CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Lelaki ini kiciwa 5 permohonon IPTA ditolak, Sebaliknya Dapat Tawaran Dari Universiti UK

  [Copy link]
Post time 28-9-2022 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nk tanya, kalu xde SPM bleh masuk IPTA tak? Bleh guna A-Level ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-9-2022 06:11 PM
uitm ada kad keluar masuk ke, tak igt pula. cuol uitm mana. i kat shah alam

Dulu ada...lamo dah tu..maybe zaman cuols dah xdok kot... Kad tu utk rekod pengurusan hostel.. Kalo kerap nau kuar kemungkinan x dpt dok hostel nx sem so iols terpaksa la sekali sekala kuar xdok cop gituh..amekko kena skalik iols dulu pun kt SA tp grad awal lg dr cuols hehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Adoi la betul ke x amik muets?xbaca ke syarat utk memohon?
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:35 PM | Show all posts
risau pulak aku.. anak aku tgh matriks sem 3 skrg ni. mcmn lah thn dpn habis matriks nnt. harap2 dptlah tempat kat ipta
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:37 PM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 10:18 AM
Dulu ada...lamo dah tu..maybe zaman cuols dah xdok kot... Kad tu utk rekod pengurusan hostel.. Kal ...

zaman meol dah takda kad keluar masuk nih. keluar masuk hostel bebas dah. pakgad je yg jaga kalau balik lewat mula la kena berleter, lagi jadi terus lewat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
botol_tritan replied at 28-9-2022 11:11 AM
Yg ni pun i pernah dgr pasal university oversea (uni yg bukan top tier la). Diorg mmg ambil studen ...

Memang australia one of the main incomes ialah international students.Dekat melbourne tahun 2010 dulu banyak budak india kena attack.India stop kejap hantar students diaorang ke aust kelam kabut la govern diaorang
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-9-2022 06:37 PM
zaman meol dah takda kad keluar masuk nih. keluar masuk hostel bebas dah. pakgad je yg jaga kalau  ...

Hahaha okla tu...dgrkan je lah... Masa zaman iols pun kol 11mlm dah tutup pagor so kena cepat2 masuk kalo x tido kt bus stop la jawabnya... Dok dlm hostel mmg kena byk ikut rules daaa...tp ok je..selamat hihi
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:23 PM | Show all posts
adeje uni yg conduct interview untuk course course tertentu  bukan UM aje ye. sekarang ni memang kena assess everything , bukan paper tapi how is the personality masa interview tu, dari situ mula nampak. Bukan just hantar you tube video aje ye, tapi interview, so bukan UM aje ye.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 10:28 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 28-9-2022 10:37 PM
asamfish replied at 28-9-2022 03:02 PM
Diterima, tak semestinya you boleh masuk kalau you tak mampu bayar yuran.  Di IPTA ni consider almos ...

IPTA ni bab yuran ni depa taklah macam strict sangat kena jelaskan itu ini, setahu i lah. tak pernah i dengar ade pelajar masuk minggu kuliah ditahan   atau  tak dibenarkan seseorg pelajar masuk kalau tak bayar yuran. Boleh je ikuti pengajian dulu.

boleh masuk dulu tapi yuran kene jelaskan secara tunai , atau melalui kaedah bayran beransur ansur selagi sem tu tak habis kena bayarlah , kalau tak result kene tahan lah. ini logiklah.

kat uni overseas yg i tahu ade kaedah bayaran pendahulauan atau installment yg perlu dijelaskan sebanyak X amount  kalau macam bench fees bagai, untuk course tertentu terutamanya postgrad...tapi sama ada depa ni jenis considerate ke tak bergantung pada uni tu, ade je kawn postgrad i , yg dibar kad student dia masuk office tak boleh , dia ketika dia phd  dia sebab tak jelaskan yuran. so ...benda ni tricky.

it depends juga pada uni though.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:34 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 28-9-2022 10:41 PM
Tinot7 replied at 28-9-2022 11:23 AM
Kalau dia apply ke ipta yg mmg sumerang nak apply, mampuih la.. baik aim low tapi dpt dlm tangan.. ...

sebenarnya berlungguk  4.00  yg from STPM and matriks, tapi STPM student ni pepandai sikitlah i tengok so dia kene faham le keadaan. dah lah tengok pulak MUET camne penguasaan BI sebab course tertentu banyak  materials , rujukan  in english ,boleh faham ke tak dengan course yg diambil tu so  bagi students ni elok kuasai BI dengan baik at least aim lah MUET band 5 ke atas...tengok juga komunikasi peringkat interview in both languages. so course yg highly competitive, tahulah pihk uni nak pilih student mana yg layak. so nak jadikan isu tu pun kena tengok jugalah.

meritlah actually.

so siapa yg dok main racial card lah kuota batch lah semua ni fitnah lah  tapi untuk B40 ade consideration tertentu itu adillah.

so i hope jgnla ade pihak atau forumner  dok buat pandai kalau tak tahu apa apa pasal kemasukan uni seolah olah dia tahubuat isu je, nampak tak bijak. asyik main isu kuota kaum je , amboi siap ckap kene jelaskan. ape pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:39 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:28 PM
apa yg i faham IPTA tak lah sekejam itu untuk tak benarkan seseorg pelajar masuk kalau tak bayar yu ...

Sorry.  Saya salah penulisan.  Maksud ayat saya tu ditujukan untuk universiti di luar negara.  Diterima, tak bermakna boleh masuk seandainya yuran tak mampu disediakan.  Mmg boleh je apply any universiti di luar negara seandainya mengikut kelayakan, namun kemampuan dari segi kewangan jugak diutamakan.  Bukan IPTA.


Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 10:43 PM | Show all posts
asamfish replied at 28-9-2022 10:39 PM
Sorry.  Saya salah penulisan.  Maksud ayat saya tu ditujukan untuk universiti di luar negara.  Dit ...

oh okay then, i see, it is fine.

tapi tulah you know i harap parents ni kenalah siap menabung SSPN ke ape bentuk ke , selalunya parenst yg non malays depa lebih bersedia...dan okay bab bab ni ...tapi i think tiba masa isu yuran ni kene juga pihak ibu bapa berdikit dikit sejak budak tu lahir simpan even RM 50  sebulan pun tak pe...simpnan hari muke anak .
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:31 PM | Show all posts
exclusive_vvip replied at 28-9-2022 06:16 PM
nk tanya, kalu xde SPM bleh masuk IPTA tak? Bleh guna A-Level ke?

IPTA needs BM and SPM

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:36 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:43 PM
oh okay then, i see, it is fine.

tapi tulah you know i harap parents ni kenalah siap menabung SS ...

Ya, betul.  Sikap menabung untuk pengajian anak2 perlu ada di kalangan ibubapa.  

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
_blackbird replied at 28-9-2022 09:47 AM
dah bertahun pon selamat graduate. tapi on bright side, uitm best juga yuran murah muahahaha, masa ...

Makan pun free kan zaman uols? Memang huntong gila.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 04:05 PM
Bole la acik start planning utk anak2 acik balance kan pelajaran dan survival skill lain mcm kemah ...

Ni hah acik dok lobi anak acik amik agri/farming n seangkatan dgnnya...kawan dia plak dok lobi amik logistik/supply chain...montang2 dok keje chain retail kan...depa baru leh connect fungsi warehouse,distribution,rangkaian kedai2 ni..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2022 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
ok letew uk lg kerlast..apa kerlast u kt malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 12:46 AM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 28-9-2022 10:34 PM
sebenarnya berlungguk  4.00  yg from STPM and matriks, tapi STPM student ni pepandai sikitlah i ten ...

Haa.. ni yg iols nak ngumpat ni..
Ada kenalan iols, dolu2 keje lecturer kat ipta tapi bkn UM la.. dia habaq, mmg deme bg kuota utk melayu.. iols habaq ipta lain setahu iols ikut merit.. taktau la ipta yg dia tuh.. dia habaq dia dok dlm management so tau menda2 mcm ni.. iols tak caya langsung.. sbb kat dept iols ni, pompan melayu pakai tudung la paling disadvantaged.. pastu hat bkn melayu dok merempan kalau iols duit lebey ciked.. hat yg sama pakai tudung pulak hat luaq jahh tudung tapi dalam munafik, bg iols keje lebih2.. rasa menyampah tgk rupa deme mcm siak tuh.. minggu depan kena masuk keje.. rasa mcm nak keje skejap, pastu amik cuti lagi.. hahahah.. tapi nak amik cuti, kpi dah dinaikkan.. pulakkk... mcm2 masalah..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 09:40 AM | Show all posts
ropenye dia tak ambik muet

which memang requirement nak masuk UA

pastu buat teruk
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2022 10:06 AM | Show all posts
ekselen replied at 28-9-2022 04:05 PM
Bole la acik start planning utk anak2 acik balance kan pelajaran dan survival skill lain mcm kemah ...

itulah kena amik kelas2 kemahiran jugaklah sebagai option lain
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 01:09 AM GMT+8 , Processed in 0.113927 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list