CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Jadual terlampau, anak-anak tidur cuma lima jam sehari,hilang fokus dalam pelajaran, pelajar mula meminta untuk tidak ke sekolah kerana terlalu penat.

  [Copy link]
Post time 29-9-2022 03:02 PM | Show all posts
anak aku yg bersekolah menengah 2 orang.. nampak relax sangat pulak bila sekolah setengah hari je.. dah takde sekolah kafa.

Adik dia darjah 2.. pagi kafa.. petang sekolah agama.. memang terkejar2.. tengahari balik transit tak sempat mandi.. tukar baju je.. makan.. then naik van ke sekolah kebangsaan.

Petang aku pickup dalam 6.30pm.. balik mandi.. malam rehat2 sambil kemas beg.. takdenye revision ke.. homework ke.. kadang2 je ada homework. Tapi tak terbeban la.. bila tanya.. dia kata dah siapkan kat sekolah. Aku memang tak paksa anak2.. kau buat salah.. kau cuai.. kau lupa.. kau tanggung.

Baru2 ni result PBD.. suprising.. tanpa sebarang masuk campur.. means takde tolong buat homework.. takde kelas tambahan.. result dia 100% ikut kebolehan dia. So dari situ aku nampak kecenderungan dia. seorang yang lebih cenderung ke arah bahasa n art. subjek2 tu bole dapat TP 5.. tetiba maths.. TP3. Hmm.. tu mmg jelas. so dari situ nampak mana yg perlu dibantu.. mana yg perlu disokong.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 29-9-2022 02:15 PM
Tapi memang gila2 aktiviti di sekolah lepas Kobid dah jadik whoareyus ni sister. Gila sebab KPM gila ...

btol sis setuju sgt..
semua unit pulun nk buat program masing2..
sampai ambik masa pdp..
akak dah seriau ni takut syllabus tak abis..
bln 11 dah nk trial spm
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai 12:30am? Makaihh.  Cek balik jadual belajar . Homework cikgu ke jadual belajar mak bapak?
Anak ai sekolah pagi ptg ,balik sekolah lek aje berguling2 homework semua siap kat sekolah. Lgipun macam jarang aje cikgu bagi homework. Semua setel kat sekolah kecuali mana tak sempat aje.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
dkt 2 thn pdpr tetiba blajar f2f memang la rasa teruk..
sekolah kan macam2 aktiviti nk buat..
dulu2 pun mcm ni jgk aktiviti kt sekolah pun
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by asfaz at 29-9-2022 03:31 PM
Suchi replied at 29-9-2022 12:11 PM
Kenapa negeri2 lain tak buat mcm kelate ngn terengganu tu ya yg mana kelas kafa bersambung terus kat ...


Tempat ai ni sekolah kecik ticer. 1-6 pun buat 2 sessi. Kelas full. Rata2 setiap darjah ada 10 kelas. Kebanyakkan Sekolah KL Selangor ni mmg takde tempat la nak buat trus sambung kafa.
Kalau sekolah anak buah ai kat N9 sambung terus kafa. Sekolah pun 1 sessi aje
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:31 PM | Show all posts
kenapa makpak skrg selalu pertikai pasal sekolah anak2? anak2 xde masa rehat segala bagai eh? ke makpak yg malas nak pantau anak2?

makpak skrg ni mmg x pernah pi sekolah ke dulu?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:35 PM | Show all posts
asfaz replied at 29-9-2022 07:25 AM
Sampai 12:30am? Makaihh.  Cek balik jadual belajar . Homework cikgu ke jadual belajar mak bapak?
An ...

ye.. sama mcm anak aku ms sekolah rendah. pagi sekolah kebangsaan, ptg sekolah agama. blk tu campak beg tukar baju berlari pi padang. ada je masa nak main. malam buat homework

skrg dah tingkatan, wiken je lah dia pi padang sbb sekolah petang, sampai rumah dah maghrib.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ank2 haku sorg tahun 3, n sorg lg tahun 1 kdg2 merungut penat sbb KAFA tp still dlm under sekolah kebangsaan... tahun 3 sesi pg kafa sekolah ptg n tahun 1 sesi ptg kafa sekolah pg...haku ckp baik2 ngan ank2 kafa hanya 3 hari seminggu je tp mak engkorang lg penat sbb pg, tengahari, ptg ulang alik g sekolah tukar beg kafa, ambik beg sekolah, antar bekal, ambik adik die lg so jgn merungut tp ptg boleh main Kat padang cm tu je nk pujuk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 03:44 PM From the mobile phone | Show all posts
untung la anak2 korang boleh hantar kafa..
anak2 cikgu ramai tak hantar kafa sbb tak sempat nk hantar..
pkl 2 pun ada kelas lagi..skrg pulak kelas tambahan berderet2
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:54 PM | Show all posts
Suchi replied at 29-9-2022 12:27 PM
Tula pakaian pun jimat sbb pakai baju sekolah tu jer, kat selangor ada sekolah yg buat gini. Sekol ...

dgr kata yuran kafa pn mhl..kena yg ade ank 3 org ke atas..sesak gak tu nk beli bj uniform lg
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 29-9-2022 02:15 PM
Tapi memang gila2 aktiviti di sekolah lepas Kobid dah jadik whoareyus ni sister. Gila sebab KPM gila ...

Dah sedap 2 tahun lebih berpandemik....ok ler iteww masih dapat tidur 5 jam.....skg...

Atau guru guru yg ramai mengeluh sebenarnya?

Badan semakin bulat sekoq2...






Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:32 PM | Show all posts
Suchi replied at 29-9-2022 12:11 PM
Kenapa negeri2 lain tak buat mcm kelate ngn terengganu tu ya yg mana kelas kafa bersambung terus kat ...

skolah private macam al-amin dia buat sesi skolah sampai petang

Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 29-9-2022 03:28 PM
Tempat ai ni sekolah kecik ticer. 1-6 pun buat 2 sessi. Kelas full. Rata2 setiap darjah ada 10 kel ...


Eh setiap darjah ada 10 kelas...byk tu  sekolah anak meols setiap darjah ada 4 kelas. 1 sesi je. 1 kelas murid x sampai 30 org. Aman damai je jalan x jem sbb cikgu duk asingkan student tahap 1 balik awal.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 29-9-2022 05:45 PM
Eh setiap darjah ada 10 kelas...byk tu  sekolah anak meols setiap darjah ada 4 kelas. 1 sesi je. 1 ...

Aah sis,sini penduduk padat tapi sekolah tak banyak. 1 kelas pun 40 org . Dr anak ai yg sulung. Membawak la ke sekolah menengah. Kecuali form 5 aje kelas yg atas tak ramai ada la dlm 35 macam tu (masa batch anak ai 2021).
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb makpak malas nak paksa anak disiplin kot... my son and nephews elok je skolah cam biasa max 4 petang balik... biasa anak i kat skolah dah siap buat homework, sbb kat rumah dah malas nak belek buku.. dia nak main je... pas balik skolah kuar main sat, kayuh beskal or mandi pool dgn cousins..... pas maghrib  mandi, makan... ngaji.. sambung main lego or tengok tivi.. kol 930-10 dah masuk tido, lewat masuk tido nnti liat nak bangun subuh
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
x pernah rasa boring g skola dulu..best moment
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 06:24 PM From the mobile phone | Show all posts
kelip2_07 replied at 29-9-2022 03:54 PM
dgr kata yuran kafa pn mhl..kena yg ade ank 3 org ke atas..sesak gak tu nk beli bj uniform lg

Kalau bulanan ,kafa anak ai rm25. Masa awal tahun tu tgk drjah apa. Kalau darjh 1,5,6 mahal sikit sb 5&6 ada exam . Drjh 1 murid baru .
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 06:40 PM | Show all posts
Suchi replied at 29-9-2022 12:11 PM
Kenapa negeri2 lain tak buat mcm kelate ngn terengganu tu ya yg mana kelas kafa bersambung terus kat ...

sebab negeri lain yang ada darjah khas tu ramai xbuta jawi dan kenal huruf arab - sumber komen forumer
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 aku ok je, aku yg siap ajar extra class utk b.i dn bm serta sejarah.. tp 45min je la ..
Kdg2 25 min ..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg tido 5 jam tu harapnya bknla sebab makbapak bawak gi makan kt luar ke jalan-jalan kt dataran ke. Kekdg makbapak ni suka bawak anak keluar malam makan angin,secara tak langsung mengajar budak2 zaman skrang berjaga malam-malam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.129658 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list