CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Kereta lorong RFID masih beratur panjang, diketawakan netizen

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 01:19 PM | Show all posts
lorong tng tesenyummm sinisss

itu paseeiii aku masih setia ngna kad tng
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Thunderclouds replied at 7-10-2022 01:17 PM
Ada beza. Takat ni tgk ST vs rfid, lane rfid lg byk perlu maju undur maju undur nk ke lepas palang ...

that part betul la tu.. Nervous tiap kali nk msuk rfid.... Kn duk jauh ngn kete depan... Takut2 kn reverse
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 12:36 PM
untuk closed toll, memang kena guna method masuk la..
and closed toll biasa lorong rfid bukan satu ...

sorry kurang faham..maksudnya kalau rfid sangkut, boleh masuk lane tng atau smart tag jugak ka tapi mmg kena spare kad dlm kereta..so lepas tu boleh sambung guna rfid balik ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Kereta myvi i dah built in smart tag...patutnya built in sekali dgn rfid...malasnya la i nak install benda alah tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Minami2013 at 7-10-2022 06:04 AM

RFID, ST & TnG tu tk boleh nk merge ke. I rase medium je yg berbeza, tp actually same je semua nya top up kat TnG.

Merge maksud i, kalo tk lepas RFID, boleh je keluar kat TnG. Macam ST boleh keluar kat TnG.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku setia dgn tng card sj
Lorong pon kosong je
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:28 PM | Show all posts
naina replied at 7-10-2022 12:25 PM
Kalau panjang cmtu bukan takat baki kurang tu, mesti masalah lambat detect jugak. Smart tag tu dah c ...

tapiiii ade gak mangkuk2 yg tunggu turn ber meter kt smart tag...tu yg kdg2 ade lorong smart tag berjela gak beratur..
padahal smart tag tu cpt je detect...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:39 PM | Show all posts
_kelly replied at 7-10-2022 11:50 AM
rasa tak boleh masuk lane lain..baru2 ni pon pihak terlibat dah buat announcement kalau campur2 la ...
Kalau masuk dengan RFID, maka harus keluar dengan RFID juga. Jika tidak, pengguna akan dikenakan penalti iaitu caj tertinggi penggunaan lebuhraya.
benda basic kot

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 02:43 PM | Show all posts
aku rfid mmg x install la malas nk install padahal dah beli pon
duk tngu NFC kad je ni smpai ke sudah x boleh beli
bodoh piang betul benda ni pon nk control ke?
nk pakai rfid pon x semua tol ada rfid ni
klo nk balik kg lalu heway plus dah sah2 xleh guna
kena topap jgk kt kad biasa
apahal la suka nk menyusahkan pengguna ntah x faham aku
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:44 PM | Show all posts
_kelly replied at 7-10-2022 01:48 PM
sorry kurang faham..maksudnya kalau rfid sangkut, boleh masuk lane tng atau smart tag jugak ka tap ...

kalau open toll, rfid sangkut or panjang, guna je la lane lain macam smart tag or tng..
kalau closed toll, masuk rfid keluar pun mesti rfid..
ikut pemerhatian i, selalu yang panjang ni berlaku kat open toll..
jenis orang hari-hari guna toll tapi tak cakna nak topup ewallet or tak reti nak jarak..

open toll - tol yang fixed..
closed toll - harga ikut jarak..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:47 PM | Show all posts
lifeline replied at 7-10-2022 02:43 PM
aku rfid mmg x install la malas nk install padahal dah beli pon
duk tngu NFC kad je ni smpai ke suda ...

highway plus dah ada rfid cek..lebih setahun dah kot dorang fixed rfid kat tiap tol..
kalau exit kecik, rfid dia sekalikan dengan lorong smart tag or tng..

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:48 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 02:47 PM
highway plus dah ada rfid cek..lebih setahun dah kot dorang fixed rfid kat tiap tol..
kalau exit k ...

sungkai dah ada eh?
japgi ptg nk tgk..
kalo ada boleh la iols install dah rfid tu
tp ni ramai plak complain asyik kena reverse je
tp ramai jgk yg ckp ok
pening iols hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:49 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 7-10-2022 01:54 PM
RFID, ST & TnG tu tk boleh nk merge ke. I rase medium je yg berbeza, tp actually same je semua nya t ...

smart tag boleh keluar kat tng sebab smart tag tu device je..payment tu detect dari kad..
and kad mesti guna kad yang sama..
kalau kad lain, dia akan charge maksimum..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 7-10-2022 02:39 PM
benda basic kot

ya, saya faham mcm tu jugak
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 02:44 PM
kalau open toll, rfid sangkut or panjang, guna je la lane lain macam smart tag or tng..
kalau clos ...

ok dah faham..open toll macam kat duke, duke2 atau guthrie..mmg sekali masuk terus charge kan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:53 PM | Show all posts
lifeline replied at 7-10-2022 02:48 PM
sungkai dah ada eh?
japgi ptg nk tgk..
kalo ada boleh la iols install dah rfid tu

hehe.. mesti ada..so far i pakai ok je..
asalkan jarak dengan kereta depan and jangan laju sangat..
biasa lalu at 20kmh lebih sikit pun lepas tak sangkut..
and masa pasang tu, ikut spec dia betul-betul..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 02:55 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 02:53 PM
hehe.. mesti ada..so far i pakai ok je..
asalkan jarak dengan kereta depan and jangan laju sangat. ...

hurmmm rasa mcm pernah nmpk jgk kot..
tol sungkai kecik so mcm u ckp tu la kot sekali kan dgn smart tag punya lorong
maybe i perasan sblum ni
nk try la guna, kengkadang lenguh jugak ketiak asyik streching je hahaha
nk beli alat pukul lalat tu asyik je la lupa hahahhaha pdhal sehari 3 4x lalu tol
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:56 PM | Show all posts
_kelly replied at 7-10-2022 02:50 PM
ok dah faham..open toll macam kat duke, duke2 atau guthrie..mmg sekali masuk terus charge kan..

ye.. betul..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:58 PM | Show all posts
lifeline replied at 7-10-2022 02:55 PM
hurmmm rasa mcm pernah nmpk jgk kot..
tol sungkai kecik so mcm u ckp tu la kot sekali kan dgn smar ...

i dalam kereta semua ada..
rfid, smart tag, tng dengan holder boleh expand bapak panjang tak payah keluar tangan
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 02:58 PM | Show all posts
lifeline replied at 7-10-2022 02:48 PM
sungkai dah ada eh?
japgi ptg nk tgk..
kalo ada boleh la iols install dah rfid tu

yg aku tau semua exit plus dah ade rfid..
yang takde kadang2 lorong smartag je mcm exit gopeng tu.
so kena manual bukak tingkap dan touch n go...

highway WCE exit Setiawan pun RFID and TnG je.. Smartag takdak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 03:22 PM GMT+8 , Processed in 0.102067 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list