CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 2195|Reply: 54

[Netflix 2022] First Love : Hatsukoi (Hikari Mitsushima, Takeru Satoh, Rikako Yagi, Taisei Kido)

  [Copy link]
Post time 3-12-2022 05:50 PM | Show all posts |Read mode

Profile
Drama: First Love: Hatsukoi
Native Title: First Love 初恋
Also Known As: First Love Hatsukoi , ファースト ラヴ はつこい
Screenwriter & Director: Kanchiku Yuri
Genres: Romance, Drama, Melodrama

Country: Japan
Episodes: 9
Aired: Nov 24, 2022
Aired On: Thursday
Original Network: Netflix
Duration: 55 min.
Content Rating: 18+

Synopsis

In the late 90's, Yae and Harumichi met and fell in love. After graduating from high school, Yae went off to college in Tokyo, while Harumichi joined the Self-Defense forces as an aviation student, and like that they separated.

One day, Yae suffered a tragic accident, and 20 years passed without their lives intersecting again. Now, Yae works as a taxi driver and Harumichi has become an employee at a security company after serving in the Self-Defense forces, both in the same city. About 20 years after their unfulfilled first love, fate brings them together once again...


~~ Inspired by the songs "First Love" and "Hatsukoi" (初恋) by Utada Hikaru

Cast
Hikari Mitsushima - Yae Noguchi
Takeru Satoh - Harumichi Namiki
Rikako Yagi - Yae Noguchi (young)
Taisei Kido - Harumichi Namiki (young)
Kaho - Tsunemi
Minami - Yuu Namiki
Akiyoshi Nakao - Bonji
Towa Araki - Tsuzuru
Aoi Yamada - Komori
Gaku Hamada - Ohtaro
Osamu Mukai - brain surgeon
Arata Iura - Akihiko
Kyoko Koizumi - Kihako Noguchi


source : mydramalist, asianwiki


trailer



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-12-2022 06:00 PM | Show all posts
first time bukak benang drama jepun walaupun dulu2 pun memang start dgn jdrama sebelum beralih ke kdrama...
so lagu First Love yg digunakan dlm drama ni pun memang tak asing dlm pendengaran telinga iols..
tujuan iols bukak benang ni sebab byk benda iols nak tulis...kalau komen kat benang recommended jdrama tu takut bercelaru dgn jdrama lain pulak...
sesiapa lain yg nak bagi review atau meroyan pasal drama ni, silakan..jgn malu2...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2022 06:48 PM | Show all posts
special video clips from the drama featuring First Love & Hatsukoi songs by Utada Hikaru...






Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2022 10:01 PM | Show all posts
klip2 menarik...
1) first date

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2022 10:02 PM | Show all posts
2) pertemuan semula Yae & Harumichi...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2022 10:04 PM | Show all posts
Edited by xyla73 at 4-12-2022 08:30 PM

my short review : citer ni mengembalikan memori zaman late 90s to early 2000s dulu...
pada iols ia bukan sekadar kisah 'first love' zaman sekolah yg biasa2 tapi ia jugak pasal impian, kegagalan dlm hidup & camna nak bangkit dari kegagalan tu, pilihan, second chance dan jugak takdir...

walaupun story telling dlm bentuk non-linear (present time diselang-seli dgn flashback) mungkin agak mengelirukan pada awalnya,tapi bila dah repeat tgk utk kali kedua, boleh faham dgn jelas apa motif di sebalik tiap flash back scenes & how it connected to the present time...

acting from all the casts jugak sgt bagus...tgk je ekspresi muka  dah faham apa perasaan setiap watak2...especially the young Harumichi...he's impressive dlm epi 4..both young and adult couples have a great chemistry...

cinematography sgt cantik & color pallette yg digunakan pun memang sesuai...scene2 flashback buat kita macam betul2 tgk citer yg produce tahun 90an dulu...

lastly pasal lagu2 & BGM yg digunakan dlm citer ni...lagu 'First Love' yg diputarkan on the peak scenes meruntun emosi penonton...selain drpd tu lagu2 lain (kebykannya english songs) buatkan perasaan penonton terbuai2 mcm seolah2 tgk citer romance classic...

overall sgt puas hati...walaupun ada plot yg cliche tapi it is well executed...iols bagi 9.5/10...tolak 0.5 markah utk scene xxx yg x perlu...well, it's Netlix btw, so scene xx  is kinda expected...

pesan iols pada yg akan tgk citer ni, sediakan tisu sebelum tgk...yes, citer ni memang sedih but don't worry...the ending is beautiful...so berbaloi lah tgk citer ni walaupun jalan nak menuju ke bahagia tu penuh ranjau duri...


Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2022 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 3-12-2022 06:00 PM
first time bukak benang drama jepun walaupun dulu2 pun memang start dgn jdrama sebelum beralih ke kd ...

Betul2 dulu 2 mmg start dgn jdrsma..zaman2 takuya kimura tu sume..tp skang kdrama mendunia jd kurang plak tgk jdrsma walaupun sesekali tgk..

So bile tgk first love ni first mmg menggamit memori...hehehe...iols binge sehari nk abiskan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2022 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by xyla73 at 4-12-2022 10:32 AM
lynn_dmm replied at 4-12-2022 09:49 AM
Betul2 dulu 2 mmg start dgn jdrsma..zaman2 takuya kimura tu sume..tp skang kdrama mendunia jd kura ...


Haha…samalah kita…
Confirm kita ni sama generasi

Citer ni mengubat kekecewaan iols kat ending 2521…
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-12-2022 05:07 PM | Show all posts
up balik...takut tenggelam org x nampak sebab byk thread spam dlm board ni...

mula2 idak ler nak tgk sgt citer ni tapi terlayan sebab dah byk kali lalu-lalang kat iols punya timeline...
and i never regret it...it turn out among my favorite drama utk tahun ni & could be the best drama in term of 'first love' punya genre...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2022 06:13 PM From the mobile phone | Show all posts
I dah terminat satoh lps tgk drama ni.. dia ada channel YouTube kan... Bole tgk dia kat situ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2022 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Dan I juga tak bole move on lg dari drama ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2022 08:34 PM | Show all posts
neto replied at 4-12-2022 06:14 PM
Dan I juga tak bole move on lg dari drama ni...

takpe iols pun tak boleh move on...
tgk citer lain pun asyik teringat balik citer ni...
bukan setakat me'repeat' sampai dah kali ketiga, tapi lagu First Love tu pun iols dengar dlm infinite loop...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2022 08:38 PM | Show all posts
mula2 takut jer kalau open ending sebab tgk gambar ni...nasib baik endingnya memuaskan...jgn lupa tgk sampai betul2 habis ending credit kat epi 9 sebab ada bonus scenes...



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2022 08:43 PM | Show all posts
kenapa agaknya family Namiki pakai wardrobe warna merah & Yae pakai warna biru?
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2022 09:53 AM | Show all posts
xyla73 replied at 4-12-2022 10:28 AM
Haha…samalah kita…
Confirm kita ni sama generasi

yes uols..mmg mengubati kekecewaan 2521 punya ending...iols suka ending ni..nmpk matang..walaupun frust la plak tgk si namiki g bawak diri tu paadahal si yea dahbgtau dia suka namiki
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2022 09:55 AM | Show all posts
xyla73 replied at 4-12-2022 08:38 PM
mula2 takut jer kalau open ending sebab tgk gambar ni...nasib baik endingnya memuaskan...jgn lupa tg ...

nasib baik iols tak skip credit tu...myb sbb tgk masa ada byk lagi tp dah kuar name credit....so iols ff to the end...tercapai cita2 yae nk jadi stewardess kan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-12-2022 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
lynn_dmm replied at 5-12-2022 09:53 AM
yes uols..mmg mengubati kekecewaan 2521 punya ending...iols suka ending ni..nmpk matang..walaupun  ...

Maybe sebab masa tu Yae blm ingat dia lagi…dia pun ala2 pasrah redha biar takdir yg menentukan…kalau ada jodoh jumpalah, kalau xde just let it be…tapi dah memang takdir kan…Yae blh ingat dia balik lepas dengar lagu First Love dari CD yg Tsuzuru bwk balik dari rumah Namiki padahal dia bukannya sengaja nak bagi CD tu kat Tsuzuru supaya Yae ingat dia balik…lagipun kan dia nak pursue balik dia punya karier as a pilot…
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2022 02:38 PM | Show all posts
xyla73 replied at 5-12-2022 10:24 AM
Maybe sebab masa tu Yae blm ingat dia lagi…dia pun ala2 pasrah redha biar takdir yg menentukan…k ...

tula....mmg yae belum ingat...tapi mmg tak sangka sebab CD tu je kan..mujur la slow ly  dia ingat...iols tak sangka sbnanrnya mmg namiki yg suka dia dulu...mula2 ingat yae yang suka dia dulu...first love at first sight...bestnyaaaa..hehehee...
lagi satu namiki pun sbnarnya rasa bersalah jgak kat tunang dia tu...tunang dia tu kira baik sbnannya...tapi tulaa..dah namiki tak leh lupa kan yae...mmg seksa laa...


masa mak yae cakap...adakah keputusan dia menentukan hidup anak dia tu..mak dia mesti rasa berslah jgak bile yae cerai tu...mana dia nak sangka kan...


Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2022 02:40 PM | Show all posts
sapa yang nak tengok...scene xxx ada kat episod 5..

ingatkan clean la kan...smpi episod 4 takde...sekali ada la plak...tanjat kite.. +10 smpi 3 kali nak kasi lepas...netflix kann..uhhuhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-12-2022 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
lynn_dmm replied at 5-12-2022 02:38 PM
tula....mmg yae belum ingat...tapi mmg tak sangka sebab CD tu je kan..mujur la slow ly  dia ingat. ...

Hehe…gigih Namiki study sebab nak 1 sekolah dgn crush…betullah love can move boulders…tapi scenes masa diorg still kat high school tu memang sweet…terbuai2 perasaan tgk…dah lama rasanya x tgk love story yg menusuk kalbu camtu…what’s your favourite food, bergayut kat tepon, re-enact titanic scene last2 malu sendiri sebab ramai org tgk..

Rasanya ramai mak2 lain pun akan buat mcm apa yg mak Yae buat…yelah kahwin dgn org senang ingatkan blh bahagia…tapi iols ralatlah sebab Yae x sambung belajar…sayang sebab dia dah dpt offer gi Canada tapi lepas kahwin jadi surirumah sepenuh masa je…
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 02:29 PM GMT+8 , Processed in 0.122559 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list