CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Gempar:KJ kata majoriti daripada rakyat yang mengalami komplikasi daripada merokok sama ada sakit jantung, kanser atau penyakit berkaitan paru-paru adalah B40.

  [Copy link]
Post time 6-10-2022 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Feveret b40 nestarik tehtarik t20 plak feveret caffe latte green tea latte..thats y lah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 5-10-2022 05:46 PM
lagi ramai B40 mampus ok pe...benda yg positif


NO... golongan pekerja bawahan and mid tier ini sangat2 diperlukan utk buat keje2 kasar... contoh kait buah sawit, pekerja2 ladang, team housekeeping, gardener and all...

Cemane bisnes nak jalan kalo takde b40 and m40?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
mrsamz replied at 6-10-2022 07:36 AM
Feveret b40 nestarik tehtarik t20 plak feveret caffe latte green tea latte..thats y lah

Same je bersepah i tengok puak2 t20 kat gleneagles berbulan2 warded cancer.. ratus ribu habis bayor bil sbb ada medical card tak cover cancer treatment
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
freesia71 replied at 6-10-2022 07:00 AM
Kak, yg green energy tu,everywhere they are promoting net zero carbon by 2050. Dlm paper the edge  ...

Yang lain2 u mention tu okay

Tp bab plug in hybrids /EV tu i rasa is a scam
I tak percaya langsung plug in hybrids or EV tu environmental friendly
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
lesprincesse replied at 5-10-2022 08:21 PM
Ke.. sebab statistically yg banyak smoking adalah lelaki melayu. Dan statisically jua mereka dominas ...

Yes... ini maybe lah... biasa nya depa cakap based on facts and stats... data tak menipu tp boleh di manipulasi hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok. Tally dgn lojik ajal.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-10-2022 07:37 AM
NO... golongan pekerja bawahan and mid tier ini sangat2 diperlukan utk buat keje2 kasar... contoh  ...

Kerja petik buah sawit masih lagi manual labour dan tak boleh automate. Di US nak semai atau tuai tanaman seperti gandum dan jagung sudah boleh buat automated atau perlukan sedikit tenaga kerja. Semuanya guided guna gps. Yang petik sayur dan cili masih pakai tenaga kerja asing dari Mexico.

Persoalannya adalah adakah palm oil ini sustainable jika kita bergantung kepada tenaga kerja asing semata-mata. Kalau tanya gomen mestilah jawapannya 'ya'.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb yg dpt byk bantuan golongan B40,  diorg dpt duit bantuan bulan2 terus beli rokok mahal sblm ni cuma isap rokok daun, duit habis belu rokok meroyan kt wakil rkyt duit x cukup byr yuran anak, walhal anak2 b40 suma dpt yuran free, mkn free kt sekolah  dpt duit YB beli rokok lagi ulang2 sampai AJM. Tp politaik mmg bela golongan mcm ni sbb undi mrk tersangat la diperlukan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ultra78 replied at 6-10-2022 08:04 AM
Kerja petik buah sawit masih lagi manual labour dan tak boleh automate. Di US nak semai atau tuai  ...

Sawit dikira sustainable oil sbb OIL YIELD PER HECTARE jauh lebih tinggi dari other edible oils i.e. rapeseed, olive, coconut oil, sunflower, canola..

Yes petik buah sawit tak boleh automate.. tp boleh MECHANISED... some ladang dah install landasan sendiri utk angkut sawit dalam ladang..

Part automation sesuai to other higher value crops lah   mcm koko, pepper... dah install pun di sesetengah ladang
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 6-10-2022 08:19 AM
Sbb yg dpt byk bantuan golongan B40,  diorg dpt duit bantuan bulan2 terus beli rokok mahal sblm ni c ...

Cost per undi bagi 1 kepala jauh lebih rendah..

Kasi rokok, kain batik, duit bantuan sara hidup 300 hengget.. dah dpt 1 undi.... politicians peduli apa, yang deme kesah, KPI mereka cuma jumlah undi je
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:50 AM | Show all posts
bukan ke ramai kate bukan sbb rokok tapi sbb vaksin??
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 6-10-2022 07:32 AM
Kenyataannya sebegitu kan? Lagipun org susah tak mampu nak beli makanan2 yg menyihatkan dan berkuali ...

Dia org beli rokok seludup harga bawah RM10 yg bekalan tak pernah putus kat kedai Acheh.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 08:58 AM | Show all posts
green~tea replied at 6-10-2022 07:37 AM
NO... golongan pekerja bawahan and mid tier ini sangat2 diperlukan utk buat keje2 kasar... contoh  ...

they SHOULD die if they are diagnosed with cancer, heart disease and lung diseases associated with smoking and vaping...
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 09:00 AM | Show all posts
ultra78 replied at 6-10-2022 08:04 AM
Kerja petik buah sawit masih lagi manual labour dan tak boleh automate. Di US nak semai atau tuai  ...

pemikiran green tu masih di tahun 1970an...using hard labour for production...zaman itu sudah berlalu...di jepun, ramai sex worker adalah robot dan sex doll...malaysia bila lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 6-10-2022 09:00 AM
pemikiran green tu masih di tahun 1970an...using hard labour for production...zaman itu sudah berl ...


Theres difference between manual labor, mechanisation and automation then IoT/digitalization
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 09:44 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 6-10-2022 09:45 AM
copy_paste replied at 6-10-2022 08:50 AM
bukan ke ramai kate bukan sbb rokok tapi sbb vaksin??

KJ tak leh pi tutup kubur2 baru yg berlambak2 sedang muncul di seluruh negara tu lalu dia simply salahkan rokok dan syarikat2 rokok yg dah wujud sejak tahun 60an yg tahun 70 an 80 an dan 90 an tarak pungg B40 mati ramai2 kerana penyakit2 itteww...salahkan apa saja melainkan badshit kekdahnyaaa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2022 09:49 AM | Show all posts
Suchi replied at 5-10-2022 11:32 PM
Kenyataannya sebegitu kan? Lagipun org susah tak mampu nak beli makanan2 yg menyihatkan dan berkuali ...

beli rokok sekotak boleh conquer sorg2. beli ayam sekor kena kongsi ramai2
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 6-10-2022 08:43 AM
Sawit dikira sustainable oil sbb OIL YIELD PER HECTARE jauh lebih tinggi dari other edible oils i. ...

Setuju. Tak perlu fully automated but at least some hard labour tu boleh diringankan dgn penggunaan jentera but it all boils down to cost bak kata jiran peneroka aku kalau indon boleh pikul buat apa nak guna forklift.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 6-10-2022 10:25 AM
Setuju. Tak perlu fully automated but at least some hard labour tu boleh diringankan dgn penggunaa ...

Majikan selfish gitu.. kena amek berat ergonomic kesihatan pekerja... depa ni majikan sejenis tak pandang jauh..  bukan senang nak dapat pekerja yang berkualiti....  loyal, efficient, nak train lagi.... so invest dalam machinery ni satu keperluan
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2022 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
TabletSusu replied at 6-10-2022 09:49 AM
beli rokok sekotak boleh conquer sorg2. beli ayam sekor kena kongsi ramai2

Tapi stranger akan lebih malu nak minta seketul ayam kepci yg ko makan tapi selamba minta rokok. Aku pernah kena sorang mamat ni selamba minta aku bayarkan rokok sekotak kat kedai runcit.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-1-2023 12:38 AM GMT+8 , Processed in 0.118733 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list