CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5129|Reply: 115

[Tempatan] Kereta lorong RFID masih beratur panjang, diketawakan netizen

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Rockafella at 7-10-2022 03:19 PM


Tidak kira sama ada menggunakan kad fizikal Touch n Go, SmartTAG atau RFID, semua pengguna perlu memastikan untuk memiliki baki yang mencukupi sebelum memulakan perjalanan. Untuk mengelakkan rasa malu akibat “BAKI KURANG” terpapar di plaza tol di masa hadapan, pengguna RFID digalakkan untuk mengaktifkan fungsi “auto-reload” atau tambah nilai automatik pada aplikasi Touch n Go eWallet. Ia boleh dilakukan di dalam aplikasi dan nilai untuk ditambah boleh ditetapkan mengikut keinginan pengguna.

Pengguna RFID juga diingatkan untuk masuk dan keluar lebuhraya PLUS menggunakan cara pembayaran yang sama. Kalau masuk dengan RFID, maka harus keluar dengan RFID juga. Jika tidak, pengguna akan dikenakan penalti iaitu caj tertinggi penggunaan lebuhraya. Untuk pengguna RFID kali pertama, dinasihatkan untuk bergerak perlahan di laluan RFID dan pastikan ada jarak yang agak jauh dari kenderaan di hadapan.

Jika semua itu tidak dipatuhi maka jadilah seperti dalam hantaran FB Dr Mohd Izhar.Kereta di lorong RFID beratur panjang sehingga 2 km,manakala lorong smart tag lancar hanya ada 2 3 kereta melalui.Sepatutnya lorong RFID lebih lancar,tapi ini sebaliknya,sudah jadi terbalik.Netizen juga terhibur melihat papan tanda touch n go yang terbalik.Tol Multiverse?

Sumber Facebook Dr Mohd Izhar

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 10:51 AM | Show all posts
bagi laa lagi monopoly...

bertahun operasi ... improvement mcm hauk...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 10:57 AM | Show all posts
dah baki kurang, kau la salah..
nak salahkan sistem kejadah..
pastu dah nampak lorong tu sangkut, masuk je la smart tag or tng..
sendiri yang tak bijak buat keputusan..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 10:57 AM
dah baki kurang, kau la salah..
nak salahkan sistem kejadah..
pastu dah nampak lorong tu sangkut, m ...

Rfid blh guna touch and go  @ smart tag ka?

Patutnya maintain smart tag dan touch and go saja.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 10:57 AM
dah baki kurang, kau la salah..
nak salahkan sistem kejadah..
pastu dah nampak lorong tu sangkut, m ...

rasa tak boleh masuk lane lain..baru2 ni pon pihak terlibat dah buat announcement kalau campur2 lane dekat tol kena denda..akak pulak masih setia dengan tng
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 11:54 AM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 7-10-2022 10:57 AM
dah baki kurang, kau la salah..
nak salahkan sistem kejadah..
pastu dah nampak lorong tu sangkut, m ...

mn bklh yg rfid guna smart tag
klu lorong tng blh, tu pun klu dia ada bwk kad utk sentuh



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk hiway guna rfid keluar pun mesti guna rfid. Kalau masuk guna smart tag keluar boleh smart tag atau tng. And pls la check baki sebelum gerak. Selalu yg buat problem baki xcukup
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 7-10-2022 11:18 AM
Rfid blh guna touch and go  @ smart tag ka?

Patutnya maintain smart tag dan touch and go saja.

Kena buat bekap ada seketul kad tng juga sister. Bagi akak penting tu sis.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau Baki berkurang kita topup pun bukan on the spot boleh guna..kena sidai tepi dulu 3-5minit baru boleh guna. Dah kena tuhari..lupa nk check balance..ingat cukup..rupanya xcukup
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau panjang cmtu bukan takat baki kurang tu, mesti masalah lambat detect jugak. Smart tag tu dah cukup bagus takdan 3 saat kereta belakang nak lalu dia angkat dah. Hakak senyum sinis jahh dengan line sebelah MyRfid bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:31 PM | Show all posts
scorpionkiki replied at 7-10-2022 11:18 AM
Rfid blh guna touch and go  @ smart tag ka?

Patutnya maintain smart tag dan touch and go saja.

setengah rfid sekali dengan smart tag..
kalau sekali smart tag, mesti akan ada tng punya machine..
i ok je dengan rfid..
so far tak pernah sangkut..
dah ada guidelines kan..
follow je la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:33 PM | Show all posts
dlm gamba tu diketawakan  dan di senyum sinis oleh smart tag
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:36 PM | Show all posts
_kelly replied at 7-10-2022 11:50 AM
rasa tak boleh masuk lane lain..baru2 ni pon pihak terlibat dah buat announcement kalau campur2 la ...

untuk closed toll, memang kena guna method masuk la..
and closed toll biasa lorong rfid bukan satu je..
kecuali kalau exit kecik..
yang open toll ni selalu panjang..
dah panjang tu, beralih la ke lane tng or smart tag..
buat apa nak tunggu panjang-panjang kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:39 PM | Show all posts
Kowser guna RFID guna Touch n Go lebih mudah tangah tak sampai guna je pukul lalat tu cepat je lepas senang maintain satu kad tol dan parking.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:40 PM | Show all posts
supernaturalee replied at 7-10-2022 11:54 AM
mn bklh yg rfid guna smart tag
klu lorong tng blh, tu pun klu dia ada bwk kad utk sentuh

kalau lorong tu rfid saja, tng or smart tag memang tak ada..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Selayaknya diketawakan dan dicerca. Nak upgrade tapi konsepnya masih sama. Bodoh nawwww.. kau upgrade sistem tak payah berpagar2 ni tak boleh ke hanat? Balik2 nak lalu kat pagar2 ni.. move on pls..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 12:52 PM | Show all posts
kalau rfid takde link dengan kad tng macam smart tag yg kena slot in kad? mahapla iols jarang masuk highway2 ni, kalau masuk pun tetap setia dengan tng biasa je
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Ak x nampak pun bezanya ngn smart tag.. Yg beza smart tag pakai device rfid pakai pelekat
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada hari lorong smarttag yg jem, ada hari tng n ada hari rfid. Sebenarnya, yg slh is org yg guna tu, baki x cukup xnak check sebelum keluar rumah..kan ke rfid online bukan physical mcm kad tng kan...
Mcm2 mslh yg sendiri buat kan...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
shida81 replied at 7-10-2022 01:05 PM
Ak x nampak pun bezanya ngn smart tag.. Yg beza smart tag pakai device rfid pakai pelekat

Ada beza. Takat ni tgk ST vs rfid, lane rfid lg byk perlu maju undur maju undur nk ke lepas palang. Q lg panjang dr ST. STag paling2 busuk (xtermasuk baki kurang) tag xleh baca. Tp xyah ulang reverse mcm rfid,scan manual ja dh terus voley lalu. Sy guna plus almost every day.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:10 AM GMT+8 , Processed in 0.224427 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list