CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 968|Reply: 17

[Dunia] Kes harian COVID-19 di China cecah rekod tertinggi sejak 3 tahun

  [Copy link]
Post time 28-11-2022 08:52 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 28-11-2022 12:53 PM

BEIJING, 24 November - Jumlah kes COVID-19 di China meningkat ke paras tertinggi sejak pandemik melanda hampir tiga tahun lalu.

Lebih 31,000 kes baharu direkodkan dalam tempoh 24 jam lalu memaksa sekatan diperluas selepas dilaksanakan di beberapa beberapa bandar utama negara itu.

Di Shanghai misalnya, larangan ke restoran dan gedung beli-belah dikuatkuasakan sejak lima hari lalu manakala penduduk Beijing pula diminta tidak keluar rumah dengan beberapa sekolah ditutup.

(Orang ramai beratur untuk melakukan ujian calitan COVID-19 di China ekoran peningkatan kes yang
meningkat ke paras tertinggi sejak pandemik melanda hampir tiga tahun lalu/ REUTERS)

Sekatan pergerakan turut dilaksanakan di bandar Zhenghzhou hingga mencetuskan ketegangan dan pertempuran melibatkan penduduk dengan pasukan polis.

Sekatan berkuat kuasa selama lima hari itu menjejas lebih enam juta penduduk bandar berkenaan.

Jumlah harian kes COVID-19 China mencecah rekod tertinggi dengan 31 ribu 454 kes tempatan namun masih kecil berbanding berbanding jumlah keseluruhan 1.4 bilion penduduk negara itu.-REUTERS

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 09:04 AM | Show all posts
'DIA' datang lagiiiiiiiiiiii



Mana kavajayjay, mana dato hisyam?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ikut penyokong PN dorang nk kuarantin lg. Okay la tu, boleh kuarantin sekali kebodohan tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak aih x hbs2 ye kat china ni..camna la kehidupan dwrang yg msh terkurung tu!penyiksaan sungguh!
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:12 AM | Show all posts
Ini semua salah DAP!

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:46 AM | Show all posts
#rindupkp97%
duduk rumah tgkj tv abahkau baca doa duit turun dari langit 6k ssm
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:48 AM | Show all posts
rosmahisham replied at 28-11-2022 10:05 AM
Mak aih x hbs2 ye kat china ni..camna la kehidupan dwrang yg msh terkurung tu!penyiksaan sungguh!

org cina kominis pun xtahan
cuma melayu cina malaysia pro lockdown yg kagum dgn cina kominis berdisiplin katanya je yg boleh tahan
nasib baik abahcow buat mco klu tak msia ni dah xde orang katanya smua dah mampus

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Mati kemurungan cina prc
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2022 05:00 PM | Show all posts
siapa suruh buat test.

patut buat bodoh ja. dah vaksin kan takut apa.

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2022 08:29 PM | Show all posts
vaksin tak berkesan

waaaaaaaaaaaaaaaaaaarghkahkahkahkahkahkah

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 01:48 AM | Show all posts
rosmahisham replied at 28-11-2022 02:05 AM
Mak aih x hbs2 ye kat china ni..camna la kehidupan dwrang yg msh terkurung tu!penyiksaan sungguh!

China ni suspicious sungguh
masa covid yang pertama kali tu macma ni jugak
dia bergentayangan sengsorang. pastu merebak ke Itali , Spain semua
tetiba eh sampai ke Asia.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Baca kat fb td Nurul Izzah positive COVID..trs msk sini..tp X nampak ade yg up lg..

Tuk x ot China,pe nak heran,kan ari tu siap berpesta ape tah..Kita msh dlm pkp ms tu..nanti dah ok pesta lg,mkn lg benda pelik2..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 02:05 AM | Show all posts
kenapa ye kes di sana mencanak2
padahal lockdown ketat juga
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
well, i think selain kes covid, kes2 lain seperti influenza B n A jugak kena highlight. dah makin mencanak2 kat negara kita. for me, kesan influenza ni lagi teruk dari covid berminggu2 nk pulih.

apepun dgr2 KJ akan masuk kementerian kesihatan balik...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 08:17 AM | Show all posts
ladybugz replied at 29-11-2022 04:07 AM
well, i think selain kes covid, kes2 lain seperti influenza B n A jugak kena highlight. dah makin me ...

hahaha mimpi je la ko
xkan punya bang non nak bawak masuk org yg kata dia main belakang sampai kalah saman dgn nuar
lagipun kabinet akan dikecilkan tiada ruang untuk senator


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 08:19 AM | Show all posts
Decaffeinated replied at 28-11-2022 05:00 PM
siapa suruh buat test.

patut buat bodoh ja. dah vaksin kan takut apa.

xbuat test nti mysejahtera jd merah
mysejahtera jd merah xleh gi mana2..

duk dlm rumah je


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-11-2022 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Siap ade yg dah buat protes kan. Kemain nk zero covid
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2022 04:10 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 29-11-2022 08:19 AM
xbuat test nti mysejahtera jd merah
mysejahtera jd merah xleh gi mana2..

xpe

KJ dah kalah


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 10:35 AM GMT+8 , Processed in 0.117195 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list