View: 1133|Reply: 21
|
[Tempatan]
Vlogger UK Dakwa Perasa Kerepek Kentang Versi Malaysia ‘Pelik’, Saran Kita Guna Lada Hitam Dan Garam.netizen berbelah bagi
[Copy link]
|
|
https://vt.tiktok.com/ZS8yGvyyF/
Kerepek ubi sering dimakan sebagai makanan ringan apabila kita menonton filem di pawagam, atau duduk melepak ditengah jalan.
Apa yang menariknya di Malaysia, kerepek ini datang dalm pelbagai bentuk dan perisa, selain itu ia juga dihidangkan dalam paket berbentuk premium dan plastik lut sinar.
Bagaimanapun, seorang vlogger dan YouTuber UK, Nicole Crewe, yang berpangkalan di Kuala Lumpur baru-baru ini telah meluahkan pendapatnya tentang perisa kerepek di Malaysia yang didakwa olehnya sebagai pelik.
“Rakyat Malaysia mempunyai rasa yang sangat pelik apabila bercakap tentang kerepek kentang.”
@nicolecrewe When in fact the only flavour needed is salt&vinegar.. lol #fyp #foryou #foryoupage #malaysia #traveltiktok #travelmalaysia #malaysiatiktok #kualalumpur #foodtiktok #wierdfood ♬ original sound – Nicole
Di sebuah pusat beli-belah di KL, Nicole sedang meneliti pelbagai jenis perasa kerepek yang dipamerkan di kedai serbaneka.
Semua kereek tersebut, terdiri daripada perasa telur masin, sotong cili api, ayam panggang, truffle hitam, dan Tom Yam.
Dalam kapsyen siaran TikToknya untuk video itu, Nicole berkata bahawa satu-satunya perisa yang diperlukan untuk kerepek ialah garam & lada.
Tindakan Nicole ini bagaimanapun telah mendatangkan pelbagai reaksi daripada netizen Malaysia. Kebanyakan mereka menyarankan Nicoleuntuk mencuba pelbagai jenis perasa yang ditaarkan di negara ini.
“Negara luar mungkin jadi negara pertama yang menghasilkan kerepek, tetapi kami menyempurnakan rasanya,” kata salah seorang netizen sebelum disambung oleh netizen yang lain, “Cuba perasa salted egg, confirm repeat order.”
“Kami tak pelik, cuma berbudaya. Kamu yang pelik, kerana tidak pernah berani untuk mencuba sebelum hasilkan kandungan seperti ini,” kata seorang pengguna TikTok. “Tak semua benda perlu letak garam dan Lada, kita boleh bereksperimen dengan makanan,” kata netizen yang lain.
Sumber @nicolecrewe When in fact the only flavour needed is salt&vinegar.. lol #fyp #foryou #foryoupage #malaysia #traveltiktok #travelmalaysia #malaysiatiktok #kualalumpur #foodtiktok #wierdfood ♬ original sound – Nicole
Di sebuah pusat beli-belah di KL, Nicole sedang meneliti pelbagai jenis perasa kerepek yang dipamerkan di kedai serbaneka.
Semua kereek tersebut, terdiri daripada perasa telur masin, sotong cili api, ayam panggang, truffle hitam, dan Tom Yam.
Dalam kapsyen siaran TikToknya untuk video itu, Nicole berkata bahawa satu-satunya perisa yang diperlukan untuk kerepek ialah garam & lada.
Tindakan Nicole ini bagaimanapun telah mendatangkan pelbagai reaksi daripada netizen Malaysia. Kebanyakan mereka menyarankan Nicoleuntuk mencuba pelbagai jenis perasa yang ditaarkan di negara ini.
“Negara luar mungkin jadi negara pertama yang menghasilkan kerepek, tetapi kami menyempurnakan rasanya,” kata salah seorang netizen sebelum disambung oleh netizen yang lain, “Cuba perasa salted egg, confirm repeat order.”
“Kami tak pelik, cuma berbudaya. Kamu yang pelik, kerana tidak pernah berani untuk mencuba sebelum hasilkan kandungan seperti ini,” kata seorang pengguna TikTok. “Tak semua benda perlu letak garam dan Lada, kita boleh bereksperimen dengan makanan,” kata netizen yang lain.
Sumber @nicolecrewe
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Pernah makan kerepek ubi perisa black pepper. Rasa memang tak kena. |
|
|
|
|
|
|
|
suh dia try belacan  |
|
|
|
|
|
|
|
aku pulak baru ni beli twisties perisa nasi goreng.
cukup la sekali tu beli. |
|
|
|
|
|
|
|
Deme dari kocik memang makan salt & pepper jah
Pastu datang negara asing
Expect orang kena ikut selera deme
Memang padan lah Uncle Roger carutkan Jamie Oliver
Segala resepi ubah ikut white people |
|
|
|
|
|
|
|
Mister potato hot and spicy |
|
|
|
|
|
|
|
BTW, untuk Nicole
*weird, bukan wierd. |
|
|
|
|
|
|
|
Haiya white people. So weak, so weak. |
|
|
|
|
|
|
|
Bior.le..lain orang..lain citarasa
Kita.gi negara org pung mesti ada yang tak kena dgn citarasa juga..
Cuma...sorry ya.omputih..weols mmg suka banyak2 perisa gitu yach...
Sorry salt n pepper kau |
|
|
|
|
|
|
|
Tak tau pulak salt & Vinegar tu translate jadi garam & lada. |
|
|
|
|
|
|
|
Lenlain citarasa..steak pun om poteh lwtak lada hitam dan garam ja. Sedap pun tak |
|
|
|
|
|
|
|
hyie replied at 5-2-2023 01:39 AM
suh dia try belacan
Hari tu jumpa lat fb Japanese ni gila belacan. Buat sushi letak belacan. Ngam2 nasi kosong dgn secubit belacan. Sedap katanya ada umami flavor gitu.  |
|
|
|
|
|
|
|
itu je lah rempah yg mostly
diaorg kenal....tunggula lama sikit ... |
|
|
|
|
|
|
|
Dah mat Saleh basic what do u expect? |
|
|
|
|
|
|
|
Mcm lah chips diorg satu perisa je. |
|
|
|
|
|
|
|
Kemon..dulu kemain kaut sume hasil bumi rempah ratus merata negara, asal tak pakai?
 |
|
|
|
|
|
|
| |
|