CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Politik] Gaji wakil rakyat tidak cukup, dorong terlibat rasuah: Mujahid

  [Copy link]
Post time 5-10-2022 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Nnasda53 replied at 5-10-2022 10:50 AM
Betul tu chuols depa sibuk nak membuncitkan perut masing2 je.
Dengan rakyat senang je jawab perunt ...

Kalau takde peruntukan sekalipun, patutnya amik la inisiatif carikan jalan..
Dah le rupa buyuk, peyut buncit.. takde nur kat muka langsung..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 11:15 AM
Susah nk ubah, tgk komen dlm ni dh la... Masih tebal pemikiran "ADUN or MP prrlu kerap tunjuk muka ...

Tulah. Bg iols adun/mp pemudahcara utk masalah rakyat pd agensi2 kerajaan dan lain2. Masalahnya rakyat expect wakil rakyat utk selesaikan masalah tanpa ambil kira faktor limitation wakil rakyat tu. Ada wakil rakyat terpaksa kuarkan duit poket sendiri hingga ada yg sanggup associate ngan org yg x sepatutnya utk dpt political funding. Semua sbb rakyat x fhm fungsi wakil rakyat yg sbnr.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:21 AM | Show all posts
sebelum umum sepatutnya mujahid fikir pulak soalan

jadik berapa besar gaji yang cukup supaya tak ambik rasuah? .. memang tak ada jawapan pun soalan ini, berapa besar pun gaji menteri atau marhaein kalau jenis rasuah akan rasuah jugak.. tengoklah bijan, gaji dah besar tapi sebab tamak dan rasa tak cukup dia buat skandal rompak duit rakyat

soalan kedua kenapa mujahid kena kaitkan gaji yang dah mewah perlu ditambah lagi dengan rasuah? .. sebab mujahid tamak dan berjiwa lembik, gaji dah besar, bila kena tawar rasuah skit terus rasa nak terbang songkok tu..

kenapa mujahid ingat cuma dengan duit gaji mereka tak akan rasuah? sebab mujahid memang kebulur duit dan harta shj, cuba kalau kesalahan rasuah disula hukumannya... katalah rasuah RM50,000 keatas kesalahan pemberi dan penerima rasuah dihukum dengan disula dengan javelin misile pemusnah kereta kebal america dan dirampas semua harta dalam keluarga itu, terfikirkah mujahid mahu rasuah lagi...

mudah-mudahan mujahid janganlah bersikap materialistik sangat... kalau rasa tak cukup buat bisneslah, keluar dari jawatan2 lantikan sebab politik ini sebab setakat nak cadang halang rasuah dengan naikkan gaji, maka cadangannya itu tak akan menyelesaikan rasuah malah menjahanamkan negara, semua orang nak minta gaji lebih tinggi pulak..

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-10-2022 11:13 AM
Dia habaq lagu, sbb gaji ciput.. hang tak prasan ka?

Aiyyaaaa, dia ckp tu analogi lah. Kan dia kata SEOLAH OLAH. Dia terang scenario serang politician yg nk mendaki ranking ke pimpinan parti, benda yg mmg berlaku.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyyooo, yg komen byk dlm ni komen tajuk ke hapa? Baca artikelnya idok...

Kawan tu bagi solusi yg diberi perhatian cuma tajuk yg dibuat oleh TT yg mmg provocatif?


Kita juga menyokong usaha untuk mewujudkan Akta Pendanaan Politik kerana sememangnya sumbangan (dalam politik) amat diperlukan.

"Jadi jika betul sumbangan itu perlu, maka kena buat secara telus, dana itu masuk ke akaun parti dan declare kepada rakyat (supaya) mengelakkan dia mencari kepentingan lain untuk (lakukan) rasuah agar dapat beri kepada parti,” katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:29 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 5-10-2022 11:17 AM
Kalau takde peruntukan sekalipun, patutnya amik la inisiatif carikan jalan..
Dah le rupa buyuk, p ...

Hahahaha baru iols ingat nak hamun si tak guna ni.
Ayat ke dua chuols tu mmg ngam2 sangat mcm iols pikirkan.
Muka tak semiak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mojarean_X at 5-10-2022 11:35 AM
axl_bach replied at 5-10-2022 11:12 AM
Btol, mmg peruntukan utk pembangkang disekat... Part ni mmg aku frust dgn PH sbb dorg gagal ubah s ...


Iols harap budaya sekat2 peruntukan dihapuskan. Sbb mereka dipilih rakyat. Even peruntukan yg iols dgr dlm Rm3.5 juta seorang mp setahun bg iols kena perhalusi lg. Sbb setiap consituency ada keperluan berbeza dan jumlah pengundi berbeza. Contoh parlimen damansara dan parlimen pedalaman di sabah dan sarawak ada keperluan berbeza dan itu semua kena ambil kira. Contoh di sabah dan sarawak mungkin kos logistic tinggi jd faham lah nape ada pengundi diberi wang saku utk petrol jika pergi ke pejabat mp yg jauh manakala pengundi damansara mungkin issue mereka berbeza dan tidak melibatkan monetary memandangkan taraf hidup yg tinggi. Jd bila ada masalah melibatkan peruntukan, mp2 dan adun2 begini akan generate political funding dari sumber2 yg mungkin kontroversi demi fulfill kehendak pengundi2 ini. Jika tidak, mereka akan ditolak pula.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Matlamat tak menghalalkan cara ye. Rasuah tu haram ye. xkan lupa dah kot forumers oiii...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 11:25 AM
Aiyyooo, yg komen byk dlm ni komen tajuk ke hapa? Baca artikelnya idok...

Kawan tu bagi solusi yg d ...

Iols sokong akta pendanaan politik sbb iols tau mereka2 yg menderma dana politik tu lah yg plg byk dpt kontrak kerajaan. Dgn akta begini, semua akan jd transparent dan rakyat bole nilai sape yg funding both political side of divide. Ntah2 orang yg sama juga yg funding dan manipulate politik di malaysia. Who knows....
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:42 AM | Show all posts
Banyak sangat skandal nak kena bela

kahkahkahkahkahkahkah


duit ini xkan  pernah cukup sehingga ko sedar duit sudah tidak berguna lagi





Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 5-10-2022 11:34 AM
Iols harap budaya sekat2 peruntukan dihapuskan. Sbb mereka dipilih rakyat. Even peruntukan yg iols ...

Itulah, bangsat sgt anaktiri MP pembangkang. Dan lagi bangsat PH yg dakwa menjunjung Rule Of Law x ubah sistem bangsat ni masa ada peluang dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 5-10-2022 11:38 AM
Iols sokong akta pendanaan politik sbb iols tau mereka2 yg menderma dana politik tu lah yg plg byk ...

Btol, selain akta lompat parti, akta ni antara yg terpenting utk digubal
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 12:03 PM | Show all posts
sikit mcm gaji polis ke...sbb polis pun suka makan rasuah
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 12:14 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 12:34 PM | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 11:22 AM
Aiyyaaaa, dia ckp tu analogi lah. Kan dia kata SEOLAH OLAH. Dia terang scenario serang politician  ...

kalau menerima tanggapan mcm tuh, umpama menerima kejadian itu ok.. tak perlu kata mungkin sbb deme tak cukup duit.. habaq jahh yg ada cukup duit ke dak, rasuah tetap salah.. itu bezanya org yg tegas dgn pendirian dgn org yg dok suka berkanda dinda..


adun ka menteri ka apa sumer tuh semua dibayaq gaji yg tinggi utk penjawat awam di mesia. maka dengan gaji itu, utk deme cukup mkn pakai. kalau hat utk rakyat ada peruntukan. kalau peruntukan tak mencukupi, deme kena pikiaq cara lain utk bantu.. di mana ada kehendak, di situ ada jalan.
kalau dah tau ada byk kenduri ka apa kat kawasan sendiri, pandai2 la urus kewangan tuh.. dah deme gigih nak jadi wakil rakyat..

sbb tu patutnya dah jadi bisnesmen berjaya sblm jadi wakil rakyat.. masa tuh nak bantu rakyat pun takde masalah.. hat ni wat keje wakil rakyat mcm dinasti kuarga, tapi takde bisnes harap nak sakau duit org yg keje keras, baik pi merempat tmpt lain.. kalau rupa mcm brad pitt ka robert redford ka mcm jaman muda2 deme, takpe kott.. terubat hati tgk rupa hensemmmm...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 12:36 PM | Show all posts
Nnasda53 replied at 5-10-2022 11:29 AM
Hahahaha baru iols ingat nak hamun si tak guna ni.
Ayat ke dua chuols tu mmg ngam2 sangat mcm iols ...

iols geli geleman terutamanya jaman kanda dinda tuh.. eeww tahap gaban..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-10-2022 12:34 PM
kalau menerima tanggapan mcm tuh, umpama menerima kejadian itu ok.. tak perlu kata mungkin sbb dem ...

Ni sbb benci batang tubuh pengucap.  Dlm ayat dia xder plak dia kata rasuah boleh.  Dia cuma berbicara ikut konteks tajuk perbincangan tu sistah oiiii.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 01:45 PM | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 12:57 PM
Ni sbb benci batang tubuh pengucap.  Dlm ayat dia xder plak dia kata rasuah boleh.  Dia cuma berbi ...

kalau bg alasan.. umpama menyokong cik adikk ooii.. hat cara betui, jgn diberi alasan. teruih banteras, tak bg chan langsung giteww.. tapi bebudak jaman wicet nih iols paham pemikiran hangpa lain skett..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-10-2022 01:45 PM
kalau bg alasan.. umpama menyokong cik adikk ooii.. hat cara betui, jgn diberi alasan. teruih bant ...

Mana bleh kata cmtu dia bkn bagi alasan nk justify rasuah tp bagi punca, ni kira mcm RCA. Nk banterass sesuatu kena lah cari root cause dia... Dia ckp nk dlm forum, maksudnya dia berdiskusi.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 01:53 PM | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 01:52 PM
Mana bleh kata cmtu dia bkn bagi alasan nk justify rasuah tp bagi punca, ni kira mcm RCA. Nk bante ...

hahahahah... nak berdiskusi sbb gaji tak cukup???? hahahahah... kalau ye pon, bg la alasan lagi munasabah, mcm peyut buncit mintak makan lagi byk!!! hahahaha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 02:57 AM GMT+8 , Processed in 0.102152 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list