CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 1295|Reply: 28

[Tempatan] Tiada ‘kabel’, tiada campur tangan manusia sistem UPU

  [Copy link]
Post time 30-9-2022 05:48 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode


PUTRAJAYA: Tiada campur tangan dalam penggunaan sistem Unit Pusat Universiti (UPU) Online atau wujudnya ‘orang dalam’ digunakan sebagai jalan pintas istimewa kepada pelajar tertentu untuk masuk ke universiti awam.

Itu penegasan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Prof. Datuk Dr. Husaini Omar bagi menafikan dakwaan sesetengah pihak ekoran kegagalan sejumlah pelajar cemerlang lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau setaraf mendapat tempat ke universiti bagi kemasukan sesi akademik 2022/2023.

Beliau berkata, antara punca kegagalan mendapat tempat adalah disebabkan persaingan terlalu tinggi terutama bagi program kompetitif walaupun mendapat nilai Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 4.0 mata penuh.

“Kalau nak kata dapat CGPA 3.75 pun tak dapat tempat, ia disebabkan kompetitif terlalu tinggi, sukar juga nak kata ada ‘kabel’ kerana dalam sistem kita memang ditawarkan berdasarkan sistem.

“Pihak UPU sebelum nak keluarkan tawaran kemasukan, semua naib canselor ‘berkampung’ empat hari untuk memastikan sistem kita tidak ada cacat cela yang menyebabkan kegagalan. Jadi saya menafikan perkara ini,” katanya dalam taklimat media khas di sini hari ini. –UTUSAN


https://www.utusan.com.my/berita/2022/09/tiada-kabel-tiada-campur-tangan-manusia-sistem-upu/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-9-2022 05:55 AM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
tipu!!!!!!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
sembang air liur boleh la
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:01 AM | Show all posts
keadaan sekarang ni persaingan kuat, kalau ramai tak dapat course popular maka kena mohon course lain lah.. kalau tak dapat jugak, life goes on mohon poli... belajar ramai-ramai di u pun belum tentu ada kerja zaman sekrang
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:04 AM From the mobile phone | Show all posts
PENIPU! Kalau tak menipu tak menang. Pastu meratib anak2 muda byk stay terus keja kat oversea.

Bila nak bijak? Kat opis gomen yg tua2 menaip pun ketaq jari bila nak ganti yg muda.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:18 AM | Show all posts
sistem manusia buat dan kawal.. tipu la takde campur tangan manusia... benda boleh set
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman sekarang baik ambil bidang kemahiran
Ikm ke..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 08:47 AM | Show all posts
abestuuu dah smua korang bagi 4 flat, hadap la .. punya la senang budak2 ni nak score

padahal quality hauk namatey... tanya la HR manager ke boss2 ke... herlok lagi staff lama2, even tak 4 flat, takde mende basic pun tak reti buat

yg dpt 4 flat tu kut ikut std lama 3 pointer pun tak sampai gamak

dean's list pun surun buat A pi buat C, asyik lupaaa manjang, cemaner masuk dean's list pun tataw

tersangat below my expectation...

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:02 AM | Show all posts
aku ada dgr... satu fakulti di satu uni ni...tpt kosong hanyalah 250, yg mohon utk 1st choice nak dekat 1000...  confim 750 kene tolak ke choice2 yg seterusnya.... kalau choice2 yg dibawah pun dh penuh... tu yg TKO terus
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:05 AM | Show all posts
yg tak dpt tu, cuba la dpt course lain...mcm la dunia ni nak kiamat kalau tak dpt course yg diinginkan...life is not fair, suck it up
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Bukan ke dah ada seminar masuk upu ni? Ni jenis tak cakna bila kata kementerian tak ada ketelusan main race card tak adil sini sana. Kalau iols ada jumpa iklan dia nanti tepek sini. Situ dia mmg kata yg bukan akademik saja, tp pajsk juga
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:24 AM | Show all posts
sekarang ni dlm sosial media
ramai promote kerjaya dia dlm bidang kemahiran
terutama elektrikal
siap tunjuk jobs mana dpt
berapa caj etc

so bidang kemahiran sgt2 diperlukan sekarang pd yg tak nak hadap akademik
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:30 AM | Show all posts
Yg mana result stpm elok tu, tengok jugak spm result. ada syarat spm dlm course tertentu...kalau spm certain subjek utama result hauk, tak kemana result stpm uollls tu.....bawak bawak sedo diri masa apply tu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Kitty_catz replied at 30-9-2022 08:47 AM
abestuuu dah smua korang bagi 4 flat, hadap la .. punya la senang budak2 ni nak score

padahal quali ...

banyak excuse
kerap cuti
kerap sakit
MIA
pandai cakap
pandai taici kerja
kerja cincai
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Betol la tu..guna sistem. Yg korang x percaya tu sbb korang x paham sistem.

Aku bagi contoh budak matriks akaun. Pilihan utama course ialah Perakaunan. Pastu baru Ekonomi, pastu Perniagaan followed by kusus2 x popular lain.

Tempat kosong utk perakaunan contoh 400.

Yg dapat cgpa 4.0 - 300
Cgpa 3.9 - 50
Cgpa 3.8 - 50

Penuh dah kusus perakaunan. Yg dapat 2.70 tapi acah² mohon perakaunan sure la terkeluar x dapat kusus tu. Sbb tu nak pilih kusus pon kena ukur baju di badan sendiri gak.

Kalao 2nd choice tu ekonomi, pointer ko 3.5, mungkin la lps utk course ekonomi. Akaun x dapat la.

Gitu lah aku rasa sistem match kan antara result ko dgn course yg ko pilih mengikut minima cgpa course tersebut.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 09:39 AM | Show all posts
PUIIIII.....MEMBOHONG
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 09:58 AM | Show all posts
semua nak masuk ipta ni sebab pembayaran pendidikan adalah murah, atau almost free...tak semua mampu masuk ipts nak kena bayar ribu2 unless dpt scholarship...

mentaliti free ni la menyebabkan manusia berebut-rebut sampai nak mampus...it is time to make education free for all...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Cuba diploma kalau takde.peluang buat degree. Then boleh continue further degree. at least dlm tangan dah ada diploma and boleh carik.kerja.sementara tunggu peluang further studies. Ataupun skilled course and get sijil utk kemahiran diri. Sebaiknya boleh berniaga sambil tunggu offer mana-mana. Perniagaan mcm2 boleh buat but please dropship bukan berniaga ye. Itu nak kaya kan org atas. I.still rasa business sendiri.lebih puas hati as long as you know your passion dan buat bersungguh. Jgn ambik loan dulu but re invest utk perkembangkan business bila ada profit. Yang penting kena pandai jaga cashflow dan buat business ug unik. More satisfying..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 10:55 AM | Show all posts
Kitty_catz replied at 30-9-2022 08:47 AM
abestuuu dah smua korang bagi 4 flat, hadap la .. punya la senang budak2 ni nak score

padahal quali ...

i setuju part ni..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 07:03 AM GMT+8 , Processed in 0.118659 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list