CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: mojarean_X

[Jenayah] Anak putus asa tunggu bantuan Putrajaya, mahu terjun bangunan, kata ibu mangsa permerdagangan manusia di Myanmar

  [Copy link]
Post time 7-10-2022 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Lista replied at 7-10-2022 07:30 AM
Kesian tengok maknya ni dah terdesak.
Kerajaan kena proaktif ada larangan sesiapa yg keluar negara  ...

Ya kesian.. walaupun salah sendiri pegi sana tapi dah tertipu dgn org jahat, tujuan mungkin nk naiktaraf kehidupan keluarga. Cina tnh cina tu mcm yahudi, perut hijau, kejam. Setuju kerajaan kena buat penerangan tentang bahaya scammer, mcm2 jenis scam pulak. Yg ni scam nyawa. Sbg manusia kita ada perasaan belas. Yg boleh tlg kena tlg, takkan nk padankannmuka pulak. Mcm mak bdk tu kata, dia nk buat apa tak boleh, helpless. Bygkan ank kita kena seksa, sanggup kita dok saja. Tentulah sbg ibu akan berusah sedaya upaya.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 07:59 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 7-10-2022 07:44 AM
Kes ni jadi  punca dari kerajaan juga...kerajaan yg fail sb negara kita matawang makin jatuh...gaji  ...

Ya setuju sgt2. Yg melayu pegi australia duyun2 tak pulak org kondem. Sib baik org putih tak sekejam bangsa sepet tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 7-10-2022 07:40 AM
bangsa kau suka ke pemimpin melayu..suruh LKS LGE p tolong...

Kaum dia tapi bukan semua lah lebih suka look down keupayaan kaum Melayu
Aku tak nafikan ada aje kaum Melayu ni punyai sikap yang buruk terutama bila bekerja tapi bukan semuanya coz ada aje yang begitu tekun bila bekerja terutama fresh graduates yang di bawah kategori kontrak mengalahkan permanent staffs
Back to the topic kalau gomen PH masih berkuasa belum tentu akan dapat selesaikan masalah walaupun pun 1 kes sedang kan sekarang ni dah beberapa kes telah berjaya di selesaikan
Selama ni biro pengaduan MCA yang banyak menolong pengadu yang meminta pertolongan tanpa mengira latar belakang kaum & agama
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 7-10-2022 07:46 AM
Yezzaaa
Myanmar neh mmg susah nak runding2...
Tengok la dia buat nohen kat rohingya...

Setuju sangat
Kerajaan Myanmar ni memang kejam dengan tak berhati perut terhadap rakyat sendiri ini kan pula dengan rakyat dari negara lain so memang payah lah nak deal dengan depa tanpa usaha berterusan yang kuat
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:12 AM | Show all posts
sendiri pergi, sendiri nak bunoh diri, sendiri blame gomen...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:16 AM | Show all posts
Minta tolong, tapi mengata.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk ahso camtu jerit2 1 ofis jerit2 kat suami
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:23 AM | Show all posts
terjun jela
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 08:30 AM | Show all posts
pelik betul aku dgn manusia ni..masa tgh senang ko tak pikir panjang mentang2 nmpk duit berkepok-kepok padahal bru berangan terus menyerah diri kena jual skrg bole pulak salahkan kerajaan sebab masalah kau..masa senang elok pulak kau diam2 bila jadi masalah blame sana sini. ptuih
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:42 AM | Show all posts
aiyaaa idup susa mati pun susaaa

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:48 AM | Show all posts
sblm tu bangga , anak dpt kerja belas2 ribu sebulan

ye lah, smua salah tokeh dekut kek mesia ni bagi gaji rm2,500 tp buat macam kuli batakk

gaytooohhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:48 AM | Show all posts
diri sendiri yg pegi lps tu salahkan kerajaan tk amik tindakan.. walhal ko yg nak pegi tolol2 betul dorg ni.. aku tk nampak pun muka2 tu mangsa .. sihat gemok mcm babi je smua
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:51 AM | Show all posts
kerajaan kena ambik tanggungjawab juga sebab kerjanya memang untuk melindungi rakyat. kalau tidak maka something wrong dengan kerajaan... lagi pun ini kes difahami sebagai penipuan

..dan betullah statement hishamudin hashim tu, dia cuba beri tekanan kepada kerajaan myanmar walaupun sepatutnya kerajaan yang kena buat, kerajaan kena bagi penjelasan tentang pendirian mereka dalam hal yang mana ini akan menyentuh hubungan antara dua negara...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:52 AM | Show all posts
noor2 replied at 7-10-2022 07:36 AM
Dah mmg betul pun kerajaan duk sibuk PRU..

Dah knp polis sibuk nk selamatkan kes culik agen kosme ...

laki dia kan yang tokan dadah? kenapa nak salahkan wife dia pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:55 AM | Show all posts
at the first place, dorang datang keje kat sana ada lapor diri kat embassy ke wisma putra ke? dah masalah baru nak cari embassy. ingat senang ke embassy nak cari. nak main terjah2 je kat negara orang. byk prosedur dia. kena dapat kerjasama negara asing tu jugak, cth bantuan polis sana
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 7-10-2022 08:30 AM
pelik betul aku dgn manusia ni..masa tgh senang ko tak pikir panjang mentang2 nmpk duit berkepok-kep ...

Betul tu Rospinki
Tipulah kalau tak nak gaji yang berkepok-kepok tapi masalahnya pi ke negara yang dah sedia maklum ketidakstabilan politik dan keadaan negara itu sendiri kucar-kacir dengan gomen yang tidak berhati perut memperlakukan rakyat dengan begitu kejam
Ada yang dapat kerja di ovc dengan gaji yang lumayan sampai sanggup mengeji gaji yang di perolehi di sini sebelum ini sedangkan gaji tu di kirakan tinggi juga tapi bila jadi macam masa Covid melanda seluruh dunia so kena retranched apalagi meroyan nak balik semula bekerja kat sini
Sekarang ni bila keadaan dah mula pulih so ada tu hadap lagi semula nak pi kerja kat ovc untuk dapatkan gaji yang tinggi lagi
Esok2 kena retranch lagi so meroyan nak kerja sini semula
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-10-2022 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
helicornia replied at 7-10-2022 08:55 AM
at the first place, dorang datang keje kat sana ada lapor diri kat embassy ke wisma putra ke? dah ma ...

Itu lah pasal
Ada ke pi sana melalui procedure yang betul @ secara illegal
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:00 AM | Show all posts
helicornia replied at 7-10-2022 08:52 AM
laki dia kan yang tokan dadah? kenapa nak salahkan wife dia pulak?

Sebab bersubahat. Wife dia tahu lakinya tokan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko je lah pi aunty. Dah ko kata gomen lmbt sgt  kan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2022 09:13 AM | Show all posts
time camni baru nak cari kerajaan, tapi apa-apa kerajaan buat sebelum ni asik merungut je. memang simpati kes camni, tapi macam org lain cakap la takde sape paksa anak dia pergi keje sana. Silap-silap dia yg beriya suruh anak dia ambil job offer tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-2-2023 07:47 PM GMT+8 , Processed in 0.111223 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list