CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 4025|Reply: 74

[Jenayah] Hadiah pertama Menteri Kewangan baru - OPR naik tiba-tiba?

  [Copy link]
Post time 9-12-2022 09:51 AM | Show all posts |Read mode


I tak sure la kan if I yg tak alert ke tapi takde plak nampak ape-ape news pasal OPR nak naik lagi nih. Tau-tau jah pagi-pagi dpt sms mcm nih. Letihla sial kalau mcm ni cong ceng cong ceng kang li kong la butou (sila sambung carutan ini)

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-12-2022 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
apa pulak takde. kan ada thread opr dijangka naik sehingga jan 2023
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:00 AM | Show all posts
berapa kau kne bayar sebulan pd tahun 2018
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:03 AM | Show all posts
haram jadah sungguh, ini kah yang dikatakan menjaga kebajikan rakyat
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:07 AM | Show all posts
kalau tred sebut psl pm baru cam sendu jah nampak nau ramai acik porem undi PH lol
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
totokreturn. replied at 9-12-2022 10:03 AM
haram jadah sungguh, ini kah yang dikatakan menjaga kebajikan rakyat

We have 5 yrs remember?

Wak kalo tak sabar ....itew sungai klang luas......

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu acik2 porem yakin benar anwar akan hapuskan hutang bank

"Kalau ptptn pon anwar boleh hapus, tak mustahil hutang bank pun anwar boleh hapuskan"

Lebih kurang camtu la ayat acik yang berdebat dengan bangkem duli
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 9-12-2022 10:07 AM
kalau tred sebut psl pm baru cam sendu jah nampak nau ramai acik porem undi PH lol

Forum cari ni kan ramai ateis & muslim liberal yg non practicing... Sesuai la jadi penyokong PH
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-12-2022 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Tazzabar nak tunggu dividen ASB
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg ni kenaikan opr untuk bilan 11. Bank baru buat penyelarasan bermula due date 1hb 12. BNM tak naik kan sewenang-wenangnya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:18 AM | Show all posts
Perwira2022 replied at 9-12-2022 10:11 AM
Forum cari ni kan ramai ateis & muslim liberal yg non practicing... Sesuai la jadi penyokong PH

aku ada jugak baca kan kenapa bank negara suka naikkan OPR ni antaranya nak kurangkan inflasi gitu tapi masalahnya aku tengok harga barang makin naik gak. kalau kata nak kurangkan rakyat buat pinjaman dah tu ko naikkan la OPR utk yang permohonan baru kenapa nak tambah pd rakyat yang tak penah miss bayar hutang ni? kesianla kat orang yang buat loan rumah ni setau iols loan rumah takde yg offer flat rate bukannye diorg saja2 hutang tapi memang sebab keperluan. heran knp OPR naik menggila ni tak diberi perhatian oleh kerajaan skrang ni sebab banyak membebankan rakyat yang betul2 honest in life nih
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang bising2 pasal opr naik ni mmg sign agreement tanpa baca ke?
Tak ambik berat pasal rate dan terma&syarat?
Ambik loan dulu meroyan kemudian?
Accept dulu meroyan kemudian?
Bank salah, bnm salah, kerajaan salah, semua orang lain salah.
Diri sendiri yang bingai tak salah?
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Biasa la..taik2 kerajaan terdahulu kau ingat bole cuci dalam masa seminggu je ke?

Lobai pas pun x boleh settle apa2 dalam masa 3 tahun..even nak buat benda2 yg tak payah pakai modal mcm RUU355 & Hudud
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:30 AM | Show all posts
MMG NAIKKKK
240-242-243-245 ???
Next?? 247 - 250? last la ok jgn naik lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:36 AM | Show all posts
utk 2022 rasa kenaikan nov tu last kot..suku pertama 2023 dijangka akan ada kenaikan lg
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:40 AM | Show all posts
adm7 replied at 9-12-2022 10:24 AM
Yang bising2 pasal opr naik ni mmg sign agreement tanpa baca ke?
Tak ambik berat pasal rate dan te ...

tak perlu nak kecam peminjam ni tak baca agreement la ape la.  bile OPR naik yang byk terkesan adalah pemilik rumah sebab hutang rumah ni mmg pakai float rate ni. imagine la ko bertahun2 bayar kadar yang sama tetiba tahun ni je brape kali naik. kalau setahun sekali je naik mungkin orang boleh terima jugak. hutang rumah ni bukan puluh-puluh ribu tapi main ratus ribu, ansurans bulanan naik sampai beratus. ye betul masa pandemik dapat pengecualian bayar loan smpi 6 bulan kan tapi masa tu pandemik, berapa ramai orang kene buang keje potong gaji masa tu. ala ko tanya la diri ko sendiri ko install apps dalam phone tu ko baca ke T&A yg panjang2 tu ke ko terus skip dan tekan agree je?  kene ingat gak masa mula2 nak buat loan mmg pegawai bank akan cakap, float rate ni TAK PERNAH LAGI NAIK. ni aku ingat ye aku rasa semua orang yg buat loan dgn bank akan dijanjikan mcm ni tapi tulah bank ni mana penah fikir kepayahan orang lain dia fikir nak untung je #DasarKapitalis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-12-2022 10:42 AM | Show all posts
ni sah kurang membaca. dah resamnya ko meminjam duit bank. ingat bank tu nak bagi pinjam senang2. mestila ada bunga. dan ia dah dipersetujui masa ko sign agreement tu. nak salahkan kerajaan pulak

klu ikut sifu kewangan dan pinjaman, bila beli rumah, kena bersedia siap2 utk bayar interest up to 5%, mcm skrg ni interest baru nak kembali semula mcm dulu sebelum covid kan, around 4% mcm tu. maksudnya kena bersedia bayar lebih. bersedia utk opr tu naik mencanak lg in future.

dah pinjam nak bising2. masa sign agreement tak baca ke
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:46 AM | Show all posts
annehuda replied at 9-12-2022 10:07 AM
kalau tred sebut psl pm baru cam sendu jah nampak nau ramai acik porem undi PH lol

Dah topik cam tak habis skolah .. kan ada berita OPR berakhir 2023 January. Tu Bank Negara punya policy.. So call la bank masing2 ....tanya officer. Buat loan pandai tapi tak nak ambik tahu lorat lah. Loan korang interest rate tak lock eh?

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau ada masa free, instead of merempan kat forum, baik g bukak youtube financial faiz tu tapi tahan telinga la dengar dia bebel
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2022 10:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adm7 at 9-12-2022 10:59 AM
annehuda replied at 9-12-2022 10:40 AM
tak perlu nak kecam peminjam ni tak baca agreement la ape la.  bile OPR naik yang byk terkesan ada ...


Ni kadar opr dari 2004 hingga terkini.
Tengok dan hadam elok-elok ya.
Macam aku cakap sebelum ni siapa yang buat loan bermula jan 2020 tu memang akan terkesan banyak sebab masa tu opr turun sampai ke tahap yang paling rendah. Yang buat loan sebelum tu tak sepatutnya bising sebab mereka bayar balik ikut ansuran awal masa sebelum pandemik.
Siapa2 yang gatal beli kereta, tambah rumah, henjut personal loan maksimum tu patutke nak salahkan orang lain?

Sikut2 nak main sentimen kesian, main isu politik
Sedih trngok oemikiran rakyat malaysia

https://www.bnm.gov.my/monetary-stability/opr-decisions

03 Nov 2022        +0.25        2.75        View Statement
08 Sep 2022        +0.25        2.50        View Statement
06 Jul 2022        +0.25        2.25        View Statement
11 May 2022        +0.25        2.00        View Statement
03 Mar 2022        0        1.75        View Statement
20 Jan 2022        0        1.75        View Statement
03 Nov 2021        0        1.75        View Statement
09 Sep 2021        0        1.75        View Statement
08 Jul 2021        0        1.75        View Statement
06 May 2021        0        1.75        View Statement
04 Mar 2021        0        1.75        View Statement
20 Jan 2021        0        1.75        View Statement
03 Nov 2020        0        1.75        View Statement
10 Sep 2020        0        1.75        View Statement
07 Jul 2020        -0.25        1.75        View Statement
05 May 2020        -0.5        2.00        View Statement
03 Mar 2020        -0.25        2.50        View Statement
22 Jan 2020        -0.25        2.75        View Statement
05 Nov 2019        0        3.00        View Statement
12 Sep 2019        0        3.00        View Statement
09 Jul 2019        0        3.00        View Statement
07 May 2019        -0.25        3.00        View Statement
05 Mar 2019        0        3.25        View Statement
24 Jan 2019        0        3.25        View Statement
08 Nov 2018        0        3.25        View Statement
05 Sep 2018        0        3.25        View Statement
11 Jul 2018        0        3.25        View Statement
10 May 2018        0        3.25        View Statement
07 Mar 2018        0        3.25        View Statement
25 Jan 2018        +0.25        3.25        View Statement
09 Nov 2017        o        3.00        View Statement
07 Sep 2017        0        3.00        View Statement
13 Jul 2017        0        3.00        View Statement
12 May 2017        0        3.00        View Statement
02 Mar 2017        0        3.00        View Statement
19 Jan 2017        0        3.00        View Statement
23 Nov 2016        0        3.00        View Statement
07 Sep 2016        0        3.00        View Statement
13 Jul 2016        -0.25        3.00        View Statement
19 May 2016        0        3.25        View Statement
09 Mar 2016        0        3.25        View Statement
21 Jan 2016        0        3.25        View Statement
05 Nov 2015        0        3.25        View Statement
11 Sep 2015        0        3.25        View Statement
09 Jul 2015        0        3.25        View Statement
07 May 2015        0        3.25        View Statement
05 Mar 2015        0        3.25        View Statement
28 Jan 2015        0        3.25        View Statement
06 Nov 2014        0        3.25        View Statement
18 Sep 2014        0        3.25        View Statement
10 Jul 2014        +0.25        3.25        View Statement
08 May 2014        0        3.00        View Statement
06 Mar 2014        0        3.00        View Statement
29 Jan 2014        0        3.00        View Statement
07 Nov 2013        0        3.00        View Statement
05 Sep 2013        0        3.00        View Statement
11 Jul 2013        0        3.00        View Statement
09 May 2013        0        3.00        View Statement
07 Mar 2013        0        3.00        View Statement
31 Jan 2013        0        3.00        View Statement
08 Nov 2012        0        3.00        View Statement
06 Sep 2012        0        3.00        View Statement
05 Jul 2012        0        3.00        View Statement
11 May 2012        0        3.00        View Statement
09 Mar 2012        0        3.00        View Statement
31 Jan 2012        0        3.00        View Statement
11 Nov 2011        0        3.00        View Statement
08 Sep 2011        0        3.00        View Statement
07 Jul 2011        0        3.00        View Statement
05 May 2011        +0.25        3.00        View Statement
11 Mar 2011        0        2.75        View Statement
27 Jan 2011        0        2.75        View Statement
12 Nov 2010        0        2.75        View Statement
02 Sep 2010        0        2.75        View Statement
08 Jul 2010        +0.25        2.75        View Statement
13 May 2010        +0.25        2.50        View Statement
04 Mar 2010        +0.25        2.25        View Statement
26 Jan 2010        0        2.00        View Statement
24 Nov 2009        0        2.00        View Statement
28 Oct 2009        0        2.00        View Statement
25 Aug 2009        0        2.00        View Statement
29 Jul 2009        0        2.00        View Statement
26 May 2009        0        2.00        View Statement
29 Apr 2009        0        2.00        View Statement
24 Feb 2009        -0.50        2.00        View Statement
21 Jan 2009        -0.75        2.50        View Statement
24 Nov 2008        -0.25        3.25        View Statement
24 Oct 2008        0        3.50        View Statement
25 Aug 2008        0        3.50        View Statement
25 Jul 2008        0        3.50        View Statement
26 May 2008        0        3.50        View Statement
29 Apr 2008        0        3.50        View Statement
25 Feb 2008        0        3.50        View Statement
29 Jan 2008        0        3.50        View Statement
26 Nov 2007        0        3.50        View Statement
30 Oct 2007        0        3.50        View Statement
24 Aug 2007        0        3.50        View Statement
24 Jul 2007        0        3.50        View Statement
28 May 2007        0        3.50        View Statement
27 Apr 2007        0        3.50        View Statement
26 Feb 2007        0        3.50        View Statement
26 Jan 2007        0        3.50        View Statement
24 Nov 2006        0        3.50        View Statement
26 Sep 2006        0        3.50        View Statement
25 Aug 2006        0        3.50        View Statement
28 Jul 2006        0        3.50        View Statement
22 May 2006        0        3.50        View Statement
26 Apr 2006        +0.25        3.50        View Statement
22 Feb 2006        +0.25        3.25        View Statement
20 Jan 2006        0        3.00        View Statement
15 Dec 2005        0        3.00        View Statement
30 Nov 2005        +0.30        3.00        View Statement
24 Aug 2005        0        2.70        View Statement
25 May 2005        0        2.70        View Statement
28 Feb 2005        0        2.70        View Statement
30 Nov 2004        0        2.70        View Statement
25 Aug 2004        0        2.70        View Statement
26 May 2004        0        2.70        View Statement
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 10:58 PM GMT+8 , Processed in 0.116033 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list