CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 861|Reply: 11

[Tempatan] Berita malam sejuk:Kementerian Pertanian nafi keluar kenyataan 'Bekalan telur kurang kerana ayam enggan bersetubuh'

  [Copy link]
Post time 10-12-2022 01:40 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 10-12-2022 01:44 AM


Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPTM)menafikan gambar tular yang mendakwa pihaknya mengeluarkan kenyataan punca kekurangan bekalan telur adalah disebabkan ayam enggan bersetubuh.


Dalam kenyataan KPTM di Facebook menjelaskan, gambar posting tajuk berita yang tular di media sosial bersama dengan gambar Menteri Pertanian Mohamad Sabu, adalah palsu.

"Maklumat melalui akaun media sosial tersebut adalah palsu. Untuk makluman, ini merupakan suntingan akaun palsu dan bukan akaun rasmi Astro Awani.

Orang ramai diminta tidak menyebarkan atau berkongsi sebarang maklumat yang tidak pasti atau palsu," katanya.

Sementara itu, Astro Awani juga tampil menafikan posting tersebut.

"Astro Awani tidak pernah mengeluarkan laporan seperti yang tular di media sosial. Laporan ini dipercayai disunting oleh pihak yang tidak bertanggungjawab".

Di ruangan komen, netizen menggesa kerajaan bertindak pantas dalam menangani sebarang info palsu yang sedang berleluasa ditularkan di media sosial.

"Harap kerajaan lebih tegas tentang fake news. Cari dan heret pelakunya ke mahkamah dan hukum dengan akta sedia ada. Kalau berterusan, boleh merosakkan mentaliti rakyat," kata netizen.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2022 03:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasa macam dah ada thread ni. Anyway dari apa yg dilalui untuk minggu ini stok telur mudah sikit la dapat berbanding 1-2 bulan lepas. Ayam telur dah banyak boleh bertelur agaknya.  Gred A RM16/papan
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang buat post tu dan orang yang percaya mmg bodoh. Ayam betina bila matang akan bertelur setiap hari tanpa perlu ayam jantan. Cuma telur tu akan steril tak ada benih. Letak dalam inkubator pun, telur tak akan menetas.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 07:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by daisy71 at 10-12-2022 07:30 AM

Betul tu. Kita panggil ayam telur.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Nk fitnah orang, last2 sendiri nampak bodoh
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 08:25 AM | Show all posts
Ini bukan fitnah ya, ini satira. kegagalan mengenalpasti mana satu real mana satu satira adalah kegagalan IQ masyarakat dan kerajaan.
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Sarcasm intended…
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh je fitnah PN skrg ni ye

Lantik la ketua pembangang tu..kesian nampak mcm dh takde hala tuju dah ni
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-12-2022 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Chicken and chicken fight egg will suffer…last time omelette suffer…
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Chicken don wan to play lah.
Menteri
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 11:07 AM | Show all posts
TarzanSiam replied at 10-12-2022 08:25 AM
Ini bukan fitnah ya, ini satira. kegagalan mengenalpasti mana satu real mana satu satira adalah kega ...

la ni mana boleh ada satira, semua tu consider fitnah.
zaman depa jadi pembangkang dulu boleh la...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2022 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
bukan ke bekalan telor kureng disebabkan ayam jantan nak ngesek dgn ayam jantan ka?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 11:02 AM GMT+8 , Processed in 0.123355 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list