2 sekolah bukannya kotor tp rosak..tak leh flush...tersumbat...sekolah pulak x der budget nak repair...kesian student..tahan berak...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 12:51 AM From the mobile phone | Show all posts
harisbee replied at 4-6-2023 12:25 AM
byk tandas2 sekolah bukannya kotor tp rosak..tak leh flush...tersumbat...sekolah pulak x der budget  ...

Sbb byk pad, byk tisu, ptg rokok sumbatla
Diorg tak dididik cuci tandas, sediakan bakul isi sampah, isi pad, bersihkan tandas lepas guna
Takda rasa bertanggungjwb sbb tak perlu rasa nak bersihkan tu
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts
pm perlu tumpu masalah negara ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 03:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagus cadangan ni..negara maju mcm jepun dah lama buat sbb tu negara dorg bersih je sbb dari kecik dah dididik psl kbersihan..
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 10:37 AM | Show all posts
nasib baik sek aku dulu ada cleaner. dan tandas sentiasa bersih & kering mcm kat shopping mall baru
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalah tandas ni dgn skolah camne? Kang bebudak kena kerah bersihkan tapi akademik ke laut..

Ka masalah ni sbb takde duit nak pomen tandas yg rosak? Bilangan tandas utk skolah cukup dakk? Kang tandas cikit jahh stodent ramai berebut2 sampai kiok tandas kena servis stodeng cikgu kakitangan ramai..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2023 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
putriTS replied at 3-6-2023 11:22 PM
Masa skolah dulu, memang hari2 kena cuci tandas.  Sekolah harian ye. Memang ada roster, cuci time re ...

ehh macam sekolah i dulu.. nak pergi tandas, kena minta kunci
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju jeDulu sekolah,tandas share dgn budak kelas petang. Then, duit kutipan kelas, mmg tong2 beli pewangi, tong sampah, plastik, berus, sabun2. Tak salah pun buat mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 4-6-2023 11:03 AM
Masalah tandas ni dgn skolah camne? Kang bebudak kena kerah bersihkan tapi akademik ke laut..

Ka ma ...

Toilet ckup je
Masalah dia budak tak reti guna tandas mcm org bertamadun
Ntah la manusia mmg mcm ni kot kalau bnda tu bukan dlm umh dia mksd dia bukan tnggungjawab dia nk jaga haa gitu
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2023 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Zezo replied at 4-6-2023 01:33 PM
Setuju jeDulu sekolah,tandas share dgn budak kelas petang. Then, duit kutipan kelas, mmg tong2 beli  ...

Skrg bnda2 tu mmg ada dlm toilet
Skola lain tak tau la. Tp skola aku ada je semua2 tu bab bau boleh hndle sbb cleaner mmg ada cuci 3 kali sehari toliet tu pg tgh hari ptg
Tp bab bnda rosak akibat tgn2 kecil tu hahahahaha geramm sungguh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-9-2023 04:46 PM GMT+8 , Processed in 0.140245 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list