CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Tempatan] Apa sangat cuti di Thailand banding ke Eropah, AS

  [Copy link]
Post time 29-9-2022 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Msia ni lembab nak berubah. Nak attract pelancong kena la ikut apa yg pelancong nak. Nowadays org suka nature, makan2 benda unik, menarik, bukan nak hadap bangunan tertinggi or shopping mall semedang. Tapi alam sekitar kita tak dijaga malah dijahanamkan sesuka hati. Sampah merata2, toilet ya hampunnnn... peniaga makanan x jaga kebersihan... semua ni factor in the attractiveness of a place di dunia tiktok instagram hari ini
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu kalau pi negara telen ke indon ke depa ada identiti lokal yg kuat even kat hotel2 mewah. So u don't feel like u are in some random country tapi kat msia semua nak tiru western la korean la jepun la... kalau local culture ni as side show je
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 04:21 PM | Show all posts
dengan amount budget yang sama, boleh gi oversea

so baik gi oversea je kot
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:04 PM | Show all posts
asikla nak marahkan thailand..marah sekali turkey tu ha, bersepah orang malaysia melancong sana..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
atira replied at 29-9-2022 12:37 PM
ni yang aku  pernah pergi  Khao Banthat Wildlife Sanctuary, Than Bok khorani National park, Doi It ...

Khao sok day trip ke lake from phuket mcm menarik utk ongtua.. hat lain2 tuh mcm xtvt ongmuda2 jahh
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 08:11 PM | Show all posts
yelah,masih sesak lagi percutian dlm negara nih
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2022 03:02 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 29-9-2022 05:04 PM
asikla nak marahkan thailand..marah sekali turkey tu ha, bersepah orang malaysia melancong sana..:lo ...

Turkiye ibarat rumah kedua org Msia…
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 03:28 AM | Show all posts
kat twitter ramai acik2 mengadu kena scam time kat turki. takpelah agaknya kena scam turkiye kan hensem2.

indo tu lagi murah sebenornya dr thailand nak2 kalau bangkok mmg harga kalah europe kalau hotel2 bejenama. tp kalau hotel 3 star bawah 1000baht tu mmg bersepah2. kat pd tu hotel  kepam pun 2,300. langkawi lagi lah. better pegi chalet hulu langat je . airbnb tak payah la buat sakit hati je kalau airbnb dekat tourist area malaysia ni. kalau dekat cheras ok lagi dpt kondo baru deko lawa2 dr yg dekat tourist trap tempatan ni.

kalau nak ke europe pun worth it skrg euro pound murah dr before covid, boleh la borong haus lab,  the ordinary banyak2
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2022 04:48 AM | Show all posts
sedikit perspective: bila kawan2 (dari inside UK dan Europe) datang ke London, mereka ngomel sama: prices too expensive padahal mereka dari UK juga.
jadi, lebih murah mereka pergi ke negara lain utk berholiday dari datang lepak2 dgn sy.

adalah sama dgn keadaan di malaysia sekarang: lebih murah melancong ke Thailand dan Indonesia juga The Philipines dari berjalan di dalam negara sendiri. Malaysia is not a cheap country.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 06:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Harga roro untuk koh samui baru 470 bhat (rm57++) one-way untuk perjalanan 1 jam 30 min. Roro langkawi dah rm226 one way untuk 2 jam. Ferry untuk kereta ke koh samui pulak sentiasa ada, besar dan selesa. Yang ke langkawi pulak terhad dan dikawal kartel.
Chalet dengan private pool pun boleh dapat rm200++.. kalau di malaysia mesti harga rm500++. Siakap pun kau nak caj sampai ribu riban. Siakap tu ikan murahan la. Yang liar tu pun banyak dekat muara sungai kalau air pasang.
Menteri2 dan orang kaya malaysia pun bercuti ke luar negara tak bising pulak. Raja pun simpan bini di singapura sampai habiskan duit berjuta2 tu apa cerita?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-10-2022 04:48 AM
sedikit perspective: bila kawan2 (dari inside UK dan Europe) datang ke London, mereka ngomel sama: p ...

Harga makanan, hotel, barang2 lain lagi murah di thailand walaupun matawang thai lagi tinggi. Hospitality pun berbeza. Indonesia dan thailand murah senyuman dengan pelancong. Kalau di malaysia macam kita berhutang dengan diorang.
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 06:26 AM | Show all posts
MissVixen replied at 3-10-2022 06:20 AM
Harga makanan, hotel, barang2 lain lagi murah di thailand walaupun matawang thai lagi tinggi. Hosp ...

Iya, dah byk kali dah saya dengar orang berkata begini.
Saya usik, wah loaded awak semua berholiday sewa kereta driving ke Thailand macam2 tempat.
Mereka kata: murah dan macam2 tempat boleh pergi.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-10-2022 07:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Bercuti ke KK lbh kurang mcm nak pi vietnam sebab tu ramai yg end up in vietnam lgpun overseas bunyi pun sedap
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 08:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia penuh dgn mall jah
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Highflyer19 replied at 3-10-2022 07:51 AM
Bercuti ke KK lbh kurang mcm nak pi vietnam sebab tu ramai yg end up in vietnam lgpun overseas bunyi ...

Hehehe..rasa nak g vietnam gak..bulan 5 ari tu ke bandung turun kat jakarta sebab airport bandung xbukak lagi..skrng rasa seme border dh bukakkan..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 08:19 AM From the mobile phone | Show all posts
rogayahtop replied at 3-10-2022 03:28 AM
kat twitter ramai acik2 mengadu kena scam time kat turki. takpelah agaknya kena scam turkiye kan hen ...


Colleagues i kena scam dekat turki baru je... habis licin duit cash di tangan termasuk lah duit dalam savings account.... bygkan heols bawak cash 6k.. tatau la total berapa habis kena scam

Turki ni dah tak selamat mcm paris

I tengah risau ni sbb PIL i tengah umrah and visiting turki
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-10-2022 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
namr replied at 3-10-2022 08:00 AM
Malaysia penuh dgn mall jah

Mcm sama je mall mana2 pun kedai dia sama....

IOI plak dag terlalu besar, lenguh nak tawaf....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 3-10-2022 04:48 AM
sedikit perspective: bila kawan2 (dari inside UK dan Europe) datang ke London, mereka ngomel sama: p ...


Philippines tu too many slums area... sama dgn indon... smelly... padat.... rasa sesak nafas cant breathe...

Sbb tu utk jalan2 makan2 we prefer bangkok..  massage is cheap... hari2 pun buleh... kalo u nak gi bangkok duduk kat anantara.... best sambil2 check in kat reception tu pun ada staff datang urut..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 08:32 AM | Show all posts
grass is always greener where you water it
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2022 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul ke rakyat malaysia tak bercuti2 dlm negara?kebanyakkan jalan & highway sesak weekend, chalet2 tepi sungai or pantai sentiasa penuh, kedai2 mkn pun ramai org . Macam takde beza je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 02:01 AM GMT+8 , Processed in 0.107718 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list