CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 993|Reply: 19

[Tempatan] Mengapa DAP minta kerajaan negeri Pahang bela hak pekebun durian Musang King walaupun beroperasi tanpa permit

  [Copy link]
Post time 6-2-2023 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR – Parti Tindakan Demokratik (DAP) menggesa kerajaan negeri Pahang untuk membela hak pekebun durian Musang King di Raub berbanding tanah diusahakan mereka dipajakkan kepada kepada syarikat Royal Pahang Durian Resources-Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Pahang (RPDR-PKPP).



Ahli Parlimen Raub, Chow Yu Hui berkata walaupun pekebun-pekebun ini tidak memiliki permit, namun mereka memberikan sumbangan besar kepada industri durian Malaysia.

Yu Hui, yang juga Penasihat Save Musang King Alliance (SAMKA), berkata pihak kerajaan tempatan juga mengetahui mengenai kewujudan mereka dan tidak pernah mengambil tindakan.

Perlu diingatkan bahawa pekebun-pekebun tidak pernah membantah untuk membayar cukai tanah kepada kerajaan negeri ataupun bekerjasama dengan kerajaan negeri,” katanya dalam posting Facebook baru-baru ini.

Beliau berkata bantahan mereka adalah berkenaan syarat-syarat skema RPDR-PKPP yang tidak menghargai titik peluh pekebun-pekebun durian.

Antara syaratnya ialah penentuan harga tetap durian yang jauh lebih rendah daripada harga pasaran.  

“Pekebun-pekebun juga dikehendaki untuk menjual kebanyakkan hasil durian kepada korporat swasta tersebut secara mandatori.

Hal ini berkemungkinan mendorong kepada monopoli pasaran durian oleh korporat tersebut dan menjejaskan seluruh industri durian termasuk kilang-kilang durian yang sedia ada di kawasan Raub dan Pahang,” katanya.

Beliau berkata pekebun menjalankan tindakan semakan kehakiman (judicial review) yang bertujuan menuntut keadilan dan membela hak mereka dari segi undang-undang.

“Saya mengalu-alukan sekiranya pihak kerajaan negeri Pahang sudi menganjurkan dialog awam ataupun program town hall untuk membuka peluang kerjasama yang berbentuk menang-menang (win-win) dengan pekebun-pekebun. Langkah ini penting supaya memajukan industri durian ke suatu kemuncak baru,” katanya.
Pada 23 Disember 2020, Mahkamah Tinggi Kuantan menolak kebenaran semakan kehakiman difailkan 204 pekebun Musang King Raub bagi mengenepikan notis pengosongan tanah dikeluarkan kerajaan Pahang pada Ogos 2020.

Sebelum ini, dua notis permohonan semakan kehakiman difailkan di mahkamah sama pada 21 Ogos dan 9 Disember 2020.

Semua pekebun itu memfailkan permohonan dengan menamakan enam responden iaitu kerajaan Pahang, RPDR-PKPP, pihak berkuasa negeri, Pentadbir Tanah Daerah Raub dan Pengarah Perhutanan Pahang. – The Merdeka Times

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2023 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang lain pon boleh usahakan durian dalam skala besar..bukan geng kamu saja..dah salah tu, salah laaaaa…kalo geran ada,kerajaan Pahang takkan arah kamu kosongkan tanah..
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
prinsip depa..bayar jer..dah...selesai.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Bsk kata cerdik pandai, jangan makan durian musang king.

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Salah tetap salah…
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 08:55 AM | Show all posts
mereka bertapak secara haram sbb

melayu dah makan duit banyak


melayu pun ada bertapak secara haram tapi tak bagi RM

tu yg kantol
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo bangsa dia semua dia sokong
Bodoh
Tahu nk free je bangsa ni
Kulit tebal mcm kulit durian  sb tu xmalu
Muka harap bantuan kerajaan
Kalo dgn melayu bkn main mengata tak padan dgn pendatang




Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 10:06 AM | Show all posts
Jap, pasni aku nk tanam sayur kt tanah kerajaan la.
Boleh berharap tanah tu nnt transfer jd milik aku, sbb aku jual sayur dengan harga sangat murah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-2-2023 10:41 AM | Show all posts
sebab dah bukan taraf kebun. reporter, tukar la term sesuai. paling koman peladang. paling afdhal pengurus ladang durian setara keluasan ladang sawit.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 12:59 PM | Show all posts
Jawapan pendek sebab cina ni bangsa yang pandai mencipta peluang dan produktif. Belum kerajaan buat, dia dah buat dulu. Faktor itu yang meletakkan Singapore where it is today, bukan pasal LKY sorang. Gomen cuma memudahkan, then kutip apa yang patut.

Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 01:56 PM | Show all posts
Laa.. baik depa suruh jer gomen halalkan aktiviti pelacuran/dadah apa semua.
Itu pun menjana pendapatan lumayan jugak.

Bila cubaan matlamat nak menghalalkan cara.
Penonggang opportunist merangkap penonggang saya yg teraniaya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 01:59 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 6-2-2023 12:59 PM
Jawapan pendek sebab cina ni bangsa yang pandai mencipta peluang dan produktif. Belum kerajaan buat, ...

pemikiran cina bukit.... depa ingat negara tiada undang2, segalanya boleh dibelidengan duit. Baik ko pi buat bissness kongsi gelap, ke.. pelacuran ke... Eh lupa dah buat laa....
Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2023 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Permit tak de lagi no suruh bela...ikut saja lah undang² yg ditetapkn.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 11:35 AM | Show all posts
Kenapa? jawapan mudah kepada soalan yg nampak mcm susah ni ialah sbb pekebun2 tu cina, itu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Bangsa yang tak nak follow rules kalau ada double standard. Jadi aku salahkan barua  melayu yang bagi peluang kat bangsa ni. Pengkhianat tanah melayu barua melayu yang pegang jawatan bagi tanah n pejam mata.
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 01:17 PM | Show all posts
kat kelantan,kjaan negeri aman2 jah bagi tanah kat cina PRC tanam musang king,tak kecoh pon..

Bekas Ketua Jurulatih Badminton China Li Yongbo Miliki Ladang Musang King Di Kelantan


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-2-2023 02:25 PM | Show all posts
Musang King Raub ni adalah isu cubaan monolopy melalui saluran politik

Yes , tanah tersebut diceroboh 20+ thn tapi penguatkuasa buat tak tau aje

Sekarang ada syarikat , Royal Pahang Durian (RPD) yang nampak potensi Musang King & nak monopoly melalui politik
They claimed RPD Group wants to be the biggest player in the international durian market, noting that the company is building what it hopes to be the largest durian processing plant in Malaysia and creating a subsidiary for the export.

“They are also trying to take over all the Musang King farms with a licence and rob the farmers with their tyrannical contracts,” Chow and Cheng claimed.

In June, the Pahang state government awarded RPDR-PKPP the lease and rights to 5,357 acres of land in Raub for 30 plus 30 years, of which up to 30 per cent RPDG alleges have been encroached.

Following the award, RPDR-PKPP then offered the farmers on the encroached land a means of legitimising their plots through the legalisation scheme, as the rightful lease holders of these plots.

Last week, farmers of the popular Musang King durian in Pahang claimed that they were being driven into a situation akin to “modern slavery” through the legalisation scheme.

They alleged that they are being pressed into signing an exploitative contract that would require them to pay “rent” of RM6,000 per acre for this year, and an additional levy of up to RM20,000 per acre based on the durians produced.

Dari bagi 5357 ekar tanah hutan kat RPD yang tak ada kemahiran , lebih baik putihkan tanah yang diceroboh tu & mintak depa bayar cukai tanah bersama cukai tertunggak

Habis cerita

Cuba google sapa BOD Royal Pahang Durian
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 02:53 PM | Show all posts
komunis....
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Terpaling terminoriti, terpaling teraniaya .
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2023 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala kita bising2 kat sini nanti tgk la senyap2 je dah lulus...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-3-2023 04:28 PM GMT+8 , Processed in 0.242360 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list