CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 12181|Reply: 150

Gajah Naik Bukit- Awas! Orang Asli Beri Amaran Malaysia Bakal Dilanda Musibah

  [Copy link]
Post time 6-10-2022 04:24 PM | Show all posts |Read mode
GUA MUSANG – Masyarakat Orang Asli di sini mempercayai kejadian gajah mendaki bukit di kawasan Simpang Kuala Betis-Lojing di sini beberapa hari lalu memberi petanda awal bencana alam akan berlaku.


Seorang penduduk Orang Asli, Pelinejon Assut, 38, mengikut kepercayaan masyarakat Orang Asli zaman dahulu, mereka menjadikan haiwan sebagai rujukan dalam menjalani kehidupan seharian.










“Selain habitat diganggu atau keluar mencari makanan, kami tidak menolak kemungkinan kumpulan gajah itu seolah-olah mahu memberi petunjuk bahawa akan berlaku musibah atau bencana alam selepas ini.


“Oleh itu, masyarakat Orang Asli menjadikan kejadian itu sebagai petanda untuk kami membuat persiapan untuk berdepan musim tengkujuh tidak lama lagi, ” katanya.







Terdahulu, tular rakaman video berdurasi 18 saat yang memaparkan sekumpulan gajah yang mendaki dan berada di atas bukit di Simpang Kuala Betis ke Lojing, Gua Musang.


Kebanyakan pengguna jalan raya yang melalui kawasan itu berhenti dan merakamkan video apabila melihat gajah-gajah tersebut berada jelas di hadapan mata mereka di kawasan bukit itu. – CARI


Sumber: Kosmo

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Beribear at 6-10-2022 04:49 PM

Betulke watsep yg tersebar tu kata empangan tasik kenyir mungkin akan pecah
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Beribear replied at 6-10-2022 04:48 PM
Betulke watsep yg tersebar tu kata empangan tasik kenyir mungkin akan pecah

Kenapa akan pecah?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Beribear:  Edited by Beribear at 6-10-20 ...

Katanya seminar tu perkara normal..pelan tindakan kecemasa dan sop antara jabatan2 yang berkaitan..tapi belah2 tganu kecoh jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Beribear replied at 6-10-2022 04:48 PM
Betulke watsep yg tersebar tu kata empangan tasik kenyir mungkin akan pecah

Lately ni kecoh pasal ni kan
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 04:59 PM | Show all posts
met msia ckp kan xde ape2..demi ge gitew
tp iols lg percaya gajah2 ni pnye kelakuan
binatang ni allah bg kelebihan boleh rasa apa yg kite sndri taktau
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Musim bnjir sane biasa start bulan 12 ek?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni bakalan tsunami kuala krai gua musang lagi ke...

Teringat zaman 2014.... rumah tenggelam dalam sangat selama 2 minggu.... air setinggi pokok kelapa....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Beribear replied at 6-10-2022 04:48 PM
Betulke watsep yg tersebar tu kata empangan tasik kenyir mungkin akan pecah

Tak lah.. fake news... selamba je kata empangan kenyir retak
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:04 PM | Show all posts
mungkin gajah berang sebab najib dpt ke parlimen?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 6-10-2022 05:00 PM
Musim bnjir sane biasa start bulan 12 ek?

Tengkujuh peak bulan 11 - 1
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:07 PM | Show all posts
kita yg manusia ni berat tak seberapa pun mengah panjat bukit, inikan gajah
kalau tak penting takkan dia panjat bukit tu, baik guna jalan lembah ada sungai buat minum hilang dahaga
termakan gak dlm pala otak ni pasal something big is coming ..
semoga kita semua dilindungi dari mala petaka, amin
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Belibis replied at 6-10-2022 04:55 PM
Katanya seminar tu perkara normal..pelan tindakan kecemasa dan sop antara jabatan2 yang berkaitan.. ...

Betul la.. itu BCP (Business Continuity Plan) atau bahasa melayu Pelan Tindakan Kecemasan drill peringkat nasional.. mmg masa drill exercise tu kena simulate ikut real scenario... authority mana nak kena activate... communication plan...
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:26 PM | Show all posts
Ala comelnya gajah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:37 PM | Show all posts
Beribear replied at 6-10-2022 04:48 PM
Betulke watsep yg tersebar tu kata empangan tasik kenyir mungkin akan pecah

ada kerosakan tengah repair setahu kaka. dia orang ada bagi short course pergi lari ke mana andai berlaku musibah



kalau empangan pecah akan jadi tsunami padang jarak padang tekukur. tiadanya kepala air macam air terjun. moga nadma dan agensi2 keselamatan ada backup plan dan contigency plan untuk bantu pindahkan penduduk dalam short time.



Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:39 PM | Show all posts
bulan 11 pantai timur, bulan 12 johor selangor  melaka. vietnam tengah ribut.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tripleid at 6-10-2022 07:38 PM

Semoga kelantan tenggelam kaw2 banjir tahun ni..ni je cara nk ajar puak lobai yg gigih tebang hutan x ingat dunia kat ulu kelantan tuh
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2 petanda…
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Pandai2 dok buat pitenah
Kan wak jait dah cakap selagi pru tak buat, banjir akan ditangguh
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
tri-max replied at 6-10-2022 05:07 PM
kita yg manusia ni berat tak seberapa pun mengah panjat bukit, inikan gajah
kalau tak penting takkan ...

aku terketawa pulak baca ni membayangkan gajah2 tu

yeah, Aameen YRA.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 03:00 PM GMT+8 , Processed in 0.127326 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list