CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3627|Reply: 17

[Tempatan] Disebalik keluhan rakyat Malaysia gaji ciput,Rohingya pula anggap Malaysia lubuk emas peluang pekerjaan.Adakah kita terlalu memilih?

  [Copy link]
Post time 29-3-2023 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
SHAH ALAM – Sanggup membayar RM20,000 seorang untuk mendarat di Malaysia biarpun berdepan risiko ditahan pihak berkuasa.

Itu antara perkara yang diakui etnik Rohingya selepas mereka ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menerusi pelbagai siri operasi.

Keadaan ekonomi Malaysia yang stabil dan kewujudan peluang pekerjaan yang banyak menyebabkan negara ini menjadi lokasi pilihan utama etnik terbabit mencari kehidupan dan peluang pekerjaan yang lebih baik berbanding di negara asal mereka.

SumberSinarHarian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2023 09:41 AM | Show all posts
tempat diaorang kena bom...kerja gaji ciput..sini aman2 je...tax free pulak
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 10:34 AM | Show all posts
sebab kerajaan terima mereka with open arms. bagai menatang minyak yg penuh.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Rohingya keje ke,??? Bukan ke deme mostly peminta sedekah ke???? Bangsa ni pemalas...
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 11:04 AM | Show all posts
Sekadar sebulan dapat 2-3 ratus pon depa claim lubuk emas. Duduk merempat tak perlu bayar rumah. Pega sana sini bantai naik roda tiga, lesen pon takde. Rakyat Malaysia idamkan tmpt tinggal yg selesa, kenderaan utk memudahkan bergerak, bayar beribu utk amik lesen, apply loan rumah dengan bunga 1-2 kali ganda harga rumah. Tapi gaji rakyat Malaysia still below par, mana tak mengeluhnya. Nak compare dgn Rohingya, jauh panggang dari api. Dorang tu professional skill pon takde.
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 02:55 PM | Show all posts
tengoklah mereka..bawah jembatan pun boleh jadi rumah, makan apa yg ada..nasi+selipar jepun pun ok....gaji murah mereka tak kesah
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 29-3-2023 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Blh duduk bawah jambatan tanpa dipandang hina oleh kawan2  dan saudra mara
Melayu xblh sbb dah dibasuh drama tv3 suku berzaman
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Lgpun gaji dah rosak dgn pendatang sejak 2000
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-3-2023 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Skuau at 29-3-2023 03:16 PM

kenapa guna istilah 'memilih'??? Abih..kita yg pi kojo singapore tu..sb singaporean memilih kerja ka???....Mat Jepang tak nak mai Msia kojo bancuh simen cam mat indon tu pulok..apo...pemalas??? Rock & Roll Lu(olang) punya suka jer 'cop' orng......
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Habis.. yg ko bukak thread ni dah knp? Pergi la mop toilet, kerja ladang sawit setaraf pati…
Reply

Use magic Report

Post time 29-3-2023 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Knp nak salah rakyat sendiri pulak. Tak guna ada tertiary education.. bayar cukai epf bagai kalu setakat nk hidup cam pendatang..
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb ada NGOk yg sayang rohingya x pyh bayar tax la bongok
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Rohingya parashit paling hina dan terkutuk di atas muka bumi ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 09:17 AM | Show all posts
orang asing yang dtng msia memang la kaya raya, dapat gaji ribu2 bukan kena tax ke apa, transport pergi kerja company tanggung, rumah company tanggung, ada stgh company bagi cupon mkn dah jimat situ, pernah tanya pekerja bangla dpt gaji 2k, hantar ke kg 1.5k, dia guna 5rat je utk hidup kt msia kita si marhaen ni 5rat tu tolak sana sini sejam dah habis
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 09:19 AM | Show all posts
adakah lelaki rohingya akan memilih andartu malaysia?
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 09:55 AM | Show all posts
Prickford replied at 29-3-2023 11:04 AM
Sekadar sebulan dapat 2-3 ratus pon depa claim lubuk emas. Duduk merempat tak perlu bayar rumah. Peg ...

ye mmg berbeza la taraf antara kita dan diorg,
diorg mana2 pun boleh pacak rumah,sewa,air api tak perlu pun,hidup sekadar untuk makan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-3-2023 09:59 AM | Show all posts
Skuau replied at 29-3-2023 03:06 PM
kenapa guna istilah 'memilih'??? Abih..kita yg pi kojo singapore tu..sb singaporean memilih kerja ka ...

gaji 2nd class kot itu pun diorg kata memilih,memang patut memilih la, pilih x pilih tetap jgk org melayu hadap sbb kita majoriti,

Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2023 12:00 PM | Show all posts
jap...artikel ni nak suh rakyat malaysia jadi peminta sedekah jugak ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-6-2023 02:19 AM GMT+8 , Processed in 0.117668 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list