CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123
Return to list New
Author: Highflyer19

[Tempatan] GST dijangka kembali 2024

  [Copy link]
Post time 29-9-2022 04:40 PM | Show all posts
mojarean_X replied at 28-9-2022 05:03 PM
Bknkah kesederhanaan itu dianjurkan dlm agama. Ini sambut raya dh mcm sambut CNY

Kan.. Baik sambut Hari Merdeka dan Hari Malaysia aje la daripada sambut Hari Raya..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Welcome back!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa jibun buat gst ramai peniaga kaut untung  atas angin stok2 lama jual terus caj gst tp x print resit....mmg hawau sama mcm jibun kaki sakau
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 05:11 PM | Show all posts
Sistem semua dah ready. Cuma kena activatekan semula. Berbanding masa mula2 nak implement dulu. Consultant charge ratus ribu utk bagi sistem compliance. Buat duit betul diorang masa tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Time tu la puak2 pembangkang nk racun org2 kampung yg masih tak tau dan tak paham apa itu gst
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
GST ni aii paling terkesan kebaikan rega susu ank sbb kena beli stock 1+1 rumah sendiri & pengasuh dah tukar dari enfagrow ke friso pun masih terasa lg rega susu ni mahai..ada yg suggest try fernleaf full cream tu..tapi tu la..susu tu xdak sample pulak
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Gst memangle bagus tp implenwntation tu bagus ke tak, duit gst guna utk bayar hutang 1mdb masuk dlm kumpulan wang terkumpul dah peniaga tak sdpt balik refund. Harga barang naik sbb gst kat semua level, ikan takda gst tp sbb plaatik, kotak, minyak nk bawak ikan kena gst dah ikan naik harga. Sistem dah elok tp kabinet menteri perangai penyamun nak sakau msuk poket sendiri je terus rosak implementation of the system. Bukanke last time udang galah tak kena cukai tp sardin kena ya.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Biar semua merasa bayar cukai.
Yang M40 kurangkan potongan cukai. Lepas ni kalau b40 bising aku tampar.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-9-2022 08:50 PM | Show all posts
annehuda replied at 29-9-2022 09:56 AM
bagi aku ok je ada GST ni. takdelah nnt M40 T20 kutuk-kutuk B40 tak bayar cukai. kita ada 2 juta p ...

engko ni duduk gua mana?implementation  3 tahun gst   tu sah2 la hauk.najib kat mana skrg????berapa cukai dia tak bayar?kelakar manusia naive ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 08:55 PM | Show all posts
cmf_Strawberry replied at 29-9-2022 08:38 PM
Gst memangle bagus tp implenwntation tu bagus ke tak, duit gst guna utk bayar hutang 1mdb masuk dlm  ...

yg menggelabah teteks nak bayar  6%  gst ni ada penyakit amnesia.atau masa tu budak bbnberingus?
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 29-9-2022 08:50 PM
engko ni duduk gua mana?implementation  3 tahun gst   tu sah2 la hauk.najib kat mana skrg????berap ...

Ko lah tu duduk gua ceruk mana ntah. Ko tau tak brape banyak ketirisan dari sistem SST menyebabkan kerugian pada kerajaan pada cukai yang patut leh dapat tapi tak dapat sebab SST tu yang boleh dimanipulasi oleh para peniaga? Bila GST ni end user yg bayar benda pun ada dalam resit memang para peniaga,pemborong,manufacturer dah takleh nak menipu lagi sbb benda tu lumpsum uols. Kalau chuols rasa najib rompak duit negara,tuh PH kalau yakin diorg jujur teruskan jelah GST tu tapi taknak sebab hape?sebab desakan peniaga-peniaga tulah takleh nak nipu cukai lagi. Ko tu yg naif sebenarnya ke ko pun antara golongan taknak bayar cukai tapi gebang macam negara ni bapak ko yang bayar
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 09:14 PM | Show all posts
annehuda replied at 29-9-2022 09:12 PM
Ko lah tu duduk gua ceruk mana ntah. Ko tau tak brape banyak ketirisan dari sistem SST menyebabkan ...

holly shit ...GST takde ketirisan???gi matey jelaa
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaut selagi boleh..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 09:47 PM | Show all posts
annehuda replied at 29-9-2022 09:12 PM
Ko lah tu duduk gua ceruk mana ntah. Ko tau tak brape banyak ketirisan dari sistem SST menyebabkan ...

Jabatan Kastam cukup kakitangan & peralatan untuk dedahkan sapa yang lari dari cukai SST

Kalo GST ni adalah jawapan segala gala , dah ada 'economic boom' sebelom PRU 14

Tapi apa terjadik? Refund GST selama 3 thn tak dibayar & akta GST dilanggar pasal kutipan langsung tak masuk Trust Account tapi terus ke Consolidated Account

Soalan yang patut dianya - pasal apa asas kutipan cukai kita tak cukup?

Aku boleh pikir 2 aje

(1) rakyat miskin (pendapatan bersih mereka tak perlu bayar cukai) - kalo tidak , tak akan ada BRIM kot
(2) ketirisan kewangan , pemimpin2 yang sakau duit rakyat. Bila PH menang tengok aje lah problem dia - 1MDB lah , Kapal LCS lah , Solar / Genset project untuk sekolah daif Sarawak lah

Tu yang kita tau ... yang tak tau

Setel kan (1) camno nak adakan pekerjaan dengan gaji lebih tinggi (ie. perbesarkan middle class) ; (2)  problem ketirisan  

Pastu baru pikir nak bebankan rakyat

Dengan kerajaan party asobiyyah / BN , asyik rakyat aje dibebankan dengan tidak kecekapan meraka
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 11:54 PM GMT+8 , Processed in 0.098525 second(s), 34 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list